Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pastapakketjes met aardappel en truffel naar recept van Tessa Kiros

Als ik eenmaal truffel in huis heb, wil ik er het liefst gelijk mee aan de slag. Deze pastapakketjes met aardappel en truffel uit het nieuwe boek van Tessa Kiros (waaruit ik ook al deze herfstsoep deelde) zijn niet moeilijk om te maken (al kost het wel wat tijd met die verse pasta), maar zorgen voor een prachtig verrassingseffect op tafel.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor zes personen): 200 gram patentbloem | 2 eieren, licht geklopt | 1 theelepel olijfolie | 1 theelepel zout, voor de pasta

Voor de vulling en garnering heb je nog nodig: 500 gram aardappelen | 2 buitenste lagen van een prei, ongeveer 36 cm lang | geraspte Parmezaanse kaas | 215 gram boter | bloem | een witte truffel | zout en versgemalen zwarte peper

Hoe maak je de pastapakketjes?

Meng voor de pasta bloem, eieren, olijfolie en zout in een kom totdat het mengsel één geheel wordt. Stort uit en kneed het goed totdat je een mooi zacht deeg hebt. Dek af met een theedoek en laat bij kamertemperatuur ongeveer een half uur rusten.

Maak ondertussen de vulling. Kook de aardappelen in hun schil in kokend water met wat zout totdat ze zacht zijn. Laat tegelijkertijd de prei een paar minuten meekoken totdat die zacht is. Haal de prei eruit, laat uitlekken en leg apart tot dat hij genoeg afgekoeld is om vast te pakken.

Schil de aardappelen als ze nog heet zijn door er een vork in te prikken en de schil eraf te trekken met een mesje in je andere hand. Doe ze in een kom en stamp ze fijn met een aardappelstamper terwijl je 30 gram Parmezaanse kaas, 15 gram boter en zo nodig wat zout en peper toevoegt.

Spreid de preijasjes uit op een snijplank als ze afgekoeld zijn. Zet ze rechtop, zodat je het beter kunt zien en snijd ze in lange slierten van een paar millimeter breed.

Rol ongeveer een vijfde deel van het deeg uit. Houd de rest afgedekt met een theedoek, zodat het deeg niet uitdroogt. Haal het uitgerolde deeg op de hoogste stand door de pastamachine. Vouw het op als een boek om het weer netjes te maken en haal het weer door de machine. Haal het vervolgens twee keer door de machine bij een standje lager en ga zo door totdat je drie inkepingen verwijderd bent van de fijnste stand.

Je kunt het deeg nu in tweeën knippen om het gemakkelijker hanteerbaar te maken als je wilt. Het uiteindelijke pastavel moet rechte zijkanten hebben, dus vouw zo nodig de uiteinden naar binnen om het recht te krijgen. Haal de vellen twee keer door de machine op deze laatste stand, ga hier weer mee door totdat je op de fijnste stand zit en de pasta zo breed is als mogelijk voor de machine, met mooie rechte kanten aan alle zijden.

Ga verder met de rest van het deeg. Bewaar de vellen die al klaar zijn onder een theedoek, zodat ze niet uitdrogen. Snijd de pastavellen in vierkanten van ongeveer dertien centimeter. Bewaar ze nog steeds afgedekt.

Leg een eetlepel van  de vulling in het midden van elk vierkantje, waarbij je er steeds ongeveer vijf tegelijk doet. Til voorzichtig de randen van het deeg op en vouw ze om de vulling heen. Pas op dat je de pastavellen niet kapotmaakt.

Bind samen met behulp van een sliert prei: wikkel die er twee keer omheen en leg er dan voorzichtig een strik in zonder ze te breken. Leg de pakketjes naast elkaar op een plaat bestrooid met wat bloem terwijl je verdergaat met de rest. Uiteindelijk heb je een stuk of twintig pakketjes.

Breng in een wijde pan met lage rand wat gezouten water aan de kook. Laat voorzichtig wat pakketjes in het water zakken (niet te veel tegelijk) en kook zachtjes gedurende ongeveer vijf minuten of totdat ze beetgaar zijn. Niet te snel koken, want dan kunnen de pakketjes kapot gaan. Leg ze met behulp van een schuimspaan op een warm bord terwijl je de rest kookt.

Smelt ondertussen de rest van de boter totdat deze lichtgoudbruin van kleur is. Serveer drie pakketjes per persoon in voorverwarmde diepe borden. Druppel ongeveer twee eetlepels boter over elk bord en daarover wat truffelschaafsel. Dien direct op met flink wat Parmezaanse kaas en versgemalen peper.

Nog veel meer heerlijke Italiaanse recepten vind je in

La Dolce Vita – recepten voor een Italiaans leven | Tessa Kiros | ISBN 9789089895547 | uitgeverij Terra

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *