Ga op pad met onze City Walks!

Pasta met olijven, ansjovis, citroen en gefrituurde broodkruimels

Simpel is vaak het lekkerst – en dit recept voor casarecce con olive, acciughe, limone e mollica fritta uit het kookboek Pizza & Pasta van Paolo Roberto is hierop geen uitzondering. De knapperige broodkruimels maken het helemaal af.

Pizza-pasta-Paolo-Roberto-casareccefoto: Daniel Ohlsson

Voor 4 personen heb je nodig: 400 gram pasta, het liefst casarecce of een andere korte pastasoort | 1 snee boerenbrood, 1 dag oud (35 tot 50 gram aan broodkruimels) | olijfolie | 8 ansjovisfilets in blik, op olie | 45 gram zwarte olijven zonder pit | 1 teentje knoflook | 2 eetlepels fijngehakte peterselie + extra voor het bestrooien | geraspte schil van 1 citroen + extra voor het garneren (naar wens) | grof gemalen zwarte peper (naar wens)

Verkruimel het brood. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de broodkruimels lekker krokant.

Snijd de ansjovis en olijven grof en doe beide in een kom. Pers de knoflook erbovenuit en schep dan de peterselie en citroenrasp erdoor. Meng er de olijfolie door tot er een romig geheel ontstaat.

Kook de pasta al dente in licht gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem af en laat hem uitlekken in een vergiet. Doe de pasta terug in de pan en roer het ansjovis/knoflookmengsel erdoor.

Schep de pasta in diepe borden, bestrooi met de broodkruimels, wat peterselie en eventueel wat citroenrasp en zwarte peper. Serveer meteen.

Dit recept komt uit het kookboek Pizza & Pasta van Paolo Roberto, vol heerlijke familierecepten. De beste pizza’s en pasta maak je immers aan de hand van echte Italiaanse, authentieke recepten en goede ingrediënten.

Paolo-Roberto-Pizza-Pasta

Paolo Roberto heeft zijn recepten opgedaan bij lieve tantes, oude pizzabakkers en kleine lokale producten. Al zijn recepten zijn gemakkelijk en snel te maken. Het maken van het pizzadeeg neemt weliswaar enige uren gisttijd in beslag, maar dan krijg je ook de perfecte krokante pizzabodem, die je kunt beleggen met smakelijke vullingen met onder meer pancetta, mozzarella, ricotta, taleggio en gorgonzola.

Paolo’s pastarecepten zijn ook al moeilijk te weerstaan. Wat denk je van fazzoletti al pesto di pistacchi (een soort lasagne met pesto van pistachenootjes) of van mezzi paccheri ai sugo di calamari (pasta met inktvissaus)?

Je vindt alle recepten in Pizza & Pasta | Paolo Roberto | ISBN 9789491853098 | € 17,95 | uitgeverij Forte Culinair | bestel Pizza & Pasta via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *