Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een kleine ode aan gorgonzola (incl. recept voor risotto al gorgonzola)

Gorgonzola-1
Gorgonzola is misschien wel het meest beroemde kaasje uit Noord-Italië. Volgens de inwoners van het dorpje Gorgonzola, vlak bij Milaan, werd de blauwschimmel in hun contreien geboren in het jaar 879, maar er zijn meer plaatsen die claimen de geboorteplaats van gorgonzola te zijn. Tegenwoordig bestaan er talloze varianten van uiteenlopende smaak en kwaliteit. De vraag is dus: wat is nu eigenlijk de lekkerste en beste gorgonzola?

De enige echte gorgonzola
Wij krijgen antwoord op die vraag tijdens ons bezoek aan de provincie Novara in Piemonte. Hier huist het consortium dat is opgericht om de ‘handelsnaam’ gorgonzola te beschermen. Gorgonzola uit dit gebied, bereid volgens traditionele methode, draagt het Italiaanse keurmerk DOP – Denominazione di Origine Protetta.

De enige echte gorgonzola, dus. Nou ja, er zijn meer gebieden waar Gorgonzola DOP gemaakt wordt, allemaal wel min of meer in de nabije omgeving. Een overzichtskaartje:

PAESAGGIO-GORGONZOLA_light
Hoe echte gorgonzola ruikt, ontdekken we als we Caseificio Baruffaldi in Castellazzo Novarese binnen stappen. Hier wordt met liefde en passie elke dag gewerkt aan de bereiding van Gorgonzola DOP – allemaal met de hand, van de eerste melkbereiding tot het inpakken van de kazen. De geur van de kaas komt pas echt tot leven in de grote voorraadkamers waar de kazen soms wel 80 dagen liggen te rijpen. Een heerlijk aroma – als je van schimmelkaas houdt ten minste…

Een ijsje van gorgonzola
Natuurlijk wordt onze rondleiding afgesloten met een proeverij. We genieten eerst van de dolce variant: zacht van textuur en smaak en grappig geserveerd als ‘ijsje’ op een klein hoorntje. Daarna is het tijd voor de kaas met ‘grande personalità’ – de pittige, harde gorgonzola met inderdaad nogal een ‘grote persoonlijkheid’.

Gorgonzola-collage
Zelf maken: risotto al gorgonzola
Deze laatste variant, gorgonzola piccante, is het meest geschikt om een heerlijke risotto mee te maken, zo legt de Novarese chef-kok Gianluca Corradino ons later uit. Speciaal voor Ciao tutti geeft hij zijn simpele maar overheerlijke recept prijs!

Ingrediënten: 1 ui (liefst biologisch) | 300 gram carnaroli-rijst) | 1 glas witte wijn | 4 pollepels (huisgemaakte) groentebouillon | 150 gram gorgonzola piccante | 2 klontjes boter

Hak de ui fijn, smelt een klontje boter in een goede risottopan en doe de ui erbij. Laat een paar minuten fruiten, totdat de ui begint te verkleuren. Voeg de rijst toe en bak totdat de korrels glazig zijn. Giet de witte wijn in de pan en laat deze verdampen. Laat de gorgonzola in stukjes bij de rijst smelten en blijf ondertussen roeren. Laat alles nog zeker 15 minuten doorkoken, terwijl je lepel voor lepel de bouillon toevoegt.

Laat de risotto een paar minuten rusten in de pan. Voeg een klontje boter toe en meng alles goed. Serveer de risotto in diepe borden en garneer met een stukje gorgonzola piccante. Buon appetito!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wij willen graag een rondleiding bij de gorgonzola dop waar kunnen we dit reserveren?
    Groet Rita lezaire

  2. Gorgonzola DOP is een keurmerk, geen bedrijf 🙂 Daar kunnen jullie dus geen rondleiding aanvragen, maar de bij het keurmerk aangesloten kaasmakers verzorgen vast graag een bezoek met rondleiding. De link naar het consorzio met alle aangesloten kaasmakers staat ook in de blog, maar hier nogmaals > http://www.gorgonzola.com/associati/ Buon divertimento!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *