Wij zijn dol op een romige panna cotta als toetje. Simpel, met wat aardbeien of frambozen als garnering, of met een creatieve topping van een jonge chef. In deze blog delen we het basisrecept voor dit Italiaanse dessert, mét twintig recepten waarmee je naar hartenlust kunt variëren en verrassen.
Letterlijk betekent panna cotta gekookte room. Dat is dan ook het grootste bestanddeel, aangevuld met suiker, melk, wat gelatine en eventueel een beetje vanille. Ondanks de eenvoud is het resultaat verbluffend.
Het oorspronkelijke recept zou uit Piemonte komen, maar inmiddels staat het in heel Italië én daarbuiten op de kaart.
Het basisrecept voor panna cotta
Met dit recept maak je een basisversie van panna cotta, waarmee je zelf kunt variëren. Qua ingrediënten (houd je van lekker zoet, dan voeg je bijvoorbeeld meer suiker toe) maar zeker qua decoratie, van vers fruit tot koekjes, van verschillende soorten saus tot extra ingrediënten bij het roommengsel.
Voor vier personen heb je nodig: 500 ml slagroom (of 250 ml melk en 250 ml slagroom) | 3 blaadjes gelatine | 25 gram suiker | 1 vanillestokje
Week de gelatine in een schaaltje met koud water. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het leeggeschraapte vanillestokje samen met het merg, de slagroom (of een mix van slagroom en melk) en de suiker in een steelpannetje.
Zet het pannetje op het vuur en verwarm het roommengsel tot het net aan de kook is. Haal het dan meteen van het vuur, haal het vanillestokje eruit en roer de gelatine door het nog warme roommengsel.
Schenk het mengsel in vier panna cotta vormpjes of in vier kleine glaasjes. Dek de bovenzijde af met plasticfolie en zet de panna cotta’s minimaal zes uur (maar liever nog een hele nacht) in de koelkast, zodat ze goed kunnen opstijven.
Als je panna cotta vormpjes hebt gemaakt, dompel je de vormpjes voor het omkeren even onder in een schaal met warm water, zodat ze makkelijker loslaten. Stort ze op een mooi bordje en garneer ze met fruit, saus of andere decoratie naar keuze.
20 recepten voor panna cotta
*tartelettes met frambozen panna cotta en pistache
naar recept van Oh my foodness
foto: Oh my foodness
*meringata-taartje met limoncello panna cotta
naar recept van Boodschappen
*panna cotta al limoncello
naar recept van The Happy Foodie (in het Engels)
*panna cotta van witte chocolade, kokos en kardemom
naar recept van Janneke Philippi voor delicious.
*panna cotta met yoghurt en citroen
naar recept van Eef kookt zo
foto: Eef kookt zo
*citroen panna cotta met geroosterde amandelen
naar recept van Foodies
*klassieke panna cotta met aardbeien
naar recept van Chickslovefood
*panna cotta met karamel
naar recept van Toscanini
*chocolade panna cotta
naar recept van Jul’s Kitchen (in het Engels, maar via deze link ook in het Italiaans)
foto: Jul’s Kitchen
*karnemelk panna cotta met bosvruchtensaus
naar recept van Vriendin
*panna cotta met saffraan en sinaasappelsiroop
naar recept van Boodschappen
*tiramisù panna cotta
naar recept van A Pleasant Little Kitchen (in het Engels)
*amaretto panna cotta met koffiesiroop
naar recept van Zoet & Verleidelijk
*vanille panna cotta met siroop & rozenblaadjes
naar recept van Janneke Philippi voor delicious.
foto: Janneke Philippi | delicious.
*panna cotta met vijgen en salted caramel
naar recept van My Happy Kitchen
*panna cotta met compote van zomerfruit
naar recept van Rutger bakt
*koffie panna cotta met speculaaskruimels
naar recept van Foodies
*stracciatella panna cotta
naar recept van Allerhande
*panna cotta taartjes met tomaat
naar recept van Meike Schaling voor Foodies
*chocolade-koffie panna cotta
naar recept van South & Pepper
Panna cotta blijft heerlijk. Ik maak het al circa 40 jaar, ook een chocoladevariant gegarneerd met dunne schijfjes sinaasappel gemarineerd in marsala en een toef slagroom.
Vrienden die komen eten vragen altijd om dit dessert.