Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

‘Mi ricorda di quella di mia madre’ – het hoogst haalbare culinaire compliment

Saskia en Willemijn koken allebei graag, maar bovenstaand compliment viel noch Saskia noch Willemijn ten deel. Deze hoogst haalbare eer in de Italiaanse keuken was voor een van Ciao tutti’s trouwe lezers, Vera Carovigno.

SONY DSC

Un piatto per la Puglia
Vera, woonachtig in het Limburgse Echt, kreeg dit compliment van chef-kok Pasquale Martinelli, die de belangrijkste stem had in het beoordelen van de recepten die waren ingezonden voor de wedstrijd Un piatto per la Puglia. Vera: ‘Ik kijk regelmatig op diverse sites uit en over Puglia en zag deze kook/fotowedstrijd voorbij komen. Ik wist gelijk dat ik het recept voor melanzane repiene (gevulde aubergine), of op zijn Pugliees maranciane chine, moest insturen.

Eigenlijk meer met de gedachte: leuk om mee te doen en eens kijken hoever een ‘Hollander’ komt. Door mijn achternaam verraadde ik namelijk wel al een beetje dat mijn roots in Puglia liggen. Daar draagt zelfs een plaatsje dezelfde naam als ik: Carovigno.

SONY DSC

De belangrijkste voorwaarde was dat het recept authentiek moet zijn. En dat is mijn inzending zeker, aldus de jury. Uiteindelijk behaalde ik met mijn gerecht de derde plaats (van de in totaal 129 inzendingen). Een derde plek mét lof, want ik kreeg ook een mooi compliment. Mijn inzending liet chef-kok Pasquale Martinelli namelijk aan zijn mamma denken, vanwege de Parmezaanse kaas over de ovenschotel. Dat is het hoogst haalbare compliment in de Italiaanse keuken!’

receptenwedstrijd-Apulia-tv

Pugliese roots
We vroegen Vera natuurlijk om het recept met ons te delen (je vindt het even verderop), maar we vroegen haar ook naar haar Pugliese roots. Eet ze bijvoorbeeld vaak Italiaans?

Vera: ‘Mijn vader is afkomstig uit Puglia, maar ik heb een Nederlandse moeder. Opgroeien in verschillende culturen heb ik als een rijkdom ervaren. Zo kookte mijn moeder vroeger altijd gewoon ‘Hollandse pot’ en maakte mijn vader Italiaanse maaltijden.’

Vera werkt als grafisch vormgever bij de Limburgse kranten. Ze is dus meestal in Nederland, maar gelukkig gaat er geen week voorbij zonder wat Italiaanse familiepraat – al is dat dan meestal via internet. Vera: ‘Puglia betekent veel voor mij. Ik heb er nog altijd familie wonen. En dankzij de sociale media heb ik veel meer contact met mijn neven en nichten dan ooit.

SONY DSCfamilie-Carovigno-Puglia (1)

We bezoeken elkaar nu ook veel vaker. Ik moet minimaal een keer per jaar in Italië geweest zijn. Dat is in 2014 gelukkig al drie keer geweest waarvan twee keer in Puglia. Het is een prachtig gebied, helemaal omringd door de zee! Heerlijk puur eten, lieve mensen, prachtige kustdorpjes, weidse olijfboomgaarden en karakteristieke huizenbouw… Ik kom er altijd graag!

Servies uit de Salento
Mijn familie woont in Grottaglie, een dorpje in het noordelijke gedeelte van de Salento-streek. Daar voelt het echt als een soort thuiskomen, dat is mijn favoriete plekje in Puglia. Het dorp staat bekend om zijn keramisten-wijk. Het bekendste patroon op het servies bestaat uit een blauw bloempje van vijf of zes puntjes [vroeger waren het er vier wat van oudsher, is mij dit jaar verteld, de afdruk van een hanenpoot is]. Uiteraard heb ik een grote collectie van dit servies. Veel authentiek stukken, nog van mijn oma, maar ook nieuw gekocht – een paar stukken servies bij ieder bezoek aan Grottaglie! Als ik vrienden of familie te eten krijg, gebruik ik dit Grottagliees servies.’

GrottaglieSONY DSC keramiekwijk in Grottaglie

Natuurlijk serveerde Vera haar winnende inzending ook op dit bijzondere servies. Vera: ‘Een authentiek Pugliees recept, dat vroeger al veelvuldig bij ons thuis werd gemaakt, op Pugliese wijze gepresenteerd!’

Dat ze het daarmee als Nederlandse tot de derde plek schopte, verbaast ons niets. We maakten dit recept afgelopen weekend en kunnen chef-kok Martinelli alleen maar gelijk geven om Vera te belonen met het hoogst haalbare compliment in de Italiaanse keuken.

gevulde-aubergines-Puglia-Vera-Carovigno

Gevulde aubergine
Voor Vera’s winnende melanzane ripiene heb je nodig: 2 aubergines | 1 ui | 2 à 3 teentjes knoflook | 500 gram rundergehakt (dit kun je voor een vegetarische versie ook weglaten) | 200 gram rijst | geraspte Parmezaanse kaas | paneermeel | tomatensaus (Vera heeft heb altijd een voorraadje vers gemaakte tomatensaus in de vriezer) | peper en zout | peterselie | extra vergine olijfolie | kappertjes

Halveer de aubergines en snijd het vruchtvlees eruit. Leg de halve aubergines in een schaal en bestrooi ze met zout, zodat je later het vrijgekomen vocht goed weg kan deppen. Braad het gehakt met de ui, de knoflook, het vruchtvlees van de aubergine en wat kappertjes. Voeg daarna de tomatensaus toe en warm even mee. Kook de rijst en meng deze onder het mengsel. Vul de halve aubergines vullen met het mengsel, strooi er paneermeel en Parmezaanse kaas over strooien en zet de gevulde aubergines 30-45 minuten in de oven (180 °C).

Eenmaal op tafel zal niemand de geur van de aubergines kunnen weerstaan. Mamma mia, che buono!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *