Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het beste huwelijk aller tijden: spaghetti met tomatensaus

Vandaag is het feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisines (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keukens. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet.

Dit keer, tijdens de zevende editie, is de ereplaats voor spaghetti met tomatensaus. Een gouden combinatie, waarbij beide onderdelen elkaar perfect aanvullen. Als zodanig mag dit gerecht dan ook gezien worden als het beste huwelijk aller tijden!

Hoewel spaghetti met tomatensaus misschien wel (te) simpel lijkt om koks van wereldniveau een dag lang te boeien, is niets minder waar. Het maken van een echt goede spaghetti met een perfecte tomatensaus is immers geen sinecure. Het gerecht ligt dan ook aan de basis van de vaardigheden van elke Italiaanse kok. Kun je mensen met dit gerecht verrassen, door perfect uitgebalanceerde smaken en pure eenvoud, dan begrijp je precies waar het in de Italiaanse keuken om gaat.

Maar laten we eerst eens naar de twee afzonderlijke Italiaanse producten kijken, net zo beroemd als hun gouden combinatie.

spaghetti

Spaghetti
Wat weten we van deze lange deegsliertjes die we zeer regelmatig in heet water laten glijden en met stijl om onze vork pogen te draaien?

Eerst iets over de herkomst van de benaming. Spaghetti zou een afgeleide zijn van het woord spago, dat zoveel betekent als snoertje of draadje. Volgens de website van de IDIC werd het woord voor het eerst vermeld in het Vocabolario Domestico (‘huiselijke woordenlijst’) van Giacinto Carena, in 1846. Drie jaar later zou het woord spaghetti voor het eerst opduiken in het Engels.

Uiteraard stond er al veel eerder een bord spaghetti op tafel. Volgens de IDIC werd in 1154 al een soort spaghetti gemaakt in het Siciliaanse stadje Trabia. Dankzij de notities van Muhammad al-Idrisi, die werkzaam was aan het hof van Rogier II van Sicilië, weten we dus dat de mythe van Marco Polo die de pasta uit het oosten haalde niet meer is dan een mooi verhaal. Se non è vero, è ben trovato

Leuk om te weten is overigens dat de Italianen de diameter van de spaghetti hebben vastegelegd. Die mag variëren tussen de 1,9 en 2 millimeter (een miniem verschil zou je zeggen, maar toch). Is de diameter kleiner, dan spreekt men van spaghettini; bij een groter diameter (zo’n 2,15 millimeter) wordt het spaghettoni.

tomaten

Tomatensaus
Tomaten zijn natuurlijk van oorsprong niet Italiaans. Pas na de ontdekking van Amerika gaan ze deel uitmaken van de Italiaanse keuken – en dan in eerste instantie nog maar mondjesmaat. Kookboekschrijver Antonio Latini zou voor het eerst een recept over tomatensaus hebben gepubliceerd op Italiaanse bodem, in 1692 – 200 jaar na de ontdekking van Amerika.

Het eerste kookboek dat melding maakt van pasta met tomatensaus dateert pas uit 1790, lang na de eerste melding van spaghetti dus. Het bleek een perfecte combinatie en het duo trekt dan ook snel de wijde wereld in, dankzij Italianen die emigreren en dit gerecht met zich meenamen, maar ook dankzij de eerste toeristen die het in Italië eten en er enthousiast over vertellen aan hun familie, vrienden en kennissen (als een soort bloggers avant la lettre).

spaghetti-tomatensaus

Het perfecte huwelijk
Samen vormen spaghetti en tomatensaus het perfecte huwelijk. Elke dag een feestje op je bord, maar vandaag nog meer dan anders. Daarom delen we het recept van de IDIC, zodat je vanavond mee kunt feesten met het gouden duo!

Voor 4 personen heb je nodig: 400 gram spaghetti (liefst van durum tarwe), 2 blikken gepelde tomaten (liefst San Marzano-tomaten met DOP-keurmerk), verse knoflook (naar smaak), 5 eetlepels extra vergine olijfolie, zout en verse basilicum

Fruit de teentjes knoflook kort in de olijfolie tot ze lichtbruin van kleur zijn. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt, dan wordt hij bitter. Voeg de gepelde tomaten toe en warm ze 8 tot 10 minuten mee, op middelhoog vuur. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een ruime hoeveelheid water met zout al dente. Giet de spaghetti af en meng de pasta door de tomatensaus.  Serveer de spaghetti met tomatensaus op voorverwarmde borden, gegarneerd met wat basilicum.

Een waar feestmaal, simpel maar smakelijk. Buon appetito!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *