Ga op pad met onze City Walks!

Pasta in alle soorten en maten

Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes). Volgens een mooi Italiaans verhaal zouden deze tortellini zijn gemodelleerd naar de navel van Venus, de godin van de schoonheid. Se non è vero, è ben trovato, zou een Italiaan zeggen. Als het niet waar is, is het in elk geval leuk bedacht – en in dit geval ook erg lekker!

In Italië kun je tientallen soorten pasta kopen. Dan moet je natuurlijk wel weten waar je naar moet vragen. Daarom vandaag een lijstje met een groot aantal pastasoorten, van de grappige cavatappi tot en met de enige echte maccheroni.

agnolotti gevulde deegkussentjes
anelli pasta in de vorm van ringetjes
anolini gevulde deegrondjes
barbine lett: baard; dunne, lange pasta
bavette lange, platte pasta met ribbeltjes
bigoli dikke, lange pasta, gemaakt van zeer zacht deeg
bombolotti pasta in de vorm van flinke buisjes
bozzoli pasta in de vorm van coconnetjes
bricchetti lett: baksteentjes; kleine platte pasta voor in de soep
bucatini lange, dunne, holle pasta
cannelloni korte, buisvormige pasta met vrij grote diameter
cappelletti gevulde pasta in de vorm van hoedjes
cappelli d’angelo lett: engelenhaar; heel dunne en lange pasta
caramelle pasta in de vorm van toffees
casarecci korte, gekrulde pasta
cavatappi pasta in de vorm van kurkentrekkers
cavatelli half opgerolde pasta
conchiglie schelpvormige pasta
creste di galli pasta in de vorm van hanenkammen
denti d’elefante olifantstanden
ditali kleine, korte pasta in de vorm van buisjes
eliche pastavorm die beter bekend is als fusilli
fagottini gevulde pasta, iets groter dan ravioli
farfalle pasta in de vorm van vlinders
fettuccine lange, lintvormige pasta
fiocchetti pasta in de vorm van vlokjes
fiori pasta in de vorm van bloemen
fusilli pasta in spiraalvorm
garganelli opgerolde, geribbelde pastavelletjes
gemelli lett: tweelingen; in elkaar gedraaide pasta
gigli pasta in de vorm van lelies
gnocchetti pasta in de vorm van gnocchi
gomiti pasta in de vorm van elleboogjes
lasagne brede, lange pastavellen voor ovenschotels
lingue di passeri lett: mussentongetjes; korte pasta in de vorm van tongetjes
linguine zeer dunne, lange pasta
lumache holle pasta in de vorm van slakkenhuizen
maccheroni vrij lange, buisvormige pasta
maccheroni alla chitarra langere, platte pasta (als gitaarsnaren)
malfatti / maltagliati lett: slecht gemaakt / gesneden; pasta zonder vaste vorm
mezze maniche pasta in de vorm van halve mouwen
mezzanelli korte, holle pasta
millerighe pasta met duizend ‘rimpeltjes’

Later volgen de pastasoorten met namen van N tot en met Z, van nidi, de nestjes pasta, tot zite, kleine buisjes pasta die meestal geribbeld zijn. En dan is deze lijst niet eens compleet…

Ontdek onze droomplekken in Italië!

3 reacties

  1. anneke van aalst

    geweldig dat overzicht met alle pastasoorten, ideaal om te weten over welke pasta men spreekt in mijn italiaanse kookboeken. kijk met spanning uit naar de resterende namen.

  2. kan nergens AVENA18 vinden, is toch ook een pasta , lijkt op rijst maar is pasta

  3. Klopt, maar het wordt in Italië niet vaak als pasta gegeten, meer als een soort vermicelli in de soep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *