Ga op pad met onze City Walks!

Pasta in alle soorten en maten

Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes). Volgens een mooi Italiaans verhaal zouden deze tortellini zijn gemodelleerd naar de navel van Venus, de godin van de schoonheid. Se non è vero, è ben trovato, zou een Italiaan zeggen. Als het niet waar is, is het in elk geval leuk bedacht – en in dit geval ook erg lekker!

Naast de tortellini kun je in Italië tientallen soorten pasta vinden. Dan moet je natuurlijk wel weten waar je naar moet vragen. Daarom in deze blog een lijst met een groot aantal pastasoorten, van de grappige cavatappi tot en met de enige echte maccheroni:

agnolotti gevulde deegkussentjes
anelli pasta in de vorm van ringetjes
anolini gevulde deegrondjes
barbine lett: baard; dunne, lange pasta
bavette lange, platte pasta met ribbeltjes
bigoli dikke, lange pasta, gemaakt van zeer zacht deeg
bombolotti pasta in de vorm van flinke buisjes
bozzoli pasta in de vorm van coconnetjes
bricchetti lett: baksteentjes; kleine platte pasta voor in de soep
bucatini lange, dunne, holle pasta
cannelloni korte, buisvormige pasta met vrij grote diameter
cappelletti gevulde pasta in de vorm van hoedjes
cappelli d’angelo lett: engelenhaar; heel dunne en lange pasta
caramelle pasta in de vorm van toffees
casarecci korte, gekrulde pasta
cavatappi pasta in de vorm van kurkentrekkers
cavatelli half opgerolde pasta
conchiglie schelpvormige pasta
creste di galli pasta in de vorm van hanenkammen
denti d’elefante olifantstanden
ditali kleine, korte pasta in de vorm van buisjes
eliche pastavorm die beter bekend is als fusilli
fagottini gevulde pasta, iets groter dan ravioli
farfalle pasta in de vorm van vlinders
fettuccine lange, lintvormige pasta
fiocchetti pasta in de vorm van vlokjes
fiori pasta in de vorm van bloemen
fusilli pasta in spiraalvorm
garganelli opgerolde, geribbelde pastavelletjes
gemelli lett: tweelingen; in elkaar gedraaide pasta
gigli pasta in de vorm van lelies
gnocchetti pasta in de vorm van gnocchi
gomiti pasta in de vorm van elleboogjes
lasagne brede, lange pastavellen voor ovenschotels
lingue di passeri lett: mussentongetjes; korte pasta in de vorm van tongetjes
linguine zeer dunne, lange pasta
lumache holle pasta in de vorm van slakkenhuizen
maccheroni vrij lange, buisvormige pasta
maccheroni alla chitarra langere, platte pasta (als gitaarsnaren)
malfatti / maltagliati lett: slecht gemaakt / gesneden; pasta zonder vaste vorm
mezze maniche pasta in de vorm van halve mouwen
mezzanelli korte, holle pasta
millerighe pasta met duizend ‘rimpeltjes’

nastri pasta in de vorm van lintjes
nidi nestjes van pasta
occhi di lupo pasta in de vorm van wolfsogen
orecchiette kleine, oorvormige pasta
paglia e fieno lett: stro en hooi; groene en gele tagliatelle door elkaar heen
pansotti gevulde driehoekjes van pasta
pappardelle zeer brede lintpasta, dikker dan tagliatelle
penne korte, holle pasta
perciatelli de naam voor bucatini in Midden- en Zuid-Italië
pipe pasta in de vorm van pijpjes
racchette pasta in de vorm van tennisrackets
radiatori pasta in de vorm van radiatoren
ravioli gevulde deegkussentjes, met een kartelrandje
reginette lange, brede pasta met gegolfde randjes
rigatoni korte, buisvormige pasta, meestal met geribbelde buitenzijde
ruote pasta in de vorm van wieltjes
sagnarelli ongeveer 5 cm lange, vrij brede pasta met golvende randen
sedanini lett: stengeltjes bleekselderij; penne maar dan iets dunner
sigarette lett: sigaretten; iets dunnere cannelloni
spaghetti lange, dunne, gladde pasta
spaghettini zeer dunne spaghetti
stelline pasta in de vorm van sterretjes, voor in de soep
stivaletti pasta in de vorm van laarzen
stracci lett: vodden; pasta in de vorm van lapjes stof
strozzapreti lett: priesterwurgers; in de vorm van een uitgewrongen doek
(of een priesterboordje)
tagliatelle lintpasta, volgens de officiele regels precies 8 mm breed
tagliolini de smallere variant van tagliatelle
tonnarelli synoniem voor de maccheroni alla chitarra
torchietti pasta in de vorm van toortsen
tortellini gevulde deegkussentjes
tortiglioni pasta in de vorm van spiraaltjes
trenette lange pasta die vooral in Ligurië wordt gegeten
trenne driehoekige penne
trofie opgerolde pastavelletjes
tubetti pasta in de vorm van korte buisjes
vermicelli lett: wormpjes; korte pasta voor in de soep
zite kleine buisjes, meestal met ribbeltjes

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

3 reacties

  1. anneke van aalst

    geweldig dat overzicht met alle pastasoorten, ideaal om te weten over welke pasta men spreekt in mijn italiaanse kookboeken. kijk met spanning uit naar de resterende namen.

  2. kan nergens AVENA18 vinden, is toch ook een pasta , lijkt op rijst maar is pasta

  3. Klopt, maar het wordt in Italië niet vaak als pasta gegeten, meer als een soort vermicelli in de soep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *