Ga op pad met onze City Walks!

Herfst in de keuken: gnocchi met pompoen-komijncrème

Herfst. In eigen land betekent dat regen, wind en storm. Warme truien en een plu, een pot vol thee en ’s avonds een dekentje en chocola. In Italië hebben we meteen een heel ander gevoel bij de herfst. Dan denken we aan de druivenoogst, aan gepofte kastanjes, velden vol pompoenen, risotto met paddenstoelen, truffels en meer van al dat lekkers.

Een beetje van die Italiaanse herfst delen we graag met dit bordje vol najaarslekkers, voor een Italiaans herfstfeestje op je bord!

gnocchi-pompoen

Voor deze gnocchi van ricotta en basilicum met pompoen-komijncrème heb je voor 4 personen nodig: 500 gram ricotta | 1 ei | 2 handjes fijngehakte verse basilicumblaadjes | 50 gram verse Parmezaanse kaas, geraspt | 150 gram bloem | 500 gram biologische pompoen | ½ theelepel gemalen komijn | 60 centiliter volle melk | 20 gram gezouten boter | zout | peper | nootmuskaat

Klop voor de gnocchi in een kom de ricotta met het ei, een halve theelepel zout, de fijngehakte basilicum, een snufje nootmuskaat en de geraspte Parmezaanse kaas door elkaar. Voeg al kloppend geleidelijk de bloem toe. Het deeg moet glad, maar niet te zacht en ook niet te dik zijn. Zet het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

Was in de tussentijd voor de saus de pompoen onder de koude kraan en snijd hem doormidden. Schep er met een lepel de pitten uit. Snijd de pompoen (met schil) in blokjes. Doe deze in een pan en voeg de gemalen komijn en 50 centiliter melk toe. Laat 30 minuten op laag vuur sudderen.

Vorm dan de gnocchi door het deeg met je handen uit te rollen tot vier rollen van 2 centimeter doorsnee. Snijd de rollen in stukjes van 2 centimeter en druk ze met de tanden van een vork iets plat. Zo krijg je er meteen de kenmerkende inkepinkjes in. Bestuif de gnocchi met bloem, zodat ze niet aan elkaar plakken.

Voeg na een half uur aan de pompoencrème de boter, een snufje nootmuskaat en wat zout en peper toe. Pureer in een keukenmachine of blender of met de staafmixer tot een gladde saus.

Breng de resterende melk aan de kook. Schik de gnocchi in ondiepe schaaltjes. Schep er de pompoensaus omheen. Klop de melk met een staafmixer tot dik schuim en schep een lepel van dit schuim over een kant van de schaaltjes. Buonissimo!

Nog veel meer recepten voor bijzondere gnocchi vind je in

Omslag Gnocchi REV.indd

Gnocchi – verrassend anders | Ilona Chovancova | ISBN 9789461430502 | Good Cook Publishing | bestel Gnocchi – verrassend anders via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Begrijp ik het goed … worden deze gnocchi niet gekookt?

  2. Klopt Rob, het zijn gnocchi van ricotta – die hoef je anders dan gnocchi van aardappel of van bloem niet te koken. Al kan het wel natuurlijk, je kunt ze een paar minuutjes koken in kokend water met een beetje zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *