Download gratis de Ciao tutti app

Giuliana’s recept voor ribollita

Ribollita, hetgeen letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent, is een zeer stevige Toscaanse soep met brood, bonen en kool – een ideaal wintergerecht!

Ingrediënten
(voor 10 personen)

12 eetlepels extra vergine olijfolie
salie
2 grote uien
4 teentjes knoflook
3-4 wortels
2-3 stengels bleekselderij
2 kruimige aardappels
½ savooiekool
1 palmkool (eventueel te vervangen door boerenkool)
200 g gedroogde (cannellini)bonen
½ liter groentebouillon (van een blokje)
500 g gepelde tomaten
½ kg traditioneel witbrood (als het kan zoutloos, net als in Toscane)
zout en peper

Week de bonen tenminste 12 uur in koud water en kook ze vervolgens in ongeveer één tot anderhalf uur (proef tussendoor voor de exacte kooktijd) met twee gepelde teentjes knoflook, wat salie, 2 eetlepels olijfolie en een beetje grof zout.

Fruit in de rest van de olijfolie eerst zachtjes de goed fijngehakte ui en knoflook, voeg vervolgens beetje bij beetje alle in stukjes gesneden groenten, de helft van de bonen, gezeefd met de groentemolen (samen met hun kookvocht), en de gepelde tomaten met al hun vocht toe. Voeg groentebouillon toe totdat alle groenten bedekt zijn en laat een uur tot anderhalf uur op laag vuur koken. Voeg halverwege de kooktijd zout en peper naar smaak toe.

Leg in een grote soepterrine een laag dunne sneetjes brood, giet er enkele pollepels soep over, bedek met een andere laag brood, giet er weer soep over en ga zo door totdat alle ingrediënten op zijn. Laat de broodsoep een uurtje staan alvorens te serveren.

Giuliana: ‘Uit dit recept ontstaat de bekendste soep van Toscane, de ribollita. De soep wordt zo genoemd vanwege de gewoonte die de boeren erop nahielden, om de ‘overgebleven’ groentesoep op te warmen in de nog warme oven, waarbij de soep overvloedig op smaak wordt gebracht met wat extra olijfolie en een in dunne plakjes gesneden ui, totdat zich een goudkleurig korstje aan de bovenkant vormt. Dan voeg je nogmaals olijfolie en verse ui toe en dien je de soep op. Buon appetito!’

Wil je wel genieten van Giuliana’s ribollita, maar heb je geen tijd om zelf de keuken in te duiken? Je kunt bij La Vialla ook potjes kant-en-klare ribollita kopen, uiteraard helemaal gemaakt volgens bovenstaand recept en onder Giuliana’s supervisie. Voor bestellingen kun je terecht op www.la-vialla.com – zie ook Ciao tutti van 7 januari.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

3 reacties

  1. Een stevig (letterlijk en figuurlijk) soepje!

  2. Bij ons Agriturismo in Grosseto voor het eerst gegeten toen wij er een keer in september waren. Heerlijk inderdaad! Ik ga het nu zelf ook eens maken.

  3. Ideaal voor zo’n grijze, winterse dag als vandaag – en als je dan gelijk een grote pan maakt, heb je er de hele week plezier van! Buon appetito!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *