Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten

Gennaro Contaldo is geboren in Minori (Amalfi). Eind jaren zestig vertrok hij naar Engeland, waar hij voor verschillende restaurants werkte. In Londen opende hij het met prijzen onderscheiden Passione. Hij werd bekend bij het grote publiek als de mentor van Jamie Oliver, met wie hij samenwerkte in restaurant Neal Street van Antonio Carluccio. In het voorjaar van 2011 presenteerde hij samen met Antonio Carluccio Two Greedy Italians. De serie kreeg in het voorjaar van 2012 een vervolg met Two Greedy Italians Still Hungry.

Gennaro-favoriete-Italiaanse-familierecepten

In het nieuwe kookboek, Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten, verzamelde Gennaro Italiaanse toppers voor het hele gezin. Want wie samen kookt, blijft samen, aldus Gennaro. Want waar vinden de beste gesprekken plaats, zorg je voor de ander en voed je elkaar? Juist, aan de keukentafel, het kloppend hart van elk gezin. Van eenvoudige snelle gerechten voor door de week als soep en pasta tot aan lang pruttelende winterstoven of luie zondagse gerechten: met dit boek is het smullen geblazen voor groot en klein.

Ciao tutti laat je alvast meeproeven van de ragù van Gennaro’s familie, il ragù della famiglia.

Gennaro: ‘Dit is ongetwijfeld mijn lievelingsgerecht, want het doet me aan de zondagsmaaltijden uit mijn jeugd denken. Dit vleesgerecht werd traditioneel in aardewerken pannen wel 12 uur lang gegaard. Daar kijk je misschien van op maar kan je verzekeren dat het ongelooflijk lekker was.

Mijn tante Maria was onze ragùkoningin, en zij maakte het elke week. De zorgvuldige voorbereidingen begonnen al een dag van tevoren en het vlees stond dan tot laat op de avond te pruttelen. Op zondagochtend ging dat door, totdat de hele familie in het huis van mijn opa verzameld was. De tomatensaus roerden we door de zelfgemaakte Ricci-pasta en het vlees werd opgediend als tweede gang.

In veel Zuid-Italiaanse families is dit zondagsgerecht nog steeds populair en ik maak het graag als de hele familie komt eten. Maar de stooftijd is natuurlijk veel korter geworden. Mijn zus Adriana gaf me kort geleden de tip om kleingesneden parmezaan bij de saus te doen; dat geeft nog meer smaak.’

Gennaro-keuken
Gennaro in zijn keuken

Ingrediënten
(voor 4 personen)

5 eetlepels extra vergine olijfolie
1 uitje, gesnipperd
2 laurierblaadjes
500 gram bovenbil van het rund, in niet te kleine stukken
500 gram spareribs (krabbetjes)
200 gram varkenssaucijsjes
2 eetlepels tomatenpuree, opgelost in 100 milliliter rode wijn
1,2 kilo pruimtomaten uit blik, kleingesneden
zout en versgemalen zwarte peper
handje verse basilicum
30 gram geraspte Parmezaanse kaas

Verhit de olijfolie in een pan en laat de ui met de laurier op niet te hoog vuur zweten; de ui moet wat zachter geworden. Leg het rundvlees, de krabbetjes en de worst in de pan en bak het vlees in een paar minuten aan alle kanten bruin.

Voeg de opgeloste tomatenpuree toe en laat een deel verdampen. Doe er tomaten, zout, peper, basilicum en parmezaan bij en roer goed. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat alles 2 uur pruttelen, roer alles goed.

Haal het gerecht van het vuur en geef het met pasta of met goed brood om de saus op te deppen.

Nog meer heerlijke Italiaanse familierecepten vind je in

Gennaro-favoriete-Italiaanse-familierecepten

Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten
Genaaro Contaldo
vertaald door Jacques Meerman
ISBN 9789021553238
€ 25,95
Kosmos Uitgevers

Bestel Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *