Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Focaccia met rozemarijn

Eigenlijk wilden we een grote verjaardagstaart maken voor ons aanstaande jubileum (waarover snel meer nieuws), maar aangezien we dat met het hele team in Rome gaan vieren (en er dan al genoeg gegeten zal gaan worden) bakten Saskia en Willemijn een groot stuk focaccia voor de wekelijkse vergaderlunch.

focaccia-rozemarijn

Het recept is gebaseerd op een recept van Jamie magazine, maar dan zonder de artisjok (vanwege een niet al te goede afstemming van het vullen van onze voorraadkast). Gelukkig smaakt focaccia met alleen rozemarijn ook meer dan heerlijk!

rozemarijn

Wat heb je nodig? Voor een flink focaccia (wij hebben er met z’n vieren van gegeten) gebruik je 500 gram witbroodmeel, 1 zakje gedroogde gist (7 gram), 350 ml lauwwarm water, de naaldjes van een paar takjes rozemarijn, grof zeezout en extra vergine olijfolie.

Meng het meel met de gist en 1 theelepel zeezout in een kom. Roer het water erdoor en kneed het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak tot een glad en elastisch deeg. Aangezien de Maxximum-keukenmachine van Bosch nog heel even deel uitmaakt van onze keukenuitrusting, lieten we hem het kneedwerk doen, terwijl we zelf vast de rozemarijn grof hakten.

Na het kneden doe je het deeg in een kom, die je goed afdekt. Laat het deeg 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is. Vet dan een bakplaat in (rechthoekig of rond). Rol het deeg uit tot een dikte van 1 centimeter.

Strooi het grootste deel van de grof gehakte rozemarijnnaaldjes over de helft van het deeg en vouw de andere helft erover. Dek af met plasticfolie en laat nog eens 30 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet er een braadslede met water in en laat 5 minuten op temperatuur komen. Maak in de tussentijd met je vingertoppen ondiepe kuiltjes in het deeg. Besprenkel het royaal met olijfolie en bestrooi met zeezout en de rest van de rozemarijn.

focaccia-rozemarijn (2)

Bak de focaccia in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat hem even afkoelen en serveer dan in lekker grote stukken. Bij ons was er al gauw geen kruimeltje meer over…

focaccia-rozemarijn (3)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *