Ga op pad met onze City Walks!

Focaccia met blauwe druiven

Een Italiaans recept uit het nieuwe kookboek Reis om de wereld in 80 gerechten, heerlijk voor deze tijd van het jaar!

David Loftus: ‘De reis van Fogg en Passepartout van Londen naar Suez wordt amper beschreven, maar een aantekening in Foggs notitieboekje bevestigt dat hun route hen door Parijs bracht en vandaar naar Italië.

Dit bijzondere brood kreeg ik warm geserveerd bij het ontbijt door de geliefde, helaas overleden Rose Gray van het River Café in de Toscaanse woning van chef-kok Ruthie Rogers. Dit is misschien wel het lekkerste brood dat ik ooit at; het werd traditioneel gemaakt voor de druivenplukkers in Toscane tijdens de oogst. Er gingen wat vruchten in die ze net hadden geplukt. Het was zo lekker dat we er de hele dag van snoepten, tot het op was.’

Ingrediënten
(voor 10 personen – maar 4 krijgen het in een dag op)

25 gram verse gist
200 ml water
4 eetlepels suiker
8 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra om in te vetten en te besprenkelen
zeezout
500 gram patentbloem
1kilo blauwe druiven
4 eetlepels suiker
4 eetlepels venkelzaad

Los de gist op in het water en voeg de suiker, olijfolie en een snufje zout toe. Vorm een bergje van de bloem op een ruim schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel in het kuiltje, meng goed en kneed ten minste 15 minuten. Doe het deeg in een kom, dek af met een doek en laat minstens een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een bakblik van 30 x 40 cm in met olijfolie. Sla het deeg door en verdeel het in tweeën. Druk de helft van het deeg zo dun mogelijk uit in de ingevette bakvorm maar pas op dat er geen gaten ontstaan.

Verdeel de helft van de druiven erover, bestrooi met 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels venkelzaad en besprenkel met olijfolie. Rol de rest van het deeg uit en leg het als een deksel over de inhoud van de bakvorm. Vouw de randen om en verdeel de rest van de druiven, de suiker en het venkelzaad erover. Besprenkel met olijfolie.

Zet het brood 45 minuten in de oven tot het bruin en knapperig is. Laat afkoelen voor het serveren, als je eraf kunt blijven.

Het recept is afkomstig uit

Reis om de wereld in 80 gerechten
David Loftus
ISBN 9789021552316
€ 24,95
uitgeverij Kosmos

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *