Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gnocchi van kastanje met botersaus en salie – Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo

De Italiaanse koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo doken voor hun nieuwe boek niet in een specifieke regio, zoals ik ga doen met Toscane, maar maakten een ontdekkingstocht door alle verschillende streken van Italië: ze trokken de bergen in, reden naar de kust en visten allerlei lekkers uit de rivieren.

Hun liefde, passie en kennis voor en over hun land, de mensen en de producten delen ze graag met ons, net als de ruim tachtig heerlijke, regionale recepten die ze onderweg hebben verzameld.

Vandaag op Ciao tutti een klein voorproefje van deze twee gulzige Italianen, een recept voor heerlijk comfort food uit de bergen: gnocchi di castagne con burro e salvia (kastanjegnocchi in botersaus met salie).

Ingrediënten (voor 4 personen): 500 gram aardappelen | 250 gram kastanjemeel | 50 gram bloem | 1 theelepel zout | 2 eieren | rijstebloem, om te bestuiven | voor de saus: 100 gram boter, 6 salieblaadjes en 20 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

In het hele noorden van Italië staan kastanjebomen en in het najaar is de kastanjepluk een populair tijdverdrijf. Kastanjes werden vroeger gegeten door de armen als ze niet veel te eten hadden, ze waren gratis en rijk aan koolhydraten. Er werd kastanjemeel gemaakt, dat soms nog wordt gebruikt om pasta en gnocchi te maken. Het meel is de basis van de beroemde castagnaccio en wordt ook voor allerlei brood en desserts gebruikt. Hier zorgt het kastanjemeel voor een lichtzoete smaak in de gnocchi en het combineert heel goed met de botersaus met salie. Kastanjemeel is te koop bij de delicatessenwinkel.

Kook de aardappelen, giet ze af en pureer ze. Doe het kruim in een grote mengkom en kneed er het kastanjemeel, de bloem en het zout door. Kneed ook de eieren erdoor tot het een glad deeg is.

Stuif wat rijstebloem op het werkvlak en rol het deeg uit tot lange worstjes. Snijd er met een scherp mes vierkantjes met zijden van 2 cm van. Druk de tanden van een vork in het deeg zodat er ribbeltjes ontstaan.

Breng een grote pan met lichtgezouten water aan de kook. Smelt intussen de boter met de salieblaadjes in een grote koekenpan. Laat de gnocchi in het kokende water vallen en wacht tot ze komen bovendrijven.

Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze met een beetje kookvocht in de koekenpan met boter. Roer alles door elkaar, neem de pan van het vuur en bestrooi de gnocchi met Parmezaanse kaas. Dien direct op.

Meer heerlijke recepten van deze twee gulzige Italianen vind je in

De streken van twee gulzige Italianen | Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo | ISBN 9789059564466 | Fontaine Uitgevers | bestel De streken van twee gulzige Italianen via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Een heerlijk boek! Nu ook de reeks op TV in België, op Njam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *