In deze blog schreven we al over de uitgebreide selectie koekjes die je in Siena op elke hoek van de straat kunt kopen. Allemaal even vers, allemaal even lekker en heerlijk om bij een kopje koffie weg te knabbelen. Vandaag tippen we de perfecte combinatie van zo’n heerlijk koekje en vin santo.
Saskia: ‘Gistermiddag at ik de goddelijkste koekjes ooit. Dat kwam ook wel een beetje door het glaasje vin santo (letterlijk: ‘heilige wijn’) dat we erbij geserveerd kregen, maar ook zonder deze hogere macht waren de koekjes niet anders te omschrijven dan hemels.
Tijdens een verkenningstochtje door de nabije omgeving van Siena kwamen we terecht op het uitgestrekte domein van Poggio Antico (‘oude heuvel’), een restaurant met Michelin-ster. Maar dat wisten we op dat moment nog niet. We stapten dan ook onbevangen uit en bewonderden de wijn- en olijfgaarden die tot zover het oog reikten de omgeving domineerden.
Terwijl we dit idyllische Toscaanse vergezicht op film en foto probeerden vast te leggen, werden we hartelijk welkom geheten door Roberto Minnetti, naar later bleek de chef-kok van het restaurant, en – dat hoorde ik direct aan zijn accent – een rasechte Toscaan. Vol trots wees hij ons op ‘zijn’ wijndomein en vertelde hij hoe de druiven verwerkt worden tot wijn en grappa.
Toen hij hoorde dat we uit Nederland kwamen, duwde hij ons richting de keuken. Zelf verdween hij naar de kelder, om na korte tijd tevoorschijn te komen met een bord koekjes en een paar glaasjes lichtbruin vocht. ‘Vin santo,’ fluisterde Roberto, met iets van ontzag in zijn stem. Heilige wijn, dat belooft wat, dacht ik.
Vin santo – heilige wijn
Roberto schuift met zijn ene hand de tafel vrij en zet koekjes en wijn neer. Hij vertelt dat de combinatie van cantuccini, amandelkoekjes, en vin santo, eigenlijk een traditionele afsluiting is van een Toscaans diner. ‘Je moet de harde koekjes even in de zoete dessertwijn drenken,’ legt hij uit.
‘Maar waarom dan vin santo?,’ vraag ik. Hij grijnst breed en antwoordt: ‘Omdat deze wijn vroeger als miswijn werd gedronken, kreeg hij de naam vin santo, heilige wijn. De pastoor at er alleen geen koekjes bij…’ Genietend doopt hij zijn cantuccini in de vin santo, en wij volgen zijn voorbeeld.
Na deze goddelijke rustpauze moet Roberto weer aan de slag, en wij keren terug naar de auto om in een dorpje verderop cantuccini en vin santo in te slaan voor de thuisblijvers.’
Voor wie zelf aan de slag wil, volgt hier het recept van de enige echte cantuccini, dat we na thuiskomst maakten uit The River Café Classic Italian Cookbook:
Recept voor hemelse cantuccini
Ingrediënten: 500 gram bloem | 200 gram amandelen | 4 eieren | 350 gram suiker | 1 druppeltje vanille-essence | 1 eetlepel honing | een half zakje bakpoeder | zout
Verwarm de oven voor tot 100 °C en laat de amandelen in tien minuten goed warm worden. Haal ze dan uit de oven en hak ze in grove stukken.
Klop de eierdooiers met de suiker en de vanille-essence. Klop de eiwitten stijf en spatel de eiwitten door het suikermengsel. Roer er ook de honing en de stukken amandel door.
Zeef de bloem en roer deze samen met een snufje zout door het amandelmengsel. Voeg dan het bakpoeder toe en kneed alles tot een stevig deeg.
Maak van het deeg een lange rol van ongeveer dertig centimeter lang en drie centimeter breed. Bak de rol een kwartiertje in een voorverwarmde oven (180 °C).
Haal de rol uit de oven en snijd er diagonaal stukjes van ongeveer één centimeter breed af. Laat ze even afkoelen en bak ze daarna nog eens tien minuten in de voorverwarmde oven (150 °C).
Laat de koekjes goed afkoelen. Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten pot, zodat de cantuccini lekker knapperig blijven.
Heerlijk, maar wel met een kleine kanttekening. Deze hoeveelheid is goed voor 3 rollen op de bakplaat en moeten ze ook langer worden gebakken om de goede kleur en knapperigheid te krijgen. Voorbakken als rollen, dan snijden, weer de oven in en dan na een kwartier op hun kant leggen en nog zeker een kwartier bakken.