Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons.
De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt een stuk colomba zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocolade- of pistachepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago.
De legende achter de Italiaanse paasduif
Het verhaal gaat dat de colomba pasquale haar oorsprong vindt in de vroege middeleeuwen. In 571 viel Alboin, de heerser van de Longobarden, de stad Pavia aan.
Het beleg duurde vele maanden en nadat de stad uiteindelijk dan toch in handen van Alboin gevallen was, verlangde de Longobardische koning even niet naar goud, zilver en andere kostbaarheden. Nee, hij stond erop dat hij over twaalf aantrekkelijke jonge maagden kon beschikken.
De uitverkoren meisjes wachtten hun lot met schrik en beven af, tot een van hen een plan bedacht. Ze vroeg om wat bloem, honing en gekonfijte vruchtjes en bakte daarvan een koek in de vorm van een duif. Toen de maagden aan Alboin werden voorgeleid, overhandigden ze hem de koek.
Alboin was natuurlijk niet gek en wilde er niet van eten voordat een van de meisjes zelf een stuk had geproefd. Toen zij zonder tegensputteren een stukje opat, durfde Alboin ook een stuk te proeven. Aangezien hij de maanden ervoor op slecht bereide maaltijden had moeten leven, was hij direct verrukt door de zoete smaak van dit lekkers. Als dank liet hij het meisje vrij en deed hij zich te goed aan de duif in plaats van aan haar. Che fortuna!
Artusi’s recept voor de colomba pasquale
Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891.
Je vindt het via deze link. Het is wel erg bewerkelijk: het maken van de duif neemt maar liefst vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden.
Bestel een heerlijke colomba pasquale voor Pasen!
Als je in aanloop naar Pasen geen tijd hebt om uren in de keuken te staan, kun je gelukkig bij veel (online) Italiaanse delicatessenwinkels een mooi verpakte colomba pasquale kopen.
We hebben hieronder een aantal van onze favorieten voor je op een rijtje gezet. De meeste aanbieders hebben slechts een kleine voorraad, dus wacht niet te lang met bestellen als je graag een heerlijke Italiaanse colomba wil proeven met Pasen!
De colomba pasquale van Casabase
Het deeg van de beroemde colomba pasquale van Infermentum uit Verona rijst lekker lang én op natuurlijke wijze, waardoor een extreem gladde textuur ontstaat. Dankzij het smeuïge deeg en het geurige aroma zet je zo een perfect paasbrood op tafel.
Casabase heeft drie colomba’s van Infermentum in het assortiment: de traditionele paasduif, eentje met chocolade en eentje met abrikozen . Via deze link vind je alle details.
foto’s: Infermentum | Casabase
Nieuw dit jaar is de colomba al pistacchio, exclusief voor Casabase gebakken door de veelvuldig bekroonde banketbakker Roberto Moreschi, met pure gemalen pistachenoten in het deeg en witte chocoladedruppels met pistachenoten in kleine stukjes als garnering. Zie deze link voor alle details.
foto’s: Casabase
Alle paasduiven worden eind maart vers ingevlogen en begin april door Casabase verzonden. Zo heb je ruim op tijd voor Pasen een vers gebakken colomba in huis!
Ook leuk voor Pasen is de torta di rose, de rozentaart die vooral in Mantova en Verona vaak op het menu staat en die perfect past bij een uitgebreid paasontbijt of -brunch.
foto’s: Infermentum | Casabase
Een Siciliaanse paasduif van La Nuova Dolceria
La Bottega van Chiara’s Food laat de Siciliaanse colomba’s van La Nuova Dolceria invliegen. Banketbakker Francesco Manuele maakt samen met zijn zoon en een aantal trouwe medewerkers elk jaar opnieuw een kleine selectie colomba’s met pure ingrediënten.
Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt, met zuurdesem die net zo oud is als Francesco zelf, met pure Siciliaanse ingrediënten en vooral met heel veel liefde.
Francesco stuurt een aantal paasduiven naar Nederland, met dit jaar de colomba tradizionale, een colomba met chocolade en de colomba met pistachenootjes. Bestellen kan via deze link, maar je kunt ook even binnenwandelen bij La Bottega di Chiara (Van Woustraat 201HS in Amsterdam).
De colomba al pistacchio is onze favoriet. De pistachenootjes voor de colomba al pistacchio worden namelijk met de hand geroosterd, voor een optimale smaak. Maar het échte geheim van Francesco is dat er een flinke dosis pistachecrème door het deeg gaat, dat daardoor nóg smeuïger wordt.
Tot slot wordt de bovenzijde van de paasduif voorzien van een laagje pistachecrème, met witte chocolade en fijngehakte pistachenootjes. Eén hap en je waant je even in het pistacheparadijs!
Eind maart 2025 komt een delegatie van Nuova Dolceria naar La Bottega di Chiara in Amsterdam, om je te laten proeven van hun colomba en andere Siciliaanse lekkernijen.
Op vrijdag 28 maart is er een Siciliaanse aperitivo, op zaterdag 29 maart kun je in de winkel aan de Van Woustraat 201HS in Amsterdam colomba komen proeven en op zondag 30 maart zijn er twee workshops waarbij je in een kleine groep amandelkoekjes leert maken en ontdekt hoe je colomba het beste kunt serveren. Zie deze link voor alle details en tickets voor de evenementen op vrijdag en zondag.
Colomba met Siciliaanse citroen van Etna Dolce
Met deze Siciliaanse colomba pasquale – in Nederland te koop via de webshop van Il Mandorlo – hebben de banketbakkers van Etna Dolce zich weer overtroffen.
Hun colomba’s worden gemaakt met zuurdesem dat zesendertig uur heeft gerezen. Een zeer delicaat en tijdrovend werk, maar dat levert wel een heerlijke zachte en luchtige paasduif op.
Elke colomba is gevuld met een heerlijke frisse citroencrème, gemaakt van de welbekende aromatische citroenen die op Sicilië groeien. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt de duif ook nog eens overgoten met witte chocolade én gegarneerd met gekonfijte citroen.
De colomba’s van Etna Dolce worden stuk voor stuk met de hand gemaakt en verpakt in een luxe geschenkverpakking. Daardoor is het ook een mooi cadeau om mee te nemen naar de paasbrunch!
De colomba pasquale van Chiostro di Saronno
De naam Chiostro di Saronno verwijst naar een oud Franciscaans klooster in het centrum van Saronno. Het is een van de oudste en bekendste producenten van koekjes, likeuren (Amaretto di Saronno), panettone én colomba pasquale in Italië.
Saronno is de thuisbasis van het bedrijf en de plek waar ze hun voortreffelijke recepten bewaren. Ze hechten veel waarde aan de traditionele cultuur. Daarom gebruiken ze alleen pure ingrediënten, om zo de lekkerste colomba’s te maken, in prachtige retro-verpakkingen. Je vindt de colomba’s van Chiostro di Saronno bij verschillende (Italiaanse) delicatessenwinkels.
Bonifanti’s paasduiven uit Piemonte
De Piemontese bakkers van Bonifanti maken voor Pasen een colomba van zacht en luchtig deeg met rozijnen, gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen en bovenop een laagje verkruimelde hazelnoten en hele amandelen.
Zo’n buonissima colomba van Bonifanti is te bestellen via deze link, met naast de klassieke variant ook duiven met bijvoorbeeld citrusvruchten of chocolade.
Elke colomba is op een prachtige manier met de hand verpakt. Je krijgt er een kleurrijke Paaskaart bij (voor een persoonlijke boodschap) en een papieren geschenktas.
Paasduiven van Davide Barbero
De ambachtelijke colomba’s van Davide Barbero uit Asti (Piemonte) worden al zeven generaties lang gemaakt naar familierecept, met zijdezacht deeg en alleen de beste Italiaanse ingrediënten, zoals echte vanille en gecertificeerde hazelnoten uit Piemonte.
Het met amandelen versierde glazuur bovenop zorgt voor de perfecte crunch en smaak en de gekonfijte sinaasappelschillen uit Calabrië geven de colomba classica een heerlijke frisheid.
De colomba classica is, samen met de colomba al cioccolato en de colomba pesca e amaretto, in Nederland te koop bij Toscanini Deli in Amsterdam, bij Pure Taste in Amsterdam en Zutphen, bij Udi’s Goodies in Bussum en bij De Buurman in Doorn.
Augusta’s paasduiven uit Saronno
De colomba’s van Augusta komen uit Saronno, een plaatsje net ten noorden van Milaan. Augusta Panettoni werd in 1945 opgericht door een meester-patissier. Sindsdien worden de colomba’s elk voorjaar volgens traditioneel recept gebakken.
De traditie en ervaring wordt van generatie op generatie doorgegeven, waardoor Augusta een hoge kwaliteit kan waarborgen. Dat proef je niet alleen terug in de paasduif, maar is ook af te lezen aan de prachtige verpakkingen.
Elke colomba is zo echt een cadeautje, mooi verpakt in pastelkleurig papier. Je vindt de colomba’s van Augusta bij verschillende (Italiaanse) delicatessenwinkels.
Paasduiven van Balocco, Bauli, Fiasconaro en Tre Marie
Ook merken als Balocco, Bauli, Fiasconaro, Motta en Tre Marie bakken elk jaar colomba’s voor bij het paasontbijt of de paasbrunch. In de online webshop van de online Italiaanse supermarkt Vico Food Box vind je een mooi assortiment aan paasduiven, met zowel de klassieke colomba als variaties met chocolade of pistache.