Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Copy, paste, pizza – de pizza Saskia op het menu in Le Marche

Saskia: ‘Stel je voor: je bent in Le Marche, voor een reportage over het stadje Cupramontana en omgeving. Je wordt door de gastheer en gastvrouw van de bed & breakfast waar je logeert meegenomen naar een pizzeria met de naam Al Cantuccio (op het hoekje), op de hoek van een doorgaande weg en een straatje in een kinderrijke buurt. Tot zover niets aan de hand.

We worden door de eigenaar gastvrij verwelkomd en bestellen alvast iets te drinken. In de hoek schreeuwt een televisie de laatste voetbaluitslagen, die door de eigenaren en een groepje zo te zien vaste bezoekers aandachtig gevolgd worden. Onder het tl-licht geniet het halve dorp van een pizza en een Peroni. Ook tot zover niets bijzonders.

Maar dan! Dan krijgen we van de eigenaar het menu, dat netjes is onderverdeeld in pizze rosse (met tomatensaus) en pizze bianche (zonder tomatensaus). En dan, dan zie ik iets vreemds. Want daar, boven aan de tweede rij pizze rosse, na een ellenlange opsomming die begint met een simpele pizza margherita, daar staat een pizza die mijn naam draagt:

Dat is niet alleen vreemd omdat ik deze pizza nog nooit op een menu heb zien opduiken, maar ook omdat de naam Saskia in Italië absoluut niet bekend is. Ze maken er Sacha van, met een beetje geluk, en anders wordt het iets algemeners als bella of ragazza.

Hoewel de pizza ingrediënten bevat die ik normaal gesproken niet op een pizza zou tolereren (zoals salame ungherese, oftewel cervelaatworst, en plakjes hardgekookt ei), kan ik natuurlijk niet anders dan proberen hoe dat nu smaakt, een pizza Saskia. Maar niet voordat ik de eigenaar vraag naar de herkomst van deze bijzondere pizzanaam.

Zijn antwoord valt eerlijk gezegd een beetje tegen. Ik hoopte op een meeslepend liefdesverhaal tussen een Nederlandse en een Italiaan, maar niets is minder waar. De eigenaar zag deze pizza ooit op de kaart staan toen hij een pizzeria ten noorden van Bolzano bezocht.

Hij besloot de pizza, inclusief naamgeving, te kopiëren en op de kaart van zijn eigen pizzeria te zetten. Copy, paste, pizza Saskia dus. Hopelijk heeft de eigenaar van die pizzeria in het noorden wél een romantische verklaring voor zijn pizza Saskia…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Maar toch leuk en apart een Pizza met jouw naam erop!
    Jammer idd van het verhaal, maar hij zal best lekker zijn geweest, en in ieder geval een stuk goedkoper dan bij ons.Ciao, ciao!

  2. Daar zou ik best bij willen zijn, zondag! Maar ja, we zijn net na een weekje NL weer terug in Italia. Martin’s boek heb ik vorig jaar met veel plezier en herkenning gelezen. Ik wens je een heel leuke middag toe en natuurlijk ga ik de komende winter nog eens die Ttaliaanse winkel in Amsterdan opzoeken.
    Ciao Emie

  3. dag saskia, leuk artikel over de pizza, we zullen Giuliano van il Cantuccio melden dat hij nu in een blog vermeld wordt !!!!

  4. Leuk Isabelle! Zeg hem maar dat zijn pizza wereldberoemd aan het worden is in mijn vriendenkring 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *