Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti tipt de lekkerste Italiaanse adresjes in New York

Wil je in New York lekker écht Italiaans eten? Ciao tutti tipt de fijnste adressen!

Italiaans ijs en andere dolci
Voor een Italiaanse gelato is er ook in New York genoeg keuze. We noemden eerder deze week L’Arte del Gelato al, met een vestiging in Chelsea Market en een kleine kiosk op de High Line. Grom, dat van origine uit Turijn komt, is te vinden aan 233 Bleecker Street en aan 1796 Broadway. Ook is er een Grom-kiosk in Central Park, op de hoek van 5th Avenue en 72nd Street.

Arte-del-Gelato-New-York (2) Arte-del-Gelato-New-York (1)

IJsliefhebbers gaan zeker ook naar Gelato Giusto (164 Ninth Avenue at 20th Street), de New Yorkse vestiging van de van origine Milanese ijssalon. Hier vind je hazelnootijs gemaakt van DOP-nocciole uit Piemonte, crema met vanille van Madagascar en spannender smaken als rozemarijn- en thee-ijs.

Gelato-Giusto Gelato-Giusto-2

Ook Sant Ambroeus (Milanees dialect voor Sant’Ambrogio, de patroonheilige van de stad) heeft Milanese roots. Dit adres is bakkerij, ijssalon, café en restaurant in één en sinds 1936 een begrip in New York. Er zijn vier locaties (onder andere in Soho en West Village) waar je terecht kunt voor een Italian style breakfast (een brioche of cornetto met een cappuccino aan de bar) of wat verleidelijke gebakjes. In de restaurants staan onder andere risotto alla milanese en cotoletta alla milanese.

Wil je iets Amerikaans Italiaans proeven? Wat dacht je van Nutellalasagna? Deze lasagne van Nutella is een van de specialiteiten van Robicelli’s (9009 5th Avenue, Brooklyn). Tussen de lasagnevellen in deze versie geen tomatensaus en gehakt maar custard, stukjes chocolade, geroosterde hazelnoten en natuurlijk heel veel Nutella. In plaats van bechamelsaus bestaat de bovenlaag uit marshmallows. Mamma mia, che dolce!

Voor goede Italiaanse koffie tipten we eerder deze week al fijne adressen, die een prima alternatief vormen voor alle Starbucksfilialen in New York.

Caffebene-New-York

Italiaanse pizza
Als je in New York echte Italiaanse pizza wil eten (dus zonder een rand die zo dik is als je duim en waar de Amerikanen soms zelfs nog worst in stoppen), ga je bijvoorbeeld naar Kesté (271 Bleecker Street). De chef van deze pizzeria, Roberto Caporuscio, is tevens de voorzitter van de Associazione Pizzaiuoli Napoletani (de vereniging van Napolitaanse pizzabakkers) die de traditie van de thuisstad, de bakermat van de pizza, in ere willen houden.

Keste

Ook een aanrader is La Pizza Fresca (31 East 20th Street, niet ver van Union Square), met eveneens Napolitaanse pizza’s uit de houtoven. Hier in de buurt vind je ook de New Yorkse vestiging van Eataly, waar ook pizza’s op het menu staan.

Een derde pizza-adres is Susanna Pizzeria (182 Bleecker Street), van de drie Florentijnse broers Christian, Matteo en Thomas. Zij openden in 1995 een pizzeria in Mantova (Il Giglio genaamd, naar de Florentijnse lelie) maar maakten al snel de grote oversteek naar West Village. Bestel hier een pizza met een heerlijke dunne korst of een pizzaccia (een pizzabroodje), gevuld met rauwe ham en strachino of met mozzarella en tomaat.

Susanna-Pizzeria

Bij Co. (230th Ninth Avenue) staat brood centraal, van heerlijk simpele pizza bianca tot pizza’s met allerlei lekkers erop. Proef hier ook de gehaktballen met Parmezaanse kaas en basilicum.

De laatste pizzatip is Martha (29 East 29th Street, tussen Madison en Park Avenue), met Romeinse pizza’s, gefrituurde courgettebloemen en overheerlijk supplì (risottokroketjes). Alsof je in hartje Rome bent!

Martha

Hapjes en wijn
Ben je op zoek naar een fijne Italiaanse wijnbar, ga dan naar Mulino a Vino (337 West 14th Street, tussen 8th en 9th Avenue). Chef Davide Scabin kookt hier kleine en grotere gerechten bij de wijnkaart, die bestaat uit vijftig verschillende wijnen.

De smakelijkste selectie Italiaanse vleeswaren vind je bij Salumeria (283 Amsterdam Avenue). Na de Assaggio di Salumi (een proeverij van vleeswaren) met onder andere porchetta, mortadella, prosciutto, finocchiona, bresaola en nog veel meer lekkers, heb je zeker weten geen plek meer voor de andere gerechten van de kaart – hoe veelbelovend die er ook uit zien.

Liefhebbers van porchetta wippen ook even binnen bij Porchetta (110 East 7th Street), voor broodjes met deze lekkernij en Italiaanse bijgerechten (zoals witte bonen en cichorei).

Italiaanse restaurants
Voor een uitgebreider Italiaans etentje, met antipasti, een primo en een secondo, moet je echt even naar Lido (2168 Frederick Douglass Blvd, op de hoek van 117th Street) reizen, in de wijk Harlem. Wij logeerden er om de hoek en onze gastvrouw tipte dit restaurant nog voor ze van onze Italiëliefde wist. Volgens haar komen Italianen uit heel New York naar dit sfeervolle restaurant om voor een avond de smaak van thuis te proeven.

Lido-Harlem

Sfeervol is ook Mercato (352 West 39th Street), van chef Fabio Camardi, die hier gerechten uit de keuken van Taranto, in het diepe zuiden van de laars, op tafel zet. Zelfs het servies komt er vandaan! Proef van Puglia, waar Fabio nog altijd veel kazen, vlees, bier, wijn én recepten vandaan laat komen.

Op de kaart van Locanda Vini e Olii (129 Gates Avenue, Brooklyn) veel Florentijnse gerechten. Liever proeven van de – Amerikaanse – mac & cheese? De allerbeste bestel je volgens de kenners bij Bleecher’s (900 Broadway). Wij hebben ons echter bij het honderd procent Italiaanse aanbod aan lekkernijen gehouden…

Ook een aanrader is Giovanni Rana Pastificio & Cucina in Chelsea Market (75 9th Avenue). Bij binnenkomst lacht de verse pasta (die je ook kunt meenemen) je al tegemoet, maar de menukaart is zo mogelijk nog aantrekkelijker. Wij aten er heerlijke pasta, maar je kunt er bijvoorbeeld ook grote borden vol vleeswaren bestellen voor bij een glas wijn. Houd wel een beetje plek over voor de originele toetjes!

Giovanni-Rana-New-York (1) Giovanni-Rana-New-York (2) Giovanni-Rana-New-York (3)

Zoals bij Spasso (551 Hudson Street), bij A Voce (10 Columbus Circle), bij Etcetera Etcetera (352 West 44th Street) met gerechten uit Friuli-Venezia Giulia, bij Al di Là (248 5th Ave at Carroll Street, Brooklyn), bij Il Posto Accanto (190 East 2nd Street at Avenue), bij Osteria Morini (218 Lafayette Street) of bij Bocca (39 East 19th Street).

Nog een laatste tip: Il Buco (47 Bond Street). Hier wordt met het ritme van de seizoenen gekookt, met eerlijke, pure ingrediënten. Veel komt uit de nabije omgeving, maar anders gaat chef Alberto er in Italië naar op zoek. Zo komt de olijfolie uit Umbrië, de aceto balsamico uit Modena en het zout van de Siciliaanse westkust.

Il-Buco-New-York

Buon appetito a New York!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *