Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Paarden, zwaarden en rare baarden – sport bij de Romeinen

Ga er maar eens goed voor zitten, want we schakelen zo dadelijk rechtstreeks over naar het Romeinse rijk in het jaar 112 voor Christus. In Paarden, zwaarden en rare baarden doen commentatoren Fik Meijer en Jan Paul Schutten verslag van de opkomst, hoogtepunten en uiteindelijke ondergang van de populairste Romeinse sporten.

Paarden-zwaarden-rare-baarden

‘Dit is een raar boek. We waarschuwen je maar even vooraf. Het is namelijk geen boek. Het is een tijdschrift. Een sporttijdschrift uit Rome. Niet dat er ooit tijdschriften hebben bestaan in de tijd van de grote heersers als Julius Caesar, Augustus of Trajanus. Maar stel nou dat die bladen er wel waren geweest, dan hadden er dit soort artikelen en interviews in gestaan.

Het leek ons een mooie manier om te laten zien hoe de Olympische Spelen, de gladiatorengevechten en wagenrennen er vroeger uit hebben gezien. Want over die drie onderwerpen gaat dit boek, eh… tijdschrift. Het waren de belangrijkste sportfestivals in die tijd. Vooral de wagenrennen; die waren net zo populair als voetbal nu.

De gladiatorengevechten komen tegenwoordig niet meer voor. Maar ze hadden alles wat voor een echte sport van nu ook geldt: er waren winnaars en verliezers en je moest enorm je best doen om te winnen en de top te halen. Het verschil is alleen dat verliezen enorme gevolgen kon hebben: het ging letterlijk om leven of dood.

Er zijn vroeger trouwens wel gekker sporten geweest. Wist je bijvoorbeeld dat je van 1912 tot 1948 een Olympische medaille kon winnen voor het schrijven van gedichten? Dat is natuurlijk een stuk vreedzamer dan elkaar met wapens te lijf gaan, maar of je het nu een echte sport kunt noemen…

Je krijgt onder andere een live verslag van de Olympische Spelen, interviews met sporters en trainers – maar ook met een paardenpoepcontroleur – en columns van de beroemde Romein Juvenalis. En geweldige advertenties, voor bijvoorbeeld een Hermes C-klasse vierspan, stierenbloed van Aristos, maatwerk in slaven en een gezellige midweek in het Colosseum.

Een klein voorproefje uit dit bijzonder vermakelijke boek:

Paarden-zwaarden-rare-baarden-1 Paarden-zwaarden-rare-baarden-2 Paarden-zwaarden-rare-baarden-3 Paarden-zwaarden-rare-baarden-4 Paarden-zwaarden-rare-baarden-5

Meer lezen? Haast je naar de (online) boekhandel voor een verdere sportieve kennismaking met de Romeinen!

Paarden-zwaarden-rare-baarden

Paarden, zwaarden en rare baarden – Sport bij de Romeinen | Fik Meijer & Jan Paul Schutten | illustraties: Eric Heuvel | ISBN 9789045115405 | € 12,50 | uitgeverij Querido | bestel Paarden, zwaarden en rare baarden via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *