Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Liefde van je leven – romantiek in de buurt van Rome

Zin in een romantisch, zomers boek dat zich afspeelt in de buurt van Rome? Dan is Liefde van je leven een aanrader! In deze blog vertellen we je meer over dit nieuwe boek en delen we een interview met de Vlaamse schrijfster, waarin ze haar favoriete plekken in Italië met ons deelt.

Liefde van je leven
Wanneer Liesl ontdekt dat ze een fortuin heeft gewonnen in de loterij, haast ze zich om het goede nieuws met haar man Geert te delen. Maar als ze thuis een figuurlijke koude douche krijgt, vertrekt ze halsoverkop. Haar bestemming: een luxueus landhuis in de buurt van Rome.

Hier maakt ze snel nieuwe vrienden. Een Amerikaanse wetenschapper en zijn nichtjes nemen Liesl onder hun vleugels. Ook is er de jonge aantrekkelijke telg uit een illustere Italiaanse familie, die haar charmeert op een manier zoals alleen een Italiaan dat kan…

Lees meer in

Liefde van je leven | N.I. Monteny | ISBN 9789461317322 | € 19,99 | uitgeverij Van Halewyck | bestel Liefde van je leven via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Italiaanse inspiratie
interview met Nathalie Le Blanc

De schrijfster van Liefde van je leven, N.I. Monteny, is het alter ego van Nathalie Le Blanc, redacteur en coördinator Human Interest van Knack Weekend. In 2017 verscheen haar debuut, Weg van jou, waarin een kleine rol is weggelegd voor de romantische setting van het Comomeer.

Haar nieuwe boek speelt zich deels af in Rome en omgeving, hetgeen garant staat voor een heerlijk verhaal vol romantiek. Het perfecte boek om deze zomer in je koffer te stoppen of je thuis mee te laten voeren naar Italië!

Op welke plekken in Italië deed je inspiratie op voor je boek(en)?
Nathalie: ‘Ik ben een fervent Italië-fan en heb er al heel wat inspirerende plekken bezocht. Maar toen ik voor het eerst in La Posta Vecchia in Ladispoli, niet ver van Rome, logeerde, wist ik meteen dat ik het ooit als locatie voor een verhaal zou gebruiken. Het is het soort plek die je meteen doet dromen. Een schitterend gebouw met een interessant verhaal, waar je boeiende mensen tegenkomt, dat geeft eindeloze mogelijkheden voor mijn personages.

Toen ik een thuisbasis voor een van mijn Italiaanse personages moest bedenken, kwam ik al snel bij Alta Badia uit, omdat ik de streek goed ken en er dus met zelfvertrouwen over kan schrijven. Het is bovendien een inspirerende plek. De mensen die ervan houden, doen dat met heel hun hart, en dat is ook wat Matteo in mijn boek doet.

In mijn vorige boek, Weg van jou, reist een verliefd koppel naar het Comomeer. Ik vind dat een van de meest romantische plekken die ik ooit bezocht. De combinatie van meer en bergen, de architectuur, de geschiedenis, als ik ooit iemand moet verleiden, dan doe ik het met plezier daar. En een aantal anekdotes in het verhaal zijn net als verschillende locaties, gebaseerd op wat ik er zelf heb meegemaakt en bezocht.’

Nathalie aan het schrijven in de Dolomieten & bij La Posta Vecchia

Heb je de boeken ook grotendeels in Italië geschreven?
Nathalie: ‘De aanzet voor het eerste hoofdstuk van Liefde van je leven heb ik tijdens mijn verblijf bij La Posta Vecchia geschreven, maar verder heb ik vooral aan mijn bureau, op mijn sofa en op mijn terras in Leuven gewerkt.

Een aantal hoofdstukken en het slot van mijn vorige boek, Weg van jou, zijn geschreven in Alta Badia, in en in de buurt van de Las Vegas Lodge, hoog boven San Cassiano. Dat is sowieso een van mijn favoriete plekken ter wereld. De schitterende alpenweiden, omringd door de ruwe Dolomietentoppen, het is een landschap dat je nooit beu wordt. Een landschap dat je op je plaats zet ook, iets wat we allemaal wel eens kunnen gebruiken.’

Waar komt je liefde voor Italië vandaan?
Nathalie: ‘Mijn eerste reis naar Italië ging naar Diano Marina, aan de Bloemenrivièra. Ik was tien, we reisden met de trein heel Frankrijk door tot in Ventimiglia. Onze ‘huisbaas’ was een lange zwiep met een dikke bos donkere krullen die ons van het station kwam afhalen in een Fiat500, waar hij amper in paste. De claxon van dat kleine autootje was vervangen door die van een vrachtwagen en luid toeterend reed hij ons naar ons appartement op een steenworp van de zee. Ik heb de hele weg gegrijnsd, zo hilarisch vond ik het.

We verbleven er tussen de Italiaanse families die het geen probleem vonden dat we geen Italiaans begrepen en lustig tegen ons bleven praten. Het was liefde op het eerste gezicht. De sfeer, die schitterende taal, de gastvrije Italianen, het lekkere eten, ik vond alles geweldig.

Mijn ouders waren ook enthousiast, dus bleven we mijn hele tienertijd naar Italië reizen. Volgens mijn vader is die eerste reis ook de reden waarom ik vandaag zelf met een Fiat500 – weliswaar in zijn nieuwe incarnatie – rijd.’

Wat is je favoriete plek in Italië?
(en ja, we weten het, dat is een onmogelijke vraag, sorry Nathalie!)
Nathalie: ‘Net zoals ik geen favoriet eten of geen favoriet boek heb, heb ik ook geen favoriete bestemming, omdat dat allemaal afhangt van je stemming en van wat je op dat moment nodig hebt.

Sicilië is een plek die je met haar eten, verhalen en hitte opkrikt als je een drukke of moeilijke tijd hebt gehad, Rome wakkert de passie aan of doet je weer geloven in de romantiek na een gebroken hart, in Toscane voel je je rijk, ook als je in een goedkope kamer logeert.

Als je even wil doen alsof je Italiaan bent, dan moet je in een kuststad als Diano Marina of Rimini zijn. Maar als ik de rest van mijn leven maar naar één bestemming meer zou mogen reizen, dan zouden het de Dolomieten zijn. Parkeer mij maar met uitzicht op de Sella- of Fanes-keten.’

Hoe ziet je ideale dag in Italië eruit?
Nathalie: ‘Uitslapen en dan een lekker ontbijt met mooi uitzicht. Op bergen, zee of een mooi plein, dat doet er niet toe. Een picknick inkopen, een boek uitzoeken en met goedgevulde rugzak een wandeling maken naar een mooie plek, voor een lekkere lunch en een uurtje of twee lezen.

Op de terugweg ietwat toevallig een pareltje ontdekken: een meertje dat turquoise blinkt in de zon, een klein kerkje met schitterende fresco’s, de perfecte gelateria, zoiets. Een glas prosecco of een Hugo bij zonsondergang en dan een heerlijk langgerekt diner onder de sterren, liefst op een gezellig plein waar de andere gasten vooral Italiaans spreken.’

Wat is je favoriete boek over Italië (of van een Italiaanse auteur)?
Nathalie: ‘Ik heb erg genoten van De acht bergen van Paolo Cognetti, misschien omwille van de locatie ook.

Ook de boeken van Tim Parks, een Brit die in Italië woont en werkt, lees ik graag. De man heeft een grappige fantasie en schetst als buitenstaander zeer mooi de Italianen en hun cultuur.

Een aanrader voor wie naar Italië trekt en van lekker eten houdt, is Fred Plotkins dikke Italy for the Gourmet Traveler. De man legt gedetailleerd uit waarom dat ene restaurant de beste pesto serveert, en je voor dat ene marktje echt een omweg moet maken.’

Wat is het mooiste Italiaanse woord dat je nog eens in een boek wil gebruiken?
Nathalie: ‘Mijn favoriete Italiaanse woord is tesoro, vandaar dat ik het in Liefde van je leven heb gebruikt. Ik heb een drietal jaar avondschool Italiaans gevolgd, en kan het lezen, maar meer dan dat ook niet. Italianen die traag en duidelijk spreken begrijp ik nog wel, maar die zijn zeldzaam. En ik probeer soms een paar zinnen te spreken, vaak uit beleefdheid. Ik bestel wijn, vraag de weg of vertel een nieuwsgierig kind hoe ik heet en waar ik vandaan kom.

Het probleem is dat die enthousiaste Italianen dan prompt denken dat je hun taal helemaal meester bent en in een razend tempo hun leven tegen je vertellen. Waarna ik niet meer kan doen dan ietwat beschaamd herhalen : Mi dispiace, ma non parlo italiano…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

106 reacties

  1. Ik ga op vakantie naar mijn ouders, dat is het ideale moment en de perfecte plek om zo’n heerlijk boek te lezen.

  2. In Calceranica aan het strandje bij het meer van Caldonazzo…
    Ik kan niet wachten 🙂

  3. lekker een goed boek voor in de vakantie

  4. Angela Nieuwenhuijse

    In Taormina op Sicilie. Omdat ik daar, heel romantisch, ten huwelijk ben gevraagd! En dus past ‘Liefde van je leven’ daar perfect bij! 🙂

  5. heerlijk romantisch verhaal

  6. Ik lees het op mijn terras, helaas geen Italië vakantie voor mij, dus met dit boek kan ik mooi de Italiaanse sfeer bij mij thuis brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *