Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Liefde van je leven – romantiek in de buurt van Rome

Zin in een romantisch, zomers boek dat zich afspeelt in de buurt van Rome? Dan is Liefde van je leven een aanrader! In deze blog vertellen we je meer over dit nieuwe boek en delen we een interview met de Vlaamse schrijfster, waarin ze haar favoriete plekken in Italië met ons deelt.

Liefde van je leven
Wanneer Liesl ontdekt dat ze een fortuin heeft gewonnen in de loterij, haast ze zich om het goede nieuws met haar man Geert te delen. Maar als ze thuis een figuurlijke koude douche krijgt, vertrekt ze halsoverkop. Haar bestemming: een luxueus landhuis in de buurt van Rome.

Hier maakt ze snel nieuwe vrienden. Een Amerikaanse wetenschapper en zijn nichtjes nemen Liesl onder hun vleugels. Ook is er de jonge aantrekkelijke telg uit een illustere Italiaanse familie, die haar charmeert op een manier zoals alleen een Italiaan dat kan…

Lees meer in

Liefde van je leven | N.I. Monteny | ISBN 9789461317322 | € 19,99 | uitgeverij Van Halewyck | bestel Liefde van je leven via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Italiaanse inspiratie
interview met Nathalie Le Blanc

De schrijfster van Liefde van je leven, N.I. Monteny, is het alter ego van Nathalie Le Blanc, redacteur en coördinator Human Interest van Knack Weekend. In 2017 verscheen haar debuut, Weg van jou, waarin een kleine rol is weggelegd voor de romantische setting van het Comomeer.

Haar nieuwe boek speelt zich deels af in Rome en omgeving, hetgeen garant staat voor een heerlijk verhaal vol romantiek. Het perfecte boek om deze zomer in je koffer te stoppen of je thuis mee te laten voeren naar Italië!

Op welke plekken in Italië deed je inspiratie op voor je boek(en)?
Nathalie: ‘Ik ben een fervent Italië-fan en heb er al heel wat inspirerende plekken bezocht. Maar toen ik voor het eerst in La Posta Vecchia in Ladispoli, niet ver van Rome, logeerde, wist ik meteen dat ik het ooit als locatie voor een verhaal zou gebruiken. Het is het soort plek die je meteen doet dromen. Een schitterend gebouw met een interessant verhaal, waar je boeiende mensen tegenkomt, dat geeft eindeloze mogelijkheden voor mijn personages.

Toen ik een thuisbasis voor een van mijn Italiaanse personages moest bedenken, kwam ik al snel bij Alta Badia uit, omdat ik de streek goed ken en er dus met zelfvertrouwen over kan schrijven. Het is bovendien een inspirerende plek. De mensen die ervan houden, doen dat met heel hun hart, en dat is ook wat Matteo in mijn boek doet.

In mijn vorige boek, Weg van jou, reist een verliefd koppel naar het Comomeer. Ik vind dat een van de meest romantische plekken die ik ooit bezocht. De combinatie van meer en bergen, de architectuur, de geschiedenis, als ik ooit iemand moet verleiden, dan doe ik het met plezier daar. En een aantal anekdotes in het verhaal zijn net als verschillende locaties, gebaseerd op wat ik er zelf heb meegemaakt en bezocht.’

Nathalie aan het schrijven in de Dolomieten & bij La Posta Vecchia

Heb je de boeken ook grotendeels in Italië geschreven?
Nathalie: ‘De aanzet voor het eerste hoofdstuk van Liefde van je leven heb ik tijdens mijn verblijf bij La Posta Vecchia geschreven, maar verder heb ik vooral aan mijn bureau, op mijn sofa en op mijn terras in Leuven gewerkt.

Een aantal hoofdstukken en het slot van mijn vorige boek, Weg van jou, zijn geschreven in Alta Badia, in en in de buurt van de Las Vegas Lodge, hoog boven San Cassiano. Dat is sowieso een van mijn favoriete plekken ter wereld. De schitterende alpenweiden, omringd door de ruwe Dolomietentoppen, het is een landschap dat je nooit beu wordt. Een landschap dat je op je plaats zet ook, iets wat we allemaal wel eens kunnen gebruiken.’

Waar komt je liefde voor Italië vandaan?
Nathalie: ‘Mijn eerste reis naar Italië ging naar Diano Marina, aan de Bloemenrivièra. Ik was tien, we reisden met de trein heel Frankrijk door tot in Ventimiglia. Onze ‘huisbaas’ was een lange zwiep met een dikke bos donkere krullen die ons van het station kwam afhalen in een Fiat500, waar hij amper in paste. De claxon van dat kleine autootje was vervangen door die van een vrachtwagen en luid toeterend reed hij ons naar ons appartement op een steenworp van de zee. Ik heb de hele weg gegrijnsd, zo hilarisch vond ik het.

We verbleven er tussen de Italiaanse families die het geen probleem vonden dat we geen Italiaans begrepen en lustig tegen ons bleven praten. Het was liefde op het eerste gezicht. De sfeer, die schitterende taal, de gastvrije Italianen, het lekkere eten, ik vond alles geweldig.

Mijn ouders waren ook enthousiast, dus bleven we mijn hele tienertijd naar Italië reizen. Volgens mijn vader is die eerste reis ook de reden waarom ik vandaag zelf met een Fiat500 – weliswaar in zijn nieuwe incarnatie – rijd.’

Wat is je favoriete plek in Italië?
(en ja, we weten het, dat is een onmogelijke vraag, sorry Nathalie!)
Nathalie: ‘Net zoals ik geen favoriet eten of geen favoriet boek heb, heb ik ook geen favoriete bestemming, omdat dat allemaal afhangt van je stemming en van wat je op dat moment nodig hebt.

Sicilië is een plek die je met haar eten, verhalen en hitte opkrikt als je een drukke of moeilijke tijd hebt gehad, Rome wakkert de passie aan of doet je weer geloven in de romantiek na een gebroken hart, in Toscane voel je je rijk, ook als je in een goedkope kamer logeert.

Als je even wil doen alsof je Italiaan bent, dan moet je in een kuststad als Diano Marina of Rimini zijn. Maar als ik de rest van mijn leven maar naar één bestemming meer zou mogen reizen, dan zouden het de Dolomieten zijn. Parkeer mij maar met uitzicht op de Sella- of Fanes-keten.’

Hoe ziet je ideale dag in Italië eruit?
Nathalie: ‘Uitslapen en dan een lekker ontbijt met mooi uitzicht. Op bergen, zee of een mooi plein, dat doet er niet toe. Een picknick inkopen, een boek uitzoeken en met goedgevulde rugzak een wandeling maken naar een mooie plek, voor een lekkere lunch en een uurtje of twee lezen.

Op de terugweg ietwat toevallig een pareltje ontdekken: een meertje dat turquoise blinkt in de zon, een klein kerkje met schitterende fresco’s, de perfecte gelateria, zoiets. Een glas prosecco of een Hugo bij zonsondergang en dan een heerlijk langgerekt diner onder de sterren, liefst op een gezellig plein waar de andere gasten vooral Italiaans spreken.’

Wat is je favoriete boek over Italië (of van een Italiaanse auteur)?
Nathalie: ‘Ik heb erg genoten van De acht bergen van Paolo Cognetti, misschien omwille van de locatie ook.

Ook de boeken van Tim Parks, een Brit die in Italië woont en werkt, lees ik graag. De man heeft een grappige fantasie en schetst als buitenstaander zeer mooi de Italianen en hun cultuur.

Een aanrader voor wie naar Italië trekt en van lekker eten houdt, is Fred Plotkins dikke Italy for the Gourmet Traveler. De man legt gedetailleerd uit waarom dat ene restaurant de beste pesto serveert, en je voor dat ene marktje echt een omweg moet maken.’

Wat is het mooiste Italiaanse woord dat je nog eens in een boek wil gebruiken?
Nathalie: ‘Mijn favoriete Italiaanse woord is tesoro, vandaar dat ik het in Liefde van je leven heb gebruikt. Ik heb een drietal jaar avondschool Italiaans gevolgd, en kan het lezen, maar meer dan dat ook niet. Italianen die traag en duidelijk spreken begrijp ik nog wel, maar die zijn zeldzaam. En ik probeer soms een paar zinnen te spreken, vaak uit beleefdheid. Ik bestel wijn, vraag de weg of vertel een nieuwsgierig kind hoe ik heet en waar ik vandaan kom.

Het probleem is dat die enthousiaste Italianen dan prompt denken dat je hun taal helemaal meester bent en in een razend tempo hun leven tegen je vertellen. Waarna ik niet meer kan doen dan ietwat beschaamd herhalen : Mi dispiace, ma non parlo italiano…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

106 reacties

 1. De Sutter Carine

  Nadat ik vorig jaar net niet naar Rome kon wil ik via dit boek toch een beetje die reis naar Rome maken want voorlopig zit een reisje er niet in.

 2. Adrie en Ilse Luijten

  A Roma!!! Una citta bellissima!!❤️

 3. lekker in de ligstoel op het balkon

 4. in mijn tuin op de mijn ligbank in de zon! Heerlijk en anders mag het mee op vakantie, de reis gaat (dit jaar niet zo ver) naar Duitsland.

 5. Monic Verschoor

  Dit boek wil ik lezen in de buurt van de liefde van mijn leven ….. thuis dus!

 6. G Stoelwinder

  Dit boek wil ik graag lezen als het mooi weer is in een mooi open plekje in het bos bij ons in de buurt.

 7. op Sardinië

 8. Dineke Wiersema

  Ik lees het graag thuis op de bank tijdens mijn revalidatie!

 9. Ingrid ballegeer

  Dit boek wil ik lezen in ons vakantiehuis in Puglia

 10. Ria van Weijenburg

  In Taureana (bij Palmi in Calabrie) in een olijfboomgaard op de heuvel en uitkijkend op e Eolische eilanden.

 11. In Napoli (a bacoli)my love from my live come s from napule!Ammorr miejj

 12. in mijn eigen tuintje

 13. Ik zou het boek meenemen naar de camping en mij dan maar in ItalIë wanen ipv Nederland

 14. Anita te Gussinklo

  Lekker buiten in de tuin op mijn nieuwe loungeset.

 15. Ik zou van dit heerlijke boek genieten in mijn tuintje. Ik zoek een zonnig plekje op,zet mijn fijne stoel daar neer met een kop thee en geniet lekker van een paar uurtjes leesgenot uit dit mooie boek.

 16. Lekker in de tuin en dan even helemaal naar Italië

 17. Dit boek wil ik graag lezen in een comfortabele ligzetel met zicht op het schitterende Comomeer tijdens de vakantie. Ik kan al bijna niet wachten om te vertrekken op vakantie en natuurlijk om het boek te beginnen lezen.

 18. Ik hoop het boek te lezen in mijn fauteuil in de achtertuin met een zonnetje dat doet denken aan het Italiaanse klimaat!

 19. Ik zou het boek graag lezen in bed. Nog even voor het slapen gaan ontspannen denken aan Italië. Heerlijk!

 20. Het lijkt me gewoon een heerlijk boek!!

 21. Karolien Samyn

  Op vakantie in Bologna!

 22. Heerlijk boek vol intriges en zelfontwikkeling om van te gaan genieten deze zomer!

 23. B. te Boekhorst

  Ik zou het graag lezen in de zon voor ons huis. Wegdromen over Rome.

 24. In Fossombrone, Le marche waar we in augustus neerstrijken 🙂

 25. Ik zal dan dit boek lezen in onze mooie tuin !

 26. Judith Mansveld

  Ik reis vaak alleen dus heb ik altijd een boek bij de hand voor op een terrasje, strand of ‘s avond in bed. Deze zomer wordt het rondom het Gardameer <3

 27. Ik zou dit boek graag lezen op mijn strandbedje in Vietnam

 28. Lekker buiten, want niet weg of op vakantie betekent nog niet dat je niet heerlijk weg zou kunnen dromen 😉

 29. Nel de Knijff

  de liefde van mijn leven kwam ook uit Italie dus zou ik dit boek graag willen lezen

 30. Waar ik dit wil gaan lezen? In mijn achtertuin in het zonnetje!

 31. Maaike Manheim

  Thuis in het zonnetje in de achtertuin zodat ik met vanuit Tuinesie toch even in Italiaanse sferen kan wanen!

 32. Ik lees het boek in de achtertuin als het zonnetje schijnt en ben heel benieuwd naar die figuurlijke koude douche en de nieuwe weg die Liesl in het heerlijke Rome inslaat

 33. Ik zou dit boek graag komende zomer willen lezen als we in ons huizenruilwoning vlakbij Venetie verblijven.

 34. Aan het zwembad tijdens onze volgende vakantie 🙂

 35. lien Gautiers

  Rome zelf is de liefde van mijn leven! Oh wat wil ik dit boek graag lezen, op mijn terras thuis. Het belooft een hittegolf te worden. Als dat niet zo is : dan wel in mijn hoofd!

 36. Heerlijk in de hangmat op de camping. Dit jaar geen Italië maar Nederland voor ons. Lekker wegdromen met een goed boek.

 37. we gaan over vier weken naar lago d’Idro. Dáár zou ik het graag lezen, met m’n voeten in het water…

 38. Met regen of zon, een boek lees ik altijd in een treinwagon 😉

 39. Ik zou dit boek graag willen lezen in het bijzijn van mijn man. Samen op de bank, hij met een spannende thriller op schoot en ikzelf met het boek de Liefde van je leven

 40. Jeannie Bertens

  Helaas zit er een vakantie naar Rome voor mij niet in, maar in mijn eigen achtertuin heb ik het met zo’n prachtig boek ook reuze naar mijn zin!

 41. Thora van Hilst

  Ja over 4 weken aan het Trasimeense Meer, dat lijkt mij geweldig!

 42. Ik ga dit boek lezen tijdens de familie vakantie op Texel. Helaas geen italie…

 43. Thuis op mijn terras in de zon !

 44. Wat een heerlijk boek lijk mij dit om te lezen. Ideaal nu omdat ik ook meer tijd heb aangezien de zomervakantie in aantocht is. Ik zou dit boek dus zeker meenemen op vakantie, en daar dit op mijn gemakje uitlezen op het balkon of aan het zwembad. Hierna zou ik mijn vader er blij mee maken, hij leest ook erg graag, en wij wisselen vaak boeken uit. Dubbel leespret dus !

 45. Het boek slaat op mijn eigen leven. Ik heb 6 jaren geleden mijn jeugdliefde (ik was toen 15 jaar oud) weer ontmoet op 36 jarige leeftijd (hij was 40 en woonde nog thuis) We hebben samen een zoontje van bijna 4 en zijn getrouwd 😉

 46. Rudy de Graaf

  In Turkije, om te beslissen of de volgende bestemming Italië wordt.

 47. Monica van der Most

  Onder de perenboom in de tuin. Heerlijk ontspannend!

 48. In een gondel in Venetië

 49. Joke Afschrift

  Ik zou het boek gewoon ‘s avonds na het werk, in een gemakkelijk zeteltje op het terras, in één ruk uitlezen..

 50. Heerlijk in onze eigen tuin in de hangmat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *