Home » Boeken: Lezen over Italië » Liefde van je leven – romantiek in de buurt van Rome
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Liefde van je leven – romantiek in de buurt van Rome

Zin in een romantisch, zomers boek dat zich afspeelt in de buurt van Rome? Dan is Liefde van je leven een aanrader! In deze blog vertellen we je meer over dit nieuwe boek en delen we een interview met de Vlaamse schrijfster, waarin ze haar favoriete plekken in Italië met ons deelt.

Liefde van je leven
Wanneer Liesl ontdekt dat ze een fortuin heeft gewonnen in de loterij, haast ze zich om het goede nieuws met haar man Geert te delen. Maar als ze thuis een figuurlijke koude douche krijgt, vertrekt ze halsoverkop. Haar bestemming: een luxueus landhuis in de buurt van Rome.

Hier maakt ze snel nieuwe vrienden. Een Amerikaanse wetenschapper en zijn nichtjes nemen Liesl onder hun vleugels. Ook is er de jonge aantrekkelijke telg uit een illustere Italiaanse familie, die haar charmeert op een manier zoals alleen een Italiaan dat kan…

Lees meer in

Liefde van je leven | N.I. Monteny | ISBN 9789461317322 | € 19,99 | uitgeverij Van Halewyck | bestel Liefde van je leven via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Italiaanse inspiratie
interview met Nathalie Le Blanc

De schrijfster van Liefde van je leven, N.I. Monteny, is het alter ego van Nathalie Le Blanc, redacteur en coördinator Human Interest van Knack Weekend. In 2017 verscheen haar debuut, Weg van jou, waarin een kleine rol is weggelegd voor de romantische setting van het Comomeer.

Haar nieuwe boek speelt zich deels af in Rome en omgeving, hetgeen garant staat voor een heerlijk verhaal vol romantiek. Het perfecte boek om deze zomer in je koffer te stoppen of je thuis mee te laten voeren naar Italië!

Op welke plekken in Italië deed je inspiratie op voor je boek(en)?
Nathalie: ‘Ik ben een fervent Italië-fan en heb er al heel wat inspirerende plekken bezocht. Maar toen ik voor het eerst in La Posta Vecchia in Ladispoli, niet ver van Rome, logeerde, wist ik meteen dat ik het ooit als locatie voor een verhaal zou gebruiken. Het is het soort plek die je meteen doet dromen. Een schitterend gebouw met een interessant verhaal, waar je boeiende mensen tegenkomt, dat geeft eindeloze mogelijkheden voor mijn personages.

Toen ik een thuisbasis voor een van mijn Italiaanse personages moest bedenken, kwam ik al snel bij Alta Badia uit, omdat ik de streek goed ken en er dus met zelfvertrouwen over kan schrijven. Het is bovendien een inspirerende plek. De mensen die ervan houden, doen dat met heel hun hart, en dat is ook wat Matteo in mijn boek doet.

In mijn vorige boek, Weg van jou, reist een verliefd koppel naar het Comomeer. Ik vind dat een van de meest romantische plekken die ik ooit bezocht. De combinatie van meer en bergen, de architectuur, de geschiedenis, als ik ooit iemand moet verleiden, dan doe ik het met plezier daar. En een aantal anekdotes in het verhaal zijn net als verschillende locaties, gebaseerd op wat ik er zelf heb meegemaakt en bezocht.’

Nathalie aan het schrijven in de Dolomieten & bij La Posta Vecchia

Heb je de boeken ook grotendeels in Italië geschreven?
Nathalie: ‘De aanzet voor het eerste hoofdstuk van Liefde van je leven heb ik tijdens mijn verblijf bij La Posta Vecchia geschreven, maar verder heb ik vooral aan mijn bureau, op mijn sofa en op mijn terras in Leuven gewerkt.

Een aantal hoofdstukken en het slot van mijn vorige boek, Weg van jou, zijn geschreven in Alta Badia, in en in de buurt van de Las Vegas Lodge, hoog boven San Cassiano. Dat is sowieso een van mijn favoriete plekken ter wereld. De schitterende alpenweiden, omringd door de ruwe Dolomietentoppen, het is een landschap dat je nooit beu wordt. Een landschap dat je op je plaats zet ook, iets wat we allemaal wel eens kunnen gebruiken.’

Waar komt je liefde voor Italië vandaan?
Nathalie: ‘Mijn eerste reis naar Italië ging naar Diano Marina, aan de Bloemenrivièra. Ik was tien, we reisden met de trein heel Frankrijk door tot in Ventimiglia. Onze ‘huisbaas’ was een lange zwiep met een dikke bos donkere krullen die ons van het station kwam afhalen in een Fiat500, waar hij amper in paste. De claxon van dat kleine autootje was vervangen door die van een vrachtwagen en luid toeterend reed hij ons naar ons appartement op een steenworp van de zee. Ik heb de hele weg gegrijnsd, zo hilarisch vond ik het.

We verbleven er tussen de Italiaanse families die het geen probleem vonden dat we geen Italiaans begrepen en lustig tegen ons bleven praten. Het was liefde op het eerste gezicht. De sfeer, die schitterende taal, de gastvrije Italianen, het lekkere eten, ik vond alles geweldig.

Mijn ouders waren ook enthousiast, dus bleven we mijn hele tienertijd naar Italië reizen. Volgens mijn vader is die eerste reis ook de reden waarom ik vandaag zelf met een Fiat500 – weliswaar in zijn nieuwe incarnatie – rijd.’

Wat is je favoriete plek in Italië?
(en ja, we weten het, dat is een onmogelijke vraag, sorry Nathalie!)
Nathalie: ‘Net zoals ik geen favoriet eten of geen favoriet boek heb, heb ik ook geen favoriete bestemming, omdat dat allemaal afhangt van je stemming en van wat je op dat moment nodig hebt.

Sicilië is een plek die je met haar eten, verhalen en hitte opkrikt als je een drukke of moeilijke tijd hebt gehad, Rome wakkert de passie aan of doet je weer geloven in de romantiek na een gebroken hart, in Toscane voel je je rijk, ook als je in een goedkope kamer logeert.

Als je even wil doen alsof je Italiaan bent, dan moet je in een kuststad als Diano Marina of Rimini zijn. Maar als ik de rest van mijn leven maar naar één bestemming meer zou mogen reizen, dan zouden het de Dolomieten zijn. Parkeer mij maar met uitzicht op de Sella- of Fanes-keten.’

Hoe ziet je ideale dag in Italië eruit?
Nathalie: ‘Uitslapen en dan een lekker ontbijt met mooi uitzicht. Op bergen, zee of een mooi plein, dat doet er niet toe. Een picknick inkopen, een boek uitzoeken en met goedgevulde rugzak een wandeling maken naar een mooie plek, voor een lekkere lunch en een uurtje of twee lezen.

Op de terugweg ietwat toevallig een pareltje ontdekken: een meertje dat turquoise blinkt in de zon, een klein kerkje met schitterende fresco’s, de perfecte gelateria, zoiets. Een glas prosecco of een Hugo bij zonsondergang en dan een heerlijk langgerekt diner onder de sterren, liefst op een gezellig plein waar de andere gasten vooral Italiaans spreken.’

Wat is je favoriete boek over Italië (of van een Italiaanse auteur)?
Nathalie: ‘Ik heb erg genoten van De acht bergen van Paolo Cognetti, misschien omwille van de locatie ook.

Ook de boeken van Tim Parks, een Brit die in Italië woont en werkt, lees ik graag. De man heeft een grappige fantasie en schetst als buitenstaander zeer mooi de Italianen en hun cultuur.

Een aanrader voor wie naar Italië trekt en van lekker eten houdt, is Fred Plotkins dikke Italy for the Gourmet Traveler. De man legt gedetailleerd uit waarom dat ene restaurant de beste pesto serveert, en je voor dat ene marktje echt een omweg moet maken.’

Wat is het mooiste Italiaanse woord dat je nog eens in een boek wil gebruiken?
Nathalie: ‘Mijn favoriete Italiaanse woord is tesoro, vandaar dat ik het in Liefde van je leven heb gebruikt. Ik heb een drietal jaar avondschool Italiaans gevolgd, en kan het lezen, maar meer dan dat ook niet. Italianen die traag en duidelijk spreken begrijp ik nog wel, maar die zijn zeldzaam. En ik probeer soms een paar zinnen te spreken, vaak uit beleefdheid. Ik bestel wijn, vraag de weg of vertel een nieuwsgierig kind hoe ik heet en waar ik vandaan kom.

Het probleem is dat die enthousiaste Italianen dan prompt denken dat je hun taal helemaal meester bent en in een razend tempo hun leven tegen je vertellen. Waarna ik niet meer kan doen dan ietwat beschaamd herhalen : Mi dispiace, ma non parlo italiano…’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

106 reacties

 1. Ik zou het boek graag thuis lezen omdat er dit jaar helaas weer geen vakantie in zit. Heerlijk dan te lezen en je een beetje op die plek te wanen.

 2. Cynthia de Nobel

  Ik zou het boek graag lezen op het terras van onze accommodatie Villa Coralia in Le Marche. Daar gaan wij in september naar toe en voor een middagje ontspannen lezen ben ik wel te vinden!

 3. Laat mij maar wegdromen bij die heerlijke romantische sfeer die Italië zo uniek maakt. La vita è bella!

 4. Annette van Vondel

  Ik denk dat dit boek, als het met ons mee mag, een reisje door wat landen in Europa gaat maken. Voor het eerst met de camper en pas op dag van vetrek beslissen waarheen, daar waar de zon schijnt!!!
  Met een goed boek erbij, kan het relaxen beginnen!!!!!

 5. half september in Garda met uitzicht op het meer. Lekker relaxen. Wijntje erbij.

 6. Heerlijk in de tuin van ons nieuwe huis! Relax moment na de verhuizing!

 7. Ik zou het boek (mocht ik de gelukkige zijn) graag lezen in ons nieuwe vakantiehuis in de bergen in Noord Italië.
  Heerlijk op ons terras met mooi uitzicht en natuurlijk passend drankje

 8. Xaviera Jamie

  Het boek speelt zich grotendeels af in Rome! Ja, daar ben ik met school geweest. Reuze benieuwd of ik dingen herken in het boek. Graag doe ik aan de verloting mee!

 9. Ik zie mezelf dit lezen aan de rand van de Schelde, in het zonnetje met een glaasje Prosecco. Vakantie in Italië zit er niet in dit jaar, dus vakantie in eigen stad! 🙂

 10. Ingrid lemmens

  Het liefste zou ik dit boek lezen onder een mooie oude boom met uitzicht op zee. Maar realitisch gezien wordt het op een bedje in de tuin haha. Ook heel fijn hoor!

 11. Ergens op een van de vele mooie plekken in Italië in juli ;
  Zou top zijn!!

 12. Nathalie Van Maele

  Ik zou graag dit boek lezen op weg naar de familie van “mijn liefde van mijn leven”, mijn Italiaanse partner!

 13. Het liefst zou ik dit boek lezen op het strand van het eiland Ischia! Heerlijk wegdromen… of om alvast in de stemming te komen in het vliegtuig naar Rome over een paar maandjes!

 14. Aangezien ik dit jaar niet op vakantie kan zou ik met dit boek het vakantiegevoel in eigen huis willen beleven.

 15. Vanwege een nieuwe badkamer blijven we thuis. Maar met een boek als dit is Italië toch niet ver van mij.

 16. Dit boek zou ik graag thuis in de tuin willen lezen. Door de bruiloft van onze dochter deze zomer zijn we thuis. En dan mag zij dit boek daarna meenemen op haar huwelijksreis

 17. Vanuit mijn stoel aan het Lago d’Iseo, met uitzicht op het meest romantische eiland Monte Isola. La dolce fare niente ❤

 18. Deze zomer in Le Marche!
  We verblijven er in Casa Tartufo e Mare; heel idyllisch gelegen bovenop de heuvels. Een ideale plaats voor een romantisch boek!

 19. Herregodts Ann

  Hallo ciao tutti

  ik zou het boek graag lezen in mijn zetel tussen de olijfbomen hier in de Puglia, Alle boeken die jullie aanraden bekijk ik, alle artikels lees ik, en ik heb er vaak heel veel aan!
  Wij wonen de helft van het jaar hier in het zuiden, tussen Cisternino en Ostuni, en ik wou dat ik jullie van de ciao tuttiploeg hier tegenkwam, want jullie hebben hier net weer veel moois van de Puglia blootgelegd.
  Dank!

  Ann

 20. Ha, ik weet wel een mooi plekje: Il Pincio! Eerst naar villa Borghese, dan in het ondergaande zonnetje mijn boek lezen onder de cipressen en misschien ‘s avonds nog naar een mooi concert met mijn grote liefde. Ingrediënten voor een topdagje!!

 21. Ik zou het boek gaan lezen s avonds op het strand van Cala Violina. Met op de achtergrond vioolmuziek die de wind veroorzaakt door over het zand te waaien. Zo n bijzondere plek, daar in het zuiden van Toscane waar we ook deze zomer weer naar toe hopen te gaan.

 22. Helaas dit jaar geen Italië voor mij, dus ik zou het boek heel graag in mijn nieuwe huisje willen lezen. Onder het genot van een heerlijke Hugo kan ik mij dan in het mooie Italië wanen!

 23. Nicky Van Malderen

  Wachten tot bij ons de zon schijnt, mij installeren op het terras met een proseco erbij en mij dankzij het boek in Italie wanen zonder probleem. Geeft u mij die kans?

 24. Net terug van een rondje Toscane. Ik zou dit boek heerlijk op mijn terras thuis in ‘t zonnetje willen lezen, om het heerlijke Italiëgevoel vast te houden, totdat ik hopelijk in september weer naar Italië afreis. Fingers crossed!!

 25. Mirella Rizzuto

  Vorrei leggere questo libro nell’ombra della mia casetta (per 2 settimane) al mare di Parghelia in Calabria.. Samen met de liefde van mijn leven…

 26. Ik zou dit boek graag willen lezen tijdens de zomervakantie/huwelijksreis aan het gardaneer.

 27. Els van Doorn

  Heerlijk lezen aan het meer van Iseo, lezen en af en toe alleen van het uitzicht genieten op de bergen en het meer.

 28. Judith van Muijen

  Dit romantische verhaal zou ik graag lezen in Montelparo, de Marken. Zittend onder de luifel van onze tent, uitkijkend op de glooiende heuvels, wegzwijmelen met dit boek en een goed glas wijn!

 29. Christine De Knijf

  Ik wil dit boek graag lezen in mijn tuin.

 30. Ziet er een tof boek uit dat ik komende zomer zeker kan gebruiken!

 31. Sabine Van de Peer

  Dit boek zou ik deze zomer wel willen lezen tijdens mijn vakantie aan het Gardameer! Aan het zwembad in Torri del Benaco…, of aan het Ledromeer na een wandeltocht vanuit Riva del Garda!

 32. Brigitte van Duijn

  Dit boek wil ik overal wel lezen, want zelfs in mijn woonkamer waan ik me dan nog in Italië!

 33. will langenberg

  Heerlijk in mijn tuin onder de overkapping als het zonnetje heerlijk schijnt , terwijl ik wel wat romantiek kan gebruiken.

 34. wilmsen anita

  Ik zou het boek graag mee op vakantie nemen naar Italie

 35. Ik zou het boek graag lezen in mijn hangmat in de zon

 36. ik zou dit boek graag vd zomer lezen in Rome qaar we deze zomer 2 weken naar toegaan!!

 37. Ik blijf dit jaar jammer genoegthuis tijdens de vakantie. Geen droomtrip naar Italie…. 🙁 Zou graag er toch even helemaal uit zijn met dit mooie boek. Lekker lezen op de bank, dat lijkt me ontzettend fijn!

 38. In mei al in Italië geweest. In de zomervakantie gaan er naar Zuid-Frankrijk. Heerlijk om dit boek daar te lezen.

 39. Ik ben een kind, gelukkig geboren uit een liefdesnacht, italiaanse vader en hollandse moeder. Elk jaar ga ik naar Rome. Op de bonnefooi een treinkaartje gekocht en uitgestapt langs de kust, en Ladispoli! Het lijkt me spannend om te starten met lezen in de trein en dan met boek in mijn hand naar strand te gaan en verder te lezen!

 40. Heerlijk thuis in mijn nieuwe huisje

 41. Aan het Comomeer

 42. Na jaren kan ik binnenkort eindelijk weer naar mijn favoriete land. Ik heb de strijd tegen een medische kwaal bijna helemaal gewonnen en kan niet wachten om weer naar het heerlijke Italië te gaan. Als net afgestudeerde wil ik dit keer graag de studentenstad Bologna ontdekken. Lijkt me heerlijk om buiten op een pleintje tussen de italianen met studieboeken dit boek te lezen!

 43. Maakt Geld gelukkig? Ik ga het antwoord misschien te weten komen in mijn eigen achtertuin.

 44. Heerlijk in mijn eigen tuin

 45. A casa ♥️♥️♥️

 46. Heerlijk op de camping in Zuid-Frankrijk, met een lekker wijntje erbij

 47. Ik zal dit boek lezen ’s avonds op mijn terras of veranda. Het zal aanvoelen alsof ik in Italië ben.

 48. Ik zou dit boek graag willen winnen, zodat ik op het strand heerlijk kan wegdromen bij dit verhaal.

 49. Dit jaar gaan we voor het eerst sinds jaren niet naar Italië op vakantie.
  Ik hoop het boek Liefde van je leven te lezen op de veerboot van Kiel naar Klaipeda!

 50. Mijn tweede man is de liefde van mijn leven en samen zijn we drie jaar geleden op huwelijksreis gegaan naar Oostenrijk en Italië, Toscane. Heerlijk hebben we het samen, ook geweldig dat we allebei een tweede kans op geluk hebben gekregen. Ik ben dan ook heel benieuwd naarvdit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *