Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ferrara – Bert Wagendorp

Ferrara is zo’n heerlijke, ietwat onderbelichte Italiaanse stad waar het altijd goed toeven is. ’s Zomers fiets je door de stad, flaneer je door de hoofdstraat en strijk je neer op een van de terrassen. ’s Winters warm je je na een lange wandeling door de stad aan het vuur van een open haard, met een goed boek en een glas rode wijn.

In Ferrara lazen we het hele oeuvre van een van de bekendste inwoners van de stad, Giorgio Bassani. Il Giardino dei Finzi-Contini (De tuin van de Finzi-Contini) is zo’n boek dat elke Italiëliefhebber minstens één keer in zijn leven moet lezen. Liefst in Ferrara natuurlijk.

De boeken van Giorgio Bassani, die zich allemaal afspelen in Ferrara of in de directe omgeving, hadden lang geleden al een verlangen naar die stad vol verhalen gewekt en ik had het gevoel dat ik er nu deel van ging uitmaken – maar dan moest ik haar wel leren kennen, écht leren kennen, niet als een toerist, maar zoals Bassani haar had gekend.

Bassani wordt regelmatig aangehaald door Bert Wagendorp, in zijn nieuwste boek dat simpelweg de naam van de stad draagt: Ferrara. Het is het langverwachte (zelfstandig te lezen) vervolg op zijn bestseller Ventoux, waarbij dezelfde vrienden ten tonele verschijnen.

Dit keer reizen ze naar Ferrara, waar Joost een vervallen palazzo heeft gekocht dat hij wil omtoveren tot een designhotel. André, Bart en David gaan mee, in eerste instantie om Joost te helpen het pand op te knappen. Maar het blijkt dat het verblijf in Italië op veel fronten veel dieper gaat dan alleen een praktische helpende hand bieden.

Wagendorp trekt je weloverwogen, woord voor woord, mee in de sfeer van Ferrara, maar ook en vooral in een vriendschap van vier mannen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Terwijl het interieur van het palazzo wordt gesloopt, wordt er gebouwd aan kameraadschap, vertrouwen en vaderliefde.

Maar terwijl het hotel langzaam vorm krijgt, moeten de vrienden leren afscheid nemen en zich de kunst van het loslaten eigen maken.

Met dit boek in de hand, reis je ogenblikkelijk naar fietsstad Ferrara. Dankzij Bart, die zijn opschrijfboekje vult met schitterende kleine feiten en verhalen over de stad, zie je de straten, pleinen en palazzi voor je opduiken. ‘Het is een stad waar het verleden je op elke straathoek aanstaart en waar ze van die heerlijke cappellacci di zucca maken,’ aldus Bert Wagendorp.

Die wil je proeven, terwijl je je al lezend verliest in de straten van de stad. Wie dit boek koopt, boekt daarom ook het best meteen een reis naar deze sfeervolle stad, om op een terras neer te strijken, een bord pompoenpasta te bestellen en niet meer op te staan voor je midden in het verhaal van de vier vrienden zit.

Voor wie niet zo lang kan wachten, delen we alvast een fragment, dat je via deze link kunt lezen.

Ferrara | Bert Wagendorp | ISBN 9789492928252 | € 22,50 | uitgeverij Pluim | bestel Ferrara via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ben heel erg benieuwd naar dit boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *