Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Eating My Way Through Italy – Elizabeth Minchilli

In haar nieuwe boek Eating My Way Through Italy neemt Elizabeth Minchilli, culinair journaliste uit Rome, je mee op reis door Italië, op zoek naar de ‘geheimen’ van de Italiaanse tafel. Of beter gezegd: van de traditionele lekkernijen die de verschillende regio’s voor je in petto hebben als je er aan tafel schuift.

Eating My Way Through Italy zet alle regionale tradities en delicatessen in het zonnetje, van pizza in Napels tot Parmezaanse kaas in Parma en omgeving, van ansjovis aan de Amalfikust tot truffels in Umbrië.

Je leest over de enige echte aceto balsamico, watertandt bij risotto en ravioli, proeft van olijfolie en van flinterdunne Su Filindeu, een zeer zeldzame pastasoort die je alleen op Sardinië tegenkomt.

Elizabeth Minchilli op de markt op het Campo de’ Fiori in Rome

Je brengt een bezoek aan Gragnano, voor de gevaarlijk lekkere pasta van Gentile, en aan de pastadametjes in Bari. Je wordt verleid door Siciliaanse zoetigheid, door kappertjes van het eiland Pantelleria en van Venetiaanse visgerechten.

Elk hoofdstuk omvat uitleg, anekdotes, persoonlijke verhalen, praktische tips en recepten, hetgeen voor een mooie afwisseling zorgt. Je leert niet alleen veel over de culinaire producten waar Italië het meest trots op is, maar ook over de Italiaanse cultuur, zowel in de keuken als daarbuiten. Bovendien zul je al lezend genoeg aantekeningen neerkrabbelen voor restaurants, winkels en familiebedrijfjes voor je volgende Italiëtrips.

Granarium – bijzondere bakkerij in Umbrië
Een van de mooiste verhalen is dat van de familie Lucarelli, die in Umbrië een bijzondere bakkerij runt, Granarium. Bijzonder in meerdere opzichten, maar allereerst omdat ze ook zelf hun eigen graan verbouwen en malen. Vervolgens bakken ze van het meel het lekkerste brood, koekjes, cakes, taarten en hartige lekkernijen, dat ze ter plekke verkopen.

Granarium ligt in de buurt van Bevagna, midden in goudkleurige graanvelden. Alles gebeurt op deze plek, onder toeziend oog van de familieleden, die de traditie van graanveld tot eettafel in ere houden. Zo weet je precies waar je brood vandaan komt, van welk meel het is gebakken en welke graankorrels aan de basis van elk sneetje liggen.

De Lucarelli’s zijn bijzonder trots op hun bedrijfje, en terecht. Als je in de buurt van Bevagna bent, moet je er zeker een kijkje nemen. Je kunt tussen 7.00 en 13.30 uur even achter de schermen kijken en meteen inkopen doen: een vers gebakken brood, een stuk pizza, een zak koekjes… Ook de meelsoorten die ze maken zijn er te koop, net als peulvruchten van eigen land.

Nog veel en veel meer verrukkelijke verhalen vind je in

Eating My Way Through Italy | Elizabeth Minchilli | ISBN 9781250133045 | € 21,99 | St. Martin’s Press | bestel Eating My Way Through Italy via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *