Lees onze laatste blogs:

Gioia Jewelry – schitterende sieraden van Sardinië

Mode: menig Italiaan heeft er een goed oog voor. Ook accessoires mogen natuurlijk niet ontbreken in een goede outfit, van een bijpassende stropdas of (hand)tas tot stijlvolle schoenen en schitterende sieraden. Sieraden in Sardijnse stijl Als je een bijzonder sieraad zoekt, dan moet je zeker eens een kijkje nemen in Sarah’s webshop Gioia Jewelry, met sieraden die hun oorsprong vinden op het eiland Sardinië. Sarah maakt namelijk sieraden die met iedere outfit matchen maar tegelijkertijd toch uniek zijn, ook door het verhaal dat ermee verbonden is. Sarah: ‘De fede is een van oorsprong Sardijnse verlovingsring. Inmiddels heeft de ring allang …

Lees meer »

When life gives you lemons – een terugblik op negen maanden sinds de eerste corona-krantenkoppen in Italië

Ciao tutti! Een terugblik in november lijkt misschien raar, maar aangezien het deze maand precies negen maanden geleden is dat de eerste gitzwarte krantenkoppen in Italië verschenen, vond ik het tijd om eens terug te blikken op deze bizarre maar toch ook bijzondere periode. Zodat we daarna hopelijk ook weer langzaam vooruit kunnen kijken, naar een nieuw jaar en naar alle moois dat er voor 2021 op de planning staat… Ons jubileumjaar – we vieren in 2020 tien jaar Ciao tutti – had niet beter van start kunnen gaan. Ik nodigde alle freelancers en hun partners uit voor een weekendje …

Lees meer »

Chiara’s Food – de lekkerste delicatessen uit het zuiden van Italië

In het hart van Chiara zit een speciaal plekje voor Sicilië, het eiland waar ze werd geboren en waar ze liefst een paar keer per jaar terugkeert om de zee te zien en te horen, om familie en vrienden te bezoeken maar ook en vooral om nieuwe producten in te kopen voor Chiara’s Food, haar online delicatessenwinkel. Na haar studie in Bologna woont Chiara nu in Amsterdam, waar het grootste deel van haar huis wordt ingenomen door Siciliaanse en andere Zuid-Italiaanse lekkernijen, van pasta en olijfolie tot chocolade en tomatensaus, allemaal afkomstig van kleine producenten die Chiara persoonlijk kent. Op …

Lees meer »

Cera di Cupra – natuurlijke schoonheid vanuit Italië

De meeste Italiëliefhebbers zullen de verzorgingsproducten van Cera di Cupra wel kennen van hun vakantie. Goed nieuws voor wie altijd een tube of potje in de koffer stopte als schoonheidssouvenir: Cera di Cupra is nu ook in Nederland en België verkrijgbaar, via de webshop Cera di Cupra. Bellezza op basis van bijenwas Ken je deze producten op basis van zuivere bijenwas nog niet? Dan nemen we je even mee naar de zomer van 1957, toen dr. Nico Ciccarelli, tevens een gepassioneerd imker, bedacht dat bijenwas dankzij haar beschermende en voedende eigenschappen wel eens het perfecte ingrediënt zou kunnen zijn voor …

Lees meer »

Amico del Vino tipt feestelijke Italiaanse pakketten met wijnen en delicatessen

Bij Amico del Vino vind je het hele jaar door de mooiste Italiaanse wijnen en de lekkerste Italiaanse delicatessen. Met de feestdagen in zicht pakt Amico del Vino nog een beetje extra uit, met feestelijke pakketten. Nu velen van ons Italië hebben moeten missen dit jaar, komt er zo toch een mooi stukje Italië bij jou thuis – of als cadeau bij familie of vrienden die je het Italiëgevoel ook zo gunt. Amico del Vino heeft een aantal mooie Italiaanse wijnpakketten samengesteld, eventueel aangevuld met overheerlijke delicatessen. Als extra service worden deze heerlijke pakketten de hele maand november en december …

Lees meer »

Koken met Karin – pizza en pasta voor kinderen

Iedereen is gek op pizza en pasta, toch? Dus waarom zou je die niet eens zelf maken? Met dit nieuwe kookboekje van Karin Luiten, die je wellicht kent van de website Koken met Karin, staat er in een handomdraai iets lekkers op tafel. Het enige wat jij (of eigenlijk de kinderen) nog moet(en) bedenken is: wordt het pizza of pasta? In beide gevallen is er keuze genoeg, met recepten voor onder meer pizzadeeg, pizza rossa (rode pizza, met tomatensaus dus), pizza bianca (witte pizza, zonder tomatensaus), snelle pizzabroodjes, pasta met pesto, ovenpasta, lasagne en spaghetti met ballen. Een klein voorproefje …

Lees meer »

Sophia Loren schittert in de nieuwe film La vita davanti a sé (The Life Ahead)

Op Netflix geniet je nu van een nieuwe film met de legendarische Sophia Loren in de hoofdrol: La vita davanti a sé. De inmiddels 86-jarige Loren schittert als altijd. Ze speelt de rol van Madame Rosa – een overlevende van de Holocaust die nu een opvang runt voor kinderen die nergens anders terecht kunnen. Als ze de Senegalese moslimjongen Momo in huis neemt, nadat hij haar op straat heeft beroofd, groeit er gaandeweg een bijzondere band tussen de twee, ook al gaan ze beiden gebukt onder hun verleden. Net als tijdens haar eerdere films kun je je ogen niet van haar …

Lees meer »

Spaghetti aglio, olio e peperoncino uit het kookboek van Sophia Loren

Nu Sophia Loren schittert in de prachtige film La vita davanti a sé (zie ook deze blog), duiken we nog eens in haar kookboek Koken con amore. In dit nog altijd inspirerende kookboek (dat oorspronkelijk verscheen in de jaren zeventig) deelt Sophia Loren meer dan tweehonderd Italiaanse recepten, van pizza en pasta tot risotto en pompoentaart. Eerder deelden we al eens deze Napolitaanse crostini met mozzarella en ansjovis uit Sophia’s keuken, vandaag smullen we van Sophia’s spaghetti. Spaghetti alla Sophia Loren ‘Everything you see I owe to spaghetti,’ zo luidt een quote die vaak wordt toegeschreven aan Sophia Loren. In …

Lees meer »

De gesluierde beelden van Napels

In Napels bewonder je vele prachtige kunstwerken, van grootse schilderijen (zoals dit werk van Caravaggio) tot kleurrijke street art. Volgens Iris en Joël van Ontdek Napels is een van de mooiste kunstwerken van de stad toch wel het marmeren beeld Cristo Velato, de gesluierde Christus. Je vindt dit prachtige beeld in de Cappella Sansevero. Deze kapel, die midden in het historische centrum van Napels ligt, werd in 1590 gebouwd als grafkapel voor de familie Sangro. Nu is het meer een museum, waar vele toeristen de marmeren gesluierde Christus van beeldhouwer Giuseppe Sanmartino komen bewonderen. Iris: ‘Giuseppe Sanmartino heeft een echt …

Lees meer »

Simpel & Snel: risotto met rucolapesto, venkelzaad en magor

In het kookboek Simpel & Snel vind je recepten voor bijzondere momenten, zoals feest- en verjaardagen, etentjes met vrienden, brunch en barbecue, maar ook heerlijke recepten voor ‘gewone’ dagen waarop je lekker wil eten maar geen uren in de keuken wil staan. Alle recepten zijn geïnspireerd op een van de meest gekookte rubrieken uit delicious.: ‘Simpel & Snel’ van Janneke Philippi. Deze recepten zijn haalbaar voor iedereen, ook op dagen dat er weinig tijd is om te koken. Bovendien hebben al deze gerechten net die ene twist, waardoor het alledaagse iets bijzonders wordt. Denk aan geroosterde ricotta met lauwwarme trostomaatjes, …

Lees meer »

Olicious – een prachtig podium voor Italiaanse olijfolie

Italianen gebruiken ongeveer tien liter olijfolie per jaar. Het ‘groene goud’ maakt deel uit van de mediterrane leefstijl, zeker in het midden en zuiden van de laars. In Nederland en België komen we bij lange na niet aan die tien liter olijfolie per jaar. Gemiddeld wordt er hier jaarlijks maar één liter per persoon gebruikt (en als je weet hoeveel liter wij in pannen of schalen schenken, zal dat gemiddelde voor niet-Italiëliefhebbers nog veel lager liggen…). Zonde, want buiten het feit dat olijfolie ontzettend lekker is, is het ook nog eens gezond. Passie voor puur Mark van Olicious weet daar …

Lees meer »

De 10 mooiste kookboeken voor Italiëliefhebbers van 2020

Tot en met 15 november is het Kookboekenweek, waarin de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken gevierd wordt. Wil je het hele jaar door genieten van de lekkerste Italiaanse recepten, dan vind je volop inspiratie in onze prachtige top 10 aan tongstrelende kookboeken voor liefhebbers van Italië en de Italiaanse keuken. We delen bovendien uit elk kookboek alvast een heerlijk recept – van risotto met geroosterde pompoen tot spaghetti alla carbonara, van Aperol Spritz tot citroentaart met meringue en speciale tiramisù. Buon appetito!   Smul van spaghetti alla carbonara uit De Zilveren Lepel Classic. De Zilveren Lepel Classic | …

Lees meer »

Brownies met olijfolie en zeezout

Op het aanrecht staan hier altijd verschillende soorten olijfolie. Niet alleen om mee te koken, maar ook om mee te bakken! Deze brownies met olijfolie en zeezout, naar een recept van Melissa Clark, zijn een ideaal tussendoortje op gure dagen, met een sterke espresso erbij. Of eet je liever een brownie bij een cappuccino als een heerlijk zoet ontbijt? Ingrediënten (voor ca. 12 brownies): 90 ml extra vergine olijfolie (bijvoorbeeld deze van Leccino) | 130 gram bloem | 1 theelepel zeezout | 1 theelepel bakpoeder | 25 gram cacaopoeder | 60 milliliter kokendheet water | 90 gram gesmolten pure chocolade …

Lees meer »

Gevulde tomaten uit ‘Het mediterrane dieet’

De mediterrane keuken zou een van de gezondste ter wereld zijn, maar hoe leven deze mensen nu eigenlijk? Wat eten ze wel en niet? Klopt het dat er in Griekenland veel minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten, en alzheimer bijna niet voorkomt? En waarom kunnen Italianen met alle gemak zoveel pasta eten? Wilma Van Grinsven-Padberg neemt je in Het mediterrane dieet mee in de geheimen van de mediterrane levensstijl. Ze gaat te rade bij verschillende experts en legt haarfijn uit hoe je de mediterrane leefwijze in je eigen leven kunt integreren. De ruim dertig recepten zijn gemaakt door locals …

Lees meer »

Local Aromas – thuis Italiaans koken met de Romeinse familie Bianchini

Desiree werd in 2015 verliefd op Italië en verhuisde naar Rome, waar ze in 2017 de zussen Benedetta en Valeria leerde kennen. Samen met hun vader, moeder en neef Eric runnen Benedetta en Valeria Local Aromas, een écht familiebedrijf dus. De naam zegt al meteen waar het om gaat: lokale aroma’s, uit de Romeinse keuken in dit geval (Aroma is daarmee ook een mooie woordspeling naar Roma, de Italiaanse benaming voor Rome). Italië heeft een fantastisch en vooral gevarieerd aanbod van verse, lokale producten, waarmee je de heerlijkste gerechten op tafel kunt zetten. Daarbij is eten voor de Italianen nooit …

Lees meer »

Orecchiette alla Ottolenghi uit het kookboek Flavour

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Met zijn nieuwe kookboek Flavour viert hij de oneindige mogelijkheden van groenten. In ruim honderd recepten laat Ottolenghi niet alleen zien hoe je verschillende soorten groenten kunt omtoveren tot magische gerechten, zoals de auberginedumplings alla parmigiana en pittige paddenstoelenlasagne – allemaal voorzien van foto’s die je doen watertanden. Wij delen het recept voor orecchiete alla puttanesca, zonder de ansjovis die je normaal in de puttanesca-saus aantreft, maar mét kikkererwten en geurige kruiden. Ingrediënten (voor vier personen): 6 teentjes knoflook, geperst | een blik à 400 gram kikkererwten, …

Lees meer »

Een foodie in Bologna – de lekkerste tips voor een weekendje weg

Een beetje foodie mág en kán Bologna als stedentrip niet overslaan. Want eten… dat kun je daar – en hoe! Niet voor niets wordt Bologna ‘de buik van Italië’ genoemd. Gelukkig is er genoeg te wandelen en slenteren in deze prachtige, roodkleurige stad, want die kilometers in de benen heb je ook wel nodig als balans! 😉 Bibi Loomans, culinair coördinator voor het televisieprogramma Koffietijd maar vooral ook groot Italiëliefhebber, deelt haar culinaire tips met jullie, aan de hand van een ‘delicatessendagboek’. Op een buonissimo verblijf in Bologna! Dag 1, 15.00 uur – enorme trek Bibi: ‘Na aankomst in Bologna …

Lees meer »

Caffè del Caravaggio – originele koffie met een eigenwijze uitstraling

Dankzij caffelier Gerard van Soeren maakten we kennis met Caffè del Caravaggio, een exclusief koffiemerk uit de provincie Bergamo, de geboortegrond van Caravaggio, een van de grootste kunstenaars die Italië heeft gekend. Net als Caravaggio staat de naar hem vernoemde koffie voor kwaliteit, voor originaliteit, voor chiaroscuro – een mooie mix tussen lichte en donkere koffienoten. Evenals Caravaggio is deze koffie eigenwijs: koffie drink je niet achteloos, zonder aandacht. Koffie verdient net als een mooie wijn de aandacht van al je zintuigen. Caffè del Caravaggio heeft dan ook een originele koffiekaart, waarop net als bij een wijnkaart een mooi overzicht …

Lees meer »

Vino e Basta – proef de wijn van Quacquarini uit Le Marche

Al bijna tien jaar lang volgen Diana en Albert de blogs van Ciao tutti. Hun kennismaking met Italië gaat nog iets verder terug, naar 2008. Toen maakten ze voor het eerst even een uitstapje over de grens, van Zwitserland naar Italië, voor een ijsje in Domodossola. Dat was liefde op het eerste gezicht en sindsdien brengen Diana en Albert al hun vakanties in Italië door, met als vast onderdeel van elke reis een bezoek aan een mooie wijngaard om wijn te proeven en in te slaan voor eigen consumptie en voor familie en vrienden. In de loop van tijd ontstond …

Lees meer »

La dea Fortuna – nieuwe Italiaanse film van Ferzan Özpetek

Vanaf 21 januari 2021 geniet je van de nieuwe film La dea Fortuna, met in de hoofdrol een hartverwarmende Italiaanse familie. Juist dit najaar is deze bioscoopfilm van de bekende regisseur Ferzan Özpetek precies wat je nodig hebt: het ontroerende verhaal is uit het leven gegrepen en zal zorgen voor een heerlijk hoopgevende bioscoopbeleving, met levendige muziek en een warme sfeer. Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is na al die tijd uit hun relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze …

Lees meer »