Heb je altijd al eens willen weten hoe de Romeinen leefden? In het nieuwe Roma World kun je je een dag onderdompelen in de tijd van de oude Romeinen. Je wordt bijvoorbeeld opgeleid tot een heuse gladiator, geniet van de Romeinse keuken, bezoekt een Romeinse markt of een roofvogelshow, kunt je kleden als een Romein en leert boogschieten. Een dagje in een Romeins castrum Het hart van het historisch themapark wordt gevormd door een castrum, een nederzetting zoals de Romeinse legioenen die uit de grond stampten, op verschillende plaatsen in het Romeinse Rijk. Het Romeinse dorp wordt omgeven door een …
Lees meer »Lees onze laatste blogs:
Bezoek het museum van Giorgio de Chirico aan het Piazza di Spagna in Rome
De Grieks-Italiaanse kunstenaar Giorgio de Chirico is vooral bekend vanwege zijn surrealistische schilderijen en symmetrische stadsgezichten. De Chirico werd geboren in Griekenland, maar van 1948 tot zijn dood in 1978 woonde hij in Rome, aan het Piazza di Spagna, op een steenworp afstand van de Spaanse Trappen. Zijn huis, dat tevens zijn atelier was, is na zijn overlijden omgetoverd tot een fascinerend museum, waar Jesper je in deze blog mee naartoe neemt. zelfportret van Giorgio de Chirico (1930) Thuis aan het Piazza di Spagna In zijn Memorie della mia vita (1945) schrijft De Chirico: ‘Dicono che Roma sia il centro …
Lees meer »De rozentuin in Rome – geniet van een zoet rozenbriesje op de Aventijn
Op de verjaardag van Rome, 21 april, opent de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, de poorten voor bezoekers. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs de meest schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken. De rozentuin ligt precies op de plek van het voormalige joodse kerkhof in Rome. Dit kun je nog steeds zien aan de vorm die de paden en de planten aannemen: ze vormen samen een menora, een zevenarmige kandelaar. De Roseto Comunale is een van de meest romantische plekken van de stad. Tot half juni wandel je er tussen de verliefde Romeinse …
Lees meer »Lees je weg langs de Romeinse Limes – de vroegere Romeinse rijksgrens
Ciao tutti’s Marloes loopt in etappes langs de Romeinse limes, zoals je via deze link kunt volgen. Per etappe deelt ze de mooiste plekken met een Romeinse of Italiaanse touch die ze onderweg tegenkomt. Als je – als voorbereiding op deze langeafstandswandeling of vanuit interesse in het verhaal van de Romeinen in Nederland – meer wil weten over deze limes, dan is het boek De Romeinse limes – de Neder-Germaanse grens in Nederland van Luit van der Tuuk een aanrader. De Rijn als Romeinse grens De limes is de circa vijfduizend kilometer lange Romeinse rijksgrens die door het huidige Engeland, …
Lees meer »Fiets de Giro del Vino 50 en geniet van de heerlijke wijnen in het hart van Trentino
Italië kent veel prachtige fietsroutes, maar de Giro del Vino 50 is extra fijn om te fietsen. Je ontdekt onderweg namelijk niet alleen de schoonheid van het hart van Trentino, tussen Bolzano en Trento, maar proeft ook van de heerlijke wijnen die hier gemaakt worden. Fiets door de mooiste druiventuin van Europa De route van de Giro del Vino 50 strekt zich over ruim vijftig kilometer uit, met hoogteverschillen tot zeshonderd meter. Je vertrekt van de Piana Rotaliana Königsberg – die door Goethe werd beschreven als ‘de mooiste druiventuin van Europa’ – en fietst richting de Colline Avisiane, voornamelijk over …
Lees meer »Het parcours van de Giro d’Italia 2023 – van Abruzzo naar Rome
Op zaterdag 6 mei gaat de Giro d’Italia 2023 van start met een tijdrit van ruim achttien kilometer in de regio Abruzzo. Drie weken later, op zondag 28 mei, finishen de renners in Rome, na een schitterende tocht langs verschillende pareltjes in de laars. In deze blog nemen we je mee langs alle etappes van het parcours, waarbij we steeds een of meer highlights op de route uitlichten. Zo kun je je eigen Giro d’Italia samenstellen, al dan niet op de fiets. Andiamo?! Etappe 1 – langs de Costa dei Trabocchi in Abruzzo De eerste dag van de Giro volgen …
Lees meer »Crostata di marmellata uit het kookboek Buongusto
Niets heerlijkers dan de geur van zelfgebakken crostata in de vroege ochtend. Een stukje van deze fruittaart is ideaal als een luxe ontbijt voor een vrije dag, maar ook heerlijk als tussendoortje of als toetje. Buonissimo! Wil je zelf thuis crostata maken, dan kun je aan de slag met dit recept uit het kookboek Buongusto, van de Italiaanse Antonietta. Antonietta kookt vaak voor de gasten van B&B La Vecchia Scuola in Le Marche, waar de crostata dan ook regelmatig op het menu staat. Met haar recept kom je nu ook thuis al heerlijk in Italiaanse sferen! Wat heb je nodig? Ingrediënten …
Lees meer »La Vecchia Scuola – oude school wordt luxe bed & breakfast in Le Marche
Midden in het prachtige heuvellandschap van Le Marche ligt een oude landbouwschool, die is omgetoverd tot de heerlijke bed & breakfast La Vecchia Scuola. Sfeervolle kamers en prachtig uitzicht La Vecchia Scuola is een riante woning met sfeervolle kamers en authentieke Italiaanse ornamenten. Vanuit de tuin geniet je van een prachtig uitzicht op de heuvels van Le Marche. Geen wonder dus dat La Vecchia Scuola begin 2020 door Zoover is uitgeroepen tot de beste accommodatie van de regio Le Marche… Kijk maar mee: De accommodatie heeft Nederlandse eigenaren en ligt een half uurtje van zee (aan de Adriatische kust) en …
Lees meer »Abruzzo – een van de minder bekende regio’s van Italië
Hoewel de regio Abruzzo (in het Nederlands ook wel Abruzzen genoemd) nog geen honderd kilometer van Rome vandaan ligt, is deze regio een van de minst bezochte gebieden van Italië, samen met buurregio Molise. Tot 1963 vormden beide regio’s samen één regio, maar na de splitsing gaan ze als afzonderlijke regio’s door het leven. Hier ontdek je het echte, ongerepte Italië. Tijd voor een aantal tips! Abruzzo – het dak van de Apennijnen De naam Abruzzo zou zijn afgeleid van het Latijnse woord aprutium, ‘land van de zwijnen’. Hoewel er nog steeds zwijnen door de bossen struinen, wordt de regio …
Lees meer »5x doen in Pisa na je bezoek aan de Scheve Toren
De meest opmerkelijke bezienswaardigheid op het Campo dei Miracoli in Pisa, het ‘veld der wonderen’, is de Torre Pendente, de scheve toren waar Pisa zo beroemd om is. Uiteraard was het niet de bedoeling dat deze toren, de klokkentoren van de naastgelegen Duomo, scheef zou komen te staan. De bouwmeesters hadden er geen rekening mee gehouden dat de grond hier zo drassig was. Nog voor de toren goed en wel voltooid was, stond hij al scheef. Men probeerde het probleem te verhelpen, maar niets mocht baten: de toren zakte elk jaar een beetje verder weg en helde steeds verder over. …
Lees meer »Wijn proeven bij Rocca delle Macìe en Altroché Wine Bar in Castellina in Chianti
Tijdens haar vakantie in Toscane ontdekte Elke Altroché Wine Bar in Castellina in Chianti, een van de dorpjes in het beroemde Chianti-wijngebied in Toscane. Je kunt er verschillende wijnen proeven, vergezeld van traditionele Toscaanse gerechten. De wijnbar maakt deel uit van Rocca delle Macìe, een wijngaard die werd aangelegd door de bekende Italiaanse filmproducent Italo Zingarelli, zo ontdekte Elke. Tijd voor een bezoekje aan dit bijzondere wijnlandgoed in de Chianti! Italo Zingarelli – van bokser tot wijnboer Elke: ‘Italo Zingarelli (1930-2000) was een kleurrijke persoonlijkheid, die een flink fortuin had vergaard als bokser en als filmproducent. Een van zijn bekendste …
Lees meer »Proef de cantuccini van Biscottificio Antonio Mattei
Het zijn waarschijnlijk de bekendste koekjes uit Italië: cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden. De koekjes bevatten naast amandelen, bloem en suiker (maar geen boter!) specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms worden er ook nog stukjes chocolade of pistachenootjes toegevoegd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als nagerecht, samen met een glaasje vin santo (‘heilige wijn’). Biscotti di Prato De cantuccini zijn de traditionele lekkernij van de Toscaanse stad Prato, en daarom worden ze ook wel biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Volgens ons worden de állerlekkerste cantuccini ook gebakken in Prato, …
Lees meer »Ontdek het noordwesten van Toscane – een afwisselende route met bergen, zee en mooie dorpjes
Geregeld krijgen we de vraag of er in Toscane eigenlijk nog wel iets te ontdekken valt. De glooiende heuvels zijn immers wereldberoemd en iedereen kent de Duomo van Florence, het Piazza del Campo in Siena en de scheve toren van Pisa. Toch is ons antwoord op de vraag altijd een volmondig ‘ja, zeker, ook in Toscane valt er nog veel te ontdekken!’ Iedereen, kent de Chianti, Lucca en San Gimignano, maar streken als Garfagnana, Versilia en Maremma hebben nog heel veel verborgen pareltjes voor je in petto (al zijn ook in de bekende plaatsen altijd nog wel nieuwe dingen te …
Lees meer »Vespa Tour Marche – verken de Valdaso, de Riviera del Conero en de Monti Sibillini op een vlammend rode Vespa
We hebben al heel wat mooie Vespatours gemaakt – in onder meer de proseccoheuvels, aan het Gardameer en aan de Amalfikust bijvoorbeeld – maar Le Marche verkenden we tot nu toe vooral per auto, trein en fiets. Tijd om daar verandering in te brengen, want dankzij Vespa Tour Marche kun je nu ook een deel van deze veelzijdige regio per Vespa verkennen! Op de Vespa in de Valdaso – de tuin van Le Marche De Valdaso – of Valle dell’Aso – is de vallei van de rivier de Aso, in het zuiden van Le Marche. Het gebied wordt ook wel …
Lees meer »Villa Verdicchio – vakantie vieren & wijn proeven in de lekkerste wijnstreek van Le Marche
Benvenuti bij Villa Verdicchio, een nieuwe bed & breakfast voor wijnliefhebbers en levensgenieters bij Cupramontana, in het hart van de prachtige Verdicchio-wijnregio in Le Marche. Deze luxe B&B huist in een historische boerderij die gebouwd werd rond 1850, gevuld met verhalen van weleer maar mét het comfort van nu. Na jaren verbouwen is de boerenhoeve nu een unieke bed & breakfast, omringd door de wijngaarden, waar de druiven groeien voor de Verdicchio dei Castelli di Jesi, en olijfboomgaarden. Je kunt er heerlijk dwalen in het groen of vanuit je hangmat uitkijken over de heuvels vol wijnranken. Elke avond geniet je …
Lees meer »Buona Pasqua a tutti!
Buona Pasqua a tutti! We hopen dat jullie genieten van een heerlijke Pasen, met veel gekleurde eieren bij het paasontbijt of de paasbrunch en een voorjaarszonnetje. Wij serveren er een Italiaans gedichtje bij: Nei miei sogni ho immaginato un grande uovo colorato. Per chi era? Per la gente dall’Oriente all’Occidente: pieno, pieno di sorprese destinate ad ogni paese. C’era dentro la saggezza e poi tanta tenerezza, l’altruismo, la bontà, gioia in grande quantità. Tanta pace, tanto amore da riempire ogni cuore. Buona Pasqua!
Lees meer »Seborga – een bijzonder prinsdom op Italiaanse bodem
Seborga is misschien wel een van de fascinerendste dorpjes in het achterland van de Bloemenrivièra. Net als de meeste dorpen in het achterland ligt het prachtig in het groen, op een heuvel in de uitlopers van de Ligurische Alpen. Dat er met Seborga iets bijzonders is, kan niemand ontgaan. Als je vanaf Bordighera de weg door de heuvels richting het dorp volgt, passeer je op zeker moment twee blauw/witte wachtershuisjes, die het begin van het grondgebied van Seborga markeren. Een symbolische grensovergang, maar met een serieuze ondertoon. In en rond het dorp wapperen overal vlaggen. Blauw en wit gestreept, met …
Lees meer »Het zal nooit meer kaviaar zijn – culinaire maffiathriller mét recepten
Een heerlijke boekentip: Het zal nooit meer kaviaar zijn van Marja West en Anna Bontekoe. Dit auteursduo – moeder en dochter – neemt je in deze eerste culinaire maffiathriller van Nederlandse bodem mee naar de maffiawereld in New York in de jaren zeventig, met recepten die de maffiabazen doen verlangen naar de keukens van hun grootmoeders in Palermo. Het boek is een ode aan het in 1960 verschenen Het kan niet altijd kaviaar zijn, geschreven door de Oostenrijkse auteur Johannes Mario Simmel. In dit verhaal raakt een bankier betrokken bij activiteiten van geheime diensten uit verschillende landen. Door spionnen heerlijke …
Lees meer »Het leven van Celio – de nieuwe roman van Mauro Corona
Mauro Corona is in Italië een fenomeen. Paolo Cognetti is bijvoorbeeld verzot op zijn boeken, maar ook onze Italiaanse vrienden vertellen altijd enthousiast over een nieuw verhaal van Corona’s hand. Hij woont in hetzelfde dorpje in de Dolomieten als waar hij in 1950 werd geboren. Daar schrijft hij en werkt hij als beeldend kunstenaar. Daarnaast is Corona een getraind bergbeklimmer. © ritratto | Wereldbibliotheek Eerder genoten we van Als een steen in de stroom, afgelopen week verscheen zijn nieuwe roman Het leven van Celio, waar we graag een voorproefje van delen. Het leven van Celio Wie is Celio? ‘Niemand en …
Lees meer »Op de fiets door de eeuwenoude olijfboomgaarden rondom Monopoli
Eeuwenoude masseria’s, grotkerken, tuinen en olijfboomgaarden waarvan de historie soms wel duizend jaar teruggaat. Samen met Apulia Experiences verken je deze plekken op de fiets, met af en toe een fijne tussenstop om te proeven van lokale lekkernijen en de olijfolie die hier wordt gemaakt. Apulia Experiences is een tak van Apulia – La Finestra sul Mare, de souvenirwinkel van Antonella Minelli, haar man Gianni en haar zus Paola in Monopoli. De naam zegt het al: de vensters van deze gezellige winkel kijken uit over de haven en zee van Monopoli, een sfeervol stadje aan de kust van Puglia, tussen …
Lees meer »Ontdek het Complesso Monumentale Donnaregina en het Museo Diocesano in Napels
De kathedraal van Napels, de Duomo, die is gewijd aan San Gennaro, ligt midden in het historisch centrum van de stad, aan de Via Duomo, op een plek die niet te missen is. Schuin achter deze beroemde kerk ligt nog een bijzondere bezienswaardigheid: het Complesso Monumentale Donnaregina. Om er te komen, loop je vanaf de Duomo honderd meter verder omhoog over de Via Duomo en sla je af naar rechts, naar het Largo Donnaregina. Vanaf dit plein kijk je meteen tegen de trappen van de gelijknamige kerk aan. Of kerk, eigenlijk zijn het twee kerken… Iris en Joël van Ontdek …
Lees meer »Lazzarella – laat je verleiden door Italiaanse catering met Napolitaanse pizza’s van topkwaliteit
Ciao tutti! Een waarschuwing vooraf: lees deze blog niet op een lege maag. Als je trek hebt, zul je het einde van dit artikel niet halen zonder rammelende maag. Alleen al bij het zien van de foto’s, loopt het water je in de mond. Van Mario e Luigi naar Lazzarella We laten je namelijk kennismaken met Lazzarella, een toonaangevend bedrijf dat Italiaanse catering verzorgt voor onder meer je bedrijfsfeest en bruiloft. Lazzarella begon in 2017 onder de naam Mario e Luigi, destijds een leuke naam die paste bij Joep Tiebosch en Igor van den Bergh, de initiatiefnemers. Hoewel ze zichzelf …
Lees meer »6 redenen voor een vakantie in Agerola – een groene oase van rust bij de Amalfikust
De schitterende Amalfikust strekt zich uit van het kustplaatsje Positano in het westen tot het kleurrijke Vietri sul Mare in het oosten. Tussen deze plaatsen baant de wereldberoemde kustweg SS163 zich een weg tussen rotsachtige en met groen bedekte bergwanden door, met onderweg veel moois om te bewonderen. Veel van de kustplaatsen vormen gewilde bestemmingen voor een droomvakantie in dit populaire gebied. Wanneer je echter een stukje hoger gaat, kom je een ander pareltje tegen waar je in een rustigere setting van de prachtige omgeving kunt genieten. Net boven Furore strekt de gemeente Agerola zich uit, een groene gemeente die …
Lees meer »La Gazzetta dello Sport, al sinds 1896 de mooiste sportkrant van de wereld
La Gazzetta dello Sport is een heus fenomeen in Italië – maar ook ver daarbuiten. Het prachtige roze dagblad verscheen voor het eerst op 3 april 1896 (toen overigens nog niet in het roze) en is hiermee de oudste nog bestaande sportkrant ter wereld. In Italië is het niet alleen het belangrijkste sportblad van het land, maar ook de op vijf na grootste krant in termen van oplage. In al die jaren heeft de Gazzetta, ook wel liefkozend Gazza of Rosea genoemd, een hoop harten voor zich gewonnen. Ook bij Ciao tutti houden we van deze krant. Suzanne vertelt je …
Lees meer »