Home » Lees onze laatste blogs:pagina 224

Lees onze laatste blogs:

Bologna, la rossa

Bologna dankt de bijnaam la rossa aan de politieke kleur van de stad. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was Bologna de enige stad in heel Italië met een communistisch bestuur. Dat leverde – met name buiten de stadsgrenzen – veel commotie op. Uit angst voor het communisme werden er in die tijd in heel Italië aanslagen gepleegd door extreem-rechtse groeperingen. De bedoeling van deze aanslagen was tweeledig: hoewel het erop moest lijken dat de terreur uit linkse hoek kwam, zodat de bevolking afstand zou nemen van de communistische idealen en de staat weer zou omarmen, wilden de groeperingen …

Lees meer »

30 Bolognese adresjes om van te smullen

Op een heerlijke strooptocht door de culinaire hoofdstad van Italië mogen de volgende adresjes niet ontbreken! caffè, tè, dolci e cioccolato – koffie, thee, zoetigheid & chocola 1 Zanarini Piazza Galvani 1 De beste start voor een dag in een Italiaanse stad: een brioche met vanilleroom of chocolade uit de vitrine kiezen, een cappuccino bestellen en deze staand aan de bar opdrinken, tussen druk gebarende Italiaanse zakenmannen die zich nauwelijks de tijd gunnen hun espresso te drinken. www.caffezanarini.com 2 Morandi Piazzetta Morandi 1 Volgens de Bolognesi drink je hier de beste cappuccino: vol en romig, met een flinke schuimlaag! Na …

Lees meer »

Ragù alla bolognese

Het eerste misverstand wil ik graag rechtzetten voordat we aan het echte recept beginnen: als je de échte spaghetti bolognese wilt klaarmaken, moet je om te beginnen de spaghetti achterwege laten. Volgens het recept dat in 1982 officieel door de Accademia Italiana della Cucina bij de Italiaanse Kamer van Koophandel werd vastgelegd, hoort bolognesesaus namelijk geserveerd te worden met tagliatelle. En dan niet met zomaar tagliatelle, nee, de pastalintjes moeten exact 8 millimeter breed zijn, zodat de saus goed kan worden opgenomen. Het tweede misverstand vegen we dan ook maar gelijk van tafel: de echte ragù alla bolognese bevat geen …

Lees meer »

Een bosje mimosa voor la Festa della Donna

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag die in Nederland vaak vrij ongemerkt voorbij gaat en de Nederlandse vrouwen lang niet zo veel kleur brengt als de Italiaanse vrouwen. Ten eerste krijgt een Italiaanse vrouw vandaag, ter gelegenheid van la Festa della Donna, een bosje mimosa. Deze gele bloemen zijn hiermee tot symbool van de onderlinge solidariteit van vrouwen verworden. De bloemen van de mimosa staan ook symbool voor de vrouw zelf: ze zijn zeer kwetsbaar, maar toch bloeien ze na een koude winter als eerste weer op. Overigens krijgen vrouwen de takjes mimosa niet alleen van hun partners …

Lees meer »

Pasta in alle soorten en maten

Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes). Volgens een mooi Italiaans verhaal zouden deze tortellini zijn gemodelleerd naar de navel van Venus, de godin van de schoonheid. Se non è vero, è ben trovato, zou een Italiaan zeggen. Als het niet waar is, is het in elk geval leuk bedacht – en in dit geval ook erg lekker! Naast de tortellini kun je in Italië tientallen soorten pasta vinden. Dan moet je natuurlijk wel weten waar je naar moet vragen. Daarom in deze blog een lijst met een groot aantal pastasoorten, van de grappige …

Lees meer »

Tortellini alla bolognese

‘Tortellini worden sterker met Bologna vereenzelvigd dan met welke andere Italiaanse plaats ook,’ aldus John Dickie in Delizia! – De geschiedenis van de Italianen en hun keuken. ‘Ze werden in de achttiende eeuw zelfs een symbool voor de stad. Tortellini alla bolognese zijn een subtiele, smeuïge delicatesse. Wie ze wel eens geproefd heeft als ze op de juiste manier worden opgediend, in kapoenenbouillon, zal het daarmee eens zijn. Maar de bereiding ervan is enorm arbeidsintensief, zelfs in verhouding tot het overheerlijks dat dit oplevert. Men moet het deeg van deze doorschijnende verse pasta op kunstige wijze mengen, laten rusten en uitrollen. …

Lees meer »

Zelf pasta maken? Dit is een perfect recept!

Met dit basisrecept voor verse pasta kun je alle soorten pasta maken die je maar wil! Ingrediënten (voor 4-6 personen): 500 g bloem* | 4 middelgrote eieren | zout *voor dit recept kun je gewone bloem gebruiken, maar sommige pastaspecialisten geven de voorkeur aan een combinatie van gewone bloem en farina di semola di grano duro. Dit durum griesmeel bevat meer gluten, waardoor het deeg echter wel wat moeilijker te bewerken is. Vervang daarom maximaal de helft van de bloem door het durum griesmeel. Zeef de bloem op een keukenplank en maak een kuiltje in het midden. Breek hier de eieren boven, voeg een …

Lees meer »

Auguri! – de beste wensen in het Italiaans

Op 18 februari vierde ik mijn verjaardag al in Rome,  maar vanmiddag vier ik een Italiaans feestje met alle mensen die daar niet bij konden zijn. Voor wie mij of anderen in het Italiaans wil feliciteren hierbij een lijstje met gelukwensen en andere feestelijke woorden! auguri! gefeliciteerd! tanti auguri! hartelijk gefeliciteerd! fare gli auguri iemand feliciteren tanti auguri a te! lang zal je leven! bacio kus, zoen biglietto di auguri wenskaart buon divertimento! veel plezier! compleanno verjaardag buon compleanno! fijne verjaardag! compiere gli anni jarig zijn candeline kaarsjes spegnere le candeline sulla torta de kaarsjes op de taart uitblazen festa feest festeggiare …

Lees meer »

De Schildpaddenfontein op Piazza Mattei – de mooiste fontein van Rome

De Fontana delle Tartarughe, oftewel de Schildpaddenfontein, op het Piazza Mattei is misschien wel de mooiste fontein van Rome. Vier gespierde jongemannen, gezeten op vier dolfijnen, geven vier schildpadjes een zetje, zodat ze over de rand van het bassin heen naar het water kunnen kruipen. Ik ken niemand die na het zien van deze jongemannen niet verliefd werd op de Schildpaddenfontein! Ook in de ontstaansgeschiedenis van de Schildpaddenfontein speelt verliefdheid een grote rol. Het verhaal gaat dat Vergilio Mattei, die in een van de palazzi aan het plein woonde, tot over zijn oren verliefd was op een Romeinse schone. Hij …

Lees meer »

Cappuccino van ricotta

Dinsdag vertelden we over de lekkere maar lelijke koekjes, brutti ma buoni. In een vlaag van heimwee naar Rome bakten we afgelopen week een hele lading van deze koekjes, zodat collega’s en vrienden ook van deze lekkernijen konden proeven. Hoe lekker ze ook waren, er bleef een klein trommeltje met koekjes over. Wat zouden we daar eens mee doen? Op zoek naar een lekker recept met koekjes stuitten we in Heerlijk Rome op deze cappuccino’s van ricotta. Een mooie combinatie van koekjes, koffie en Rome! Ingrediënten (voor 6 cappuccino’s): 4 brutti ma buoni (in plaats van brutti ma buoni kun je natuurlijk ook andere koekjes gebruiken, …

Lees meer »

Brutti ma buoni (amandelkoekjes) – lelijk maar lekker!

Tijdens een wandeling door Trastevere kunnen we geen weerstand bieden aan de heerlijke geuren die ons de Via della Luce inlokten. Op nummer 21 huist Biscottificio Innocenti, een kleine koekjesfabriek. Overal waar je kijkt zie je koekjes, taarten en andere zoetigheden in alle soorten en maten. Overweldigd door de enorme keuze wijzen we naar de eerste de beste bakplaat die uit de oven komt. Stefania, de eigenaresse, knikt goedkeurend, en zo proefden we brutti ma buoni, hetgeen letterlijk ‘lelijk maar lekker’ betekent. De koekjes danken hun naam aan de vaak onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden. Hoewel de koekjes …

Lees meer »

Andiamo in città

Met deze woorden bij de hand raak je nooit meer de weg kwijt in een Italiaanse stad! boulevard viale brug ponte centrum centro fontein fontana gracht canale ingang entrata linksaf a sinistra de tweede straat links la seconda via/strada a sinistra markt mercato museum museo park parco parkeergarage autoparco parkeerplaats parcheggio plein piazza rechtdoor diritto, dritto rechtsaf a destra de derde straat rechts la terza via/strada a destra richting direzione steegje vicolo stoep marciapiedi stoplicht semaforo straat via / strada wijk quartiere winkel negozio zebrapad strisce

Lees meer »

Fiori di zucca – courgettebloemen als Romeins verjaardagscadeau

Gisterochtend slenterde ik over een klein, charmant marktje dat gehouden werd op het plein bij de San Saba, een kerkje op de Aventijn, dicht bij de Piramide van Cestius. Net als thuis op de Albert Cuyp lagen de artisjokken hier hoog opgestapeld en lachten de tomaten en aubergines (die in Italië vele malen groter en dikker zijn dan in Nederland) me toe. De geur van verse basilicum deed me, ondanks het vroege tijdstip, al verlangen naar de lunch. Ik was eigenlijk alleen op zoek naar verse aardbeien voor een lekker verjaardagsontbijtje vandaag, maar mijn oog viel op het vrolijke geel van …

Lees meer »

Ti amo! – liefde in het Italiaans

Verras je Valentijn met een liefdesverklaring in het Italiaans! l’amore de liefde amore mio liefje, lieveling amare houden van ti amo ik hou van je essere innamorato verliefd zijn sono innamorato/a con te ik ben verliefd op je abbracciare omarmen abbraccio omhelzing amico / amica vriend / vriendin (algemeen) il mio ragazzo / la mia raggazza mijn vriend / vriendin appuntamento afspraakje baciare zoenen bacio kus bello (m) / bella (v) mooi ciao bella! dag schoonheid! caro (m) / cara (v) lief, lieverd cenetta etentje cuore hart sei sempre nel mio cuore je zit voor altijd in mijn hart festa …

Lees meer »

Sorbetto al melograno voor Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieën, maar wat we bijna zeker weten is dat de naamgever van deze feestdag een Romein was. Er doen twee verschillende verhalen de ronde. Het eerste verhaal speelt zich af in het Rome ten tijde van keizer Claudius II. Deze keizer had een decreet uitgevaardigd waarin hij de Romeinse soldaten verbood te trouwen. Claudius II was namelijk van mening dat soldaten veel betere prestaties leverden als ze niet met hun hoofd bij een (of meerdere) vrouwen zaten. Een Romeinse priester, met de naam Valentino, negeerde dit decreet echter en trouwde in het geheim …

Lees meer »

Chocolade/perentaart uit Caffè Italia

Hoewel de Italianen hun espresso meestal in één teug achteroverslaan, houd ik er stiekem wel van om op de Nederlandse manier koffie te drinken: met iets lekkers erbij dus. Meestal vraag ik in een barretje om een klein stukje pure chocolade voor bij mijn caffè, maar eigenlijk gaat er niks boven een versgebakken stuk taart. Heerlijk bij een cappuccino of espresso is een groot stuk chocolade-perentaart, een van de recepten uit het kookboekje Caffè Italia: voor het deeg heb je nodig: 175 gram zachte boter | 50 gram fijne kristalsuiker | 1 eierdooier | 250 gram bloem de chocolade-perenvulling maak je …

Lees meer »

Heimwee naar het Chiostro di Bramante

Nu de hevige winterkou zich hier in Nederland sterker dan ooit doet voelen, groeit mijn verlangen naar Italië met de dag. Gelukkig zit ik over twee weken in het vliegtuig naar Rome om de sneeuw even van me af te schudden en me te warmen aan de Italiaanse passie en levenslust. Wanneer mijn drukke werkzaamheden het toelaten mijmer ik boven een kopje (automaat)cappuccino al over de allereerste versgezette cappuccino waarvan ik in Rome slokje voor slokje zal genieten. Het is altijd weer spannend waar ik dat eerste kopje zal bestellen… Bij het bekende – maar inmiddels eigenlijk te toeristische – …

Lees meer »

Ciao tutti – een blog met de leukste tips voor Italië

Welkom op mijn Italiëblog! Ik neem jullie elke dag even mee naar Italië, om te genieten van de Italiaanse cultuur, de Italiaanse keuken en de Italiaanse taal. Uiteraard zal ik ook regelmatig restaurantjes, boeken, films en evenementen bespreken, zodat je het Italiëgevoel ook gewoon op een doordeweekse avond kunt opzoeken of zelfs in huis kunt halen! Zelf ben ik sinds mijn eerste kennismaking met Italië helemaal verslingerd geraakt aan het land, de geuren, het heerlijke eten, de druk gebarende mensen op straat, de taal… Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik voor de eerste keer de bus uitstapte …

Lees meer »