Home » Lees onze laatste blogs:pagina 198

Lees onze laatste blogs:

Een delicaat moment – Niccolò Ammaniti

Van de onverwachte momenten van geluk van vanochtend naar een verhaal uit de nieuwe bundel van Niccolò Ammaniti, die de titel Een delicaat moment heeft gekregen omdat het volgens zijn uitgever nu ‘een delicaat moment is om een verhalenbundel op de markt te brengen’. Maar net als zijn eerdere titels is dit boek in Italië reeds een groot succes – en ook in Nederland zullen de verhalen over liefde, dood en bedrog op tal van momenten door tal van mensen gelezen worden. Een klein voorproefje uit het verhaal Het medicijn van het moment: ‘Het leek alsof Rome was geëvacueerd vanwege …

Lees meer »

Momenten van onverwacht geluk

De zondagochtend heeft bij mij thuis het voorrecht op momenten van onverwacht geluk. Als de wereld buiten nog stil is omdat bijna iedereen nog slaapt, schijnt de zon alleen voor jou, waaien de herfstbladeren in hun prachtige kleuren alleen langs jouw raam, geurt de koffie beter dan op welke ochtend ook… Deze zondag begint extra gelukkig, dankzij het nieuwe boek van Francesco Piccolo, dat in vertaling is verschenen als Momenten van onverwacht geluk. Heerlijk herkenbaar, met de kleinste momenten in de schitterendste woorden gevangen. Kippenvel, glimlach, heimwee wisselen elkaar af. Vertaalster Miriam Bunnik geeft de kleine geluksmomenten van Piccolo perfect …

Lees meer »

Leonardo en het Laatste Avondmaal

Wat de Sixtijnse Kapel is voor Michelangelo, is het Laatste Avondmaal in de refter van de Santa Maria delle Grazie in Milaan voor Leonardo da Vinci. In zijn nieuwe boek Leonardo en het Laatste Avondmaal buigt Ross King zich over dit wereldberoemde werk, dat dagelijks door honderden mensen wordt bewonderd. King vertelt het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van dit schilderij, waaraan Da Vinci vijf jaar werkte. Maar niet alleen het werk en de kunstenaar zelf komen tot leven, Leonardo en het Laatste Avondmaal schetst ook een prachtig portret van de woelige situatie in Milaan in het Italië van eind vijftiende …

Lees meer »

Kunstzinnige variaties op Michelangelo’s schepping

De schepping van Adam, door Michelangelo treffend geschilderd als twee handen die elkaar net niet raken, is een van de beroemdste symbolen uit de schilderkunst ter wereld geworden. Parodieën op Michelangelo’s meesterwerk zijn er dan ook volop, van God die Adam een kopje koffie inschenkt tot een geniale reclame voor plastische chirurgie naast een liftknopje:

Lees meer »

De hand van God – Michelangelo’s hand op het plafond van de Sixtijnse Kapel

In de Sixtijnse Kapel heeft Michelangelo maar liefst 380 verschillende figuren geschilderd, geen eenvoudige klus voor een beeldhouwer. Het beroemdste tafereel is de scène waarop God met uitgestrekte vinger naar de hand van Adam reikt – inmiddels wereldwijd een herkenbaar symbool. Maar zo is het niet altijd geweest… Een van de eersten die over Michelangelo’s creatie schreef, was Vasari, die volgens Ross King in De hemel van de paus ‘een rechtstreekse vergelijking trok tussen Michelangelo’s scheppende werk met het penseel en Gods besluit tot scheppen, door te suggereren dat op het fresco de schepping van de mens niet zomaar wordt …

Lees meer »

Een plafond van 500 jaar oud – Michelangelo’s meesterwerk in de Sixtijnse Kapel

Precies vijfhonderd jaar geleden, op 31 oktober 1512, wordt het engelengeduld van paus Julius II beloond. Na vier jaar mag hij dan eindelijk het plafond van de Sixtijnse Kapel in volle glorie aanschouwen. Michelangelo had de laatste penseelstreek gezet – het werk was volbracht, al was dat bepaald niet zonder slag of stoot gegaan. klik op de foto voor een grotere afbeelding We gaan nog eens vier jaar terug in de tijd. De vele smeekbeden van de paus aan het adres van Michelangelo, om terug te keren naar Rome om aan de plafondschilderingen te beginnen, sorteren eindelijk effect. Michelangelo gaat …

Lees meer »

Ravioli met geitenkaas en basilicum naar recept van Nicoletta Tavella

Vandaag staat er een recept uit Cucina di casa mia op het menu, het kookboek van Nicoletta Tavella. Nicoletta: ‘Mijn ‘geboortefamilie’ is heel belangrijk voor me en net zo belangrijk is mijn ‘gekozen familie’. Dat zijn mijn vrienden, de dierbare mensen met wie ik veel deel en dankzij wiens liefde, hulp en steun ik nu ben wie ik ben. We noemen ons groepje in Amsterdam ‘La famiglia’, een ware melting pot van nationaliteiten, die steeds groter wordt door kinderen, partners en vrienden van vrienden. Als je in een ander land woont en je bloedverwanten zijn ver weg is je gekozen familie erg …

Lees meer »

Cucina di casa mia – koken met Nicoletta Tavella

De Italiaanse Nicoletta Tavella groeide op in een familie waar eten en lekker leven onlosmakelijk verbonden zijn. In haar pas verschenen kookboek Cucina di casa mia vertelt Nicoletta over een jaar lang lekker Italiaans eten met de beste familierecepten en geheimen uit haar kookschrift. Wij duiken vandaag in de heerlijke herfst die Nicoletta ons voorschotelt. Nicoletta: ‘De herfst is zonder twijfel mijn lievelingsseizoen, én om de prachtige kleuren én om de onmiskenbare geuren – die van natte bladeren, paddenstoelen, geperste druiven en openhaardvuur doen mijn hart sneller kloppen. Het is natuurlijk ook mijn favoriete tijd van het jaar om de …

Lees meer »

De zaak Collini

Vanuit het noordelijke Friuli-Venezia Giulia trekken we vanmiddag nóg iets noordelijker, naar Duitsland, waar zich de thriller De zaak Collini afspeelt. De zaak Collini is het veelbesproken romandebuut van Ferdinand von Schirach, Duitslands beroemdste strafpleiter. Het werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot boek van de maand – tijd voor een fragment op Ciao tutti. Vierendertig jaar heeft de Italiaan Fabrizio Collini als monteur bij Mercedes-Benz gewerkt. Altijd even onopvallend en correct. Tot hij in een Berlijns luxehotel een oude man vermoordt. Zonder reden, zo lijkt het. De jonge advocaat Caspar Leinen krijgt de verdediging toegewezen. …

Lees meer »

San Daniele del Friuli – de Italiaanse hamvraag

Het dorpje San Daniele del Friuli, in het uiterste noordoosten van Italië, had in de dertiende eeuw te lijden onder gewelddadige invallen van de Turken. Tegen zo’n overmacht konden ze niet opboksen, en dus zochten de dorpelingen hulp. Ze klopten aan bij de doge van Venetië en vroegen hem om wapens en mankracht. Voor niets gaat de zon op, vond de doge, en hij vroeg de dorpelingen hoe ze hem dachten te gaan betalen voor de gevraagde goederen en diensten. De inwoners van San Daniele del Friuli antwoorden met het enige antwoord dat ze konden bedenken. Ze zouden hem betalen …

Lees meer »

Herfst in Piemonte

‘Het culinaire hoogseizoen,’ zo noemt Manuela Darling-Gansser het najaar in het noorden van Italië. Herfst in Piemonte betekent: druiven plukken, wijn maken, truffels en andere wilde paddenstoelen verzamelen en rijst oogsten langs de oevers van de rivier de Po. Ook komen in dit seizoen de nieuwe kazen, gemaakt door piepkleine kaasmakerijen in de bergen, op de markt. Kortom, op culinair gebied is Piemonte een van de rijkste streken van Italië. In haar boek Herfst in Piemonte neemt Manuela Darling-Gansser je mee op haar omzwervingen door deze regio. Ze bezoekt landhuizen, voedselmarkten, delicatessenwinkeltjes, de elegante hoofdstad Turijn en de hooggelegen dorpjes …

Lees meer »

Recept voor een Italiaans leven: herfstgroentesoep

Ter ere van de Salone del Gusto in Turijn zetten we slow food ook op Ciao tutti in het zonnetje, met een heerlijk recept voor slow cooking herfstgroentesoep. In haar nieuwe kookboek La Dolce Vita geeft Tessa Kiros ons een enorme verzameling recepten voor een Italiaans leven, als een ode aan het Italië dat ze zo graag haar thuis noemt. Ze selecteerde heerlijke, authentieke recepten van Italiaanse mama’s. Van Siciliaanse pasta al forno en citroentaart tot heerlijke snacks en ander lekkers voor in de provisiekast, zoals limoncello, truffelboter en vanillezout. Ook verklapt ze allerlei ideeën en handigheidjes die al generaties lang van Italiaanse …

Lees meer »

Semifreddo light

In het nieuwe kijk- en kookboek Food & the City neemt Christine Van Imschoot je onder andere mee naar Turijn. Niet alleen dankzij de smakelijke verhalen, heerlijke culi-adressen en foto’s waarvan het water je in de mond loopt, maar ook dankzij de originele recepten die ze bij elke stad heeft verzameld en die samen een uitgebreid menu vormen. Zo kun je ook als je er niet bent, van de smaak van de stad genieten! Voor Turijn koos Christine als antipasti voor bresaolahapjes met kastanje en coppakroketjes, gevolgd door gemarineerde aubergine met gerookte zwaardvis en bottarga, pasta met rijke tomatensaus en …

Lees meer »

Velours uit Prato

Pisa is verruild voor Prato, textielhoofdstad van Toscane. De regen kwam ook hier even met bakken uit de hemel, maar gelukkig vond ik een fijne koffiebar. Daar verdiepte ik me in een boek dat zich hier in Prato afspeelt: Storia della mia gente, dat vorig jaar de Premio Strega won, de meest prestigieuze literaire prijs in Italië – en dat nu ook in het Nederlands is verschenen, met als titel Velours uit Prato. Na zijn studie komt Edoardo Nesi, kleinzoon van een textielbaron, te werken in het familiebedrijf in Prato. De Toscaanse stad is hét centrum van de stoffenindustrie, met gespecialiseerde …

Lees meer »

Succesvol foutje

Een gastblog van Liselotte: ‘Op het eerste gezicht hebben de moderne en eigentijdse voorwerpen, die sinds gisteren op de Dutch Design Week gepresenteerd worden, weinig met geschiedenis te maken. Toch zien we het verleden in hedendaagse ontwerpen steeds vaker terug. Wellicht heeft het te maken met de crises, die ons de afgelopen jaren teisteren, dat de ‘goede oude tijd’ ook terugkomt in meubilair om nostalgische gevoelens te voeden. Hoe dan ook, sinds de millenniumwisseling is het onder designers enorm populair om historische ontwerpen nieuw leven in te blazen. Een goed voorbeeld hiervan is de Louis Ghost stoel van het Italiaanse merk …

Lees meer »

Italiaans design in Eindhoven

Tijdens de Dutch Design Week, die vandaag van start is gegaan in Eindhoven, kun je ook genieten van Italiaans design. In het Van Abbemuseum is namelijk de tentoonstelling samen werken te zien, een hernieuwde kennismaking met het werk van de Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi, die een beslissende bijdrage leverde aan het ontstaan van de Arte Povera-beweging. Dit was een beweging die de Europese kunst in het midden van de jaren zestig drastisch zou veranderen. De nadruk van de tentoonstelling ligt op Gilardi’s werk uit de periode 1963-1985. Gilardi vervaardigde in die periode aanvankelijk grote, hyperrealistische sculpturen uit polyurethaan en schuimrubber die …

Lees meer »

Tuttomondo – muurschildering van Keith Haring in Pisa

Wie Pisa zegt, zegt scheve toren. Uiteraard is deze uit het lood staande toren een bezoekje waard, maar Pisa heeft nog zoveel meer te bieden dat minstens zo indrukwekkend is. Zoals een kunstwerk dat van veel later datum is dan de scheve toren en dat ook nog eens gratis en zonder lang in de rij te hoeven staan te bewonderen is: een muurschildering van Keith Haring. Dit kunstwerk, met de titel Tuttomondo (Heel de wereld) is een van de weinige permanente schilderingen van deze graffitikunstenaar. Het is te zien op de zijwand van het klooster van Sant’Antonio, vlak bij het Piazza …

Lees meer »

Italian Inventions

De Britse ontwerpster Emily Isles weet precies wat Saskia nodig heeft tijdens het maken van de eerste opzet van haar nieuwe boek over Rome: Deze twee prachtige Italiaanse uitvindingen, de moka en de Olivetti typemachine Lettera22, zijn door Emily niet alleen op een unieke manier op papier gezet, maar worden ook kort omschreven. Emily heeft in haar reeks Italian Inventions bovendien twee iconen opgenomen die in mijn boek niet zullen ontbreken: de Ape en de Vespa, beide van Piaggio – met een uniek museum in het Toscaanse Pontedera. Van deze inspirerende Italian Inventions kunnen we er niet genoeg hebben, dus wat …

Lees meer »

Gnocchi van kastanje met botersaus en salie – Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo

De Italiaanse koks Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo doken voor hun nieuwe boek niet in een specifieke regio, zoals ik ga doen met Toscane, maar maakten een ontdekkingstocht door alle verschillende streken van Italië: ze trokken de bergen in, reden naar de kust en visten allerlei lekkers uit de rivieren. Hun liefde, passie en kennis voor en over hun land, de mensen en de producten delen ze graag met ons, net als de ruim tachtig heerlijke, regionale recepten die ze onderweg hebben verzameld. Vandaag op Ciao tutti een klein voorproefje van deze twee gulzige Italianen, een recept voor heerlijk comfort …

Lees meer »

Focaccia met blauwe druiven

Een Italiaans recept uit het nieuwe kookboek Reis om de wereld in 80 gerechten, heerlijk voor deze tijd van het jaar! David Loftus: ‘De reis van Fogg en Passepartout van Londen naar Suez wordt amper beschreven, maar een aantekening in Foggs notitieboekje bevestigt dat hun route hen door Parijs bracht en vandaar naar Italië. Dit bijzondere brood kreeg ik warm geserveerd bij het ontbijt door de geliefde, helaas overleden Rose Gray van het River Café in de Toscaanse woning van chef-kok Ruthie Rogers. Dit is misschien wel het lekkerste brood dat ik ooit at; het werd traditioneel gemaakt voor de …

Lees meer »