Lees onze laatste blogs:

5 Italiaanse boekentips voor het najaar

Om je de hele dag op te verheugen: vijf boekentips voor een lekkere Italiaanse avond in je luie stoel, bij de open haard, in bad of in bed. Buon divertimento! Decadenza Om meer aandacht te krijgen voor zijn nieuwste film zet de cynische Italiaanse regisseur Oscar de verdwijning van zijn hoofdrolspeelster Jacaranda en zijn scenarioschrijver Andrea in scène. De speculaties over hun mysterieuze verdwijning maken de film meteen voorpaginanieuws. Wanneer Jacaranda vervolgens écht verdwijnt en in de grachten van Amsterdam het lichaam van een vrouw wordt gevonden, staat Andrea voor een moeilijk vraagstuk: heeft de cynische, mondaine Oscar ook hierin …

Lees meer »

Rome – de leukste routes, straten & pleinen

Dwaal je net als wij graag door de straten en steegjes van Rome? Dan is deze Ciao tutti Special – die helemaal in het teken van Rome staat – je beste gids! In deze ruim 400 pagina’s tellende digitale reisgids zul je niet slechts een opsomming vinden van de belangrijkste bezienswaardigheden. In plaats daarvan vertellen we liever verhalen over alles wat er in de straten van Rome te zien valt. Wist je bijvoorbeeld dat er op het plein voor het Pantheon ooit een houten vloer heeft gelegen? Dat er in de zeventiende eeuw een golddigger aan Piazza Navona woonde? Of heb …

Lees meer »

Liguria Holiday Homes – het perfecte vakantiehuis in Pigna

Na een bezoek aan kleurrijk Apricale gaat Paul op weg naar zijn tijdelijke thuis: het recent gerenoveerde vakantiehuis van Liguria Holiday Homes in Pigna. De weg slingert langzaam tussen de heuvels omhoog en al snel rijdt hij Pigna binnen. Paul: ‘Het valt gelijk op dat dat het hier een stuk rustiger is dan in Dolceacqua. Juist die rust beviel de Engelse Rachel erg goed toen ze hier in 2015 samen met haar man een vakantiewoning aan het zoeken was. Dolceacqua vonden ze iets te druk, maar in het middeleeuwse gedeelte van Pigna werden ze op slag verliefd op een leegstaand …

Lees meer »

Dolceacqua en Apricale – twee juweeltjes in Ligurië

Na Saskia’s bezoek aan Levanto werden we uitgenodigd om als eerste gasten in een recent gerenoveerd vakantiehuisje in Pigna te komen logeren. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Paul pakte zijn koffer en reisde samen met zijn vrouw Lianne af naar Ligurië. Maar voordat ze Rachel van Liguria Holiday Homes ontmoetten, ontdekten ze twee prachtige pareltjes in het Ligurische binnenland, die Paul vandaag met ons deelt. Paul: ‘In no time zoeven we vanaf het vliegveld van Nice langs de zonnige Franse Rivièra. We passeren het mondaine Monaco en Menton en voordat we er erg in hebben, zijn we de …

Lees meer »

La passeggiata – Italianen aan de wandel

Carlijn de Nijs woont sinds 2014 in Puglia, in de hak van de laars. In eerdere blogs schreef ze over hoe ze daar terecht is gekomen en over haar nieuwe woonplaats Brindisi. Vandaag vertelt ze waarom en hoe Italianen aan de wandel gaan. Carlijn: ‘De Italianen lijken niet zo van lopen te houden. Fietsen is in veel steden hier in Puglia geen optie, omdat je wiel zo vast kan komen te zitten tussen de stenen en omdat er flink wat trappen en heuvels zijn. Zodoende wordt voor iedere afstand, dichtbij of ver weg, de auto gepakt. Italianen vinden het niet …

Lees meer »

Negroni – een van de beste drankjes ter wereld

Tijdens de Salone del Gusto in Turijn – de hoofdstad van de vermout – proefden we tijdens een vermout workshop onder andere Americano’s, Martini’s en Negroni’s. Deze laatste cocktail is verreweg onze favoriet – wellicht ook omdat de ontstaansgeschiedenis van dit drankje nauw verbonden is met Florence. Naar verluidt vond de Florentijnse graaf Camillo Negroni zijn gewone Americano namelijk niet stimulerend genoeg meer. De barman versterkte de mix van Campari en vermout met gin en een klassieke Italiaans aperitivo was geboren. Op het terras van Farmacia del Cambio dronken we een heel bijzondere versie – geserveerd in een klein flesje, …

Lees meer »

Het lekkerste Slow Food tijdens de Salone del Gusto

Saskia was vorige week in Turijn voor de Salone del Gusto. Deze Slow Food-beurs werd voor het eerst in de stad zelf gehouden. In het Parco Valentino stond een lange reeks standjes waar je het lekkerste Slow Food van over de hele wereld kon proeven, maar ook elders viel er genoeg te beleven en te smullen. Overal doken de Slow Food-slakjes op, vergezeld van kraampjes en food trucks vol lekkers. Vandaag laten we jullie meegenieten van deze culinaire reis. Aan de hand van 50 foto’s proef je samen met Saskia je weg door Turijn – met natuurlijk ook wat adresjes waar …

Lees meer »

De drie laatste dagen van Pompeï – Alberto Angela

Pompeï werd in 79 na Christus grotendeels van de kaart geveegd, na een verwoestende uitbarsting van de Vesuvius. De stad verdween onder een dikke laag as, waar veel inwoners voor eeuwig onder werden bedolven. Toch zijn er ook Pompeianen die de ramp hebben overleefd. Alberto Angela ging op zoek naar deze overlevenden. In het boek De drie laatste dagen van Pompeï reconstrueert hij hun levens. Alberto Angela: ‘Als het gaat over de uitbarsting die in 79 na Christus Pompeï, Herculaneum, Oplontis, Boscoreale, Terzigno en Stabiae verwoestte, heeft iedereen het altijd over de slachtoffers, omdat men probeert te begrijpen hoe zij …

Lees meer »

Tomatenfrittata met Parmezaanse kaas

Tomaten liggen altijd in onze fruitschaal, of we nu thuis in Nederland zijn of tijdelijk even in Italië verblijven. De kleine pomodori eten lekker weg tijdens het schrijven, zo uit het vuistje, en met de grote exemplaren maken we salades (van panzanella tot insalata caprese), topping voor bruschette, soep, pastasauzen en ander lekkers. Nieuwe inspiratie vonden we in Tomaten – 75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol. Jenny Linford vertelt in dit kookboek het verhaal van de tomaat, van oorsprong tot heden, en laat zien welke variëteiten en zaden er zijn, inclusief oude rassen. Ook geeft ze praktische tips …

Lees meer »

De lekkerste adresjes voor ontbijt, lunch, aperitivo en diner in Rome

Prego: op veler verzoek presenteren we vandaag een overzicht van de lekkerste adresjes in Rome! De lijst – met zo’n honderd plekken waar je zeker moet gaan proeven – is samengesteld na uitgebreid proeven van de kaart. Bij de meeste adresjes zijn we zelfs meer dan eens geweest, dus we kunnen ze stuk voor stuk van harte aanbevelen. De lijst bevat voor elk wat wils: van eenvoudige pizza’s tot klassieke Romeinse pasta’s, van goed belegde broodjes tot de wat verfijndere restaurants, van take away tot gelato, van tiramisù tot niet-Italiaanse keukens. Voor koffie in Rome verwijzen we je naar onze …

Lees meer »

Een pitstop bij Tram Depot – een oude tram in Testaccio

Op een rustig, groen hoekje in onze favoriete wijk Testaccio staat sinds dit voorjaar een oude tram die is omgetoverd tot een bar, met een heerlijk kleurrijk terras. Afgelopen week wandelden we er voor het eerst langs zonder verdere plannen voor die ochtend, zonder lange to see- of to taste-lijst. Dankzij het heerlijke warme septemberzonnetje was de keuze snel gemaakt: tijd voor een cappuccino bij Tram Depot! Het oude trammetje doet in niets onder voor een gewone koffiebar. Er staat een prachtige espressomachine, er klinkt gerinkel van kop en schoteltjes en er liggen verse croissantjes te wachten op hongerige Romeinen. …

Lees meer »

Sketching Rome Tours – kleurrijke schetsen als uniek souvenir van de Eeuwige Stad

Tijdens elke reis naar Rome, of we er nu twee dagen of twee weken zijn, ontmoeten we nieuwe, creatieve, inspirerende mensen. We maken kennis met i veri romani, die hier geboren en getogen zijn, maar nog vaker met mensen die net als wij hun hart hebben verloren aan Rome en er tijdelijk of permanent zijn komen wonen. Zo ook Kelly Medford, die tijdens een studiejaar in Florence verliefd werd op Italië. Hoewel ze ooit eigenlijk fotografie wilde gaan studeren, besliste het lot anders. Alle fotografiecursussen aan de kunstacademie waren al volgeboekt en dus schreef Kelly zich in voor een cursus …

Lees meer »

Gelato proeven bij Günther – het lekkerste ijs om de hoek van het Pantheon

Een uitnodiging om ruim twintig smaken ijs te proeven valt altijd in de smaak. Zeker als die uitnodiging komt van een van de beste gelatieri, ijsmakers, in Italië… Als het op ijs proeven aankomt, hebben we allemaal een behoorlijke staat van dienst. Er gaat geen reis naar Italië voorbij zonder ten minste één nieuwe gelateria te hebben gespot (met een uitgebreid testbezoek) en ook in Nederland eten we graag een gelato zodra het zonnetje zich laat zien. Saskia nam vorig jaar zelfs deel aan de jury van het Gelato Festival dat in Amsterdam was neergestreken en proefde en keurde meer …

Lees meer »

Pompoentaart van de Italiaanse maestro Martino uit de vijftiende eeuw

We weten allemaal dat er in Italië in de vijftiende eeuw grootste ontdekkingen werden gedaan, architectonische wonderen werden verricht en de mooiste kunst werd voortgebracht, allemaal onder invloed van de renaissance. Maar wist je dat er ook in de keuken wonderen werden verricht? Hier vond de geboorte van de moderne Europese keuken plaats. Manon Henzen laat ons kennismaken met een vijftiende-eeuwse keukenmaestro én een van zijn recepten! Maestro Martino Rond 1465 verscheen er een handgeschreven kookboek van de hand van Maestro Martino. We weten heel weinig over hem, maar zeker is dat hij in dienst was van kardinaal Ludovico Trevisan, …

Lees meer »

Hoe de Spaanse Trappen in Rome aan hun naam komen

Vorige week stonden we aan de voet van de Scalinita della Trinità dei Monti, beter bekend als de Spaanse Trappen, die na een grootschalige restauratie schitteren als nooit tevoren. Tijd om eens dieper in de naam en de geschiedenis van deze bijzondere trappartij te duiken! Het Engelse getto Kijk als je op het Piazza di Spagna, aan de voet van de trappen staat, goed om je heen. Je ziet kleine aanwijzingen die je meenemen naar de geschiedenis van deze plek. Het Keats-Shelley Memorial House, gevestigd in het pand waar de Britse dichter John Keats op 25-jarige leeftijd stierf, nadat hij …

Lees meer »

7x wijn proeven in de Chianti

Tijd voor een wijntour door de Chianti! We nemen je mee naar dit heerlijke wijngebied, met  zeven stops die je tijdens je tocht door heuvels vol wijnranken zeker moet maken. Salute! Chianti Classico De meest authentieke Chianti is de Chianti Classico, gemaakt van minstens tachtig procent Sangiovese. Letterlijk betekent de naam van deze druif ‘bloed van Jupiter’. De Romeinse oppergod houdt zo nog een oogje op Toscanes trots die voor de inwoners van de streek onmisbaar is bij een traditionele maaltijd. Een gewoonte die zeker het overnemen waard is, zoals ook Hannibal Lecter in de film Silence of the Lambs …

Lees meer »

Fattoria di Montefiridolfi – heerlijke wijnen in hartje Chianti

Al toerend door de harmonieus glooiende heuvels van de Chianti, met in deze tijd van het jaar rijen en rijen vol wijnranken met diepblauwe druiven, zie je overal bordjes die je op kleine wijnboerderijen en cantina’s wijzen. Meestal kun je er niet alleen mooie wijnen inslaan voor thuis, maar mag je ter plekke ook proeven van de wijnen die er gemaakt worden. Langs de Strada del Chianti Classico, een prachtige route langs cipressen, wijngaarden en robuuste boerderijen, stuiten we zo rond het middaguur op een bord dat ons attendeert op de wijn en olijfolie van Fattoria di Montefiridolfi. We besluiten …

Lees meer »

Met de auto in Venetië

Zoals je in de eerder blogs van Joost wel gemerkt hebt, is Venetië de stad van zijn dromen. Maar het mooie is dat het vaak niet bij dromen blijft… Joost: ‘Wat ik hoop, wordt werkelijkheid. Dan kom ik een steegje tegen waar ik nooit ben vastgelopen. Een palazzo dat voor de eerste keer open is. Een prachtige put op een onontdekte campo. Hoe vaak ik ook in Venetië ben, er valt altijd iets te dromen. Eén droom is echter nog niet uitgekomen: Venetië zien vanuit de auto. Nee hoor, ik wil Venetië niet inrijden. Maar wel eruit. Heerlijk zonder auto’s …

Lees meer »

6x Italiaanse koffie in Utrecht

Waar drink je de lekkerste cappuccino en espresso in Utrecht? Het Ciao tutti-team ging proeven en tipt zes fijne adresjes waar je je even in een Italiaanse koffiebar waant… 30 ml Dertig milliliter koffie, dat is volgens de richtlijnen van het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat toeziet op de kwaliteit van de espresso, de perfecte espresso. Volgens dit instituut maak je de perfecte espresso met zes à zeven gram fijngemalen arabicakoffie. Gedurende precies dertig seconden moet hier dertig milliliter water met de exacte temperatuur van 88 °C doorheen geperst worden. Uiteindelijk mag een kopje espresso niet meer dan dertig milliliter …

Lees meer »

Aan boord van de Amerigo Vespucci in Antwerpen

Het Italiaanse militaire opleidingsschip Amerigo Vespucci viert dit jaar zijn vijfentachtigste verjaardag. Ter gelegenheid van deze verjaardag maakt het schip een tour langs verschillende havens in West-Europa. Op 7 juli is de verjaardagstournee van start gegaan met een feestelijk vertrek uit de haven van Livorno, waar de marine-opleiding is gevestigd. Via Maó, Lissabon, Cádiz, Dublin, Oslo, Kopenhagen, Antwerpen, Brest en Valencia keert de Vespucci terug naar Livorno, waar het schip na een reis van bijna drie maanden op 1 oktober weer zal aanmeren. Aan boord zijn buiten de vaste officieren precies 101 studenten van diverse nationaliteiten (van Algerije en Koeweit …

Lees meer »

10x wijn proeven in Piemonte

Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen vooral mee naar zijn geliefde Piemonte, waar hij een gerestaureerde boerderij bezit die je ook kunt huren en van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio. Dit keer tipt hij 10 fijne wijn hotspots in Piemonte. ‘Mijn eerste ervaring met Italiaanse wijnen gaat ruim veertig jaar terug in de tijd. De zomer van 1974 was Interrailzomer. Je bent jong, je pakt je rugzak, je hangt er ook nog een veel te zware tent aan en je gaat met de trein op reis. Naar Zuid-Europa natuurlijk. Daar zijn zon, strand en mooie meiden in overvloed. …

Lees meer »

Een Toscaanse bruiloft: net als in de film, maar dan echt

Rosanne heeft haar hart verloren aan Frankrijk. Haar ervaringen, tips en foto’s deelt ze via haar blog Bonjour Frankrijk – zeg maar het Franse zusje van Ciao tutti. Deze zomer was Rosanne ook even in Italië te vinden, voor de bruiloft van haar broer. Ze deelt deze prachtige dag vandaag ook met ons! Rosanne: ‘Ik tel tot drie. Wakker worden in mijn tentje op de camping in Volterra wil nog niet echt lukken om acht uur ‘s ochtends. Maar ik weet: vandaag is de grote dag. De dag dat ik voor het eerst (en waarschijnlijk ook het laatst) een Toscaanse bruiloft zal meemaken. Van mijn …

Lees meer »

Geiten kammen in de Chianti

Het gebeurt niet wekelijks dat we tussen geiten met namen als Cappuccino en Bella belanden, zeker niet midden in de heuvels van de Chianti. Normaal gesproken toeren we hier van wijnboerderij naar wijnboerderij, maar Eric, die net even buiten Florence de prachtige Villa Medicea di Lilliano runt, had dit keer een verrassender bestemming voor ons in petto. Op zo’n vijf kilometer van Radda in Chianti schittert het domein van Nora Kravis, haar vijftien Maremmano-honden en ruim tweehonderd geiten. Die houdt Nora niet alleen voor de melk, maar ook en vooral voor hun vacht: het zijn kasjmiergeiten. Nora kent elke geit …

Lees meer »

Fiesole – Romeinse resten, Florence aan je voeten & prachtige fresco’s

Wil je tijdens je stedentrip naar Florence even een dagje de stad uit? Dan is Fiesole, in de groene heuvels net ten noorden van de renaissancestad, een ideale bestemming. Het handigst is om vanaf het Piazza San Marco bus nummer 7 nemen, met als eindbestemming Fiesole. Koop je kaartjes bij het vriendelijke mannetje met het paarse hesje of bij een willekeurige tabaccaio, tabakswinkel. Met een buskaartje van slechts € 1,20 kun je binnen een periode van negentig minuten met het openbaar vervoer reizen – genoeg tijd om Fiesole te bereiken (voor de terugreis heb je dus een tweede kaartje nodig). …

Lees meer »