Lees onze laatste blogs:

15x Florence in je Instagramfeed

Kun je geen genoeg krijgen van Florence? Volg dan naast onze Florentijnse verhalen ook deze Instagramaccounts. Heel veel mooie foto’s, fijne tips en oneindige inspiratie gegarandeerd! foto: allafiorentinafoto: florence.apictureaday   _lostinflorence  girlinflorence  tuscany_buzz  florence.apictureaday foto: florence_buzzfoto: girlinflorence  mattiamarasco  theflorentine  adayinflorence  visit_florence foto: italyalexandra055 foto: mattiamarasco  italyalexandra055  allafiorentina  staialborgo  arttrav foto: igers_firenze foto: staialborgo  igers_firenze  nellifirenze  perlestradedifirenze foto: theflorentine

Lees meer »

De Toscaanse lente van Elizabeth Orchard

Net even ten zuiden van Florence, in het groen dat de stad omringt, prijkt het prachtig gerestaureerde koetshuis van Elizabeth Orchard. Deze half Nederlandse, half Britse kunstenares vrolijkt zowel je huis als je outfit op, met haar kleurrijke ontwerpen op met Toscaanse lente- en zomersferen. Nardia Plumridge van Lost in Florence ging op bezoek bij Elizabeth en geeft je een kijkje in haar atelier. Nardia: ‘Elizabeth is hard aan het werk. Voor haar ligt een groot, abstract canvas waarop een palet aan kleuren in perfecte harmonie een plek vindt. Elizabeth schildert zowel met olieverf als met acryl. Haar geheim zit …

Lees meer »

Cappella Rucellai – een heilig graf in hartje Florence

De Florentijnse koopman Giovanni Rucellai handelde in prachtige stoffen. Hij wilde echter meer dan wol en zijde nalaten aan zijn erfgenamen en gaf architect Leon Battista Alberti daarom de opdracht een kapel te bouwen in de middeleeuwse kerk San Pancrazio, vlak bij de Via de’ Tornabuoni. De kapel moest dienen als het familiegraf voor de leden van de famiglia Rucellai. Leon Battista Alberti gebruikte voor de Cappella Rucellai precies hetzelfde ontwerp als voor het Heilig Graf in Jeruzalem. Daarom wordt de kapel ook wel Tempietto di Santo Sepolcro genoemd. Van de replica van het Heilig Graf maakte hij een miniatuurbasiliek …

Lees meer »

Osteria – 545 Slow Food-recepten uit de Italiaanse keuken

We verliezen ons graag in mooie reisgidsen en kunnen uren bladeren in kookboeken. Een combinatie van beide heeft sinds afgelopen week ons hart gestolen en voert ons elke vrije minuut mee naar Italië, naar de beste osteria’s met Slow Food op het menu. Voor thuis bevat het boek 545 recepten om de gerechten die in deze osteria’s geserveerd worden op tafel te toveren. Ze zijn stuk voor stuk om van te watertanden, van de antipasti (met onder meer bagnùn di acciughe, ansjovis in het nat uit Ligurië) tot de desserts (met onder andere het recept voor bonet van Osteria dell’Unione …

Lees meer »

Canto degli Scali – bed & breakfast met historische hoekjes

Florence kent veel unieke details, zoals de wijnraampjes die in de gevels van veel palazzi te vinden zijn. Ook kent de renaissancestad de zogenaamde canti. Een canto is de oude naam waar een straathoek mee werd aangeduid. Vroeger telde Florence meer dan honderd van deze canti, elk met een eigen verhaal. Je hebt bijvoorbeeld de Canto dei Diavoli (waar een duivel van Giambologna de wacht houdt), de Canto dei Pazzi en de Canto dei Bischeri. De Canto degli Scali, op de hoek van de Via delle Terme (vernoemd naar de Romeinse thermen die hier ooit te vinden waren) en de …

Lees meer »

Florence – de beste tips & adressen

In onze nieuwe Ciao tutti Special is de hoofdrol weggelegd voor Florence (of Firenze, zoals de stad in het Italiaans zo mooi heet). Ruim 600 pagina’s lang laten we je kennismaken met deze prachtige stad aan de oevers van de Arno, die ons hart heeft gestolen. Geniet van een onvergetelijke stedentrip vanuit je luie stoel (al mag je natuurlijk ook met de special op je tablet of smartphone naar Florence reizen)! We bewonderen natuurlijk alle beroemde bezienswaardigheden, maar maken ook tijd voor de wat kleinere pareltjes die deze renaissancestad te bieden heeft. Zo bezoeken we naast de Duomo ook de Orsanmichele en …

Lees meer »

De 125 lekkerste adresjes voor ontbijt, lunch, aperitivo en diner in Florence

Florence staat bekend om haar enorme koepel van Brunelleschi, om Michelangelo’s David en om de fotogenieke Ponte Vecchio, maar vandaag lopen we al deze bezienswaardigheden voorbij. Het is namelijk tijd om de culinaire hoogtepunten van Florence met een bezoek te vereren, van historische cafés tot trattoria’s waar op en top Toscaanse gerechten worden geserveerd. We hebben de adresjes gerangschikt naar onderwerp, met onder meer koffie, gelato, wijn, Negroni, street food, panini, pizza, bistecca en traditionele Toscaanse gerechten. Zo vind je voor elk moment van de dag het perfecte adresje. 25x cappuccino, espresso, dolci & chocolade Florence kent een aantal historische …

Lees meer »

Het Laatste Avondmaal van Plautilla Nelli

De naam Plautilla Nelli doet waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen. Toch is deze dame voor zover we weten de eerste vrouwelijke schilder van de renaissance. Vasari, die de levens van veel renaissance-kunstenaars optekende, noemt Plautilla als een van de weinige vrouwelijke kunstenaars in zijn Le Vite (‘De Levens’). Volgens hem heeft Plautilla, die in 1523 in Florence geboren werd, geen kunstopleiding genoten, maar heeft ze zichzelf leren schilderen, door andere werken en schetsen te kopiëren en haar medezusters model te laten zitten. Plautilla trad namelijk op ongeveer vijftienjarige leeftijd net als  haar oudere zus Petronilla toe tot het klooster …

Lees meer »

De mooiste (en lekkerste) mercati van Toscane

Het is vaste prik: elke woensdagochtend is er markt in Siena. Elke vrijdag wordt het Piazza Arnolfo in Colle Val d’Elsa omgetoverd tot een grote mercato, elke woensdagochtend is er markt in Certaldo en elke zaterdagochtend is Lucca het toneel van een boerenmarkt. De hele stad of het hele dorp – en omstreken – loopt uit voor de markt. Allereerst om inkopen te doen: vers gebakken brood, net geoogste groente, kleurrijk fruit, een stuk kaas, een paar worstjes… Maar de markt is, zeker in de kleinere dorpjes, ook een sociale happening. Het is dé gelegenheid om vrienden en bekenden te treffen, …

Lees meer »

Een Toscaans middeleeuws recept met Arabische invloed

In de middeleeuwen was er veel uitwisseling met de Arabische wereld. De invloed van de Arabieren op de Europese keuken zien we vandaag de dag nog terug in de Siciliaanse keuken. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken laten deze invloeden ook zien. Manon Henzen, historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, serveert vandaag een middeleeuws recept voor kip met granaatappel uit een anoniem Toscaans kookboek van eind veertiende eeuw. Middeleeuwse Italiaanse kookboeken Wie zich verdiept in de geschiedenis van de Italiaanse keuken stuit allereerst op de wereldberoemde kookboeken uit de Italiaanse renaissance. Minder bekend is een aantal middeleeuwse kookmanuscripten dat op Italiaanse bodem …

Lees meer »

Lente in Lucca

Ciao tutti’s Nadine genoot van een heerlijke lentedag in Lucca. Ze laat ons graag meegenieten van deze kleurrijke stad in Toscane. Nadine: ‘Hoe kun je de dag nu beter beginnen dan met cappuccino, caffè en vers gebakken crostata bij een van de vele koffiebarretjes? Daarna wachten de uitnodigende straten van Lucca op je. Houd je ogen goed open, want er duiken overal pittoreske tafereeltjes op, met naast kleurrijke gevels (instant vakantiegevoel), tientallen kerken en zelfs een toren die wordt bekroond door bomen die al goed in de bladeren zitten. Voorafgaand aan de lunch strijken we even neer bij Puccini, Lucca’s beroemde …

Lees meer »

Ervaar Italië zoals je het nooit eerder zag!

De Zuid-Italiaanse Tina en haar collega’s van Enotria Travel reizen al sinds 1999 door heel Italië, op zoek naar de mooiste plekjes en vakanties in de laars. De afgelopen tijd hebben ze Italië echter opnieuw ontdekt, tijdens bijzondere excursies, spannende activiteiten en unieke ontdekkingstochten – en die delen ze vanaf nu ook met jou! Tina: ‘In alle gebieden waren we al tientallen, zo niet honderden keren geweest, maar de nieuwe ervaringen en activiteiten gaven ons het gevoel dat we Italië voor het eerst écht zagen. Ook voor mij en de andere Italianen onder ons waren deze ervaringen uniek – en …

Lees meer »

Groene energie in het Parco Storico Seghetti Panichi

In Castel di Lama, niet ver van Ascoli Piceno, schitteren honderden tinten groen in het Parco Storico Seghetti Panichi, een van de Grandi Giardini Italiani. De tuin werd ontworpen door de Duitse botanicus en tuinarchitect Ludwig Winter, die in 1870 zijn eerste ideeën voor dit unieke stukje groen op papier zette. De tuin getuigt van zijn grote passie voor verschillende soorten palmbomen. Het Parco Storico Seghetti Panichi is anders dan andere tuinen en parken in Italië: het is de eerste historische tuin waarin twee jaar lang onderzoek is gedaan naar bio-energetische waarden in de tuin. Of je nu een wandeling maakt …

Lees meer »

Ascoli Piceno – een passeggiata over de mooiste pleinen

Vanessa Bussola van Villa Bussola woont in Le Marche, niet ver van Ascoli Piceno. Vandaag neemt ze ons mee naar deze stad, voor een wandeling langs al het moois dat Ascoli, zoals de locals de stad meestal noemen, te bieden heeft. Vanessa: ‘Ik kom heel graag in Ascoli Piceno. De stad doet me sterk aan mijn geboortestad Verona en aan de Italiaanse hoofdstad Rome denken. Het is een stad met gevoel en sfeer, een stad waar ik niet zomaar doorheen kan lopen zonder steeds om me heen te kijken en tegen andere voetgangers aan te lopen omdat mijn ogen weer …

Lees meer »

Van Gogh keert terug – van Napels naar Amsterdam

In 2002 klommen twee dieven ’s ochtends vroeg op het dak van het Van Gogh Museum. Ze sloegen een raam in en roofden twee vroege werken van de beroemde schilder. Deze spectaculaire kunstroof verbijsterde de hele wereld. Voor de diefstal werden twee mensen veroordeeld, maar de werken bleven jarenlang spoorloos. Het Van Gogh Museum had de hoop allang opgegeven om de werken ooit weer toe te voegen aan haar collectie. Maar wonder boven wonder doken de schilderijen eind vorig jaar weer op, in Italië. Deze maand reizen ze terug naar waar ze thuishoren, het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar de …

Lees meer »

‘De opvolger’ – Tiberius, de tweede keizer van Rome

‘I’m sick of it. Gods know I’ve done my best; he’s never liked me, never. Thirty years I’ve run his errands for him; I’ve fought on his bloody frontiers, collected his taxes- Never once has he put his hand on my shoulder and said “Thank you, what would I have done without you?”. He sends me off again and doesn’t even give me a goodbye, just “Get on your horse and ride.” Well, damn him. I retired before once and I can do it again; let his precious grandson run his empire for him. I’m sick to death of it.’ …

Lees meer »

7 heerlijke boeken over Rome

Vandaag delen we zeven gloednieuwe boekentips met in de hoofdrol de stad die is gebouwd op zeven heuvels: Rome. Er is voor elk wat wils, van een verrukkelijk kookboek tot een roman, van historische verhalen tot een reisgids die de ziel van Rome blootlegt. Buona lettura! Verrukkelijk Rome La dolce vita in een kookboek: de in Rome geboren en getogen Eleonora Galasso neemt je mee naar haar keuken: van oma’s recepten tot en met moderne, hedendaagse gerechten. Maak kennis met de eetcultuur van Rome en breidt je Italiaanse kookrepertoire uit met deze bijzondere keuken: een keuken die juist door zijn …

Lees meer »

Ferrari Zoek&Vind – flitsende Ferrari’s in een supersnel zoekboek

Ask a child to draw a car, it will definitely be red. Enzo Ferrari Wie droomt er nu niet van zo’n knalrode bolide met het steigerende paard op de motorkap? De supersnelle auto’s worden gemaakt in Maranello, in de regio Emilia-Romagna, waar de fabrieken van Ferrari staan. Als een van de snelheidsduivels in een Ferrari een Formule 1-race op zijn naam weet te zetten, luiden alle kerkklokken van het dorp. Het is helaas niet mogelijk de fabriek te bezoeken, maar een eindje verderop wijst een rechtopstaande Ferrari je de weg naar de Galleria Ferrari, waar oude en nieuwere Ferrari’s van …

Lees meer »

La Grassa – Bologna voor lekkerbekken

Een van de bijnamen van Bologna is la grassa, de vette. De Bolognese keuken is namelijk de rijkste en vetste van heel Italië. Bolognese koks werken veel en graag met producten als boter, room, vlees en kaas en op het menu van Bolognese restaurants prijken goedgevulde pasta’s, stevige vleeswaren, gerijpte kazen en heerlijke hammen. Liflafjes krijg je in Bologna niet voorgeschoteld: uitgebreid en stevig tafelen is hier aan de orde van de dag. De hoogste tijd dus om van deze città grassa te gaan genieten. Alle specialiteiten van de stad en de streek proeven gaat je tijdens een paar dagen Bologna niet …

Lees meer »

Buonanotte sussurra Bologna – een gedicht van Morena Paolini

Geniet van een prachtig gedicht over Bologna van Morena Paolini: Buonanotte sussurra Bologna alle strade che ormai son deserte. A chi dorme e, forse già sogna, alle piazze, di neve coperte. Buonanotte ai vicoli stretti, ai barboni, che girano lenti, a due gatti che cantan sui tetti, quattro note che sembran lamenti. Buonanotte a donne perdute, al Nettuno, pensoso ed assorto; alle porte che guardano mute al mio fiato, che par sia più corto. Sarà il vino? Saran le bevute? Ma, mi par di girar… tutto storto! buonanotte > goedenacht sussurrare > fluisteren sognare > dromen il vicolo > het …

Lees meer »

Torre degli Asinelli & Torre Garisenda – de twee scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Stad vol torens Een van de vier bijnamen van Bologna la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe hoger …

Lees meer »

Archiginnasio – boekenparadijs in de oudste universiteit van Bologna

Onlosmakelijk verbonden met Bologna als la dotta, de geleerde, is het Palazzo dell’Archiginnasio, dat verscholen ligt tussen de portici aan de zijkant van de San Petronio. Ooit was dit een faculteit van de eerste universiteit ter wereld, nu huisvest het een bibliotheek en een museum. De eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna Het gebouw zelf dateert uit 1562, toen het werd opgeleverd als de eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna. Tot die tijd waren studenten en professoren voor hun colleges en bijeenkomsten aangewezen op allerlei verschillende plekken in de stad, maar dit palazzo werd al snel de …

Lees meer »

De bijnamen van Bologna: la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

In deze blog brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – de stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad …

Lees meer »

Maak een Italiaanse wandeling door Amsterdam

Amsterdam heeft eeuwenoude banden met Italië. Al in 1477 kwam een groepje geldschieters, Lombarden, uit het noorden van Italië naar Amsterdam. In de zeventiende eeuw ontwikkelde de stad zich tot het belangrijkste handelscentrum van Europa en groeiden ook de handelscontacten met Italië. Daardoor kreeg Amsterdam hier en daar zelfs een Italiaans tintje… In die tijd werd de stad door kooplieden al ‘het Venetië van het Noorden’ genoemd. Beide steden hebben veel met elkaar gemeen: natuurlijk de aanwezigheid van het water, een imposante haven, een echte handelsgeest en een goed bewaarde historische binnenstad. Maar er is meer: in Amsterdam vind je ook een echt ‘Venetiaans’ hofje en …

Lees meer »