Campanië Spaccanapoli – een wandeling dwars door het centrum van Napels
Het centrum van Napels wordt letterlijk in tweeën gespleten door de Spaccanapoli, een lange nauwe sliert van opeenvolgende straten. Vanaf de top van de Vomero-heuvel zie je duidelijk hoe deze straten het oude centrum in twee helften verdelen.
De naam Spaccanapoli is dan ook overduidelijk de enige juiste aanduiding voor deze straat: het betekent ‘gespleten Napels’.
Wist je dat de Spaccanapoli al deel uitmaakte van het vroegere Romeinse stratenplan, dat nog goed terug te vinden is in de kaarsrechte straten en steegjes in het centrum? De Spaccanapoli volgt nu de Via Pasquale Scura, de Via Capitelli, de Via Benedetto Croce, de Via San Bagio dei Librai, de Vicara Vecchia, de Via Giudecca Vecchia en de Via Tupputi.
Piazza del Gesù Nuovo
Via deze straten loop je regelrecht het Napolitaanse leven in. Naast een blik op de Napolitaanse cultuur biedt de Spaccanapoli ook veel bezienswaardigheden. Wanneer je vanaf de Vomero afdaalt, kom je allereerst op het Piazza del Gesù Nuovo. De kerk...
Campanië Napels zien en dan sterven? Nee, Napels zien en leven!
Iedereen kent de uitdrukking Vedi Napoli e poi muori! – Napels zien en dan sterven – die onder meer werd opgetekend door Goethe. Hij bedoelde dat natuurlijk niet letterlijk, maar gebruikt het net als de Napolitanen om aan te duiden dat Napels zo’n overweldigende stad is, dat je eigenlijk nergens meer naartoe hoeft als je Napels eenmaal hebt gezien.
Goethe voelde zich een heel ander mens na zijn bezoek aan Napels, dat volgens hem een paradijs was. In deze blog lees je daar meer over.
Minder bekend maar minstens zo mooi zijn de woorden waarmee Jacob Israël de Haan in 1919 afscheid nam van Napels, waar hij kort was geweest op weg naar Palestina:
Men zal u, Napels, nooit vergeten.
Uw leven is een lachend Feest
en u gedenkend, zal men altijd weten,
dat ik uw Dichter ben geweest.
Hij sloot de stad ondanks dit korte verblijf onmiddellijk in zijn hart. Hoe dat kon, daar had hij geen verklaring voor. In zijn eigen woorden:
Hoe kan ik een stad zóó beminnen,
waar ik zóó kort...
Campanië Villa van Poppaea – Oplontis (Torre Annunziata)
Saskia: ‘Gisteren wilde ik eigenlijk de grote expositie over Nero in het Colosseum bezoeken met een vriendin die even een paar dagen in Rome was. Bij het zien van de lange rijen voor de ingang zakte de moed ons echter in de schoenen.
Niet vanwege de wachttijd, die is prima te omzeilen als je een kaartje koopt bij de ingang van de Palatijn, aan de overkant van het Colosseum (het kaartje is namelijk geldig voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn), maar vanwege het enorme aantal Italiaanse scholieren.
De onderwijzers in Italië nemen zo’n schoolreis vaak zeer serieus en bekijken met hun klas vaak ook vitrine per vitrine bij een expositie, hetgeen het voor ons toch wel wat moeilijk zou maken om de expositie op ons gemak en in alle rust te bekijken.
Villa van Poppaea
We besloten eerst even koffie te gaan drinken om een alternatief plan te bedenken. Mijn vriendin, die al jarenlang in Italië gidst, vroeg of ik wel eens de villa van Poppaea had gezien, in de buurt van Napels....
Campanië Camerota, borgo antico in de Cilento
Vanochtend maakten we al kennis met de prachtige Cilento, vanmiddag nemen Marga en Hans je mee naar een van de pareltjes in deze streek: Camerota.
Marga: ‘Hoog op een heuvel en slechts een paar kilometer van de azuurblauwe zee ligt Camerota, een borgo antico in het Nationaal Park Il Cilento.
Vanuit de zee gezien lijkt het een onneembare vesting, hooggelegen op een steile rots. Het is een van de vele dorpen rond een oude burcht, waar men zich vroeger verdedigde tegen de invallen van de Noormannen en de Saracenen.
We nemen de mooiste weg om er te komen, niet vanaf de kust, maar vanuit het dal van de rivier de Mingardo. Deze weg is de toegangsweg naar het drukbezochte Palinuro, met zijn prachtige stranden.
Na het passeren van de smalle kloof volgen we de weg naar Licusati en Camerota, die zich met haarspeldbochten omhoog slingert langs de steile bergwand. Terwijl we steeds hoger komen, hebben we een prachtig uitzicht op het dal van de Mingardo, die bij Palinuro in zee stroomt.
Na de...
Campanië Cilento – een goed bewaard geheim ten zuiden van de Amalfikust
Voor veel Italiëgangers houdt Italië op bij Rome. Wie verder kijkt, komt terecht in het bruisende Napels, ontdekt de beroemde Amalfikust, reist door Puglia met barokstad Lecce of toert rond op Sicilië.
Het echte authentieke zuiden begint ten zuiden van de drukke Amalfikust. Zo’n tachtig kilometer van de steile kustlijn ligt het Parco Nazionale Il Cilento, het grootste natuurpark van Italië, dat door de Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon hier voor het eerst en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking, trots op hun Cilentaanse cultuur.
In een aantal blogs delen Marga en Hans dit stille geheim, met vandaag een eerste kennismaking met de streek. Marga: ‘Buitenlandse toeristen komen hier nog weinig. In het voor- en naseizoen is het hier nog heel rustig. Je hebt het strand dan voor jezelf. Het is...
Campanië Herculaneum – een wandeling langs de highlights
Op 24 oktober 79 na Christus werd Herculaneum, net als het iets verderop gelegen Pompeï, opgeschrikt door een allesverwoestende uitbarsting van de Vesuvius. Anders dan Pompeï werd Herculaneum niet bedolven onder gloeiende lava en as, maar onder dikke, kokende modderstromen.
De gevolgen voor beide steden waren desastreus, van het ene op het andere moment stopte het leven in Herculaneum en Pompeï. Herculaneum kwam op sommige plekken onder tien tot twintig meter modder te liggen.
Maar juist die modder zorgde ervoor dat Herculaneum na de vulkaanuitbarsting zo bijzonder goed geconserveerd bleef, nog beter dan Pompeï. Tijdens de opgravingen in Herculaneum werd zelfs hout teruggevonden, materiaal dat normaliter de tand des tijds niet doorstaat. Dankzij de modder zijn nu nog altijd houten trappen en andere constructies te zien als je door Herculaneum wandelt.
Van de vele prachtige fresco’s tot mozaïekvloeren, van de twee badhuizen tot de bakkerij van het stadje – Herculaneum is echt...
Amalfikust Amalfi & Cilento – ontdek de spectaculaire kustlijn van Campanië
Toen de uitnodiging voor de blogtour #SalernoC2C in onze virtuele brievenbus belandde, stonden we allemaal te stuiteren. Een paar dagen langs de Amalfikust en door de Cilento reizen, dat wilden we allemaal wel.
Helaas voor ons bleken onze agenda’s bezet. Gelukkig wilde Nadine Landman, een trouwe lezer die Ciao tutti al vanaf dag één volgt, graag onze plek innemen. De komende dagen doet ze verslag en neemt ze ons mee naar de spectaculaire kustlijn van de regio Campanië.
Nadine: ‘Ik was al verliefd op Italië, maar na deze vijfdaagse blogtour langs de absoluut romantische Amalfikust is mijn liefde voor Italië nóg groter geworden!
De lokale gidsen lieten mij en andere reisbloggers het allermooiste van de Amalfikust en de Cilento zien, om ook de onbekendere plaatsjes in dit gebied op de kaart te zetten. Wees dus gewaarschuwd: na mijn verhalen en vooral bij het zien van de foto’s zul je dit kleine doch veelzijdige paradijs op aarde niet langer kunnen weerstaan.
Het dolce...
Campanië Vaar mee naar de Grotta Azzurra van Palinuro – Cilento
De zuidelijkste bestemming van de blogtour #SalernoC2C is Palinuro. Vanaf Santa Maria di Castellabate is het een prachtige rit, door ietwat ruiger landschap dan langs de noordelijker gelegen Amalfikust.
Nadine: ‘Palinuro is een prachtige plek, met een zee zo blauw en helder dat het net lijkt alsof je op een tropisch eiland bent. Er is echter bijna niemand. Het is duidelijk wat onze missie is: Palinuro mag iets meer op de kaart gezet worden.
Die taak is deels aan mij – en daarvoor mag ik meteen aan boord stappen om de échte schat van Palinuro te ontdekken. We maken een boottocht naar een van de vele grotten in de kreken van het schiereiland Kaap Palinuro.
De Grotta Azzurra, de Blauwe Grot, is de bekendste van alle grotten die hier zorgen voor een schitterend samenspel van water en licht.
Het was de bedoeling dat we na het bezoek aan deze Grotta Azzurra een uitgebreide grottentour per boot gingen maken, maar helaas laat het weer dit niet toe. Ondanks dat het hier ’s zomers bijna...
Campanië De oude mannetjes van Acciarioli en de prins van Palazzo Belmonte in Santa Maria di Castellabate – Cilento
Naast de overweldigende pracht en praal komt Nadine tijdens de blogtour #SalernoC2C even op adem in het pittoreske Acciaroli, een fotogeniek kustplaatsje in de Cilento.
Nadine: ‘Acciaroli is een klein maar authentiek vissersdorp met slechts zeshonderd inwoners. Als we door de straatjes wandelen, merken we al snel dat iedereen elkaar hier kent.
Er is een kleine jachthaven en er is – natuurlijk – een kerk, maar verder zie je vooral stenen huizen met balkons die vol hangen met kleurrijke bloemen. Het lijkt alsof het leven hier stilstaat. Hier weten ze niet wat haasten is.
Heerlijk, de rust die dit plaatsje uitstraalt. Hier zou ik wel even willen blijven om te schrijven. In de voetsporen van onder anderen Hemingway, die hier rond 1953 enige tijd verbleven zou hebben om te werken aan zijn boek The old man and the sea.
Een van de dorpsgenoten adviseert ons om een keer een paar dagen in het voorjaar of het najaar te komen. Niet alleen is dan de temperatuur het meest aangenaam, dan...
Campanië Caseificio Barlotti – op bezoek bij een buffelmozzarella-boerderij in de Cilento
Na de schitterende Amalfikust brengt de blog tour #SalernoC2C Nadine in de Cilento, een streek in Campanië die veel minder bekend is dan het gebied rondom Amalfi en Ravello, maar zeker niet minder mooi.
Nadine: ‘Onze eerste stop was in het plaatsje Capaccio, waar de buffels van Caseificio Barlotti ons vrolijk begroetten. Dit is dé buffelmozzarella-boerderij van deze regio. Hier maakt men buffelmozzarella DOP, hetgeen wil zeggen dat er alleen buffelmelk wordt gebruikt van buffels die hier opgroeien.
Bij deze buffelmozzarella-boerderij staan er tientallen buffels op stal, die we één voor één een aai over hun bol mogen geven. De buffels zijn van verschillende leeftijden. De jongste was nog een baby-buffel van slechts tien dagen oud. Zo vertederend, daar kun je niet voorbij lopen!
Na de kennismaking met de buffels mogen we een kijkje nemen bij het productieproces, dat grotendeels handmatig verloopt. Wist je dat er voor een pond mozzarella maar liefst vier liter buffelmelk nodig...
Campanië Ontdek Napels tijdens een mooie wandelroute door deze zinderende stad aan zee
Napels is een zinderende stad. Het bruist er van het leven, of je nu in een restaurant zit of op straat loopt. De stad is één groot toneel, met de gepassioneerde Napolitanen als hoofdrolspelers.
De nauwe straatjes met de bont gekleurde was die tussen de huizen hangt, de mamma’s die hun oudere bovenburen al schreeuwend overhalen om een teiltje te laten zakken waar de boodschappen of een bord pasta in kunnen, de vele huisaltaartjes, het lawaai en de chaos, de geur van sterke espresso’s en gefrituurde groenten, de voetballende jongetjes, pizzabakkers die jongleren met het deeg… Napels is Italië in het kwadraat!
Ontdek de mooiste plekken van Napels
Ontdek met onze wandeling de mooiste en meest bijzondere plekken van Napels: Caravaggio’s meesterwerk in de Pio Monte della Misericordia, het Museo Archeologico, de Galleria Umberto I, de Spaccanapoli met onder andere het klooster van Santa Chiara en een altaartje voor Maradona, Pulcinella, een straat vol kerststallen en de...
Campanië Paestum – gouden Griekse tempels in het groen
Campanië heeft niet alleen veel overblijfselen van de Romeinse beschaving, ook de Grieken hebben hier hun sporen achtergelaten. Het mooiste aandenken aan hun aanwezigheid zijn de tempels bij Paestum, die sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van 26 april tot en met 25 augustus 2024 de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen te zien. Tijd om de tempels in de schijnwerpers te zetten!
Van Poseidonia naar Paestum
De Grieken begonnen zo’n 2500 jaar geleden met de bouw van de tempels van Poseidonia, dat de Romeinen later Paestum doopten. De stad lag in een vruchtbare vlakte bij een bevaarbare rivier. Landbouw en scheepvaart brachten grote welvaart en de Griekse traditie en geschiedenis versmolten al snel met de cultuur van de lokale bevolking.
In het multiculturele Poseidonia nemen de lokale Lucaniërs rond 420 voor Christus de macht van de Grieken over. Na verovering door de Romeinen in 273 voor...