Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Trentino-Alto Adige

Fiets de Giro del Vino 50 en geniet van de heerlijke wijnen in het hart van Trentino

Italië kent veel prachtige fietsroutes, maar de Giro del Vino 50 is extra fijn om te fietsen. Je ontdekt onderweg namelijk niet alleen de schoonheid van het hart van Trentino, tussen Bolzano en Trento, maar proeft ook van de heerlijke wijnen die hier gemaakt worden. Fiets door de mooiste druiventuin van Europa De route van de Giro del Vino 50 strekt zich over ruim vijftig kilometer uit, met hoogteverschillen tot zeshonderd meter. Je vertrekt van de Piana Rotaliana Königsberg – die door Goethe werd beschreven als ‘de mooiste druiventuin van Europa’ – en fietst richting de Colline Avisiane, voornamelijk over fietspaden en plattelandsweggetjes. Het contrast tussen de vallei en de verticale rotswanden in de verte zorgt voor een onvergetelijk decor. Je trapt langs authentieke borghi, bossen en waterwegen maar vooral langs uitgestrekte wijngaarden, in dit met wijnranken bezaaide hart van Trentino. De route van de Giro del Vino 50 Tijdens de Giro del Vino 50 doe je de zes dorpen...
Proef het beste van Italië

Saskia’s risotto al Barolo in delicious.

In het juninummer van delicious (in 2014) was veel Italiaanse inspiratie te vinden. Niet alleen alle vaste culi-medewerkers mochten Italiaanse recepten aanleveren, ook aan vijf bloggers werd gevraagd wat hun favoriete Italiaanse recept was. Aan Saskia vroeg de delicious-redactie een recept voor risotto. Na lang wikken en wegen tussen al haar risotto-succesrecepten en een uitgebreide testavond met vrienden werd dit een risotto al Barolo, vooral vanwege de mooie kleur en de volle smaak. Het perfecte resultaat van zo’n twintig minuten regelmatig roeren – én van een beetje liefde. Want het is precies zoals de Italianen zeggen: ‘Risotto non è buono se non c’è dentro un po’ di amore…’ Wat heb je nodig? Voor vier personen heb je nodig: 2 uien | 1 eetlepel extra vergine olijfolie | 80 gram boter | 700 milliliter Barolo DOCG | 360 gram arborio, carnaroli of vialone nanorijst | 450 milliliter vleesbouillon | 80 gram Parmezaanse kaas, geraspt | versgemalen zwarte peper |...
Basilicata

Viggianello – een van de mooiste dorpjes van Italië in het hart van het Parco Nazionale del Pollino

Vanuit hun huis in Vibonati, in de Cilento, zien Marga en Hans in de verte de hoge toppen van Il Pollino, het grootste nationale park van Italië. Net als in het Parco Nazionale del Cilento kan er tot in mei nog sneeuw op de bergtoppen liggen. Beide nationale parken liggen dicht bij elkaar en zijn opvallend groen, iets wat je wellicht niet zou verwachten in het diepe zuiden van Italië. In het hart van het Parco Nazionale del Pollino ligt het dorpje Viggianello, waar Marga en Hans je graag mee naartoe nemen. Marga en Hans: ‘Viggianello is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Het ligt in een dunbevolkt en afgelegen deel van de regio Basilicata. In oktober wordt er ieder weekend een herfstmarkt georganiseerd op het plein bij de ingang van het dorp, Il Gusto del Pollino. Een mooi moment voor een eerste bezoek, zo vonden wij. Viggianello blijkt prachtig aan het einde van een grote vallei te liggen, omgeven door het groen van de bergen, die hoog...
Emilia-Romagna

De beste tips voor een bezoek aan Piacenza

Piacenza ligt in de regio Emilia-Romagna, niet ver van de grens met buurregio Lombardije. Met mooie steden als Milaan, Parma en Cremona in de buurt, rijden veel vakantiegangers hier voorbij. Zonde, want Piacenza heeft mooie bezienswaardigheden die je tijdens een ontspannen wandeling door het centro storico kunt bewonderen. We delen onze beste tips, zowel op cultureel als op culinair gebied voor een dagje in Piacenza. Ideaal ook voor een tussenstop tijdens je reis naar het diepere zuiden of op weg terug naar huis! Pracht en praal op het Piazza Cavalli Het beste startpunt voor een bezoek aan Piacenza is het Piazza Cavalli, het belangrijkste plein van de stad. De naam van het plein verwijst naar de twee barokke ruiterstandbeelden op het plein. Beide beelden werden tussen 1612 en 1625 ontworpen door de Toscaanse beeldhouwer Francesco Mochi. Hij wist Alessandro en Ranuccio Farnese, de hertogen van Piacenza, prachtig te positioneren op bronzen paarden. Als je op het plein staat, wordt...
Bologna

Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland

Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers! Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed konden inslaan. Meer dan twintig kilo lekkers mocht er worden aangeschaft, zodat we ook de thuisblijvers konden verrassen. Voordat we aan onze culinaire strooptocht begonnen, dronken we een cappuccino bij Morandi, aan de Via Zamboni. Volgens de Bolognesi maken ze hier de lekkerste koffie. De cappuccino is in elk geval zoals het hoort: vol en romig, met een flinke schuimlaag. De...
Napels

Acquario di Napoli – bezoek het oudste aquarium van Italië in Napels

Op een paar passen van de Baai van Napels ligt het stadspark Villa Comunale. Het park scheidt de boulevard en de zee van de wijk Chiaia. Midden in dit park vind je echter een klein stukje zee terug. In het grote crèmekleurige gebouw dat uitkijkt op de baai huist namelijk het Stazione Zoologica Anton Dohrn. Hier vind je het oudste aquarium van Italië. Joël en Iris van Ontdek Napels bezochten deze plek, die vorige zomer heropend werd voor het publiek, en nemen je er in deze blog mee naartoe. Het oudste aquarium van Italië In 1872 opende het Stazione Zoologica de deuren, als onderzoeksinstituut voor mariene biologie. Het was een idee van Anton Dohrn, een Duitse bioloog die een plek zocht om zeedieren te bestuderen. Napels was de perfecte stad. Niet alleen vanwege de ligging aan de zee, maar ook vanwege de toeristen die de stad (toen al) bezochten. Onderdeel van het onderzoeksinstituut was een groot aquarium, dat toegankelijk zou zijn voor het publiek. Dat bestond nog niet in Italië...
Abruzzen

Spaghetti alla chitarra – vierkante pasta uit de regio Abruzzo

Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King. De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt. Dit soort pasta wordt vooral gemaakt en gegeten in de regio’s Abruzzo en Molise, in het midden van Italië. Daar heeft ook bijna elke familie wel zo’n ‘pastagitaar’ in de keukenkast staan. Marcello deed even voor hoe het werkt: leg een stuk vers pastadeeg op de chitarra, ga er even stevig met een deegroller overheen en voilà, de spaghetti alla chitarra is klaar. Oneerbiedig gezegd is het simpelweg vierkante...
Pistoia

Radici Italiane – een pakket vol lekkers uit Florence, Pistoia, de Maremma of heel Toscane

Na lange reizen in Italië speelt de heimwee hier af en toe behoorlijk op. Gelukkig belde de postbode afgelopen week aan met een grote doos vol lekkers uit Toscane, een cadeautje van Radici Italiane, dat vanuit hun winkel in het Toscaanse Pistoia pakketten vol delicatessen verzorgt. Ideaal tegen de heimwee! Thuis in Toscane Saskia: ‘Mensen vragen me vaak naar mijn favoriete regio in Italië. Ga ik het liefste naar Puglia, naar Sicilië of naar Umbrië? Ondanks het feit dat ik die vraag eigenlijk niet kan beantwoorden, omdat elk stukje Italië me even lief is, ben ik in Toscane het meeste thuis. Dat komt grotendeels door de tijd die ik in zowel Florence als Siena woonde, onder meer tijdens mijn zomerstudies Italiaans, de vrienden die ik daardoor in en rondom deze steden maakte en die ik nog elk jaar probeer te bezoeken. Maar het komt ook omdat Toscane steeds op een mooie manier op mijn pad komt. Zo voerde mijn allereerste persreis voor Ciao tutti me naar Pistoia, waar ik toen...
Trentino-Alto Adige

Glorenza – het kleinste stadje van Zuid-Tirol

Glorenza is het kleinste stadje van Zuid-Tirol. Er wonen slechts 882 mensen! Ook is Glorenza een van de borghi più belli d’Italia. Bijna elk hoekje van dit plaatsje is een foto waard! In 1163 werd Glorenza (of Glurns in het Duits) voor het eerst in een oorkonde genoemd. In 1291 verleenden de graven van Tirol het stadje marktrechten. De zouthandel en tolgelden zorgden voor grote welvaart, maar helaas duurde die voorspoed niet voor eeuwig. Tijdens de legendarische Slag bij Calven in 1499 zegevierden de Zwitserse Graubündenaren over de Habsburgse troepen. Als vergelding werd Glorenza geplunderd en geheel verwoest. Bij de wederopbouw kreeg de stad een ringmuur. Deze muur staat sinds 1580 en kun je nog altijd bekijken. Het is de enige verdedigingsmuur in de hele regio die nog intact is! De muur heeft drie poortwachters: robuuste torens die de toegang tot het centro storico vormen. In de Porta Sluderno (Schludernser Torturm) ontdek je de geschiedenis van Glorenza. Vooral de...
Trentino-Alto Adige

Proef van de lekkerste wijnen van Zuid-Tirol tijdens de Alto Adige Restaurant Weken

Vorig jaar vierde Saskia de nazomer deels in Zuid-Tirol. Ze verkende de sfeervolle straten van Bolzano, volgde de Passeggiata di Sant’Osvaldo en bezocht op een strakblauwe septembermiddag Cantina Bolzano (of Kellerei Bozen), waar ze vlak voor de start van de druivenoogst mocht proeven van een aantal heerlijke wijnen. Waanzinnige wijnen uit Zuid-Tirol Daarna volgde een wijntour buiten Bolzano, om te proeven van nog meer waanzinnige wijnen die in Alto Adige of Zuid-Tirol gemaakt worden. Aangezien de zon hier zo’n driehonderd dagen per jaar schijnt, terwijl de nachten meestal lekker koel zijn, is deze streek de ideale plek voor druiven – en dat proef je terug in elke slok wijn! Een van de kleinste wijnbouwgebieden van Italië Alto Adige is een van de kleinste wijnbouwgebieden van Italië, maar er worden unieke wijnen van hoge kwaliteit gemaakt. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap, maar de wijngaarden liggen vooral in de rivierdalen van de Adige en de Isarco, op een...
Trentino-Alto Adige

Zuid-Tirol – geniet van het beste van twee werelden

Het is alweer even geleden dat we genoten van de Zuid-Tiroolse gastvrijheid en de specialiteiten die deze regio rijk is. Jullie hebben het grootste deel van onze ervaringen echter nog te goed, tijd dus voor een paar dagen Zuid-Tirol! Het beste van twee werelden Toegegeven, voordat we voet op Zuid-Tiroolse bodem zetten, hadden we een beetje gemengde gevoelens. Want de naam van dit stukje van Italië klinkt vast niet voor niets zo Duits. Na een paar uur bleek onze twijfel volledig ongegrond. Want ja, het gebied maakt pas sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog deel uit van Italië en ja, de meeste mensen spreken vooral Duits, maar toch is de regio op en top Italiaans. Dat zit hem vooral in de sfeer: net als in de rest van Italië weet men hier volop te genieten van eten en drinken, staat gastvrijheid minstens even hoog in het vaandel, is men meer dan trots op de talrijke streekproducten – en terecht – en wordt er geleefd met een flair die de Italianen niet vreemd is. Tel daarbij...
Recepten

Italië in eigen keuken: pizza met citroen en venkel

Voorlopig zitten we nog even niet op zonnige terrassen of in sfeervolle restaurants in Italië. Maar gelukkig is Italië niet ver weg. Het culinaire tijdschrift delicious. neemt je in de editie van juni mee naar Italië. Je schuift aan tafel bij oma’s die hun pastageheimen prijsgeven, je kijkt vanaf een terras onder de bomen uit over zee en proeft onvergetelijke risotto di frutti del mare of geniet in een Toscaanse trattoria van basilicumgnudi met een saus van geroosterde tomaten. Je dwaalt door de straten van Rome en strijkt neer bij een restaurant op een pittoresk pleintje voor porchetta uit de Castelli Romani. ‘s Ochtends laat je je verleiden door een stuk espresso meringata of ricottaballetjes met koffiesuiker bij een cappuccino. Dankzij delicious. ga je komende weken op vakantie in eigen keuken! Wij mogen alvast een klein voorproefje uit deze nieuwe delicious. geven, met een heerlijke pizza limone e finocchio, pizza met citroen en venkel, naar recept van Janneke Philippi,...