Boeken uit & over Italië 10 ijzige Italiaanse thrillers die je deze winter moet lezen
Hartje winter is de perfecte timing voor een spannend boek waarmee je lekker diep weg kunt duiken. Met deze tien Italiaanse thrillers kom je de winter wel door!
Kind 39 – Ilaria Tuti
Commissaris Teresa Battaglia is buitengewoon getalenteerd, een vakvrouw die niet rust tot het ware verhaal achter de gruwelijke daden van de meest zieke criminele geesten naar boven komt.
Samen met haar jonge en onervaren collega Massimo stort Teresa zich op de zaak van het lijk in het bos met de uitgestoken ogen. Waarom verminkt iemand op zo’n gruwelijke wijze het lichaam van zijn slachtoffer? Welke andere geheimen verbergt het ijzingwekkende decor van dreigende Alpen rondom het onheilspellende bergdorp?
Ilaria Tuti kan zich meten met de beste thrillerschrijvers van dit moment; Kind 39 is duister, gruwelijk en adembenemend spannend!
Kind 39 | Ilaria Tuti | vertaald door Saskia Peterzon-Kotte | ISBN 9789401609982 | € 20,99 | bestel Kind 39 via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book...
Italië dichtbij 25 jaar Roberto’s Restaurant in Amsterdam
Roberto’s Restaurant in Amsterdam viert dit najaar het vijfentwintigjarig jubileum. Voor Roberto Payer en executive chef Franz Conde alle reden om extra uit te pakken, met een parade van pure klassiekers op de maandelijks wisselende menukaart en ruimte voor Italiaanse tradities, zoals de zondagse lunch.
Nadine nam alvast een voorproefje van het feestmenu en kreeg tijdens Roberto’s jubileumlunch een keur aan klassiekers voorgeschoteld. In deze blog laat ze jullie meegenieten.
Nadine: ‘Op weg naar het Hilton in Amsterdam, voor Roberto’s jubileumlunch, waan ik me al in Italië. De zon schijnt volop, ook al is het bijna herfst, en aan de Apollolaan staat een klassieke Cinquecento.
Die sfeer is ook binnen meteen voelbaar. Bij het betreden van de bar wacht een hartelijk welkom, met allerlei Italiaanse heerlijkheden. Ik zie loeiverse buffelmozzarella (uit de Cilento, in de regio Campanië), crostoni met paté van kippenlevertjes, polenta met baccalà mantecato (romige gezouten...
Lombardije Met de Treno dei Sapori langs het Lago d’Iseo
Het is nog vroeg als Saskia op een frisse septemberochtend bij An in de auto stapt. An, eigenaresse van bed & breakfast Carpe Diem in Solferino, heeft namelijk twee plekjes gereserveerd voor een ritje met de Treno dei Sapori, een speciale trein die elke zondag langs het Lago d’Iseo tuft, met onderweg volop mogelijkheden om de smaken van dit stukje Italië te proeven.
Saskia: ‘Als we na een uurtje rijden het Lago d’Iseo zien liggen, met de ochtendzon die weerkaatst op het bijna gladde wateroppervlak, zouden we zo een duik willen nemen. Gelukkig blijken we het meer tijdens de reis bijna nooit uit het oog te verliezen.
De Treno dei Sapori volgt namelijk de spoorlijn tussen Brescia en Edolo, die op veel plaatsen direct langs het meer loopt. We verzamelen bij het station van Iseo. Na een korte kennismaking met dit stadje, waarbij gidsen Barbara D’Attoma en Federica Martinelli ons de mooiste plekjes van Iseo laten zien, gaan we aan boord van de oranje trein die ons langs...
Lombardije De ‘Sixtijnse Kapel van de armen’ in Pisogne (aan het Lago d’Iseo)
Aan de rand van Pisogne ligt, ietwat verscholen, het kerkje Santa Maria della Neve. Aan de buitenkant wijst niets erop dat je binnen een waar spektakel aan fresco’s kunt bewonderen. Als je eenmaal voet over de drempel hebt gezet, zul je met open mond naar de schilderingen van Girolamo Romanino blijven kijken.
De Santa Maria della Neve werd gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw, net buiten het huidige Pisogne, op het kruispunt van de Strada Valleriana, die naar de Alpenpassen leidde, en de weg die naar de toenmalige mijnen en de Val Trompia voerde. Het was een drukke plek en het kerkje werd dan ook goed bezocht.
Daarom besloot men in de jaren dertig van de zestiende eeuw twee kleine portici, galerijen, toe te voegen, om de kerkgangers letterlijk en figuurlijk een warmer welkom te bieden. Ook kreeg het kerkje drie gotische ramen.
Maar dat was niet alles. In 1534 tekende Girolamo Romanino een contract voor het beschilderen van de gehele binnenzijde van de kerk. Hij moest het...
Lombardije Een hemel van parapluutjes in Pisogne (Lago d’Iseo)
Je ziet ze op steeds meer plekken opduiken: vrolijk gekleurde paraplu’s, hoog in de lucht, die gezamenlijk een kleurrijk en luchtig ‘plafond’ vormen voor straten en pleinen. Anonieme straatjes worden ermee omgetoverd tot fotogenieke hotspots, zoals we ontdekten tijdens ons recente bezoek aan Pisogne, aan het Lago d’Iseo, waar de Via San Marco dankzij deze parapluutjes veel bekijks trok:
De allereerste parapluutjes verschenen een jaar of vijf geleden, in het Portugese stadje Agueda, ter ere van het Agitagueda Art Festival. Ze werden enthousiast ontvangen en honderden keren gefotografeerd. Al snel waaiden de kleurrijke parapluutjes ook over naar andere steden en dorpen.
In Italië kun je ze behalve in Pisogne onder meer bewonderen in Assisi, Arona, Ferrara, Giaveno, Modena, Pietrasanta en Sassari:
Arona FerraraGiavoneModena Pietrasanta Sassari
In Brno (Tsjechië) vind je ook Italiaanse parapluutjes, in de kleuren van de Italiaanse vlag:
Heb jij ook al zo’n hemel vol...
Comomeer De mooiste villa’s en tuinen aan het Comomeer
De meest besproken villa aan het Comomeer is waarschijnlijk Villa Oleandra, het vakantiehuis van de familie Clooney. De pasgeboren tweeling Ella en Alexander zal er waarschijnlijk vele zomers doorbrengen, maar voor ons is de villa verboden terrein.
Gelukkig zijn er prachtige alternatieven voor wie zich voor even thuis aan het Comomeer wil wanen. We tippen in deze blog zes charmante villa’s met prachtige tuinen.
Villa d’Este
Dit superdeluxe hotel ligt in Cernobbio, direct aan de oevers van het Comomeer. De villa werd echter niet gebouwd als hotel, maar als privévilla voor kardinaal Tolomeo Gallio, naar een ontwerp van Pellegrino Tibaldi, in 1568. Eind achttiende eeuw werd het landgoed gekocht door markies Bartolomeo Calderara, voor zijn vrouw Vittoria Peluso. Dat was nog eens een cadeau!
In 1815 werd de villa door Caroline van Brunswijk, echtgenote van de toekomstige koning van Engeland, George IV, onder handen genomen. Zij gaf het landgoed de naam Nuova Villa d’Este.
In 1856...
Lombardije Een bezoekje aan de Mostra Mercato in Bienno
Benvenuti a Bienno, een middeleeuws dorpje in het hart van Valcamonica. Het wordt ook wel il paese del ferro, ‘het dorpje van het ijzer’, genoemd, vanwege de eeuwenlange ijzerbewerking in en om Bienno. Het ijzer bracht het plaatsje veel rijkdom, hetgeen nog altijd te zien is aan de elegante palazzi en het grote aantal kerken.
Tussen dit alles schitteren de zogenaamde tresendei, smalle steegjes met tegen elkaar aanleunende huizen, pittoreske cortili (binnenplaatsen), idyllische plekjes, talloze fonteinen en trotse torens.
Bienno is dankzij al dat moois uitgeroepen tot een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, en kreeg ook een Bandiera Arancione van de Touring Club Italiano, het keurmerk voor gastvrije dorpjes.
Bienno is elke zomer het toneel van een van de grootste en bijzonderste markten van Noord-Italië, die elk jaar circa honderdvijftigduizend mensen aantrekt: de Mostra Mercato. An nam er vorig jaar een kijkje.
An: ‘Dit jaar vindt de Mostra...
Gardameer Sirmione, de parel van het Gardameer
Sirmione wordt ook wel ‘de parel van het Gardameer’ genoemd. Erwin neemt je er mee naartoe en laat je zien waarom deze bijnaam meer dan terecht is.
Erwin: ‘Vanuit Desenzano del Garda zetten we per boot koers naar de zuidkant van het meer, naar het schiereiland waar Sirmione op ligt. Dit schiereiland is een landtong van wel vijf kilometer lang, met aan het einde het pittoreske Sirmione. Vanaf de boot zijn direct de contouren van het meest herkenbare gebouw van het stadje te zien, de Rocca Scaligera.
Bij aankomst in de haven heb je een schitterende blik op het kasteel. Hier is goed te zien dat het stadje alleen te bereiken is via een eeuwenoude ophaalbrug. Het kasteel, dat in de dertiende eeuw werd gebouwd door Mastino della Scala, is een van de best bewaarde kastelen van heel Italië.
De villa van Maria Callas
We lopen via de ophaalbrug door het drukke centrum met allerlei toeristische winkeltjes en ijssalons. Het is duidelijk, Sirmione is een echte toeristische...
Lombardije Museo Mille Miglia – een duik in de geschiedenis van deze mythische race
Na de start van de Mille Miglia is het tijd om in de geschiedenis van deze mythische race te duiken. Net buiten de stad Brescia, aan de provinciale weg naar Rezzato, vind je het enige museum over de Mille Miglia: het Museo Mille Miglia. Erwin nam er een kijkje.
Erwin: ‘Het museum is ideaal te combineren met een bezoek aan Brescia, de stad waar de Mille Miglia elk jaar start en finisht, én met een vakantie aan het Gardameer, dat slechts op een steenworp afstand ligt.
Het museum is sinds 1997 gevestigd in het voormalige klooster van Sant’Eufemia della Fonte, dat al in 1008 werd gebouwd in opdracht van bisschop Landolfo van Brescia. Een historische locatie voor een museum met in de hoofdrol een historische race – mooier kan het niet…
Wanneer je het voormalige klooster binnen loopt, kom je direct in een enorme museumwinkel terecht waar werkelijk van alles te koop is met het kenmerkende logo van de Mille Miglia erop. Van kleding tot mokken, van boeken tot magneetjes.
Via de...
Lombardije Mille Miglia – de start van een mythische race in Brescia
De Mille Miglia vierde dit jaar haar negentigste verjaardag. Het was de vijfendertigste keer dat deze unieke rally in haar huidige vorm werd gereden.
Voor autoliefhebber Erwin van Heteren was deze negentigste editie extra feestelijk. Hij mocht namelijk namens Ciao tutti aanwezig zijn bij de Sealing Ceremony én de start van de race in Brescia, op 18 mei jl. Op één voorwaarde: na afloop moest hij ons trakteren op een schitterend beeldverslag. Erwin heeft meer dan woord gehouden en deelt vandaag een prachtig verslag van de eerste mijlen van de Mille Miglia 2017.
Erwin: ‘De Mille Miglia wordt beschouwd als de mooiste race op aarde. Wie dit evenement eenmaal live meegemaakt heeft, zal dit zeker beamen. Al weken is Brescia in de ban van deze mythische race.
De dagen voorafgaand aan de start wordt het historische centrum omgetoverd tot een Mille Miglia dorp. Straten, winkels en pleinen zijn versierd en waar je ook kijkt, overal zie je het zo kenmerkende logo van de Mille Miglia.
In de...
Gardameer Casa Cobelli – gulle gastvrijheid in de buurt van het Gardameer
Op een kwartiertje rijden van Peschiera del Garda, aan de zuidelijke oever van het Gardameer, ligt het dorpje Monzambano. Het is lang niet zo beroemd als de meeste andere dorpjes aan en om het meer, maar juist daardoor is het een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van een ontspannen vakantie.
Casa Cobelli in Monzambano
Zeker als je verblijft bij Casa Cobelli, een fijn appartementencomplex dat wordt gerund door Renato en Enrica Cobelli. Renato en Enrica zijn de ouders van Gabriele, die in het Limburgse Noorbeek woont.
Gabriele is eigenaar van Hoeve Cobelli in Noorbeek. Al pizza bakkend nodigde Gabriele hen uit om ook eens te gaan proeven van de gastvrijheid van zijn ouders.
Tijdens een heerlijk lang voorjaarsweekend reden Paul en Lianne dan ook naar Monzambano, met een koffer vol Nederlandse lekkernijen voor het Italiaanse echtpaar en met een hoofd vol plannen voor mooie uitjes.
Warm welkom
Paul: ‘Als we onze auto voor het appartement parkeren, worden we door beide...
Lombardije Wij zijn allen broeders – 150 jaar Nederlandse Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis vierde in 2017 het 150-jarig bestaan met de documentaire Wij zijn allen broeders – 150 jaar Nederlandse Rode Kruis. Op 8 mei viert men bovendien de Internationale Dag van het Rode Kruis. Het is namelijk de dag waarop Henry Dunant (8 mei 1828 – 30 oktober 1910), de grondlegger van het Rode Kruis, werd geboren.
Solferino – het startpunt van het Rode Kruis
Een deel van de documentaire werd gefilmd in Solferino een dorpje ten zuiden van het Gardameer, waar de geschiedenis van het Rode Kruis begon. Ciao tutti’s An woont al sinds 1999 in Solferino en hielp mee bij de voorbereiding van de documentaire.
An: ‘In Solferino en omgeving heerst nu vrede en rust, maar in 1859 vond hier een van de bloedigste veldslagen ooit plaats. Deze veldslag was niet alleen beslissend voor de Italiaanse eenwording, maar ligt ook aan de basis van het Rode Kruis.
In de avond van 24 juni 1859 kwam Henry Dunant, een bankier en filantroop uit Zwitserland, toevallig aan op het...