Umbrië Spello – het kleurrijkste stadje in Umbrië
Als de avond valt, zet de zon Spello in een roze gloed. De huizen, die grotendeels zijn opgetrokken uit de speciale steensoort die wordt gewonnen in de groeven van de Monte Subasio, de daken en de oude stadsmuur lijken als het ware in vuur en vlam gezet.
Het warmroze contrasteert prachtig met de zilveren weerspiegeling van de olijfbomen op het platteland. Welkom in een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes in Umbrië: Spello.
Straten vol bloemen en planten
Laat je in Spello vooral verrassen door alle kleuren. Allereerst door de kleur van bloemen en planten die je op balkonnetjes, trapjes en langs de gevels ziet en waarvan we je al een klein virtueel voorproefje geven:
Foto’s op plexiglas: een stijlvolle herinnering
De kleurrijke foto’s van je bezoek aan Spello verdienen ook een mooi plekje in huis, om elke dag even na te genieten van de fleurige steegjes.
Een van de opvallendste manieren om je vakantiefoto’s tot leven te brengen, is door een foto op plexiglas af...
Umbrië Drie mooie dorpjes in Umbrië: Bettona, Castiglione del Lago en Deruta
Umbrië kent tal van prachtige plaatsjes. Eerder bezochten we onder meer Bevagna, Gubbio, Montefalco, Orvieto en Perugia, vandaag nemen we jullie mee naar Bettona, Castiglione del Lago (aan het Lago Trasimeno) en keramiekstadje Deruta.
Bettona – het Etruskisch balkon
Il balcone etrusco, het Etruskisch balkon, zo luidt de bijnaam van Bettona. Je kijkt dan ook inderdaad prachtig uit over de groene heuvels van Umbrië, en over de steden Perugia, Spello en Assisi.
Ondanks het feit dat het stadje in 1352 aangevallen en in brand gestoken werd, kun je er nog veel sporen uit het verleden vinden. Op een aantal plekken duikt de oude Etruskische stadsmuur op, die niet onder de verwoestingen heeft geleden en nog deels intact is. Ook is er nog een Etruskische tombe te zien.
Verder dateren de nieuwe omwalling, veel huizen, palazzi en kerken in Bettona van na 1367. In dat jaar werd er namelijk opdracht gegeven om het centrum opnieuw op te bouwen, iets kleiner dan voorheen. Zo zou het beter...
Umbrië Tramonti e Valli – vakantiehuis tussen de olijfbomen bij Poggio di Otricoli (Umbrië)
De zussen Rita en Beatrice verwelkomen je graag in hun vakantiehuis Tramonti e Valli, net buiten het middeleeuwse dorpje Poggio di Otricoli, in het zuiden van Umbrië, niet ver van de grens met de regio’s Umbrië en Lazio.
Tien jaar geleden openden de zussen hun huis voor het eerst ook voor vakantiegangers, zodat ze ook anderen kunnen laten meegenieten van dit prachtige stukje Umbrië, van hun favoriete plekken, tradities en gerechten.
Twee ruime appartementen mét tuin en hot tub
Tramonti e Valli bestaat uit twee appartementen waar in totaal elf personen kunnen verblijven. Elk appartement is negentig vierkante meter groot.
Voor alle gasten samen zijn er een ruim terras met verschillende zitjes en parasols, een patio en een tuin, met een gazebo (prieeltje), barbecue en prachtig uitzicht over de Tibervallei.
Op verzoek kun je ook gebruik maken van de hot tub. Zeker bij een van de spectaculaire zonsondergangen – waar het huis deels naar vernoemd is – een aanrader!
Appartement...
Umbrië Villa Pellegrino – een groene vakantie op de grens van Umbrië en Toscane
Op zoek naar een heerlijk adres voor een fijne vakantie in Umbrië? Villa Pellegrino is een kleinschalige charmante luxe bed & breakfast met appartementen, aan de noordzijde van het Trasimeno-meer, op de grens van Umbrië en Toscane.
Dankzij de ligging op een heuvel geniet je hier niet alleen van een heerlijk verfrissend briesje, maar ook van een prachtig uitzicht op het Lago Trasimeno.
Logeren bij Nederlanders met Italiaanse roots
Villa Pellegrino wordt beheerd door de Nederlandse Sandra en Jeroen. Ook (schoon)moeder Marijke en zoon Mauro helpen een handje mee, zodat het je tijdens je verblijf aan niets ontbreekt.
v.l.n.r. Sandra, Marijke, Mauro en Jeroen
De naam Pellegrino – de achternaam van Sandra – is een verwijzing naar de Italiaanse roots van de familie. Hoewel Sandra geboren en getogen is in Delft, klopte haar hart haar hele leven al in een Italiaans ritme. Sandra: ‘Als we op vakantie de grens met Italië passeerden, dacht ik áltijd: Eindelijk, ik ben weer thuis!’...
Umbrië Geniet van een dagje Gubbio – de mooiste bezienswaardigheden en fijne tips voor een bezoek met kinderen
Naast plaatsen als Perugia, Spoleto en Orvieto mag Gubbio zeker niet vergeten worden tijdens een vakantie in Umbrië. Deze stad in het noorden van Umbrië, niet ver van de grens met Le Marche, wordt nog niet overspoeld door toeristen en is daarom ook tijdens het hoogseizoen aangenaam en gezellig.
Aan bezienswaardigheden geen gebrek en ook voor kinderen valt er van alles te beleven. Elke neemt je er mee naar toe en deelt een aantal fijne tips.
Elke: ‘Gubbio was een Romeinse kolonie. Buiten de stad zie je de Romeinse invloeden nog op verschillende plaatsen terug, terwijl je in het centrum vooral middeleeuwse invloeden ziet terugkomen.
De stad is gebouwd tegen de helling van de Monte Ingino, waardoor het net lijkt alsof de huizen, kerken en monumenten tegen de berg zijn aangeplakt. De vele smalle straatjes zijn dan ook zeer steil.
Neem dus de tijd om de stad te verkennen, want aan het einde van ieder straatje komt er weer een andere steile straat tevoorschijn. Als je dit, zoals...
Umbrië Borgo Castello Panicaglia – sfeervol vakantie vieren in de heuvels van Umbrië
Onbezorgd genieten van de charme van Italië, omringd door schilderachtige landschappen, met een Italiaanse chef die zorgt voor heerlijke gerechten, een fijn zwembad en comfortabele kamers – dat kan bij Borgo Castello Panicaglia in Umbrië, het groene hart van Italië.
Deze kleine borgo, een middeleeuws burchtdorpje met een aantal huizen en een kerkje, is door de Nederlandse eigenaren Albert en Inger omgetoverd tot een perfect vakantieadres, waar je vanaf het moment van aankomst de magie van Italië zult ervaren.
Gouden adresje in het groene hart van Umbrië
Dat begint al als je aan komt rijden, dwars door de glooiende groene heuvels van Umbrië, met hier en daar een olijfboomgaard, grote stukken bos en weilanden.
De zonnestralen zetten Borgo Castello Panicaglia in een gouden gloed. Zodra je je auto hebt geparkeerd en welkom bent geheten bij deze droomplek, krijg je de sleutel van je tijdelijke thuis.
Eigentijdse (familie)kamers en suites
Borgo Castello Panicaglia beschikt over...
Umbrië Wanneer muren zingen – meander langs de muurschilderingen van Mugnano
Veel reizigers rijden Mugnano achteloos voorbij, op weg naar bekendere plaatsen als Perugia en Assisi. Zonde, want dit dorpje is een waar openluchtmuseum, met muren die zijn omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken.
Van leegloop naar levendig kunstwerk
Mugnano ligt in de vallei van de Cestola, een zijrivier van de Nestore, op een steenworp van het Lago Trasimeno. De vruchtbare vallei, met graanvelden, wijngaarden en olijfboomgaarden, wordt omringd door groene heuvels. In het westen prijkt de Colle Montali, met weelderige bossen van steeneiken.
Het historisch centrum van Mugnano liep na de Tweede Wereldoorlog langzaam leeg en dreigde in verval te raken. Dankzij artistieke initiatieven en de inzet van de Pro Loco is het middeleeuwse dorpje gelukkig weer tot leven gewekt en getransformeerd in een levend kunstwerk dat steeds meer bezoekers trekt.
Muri dipinti – tientallen muurschilderingen in één dorp
Mugnano sembrava diversa prima che i suoi muri cominciassero a cantare –...
Umbrië Een culinair verblijf bij Borgo Castello Panicaglia in Umbrië – limoncello maken, pasta kneden en wijn proeven
Midden in de groene heuvels van Umbrië, niet ver van Assisi en Spello, prijkt Borgo Castello Panicaglia, een heerlijk vakantieverblijf en bovendien een perfecte trouwlocatie, met dank aan de romantische sfeer van het vroegere kasteel, de uitgestrekte tuinen en het omringende heuvellandschap dat vanaf achthonderd meter hoogte een prachtige backdrop vormt voor een overtuigend jawoord.
Sinds 2019 is Borgo Castello Panicaglia in handen van Inger Dickhof en Albert Top, maar de basis van het kasteel dateert al uit 1266. Er is uiteraard flink verbouwd om er een comfortabel onderkomen van te maken, waarbij de authentieke sfeer grotendeels behouden is gebleven.
Ciao tutti’s Simone ontdekte de charme van deze droomplek tijdens een culinair verblijf, met verschillende kookworkshops.
Sprookjesachtige aankomst
Simone: ‘Hoe dichter ik bij Borgo Castello Panicaglia kom, hoe smaller de weg, die alsmaar verder omhoog voert, tot aan de oprijlaan van de borgo. Aangezien het al donker is als ik...
Boeken uit & over Italië De formule van genieten – filosofische inzichten tussen Barbaresco en Barolo
‘We moeten meer genieten van het leven,’ is een veel gehoorde opmerking. Iedereen lijkt het eens te zijn: genieten is van levensbelang. Maar hoe belangrijk is genieten nu écht voor ons dagelijks leven? Klopt het cliché dat het in de kleine dingen zit? Moeten we wel méér genieten? Is genieten überhaupt maakbaar? En zo ja, hoe?
In De formule van genieten neemt Mark van de Grift je mee op zijn ontdekkingstocht door de streek rondom Barolo, in Piemonte, waar hij op een luchtige, maar haarscherpe manier stap voor stap het fenomeen ‘genieten’ ontleedt.
Samen met zijn vriend Pieter van Hasselt ontdekt hij een formule waarmee we vaker, langer, intenser en bewuster kunnen genieten van de kleine én grote ervaringen in ons leven.
Een voorproefje uit De formule van genieten
‘Ons avontuur is nog maar net van start gegaan en het woord valt al. Genieten. Een halfuur geleden stonden we nog op de ruim duizend jaar oude Torre di Barbaresco, het startpunt van onze reis.
Het imposante,...
Lombardije Een hemel van parapluutjes in Pisogne (Lago d’Iseo)
Je ziet ze op steeds meer plekken opduiken: vrolijk gekleurde paraplu’s, hoog in de lucht, die gezamenlijk een kleurrijk en luchtig ‘plafond’ vormen voor straten en pleinen. Anonieme straatjes worden ermee omgetoverd tot fotogenieke hotspots, zoals we ontdekten tijdens ons recente bezoek aan Pisogne, aan het Lago d’Iseo, waar de Via San Marco dankzij deze parapluutjes veel bekijks trok:
De allereerste parapluutjes verschenen een jaar of vijf geleden, in het Portugese stadje Agueda, ter ere van het Agitagueda Art Festival. Ze werden enthousiast ontvangen en honderden keren gefotografeerd. Al snel waaiden de kleurrijke parapluutjes ook over naar andere steden en dorpen.
In Italië kun je ze behalve in Pisogne onder meer bewonderen in Assisi, Arona, Ferrara, Giaveno, Modena, Pietrasanta en Sassari:
Arona FerraraGiavoneModena Pietrasanta Sassari
In Brno (Tsjechië) vind je ook Italiaanse parapluutjes, in de kleuren van de Italiaanse vlag:
Heb jij ook al zo’n hemel vol...
Piemonte De heilige berg van Orta – pareltje aan het Lago d’Orta
Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen mee naar zijn geliefde Piemonte, waar hij een gerestaureerde boerderij bezit die je ook kunt huren en van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio. Dit keer neemt hij ons mee naar een pareltje aan het Lago d’Orta.
Rik: ‘Eigenlijk ben je er voorbij voor je er erg in hebt. Veilig verscholen in de oksel van de grote broer, het Lago Maggiore, ligt het Lago d’Orta. Met een lengte van 12,8 kilometer en een breedte van 1,2 kilometer is het een van de kleinere meertjes in de regio Piemonte.
Mensen uit de omgeving noemen het meer liefkozend La Cenerentola, Assepoester, omdat dit goed bewaarde geheim met zijn ingetogen schoonheid bekende toeristentrekkers als het Comomeer en het Lago Maggiore veruit overtreft. Hier geen schetterende disco’s of overvolle boulevards. Aan het Lago d’Orta is niets te doen. Behalve voor mensen die van rust, natuurschoon en van heilige bergen houden.
Deze ochtend gloort het oranje boven het Lago d’Orta. Een...
Toscane Novanta – negentig dagen vakantie in de natuur van Toscane
Het is al bijna duizend jaar oud, het dorpje Borgo di Gello, dat verstopt ligt in de Casentino-vallei, tussen Florence en Arezzo. De vijftien gebouwen die het dorpje telt, met onder meer boerderijen, het kerkje San Martino en een aantal ruïnes, worden omringd door beekjes, bossen en weiden. In de wijde omtrek zie je niets anders dan vijftig tinten groen, bekroond door een strakblauwe lucht.
In de zomer van 2014 ontdekten de Amsterdammers Igor, Leonard, Jeroen en Mart deze prachtige plek. Ze zagen meteen de charme van dit idyllische dorpje, dat ze graag nieuw leven in wilden blazen. Ze besloten het dorpje om te toveren tot een uniek pop up-hotel, dat negentig dagen zijn deuren zou openen voor gasten. De naam was daarmee snel gekozen: Novanta (Italiaans voor negentig).
Wakker worden op een unieke plek
Die eerste negentig dagen waren zó succesvol, dat het niet bij die ene zomer bleef. Inmiddels is de oude herenboerderij La Fattoria helemaal opgeknapt. Hier vind je zeven unieke...