Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Italiaanse films & series

Het gezicht van Toni Servillo

Je gezicht spreekt boekdelen. Een mooi gezegde dat slaat op de non-verbale expressies van emoties – iets waar Italianen nog meer dan wij meesters in zijn. Met als ultieme maestro de Italiaanse steracteur Toni Servillo – wiens rol in de film La Grande Bellezza filmblogger Ron Serra inspireerde tot een unieke kijk op diens expressieve gezicht. Ron: ‘Sinds de première van La Grande Bellezza is er werkelijk niemand te vinden die de rol van Toni Servillo als Jep Gambardella níét gedenkwaardig vindt. Het is alweer zijn vierde hoofdrol in een film van Paolo Sorrentino – een gouden combinatie, zo blijkt. Het lijkt wel het bekende verhaal van de kunstenaar en zijn muze, behalve dan dat de rollen van Servillo zo monumentaal zijn dat ook hij de kunstenaar genoemd mag worden. En dat heeft alles te maken met zijn immer fascinerende gezicht. Toni Servillo (links) en Paolo Sorrentino tijdens het filmfestival in Cannes (© Pietro Coccia | Movieplayer.it)  Zes gelaatsexpressies Woede,...
Amalfikust

Erchie – een onbekend paradijs aan de Amalfikust

Wanneer je een reis naar de Amalfikust aan het plannen bent, kom je al snel tot de ontdekking dat vrijwel elke centimeter van dit stukje kust wonderschoon is. In eerdere blogs nam Felicia van Salerno Travel je al mee naar het charmante Atrani, de sfeervolle dorpen Raito en Albori en liet ze je kennismaken met nog veel meer onbekende plekken aan de Amalfikust, waaronder Benincasa en Pogerola. In deze blog tipt Felicia een pareltje waar je gemakkelijk aan voorbij gaat wanneer je de Amalfikust bezoekt: Erchie. Het is een piepklein dorpje dat een klein paradijs blijkt te zijn en dat je zeker aan je lijstje toe wil voegen wanneer je richting de Amalfikust gaat. Verstopt tussen citroenbomen Felicia: ‘Het schilderachtige Erchie ligt verstopt tussen de heuvels, met terrassen vol citroenbomen. Het dorp beslaat een bescheiden oppervlakte aan de kust en is zo onopvallend, dat wanneer je over de beroemde Strada Statale 163 rijdt, je Erchie passeert voor je er erg in hebt. Het centrum van Erchie...
Recepten

Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven

Vandaag staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen en eerlijk gezegd was ik daar best verbaasd over. Eigenlijk deed ik het uit aardigheid, maar ik bleek een werkelijke behoefte te vervullen. Op het moment dat ik dit typ, zit ik tot over mijn oren in de kerstmenu’s. Tijdschriften willen namelijk ook graag dat ik menu’s bedenk, zodat je dat lekker niet zelf hoeft te doen. Daarom dit kleinood. Ik heb al mijn boeken doorgeploegd en...
Ligurië

Imperia – stad met twee gezichten aan de Golf van Genua

Aan de Italiaanse Rivièra, tussen Nice en Genua, ligt Imperia. Deze havenstad staat bekend als stad van de olijven, maar ook als stad met twee gezichten. In dit artikel laten we je de twee fascinerende zijden van Imperia zien. Van Romeinse nederzetting tot moderne stad Imperia heeft een lange, rijke geschiedenis die door veel verschillende culturen en machthebbers is ingekleurd. Het waren de Romeinen die op deze plek een nederzetting stichtten, met een haven, maar vervolgens is het gebied in handen geweest van verschillende bisschoppen en families. Het behoorde tot de republiek Genua, kwam vervolgens in handen van de Fransen en maakte later ook deel uit van het Koninkrijk Sardinië. Hoewel de geschiedenis van Imperia als stad al eeuwen terug gaat, vind je de naam Imperia pas sinds 1923 terug op de kaart. Toen besloot Mussolini namelijk dat de rivaliserende stadjes Oneglia en Porto Maurizio, letterlijk en figuurlijk tegenover elkaar aan ‘hun’ oever van de rivier de Impero, samen...
Ligurië

Cervo – van een simpele herberg tot een stralend kustplaatsje

De Italiaanse schrijver Italo Calvino omschreef Ligurië ooit als ‘smal en benig’. Qua vorm klopt dit nog altijd. De regio wordt begrensd door zee en bergen en lijkt ietwat ‘gekarteld’ door de vele riviertjes die kronkelend hun weg naar zee vinden. Aan de Italiaanse Rivièra tref je de mooiste dorpjes met prachtige vedute, uitzichten, over zee. Een parel die je zeker niet moet overslaan, is Cervo, een van de mooiste kustplaatsjes van Ligurië. Wij beginnen ons bezoek aan Cervo met een heerlijke pranzo bij Locanda Bellavista: antipasti op basis van kikkererwten en kabeljauw, trofie met pesto alla genovese, een heerlijke Vermentino (een van de wijnen waar Ligurië om bekend staat), een fris glas Basilichito (frisdrank op basis van basilico da ligure – ga niet weg uit Cervo zonder een glas te proeven) én een uitzicht om van te watertanden. Na deze ‘lichte’ lunch dwalen we door de eeuwenoude steegjes van Cervo. Het is niet alleen de nabijheid van de zee die...
Ligurië

Dolcedo – dolce dorpje waar je de tijd vergeet

Niet alleen Jessica was op pad in de provincie Imperia, in de regio Ligurië, ook Sandra van woty.nl genoot van de charme van deze kuststreek. Ze neemt je mee naar het dorpje Dolcedo, dat slechts 1410 inwoners telt en een pittoreske aanblik biedt dankzij de vele bruggetjes en eeuwenoude huizen. Sandra: ‘Op weg naar een ander Italiaans stadje reden we langs Dolcedo, waar we besloten om even te stoppen. Het bleef echter niet bij even, want als je eenmaal dit dorpje inloopt, ontdek je het ene na het andere bijzondere plekje. Wij parkeerden bij de kerk die vanaf de hoofdweg al mijn aandacht trok. Hij zag er echt heel oud uit, maar helaas was alles dichtgetimmerd en konden we niks van de binnenkant zien. Wat te doen in Dolcedo? Op de route naar het historisch centrum van Dolcedo stuitten we op dit indrukwekkende uitzicht: De Chiesa di San Paolo trekt meteen je aandacht. Dit is ook gelijk een van de bezienswaardigheden in Dolcedo die je echt niet mag overslaan. Door de Via San Paolo...
Campanië

Schuif aan bij Bar Faro op Ischia – voor een heerlijk drankje bij Paolo thuis

Op het eiland Ischia word je ondergedompeld in een bijzonder stukje Campanië. Door de combinatie van natuurlijke schoonheid, mythologische verhalen en vulkanische activiteit heeft deze groene parel in de Golf van Napels op veel mensen een enorme aantrekkingskracht. Jaarlijks zetten bijna vier miljoen mensen er voet aan wal om kennis te maken met de schatten die Ischia te bieden heeft. Van de schitterende botanische tuinen tot een wandeling door de rijke natuur, van een bezoek aan een museum tot badderen in het thermale water – de plekken waar je de betoverende sfeer van Ischia kunt ervaren, zijn talrijk en soms verrassend. Zo trof Felicia van Salerno Travel op haar wandeling naar de vuurtoren van Punta Imperatore een uniek hoekje waar je een perfect beeld krijgt van wat gastvrijheid voor de Ischitani betekent. In dit artikel deelt ze deze bijzondere plek met jullie. Op weg naar Punta Imperatore Felicia: ‘Punta Imperatore is vrij makkelijk te voet te bereiken. Onderweg word je...
Italiaanse films & series

Geniet van het vijfde seizoen van Gomorra op Netflix – een bloedstollend slot

Na lang wachten kun je vanaf 18 december eindelijk het vijfde en laatste seizoen van Gomorra kijken op Netflix. Dit seizoen, met de titel De dag van afrekening, belooft een bloedstollend slot te vormen van een serie die ons uren aan de buis gekluisterd hield. Salvatore Esposito keert in dit vijfde seizoen terug als maffiabaas Genny (Gennaro) Savastano. Hij komt oog in oog te staan met Ciro Di Marzio (vertolkt door Marco D’Amore), van wie lange tijd werd gedacht dat hij dood was. Producent Riccardo Tozzi, die al liet weten dat het laatste seizoen spectaculair zou worden, heeft niets teveel gezegd. We zullen nog niet te veel verklappen, maar reserveer komende tijd maar wat uurtjes om de tien afleveringen van dit laatste seizoen te kijken. Bekijk alvast de trailer: Heb je de eerste seizoenen van Gomorra niet gezien? Je vindt ze op Netflix allemaal terug, net als de prequel L’Immortale, over de jonge jaren van Ciro Di Marzio. Geen Netflix of wil je niet tot zaterdag wachten? Je...
Campanië

Dompel je onder in de weelderige wellness van Parco Negombo op Ischia

In het Parco Negombo op het eiland Ischia kun je je onderdompelen in allerlei verschillende baden. Na een dagje in deze weelderige wellness voel je je als herboren, alleen al vanwege de schitterende ambiance waarin je je begeeft: een grote mediterrane tuin die direct aan zee ligt. Botanische tuin met heilzame waterbronnen Deze tuin was een idee van hertog Luigi Silvestro Camerini, die al langere tijd droomde van een groene oase in de Baai van San Montano. Camerini reisde als ingenieur de hele wereld over. Hij nam van al zijn bestemmingen, van Australië tot Japan en Brazilië, exotische plantensoorten mee terug, die hij in zijn tuin op Ischia plantte. Later werd Camerini’s levenswerk, het creëren van een botanische tuin, voortgezet door zijn erfgenamen. In de jaren zeventig besloot de familie om de privétuin om te toveren tot een hydrothermaal park, vanwege de nabijheid van heilzame warmwaterbronnen vol mineralen. Luigi’s zoon Paolo zag in de jaren tachtig de noodzaak om de...
Campanië

Wandel naar de top van de Monte Epomeo op Ischia

Het allermooiste uitzicht over Ischia heb je vanaf de Monte Epomeo, de hoogste berg midden op het eiland. De Monte Epomeo is bijna achthonderd meter hoog; je ziet hem dan ook vanaf veel plekken uitsteken boven het eiland. Het is de perfecte plek om het eiland van bovenaf te overzien. Een flinke klim, maar de spectaculaire vergezichten en een piepklein kerkje in de rotsen als beloning zijn het meer dan waard. Wandel je met ons mee naar de top van de Monte Epomeo? We beginnen onze wandeltocht in het dorpje Serrara Fontana, op drie kilometer van de top van de berg. De uitdaging zit hem niet zozeer in de kilometers, als wel in de klim die je het laatste deel te wachten staat, over een zandpad vol oneffenheden. Voor we aan onze klim beginnen, drinken we nog een espresso bij Bar Monte Epomeo, waarna we met de nodige flesjes water in de rugzak op pad gaan. Het eerste deel van de route gaat vrij vlot. We lopen over de verharde weg, die licht omhoog loopt. Al snel passeren we een bord waarop...
Recepten

Heerlijke chocolade-hazelnoottruffels met Nocciolata Crunchy

Maak deze heerlijke chocolade-hazelnoottruffels met Rigoni’s nieuwe Nocciolata Crunchy – biologische chocolade-hazelnootpasta met geroosterde stukjes hazelnoot. foto en recept: Giochi di zucchero Voor 20 truffels heb je nodig: 400 gram droge koekjes (Maria-koekjes bijvoorbeeld) | 200 gram Rigoni Nocciolata Crunchy | cacao Verkruimel de koekjes boven een kom tot ze heel fijn zijn en meng er de Nocciolata Crunchy door tot je een homogeen en glad mengsel hebt. Zet het even in de koelkast, al is het maar tien minuten, zodat je er makkelijker bolletjes van kunt rollen. Maak met behulp van een lepel bolletjes ter grootte van een walnoot. Rol ze tussen je handen goed rond om ze vervolgens door een schaaltje cacao te rollen. Leg elk balletje in een kleine papieren muffinvorm en zet ze tot het moment van serveren in de koelkast. Chocolade-hazelnootpasta met een bite Nocciolata Crunchy is niet alleen heerlijk romig maar zorgt tegelijk ook voor een lekkere bite. Het is honderd procent...
Recepten

Panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus naar recept van Jamie Oliver

Wil je met kerst panettone als ontbijt of toetje serveren, maar dan nét even anders dan een plak panettone? Maak dan deze panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus uit Samen eten, het nieuwe kookboek van Jamie Oliver! foto: David Loftus Ingrediënten (voor twaalf personen): 65 gram zachte boter + extra om in te vetten | 200 gram lichtbruine basterdsuiker + extra om te bestrooien | 3 theelepels vanillepasta | 3 grote biologische eieren | 3 mandarijnen | 600 milliliter halfvolle melk | eventueel wat whisky, brandy of lichtbruine rum | 4 bananen | 150 gram Medjool-dadels | 500 gram panettone | 150 gram amandelschaafsel | kaneel | 150 milliliter slagroom |eventueel vanille-ijs voor erbij Voorbereiding Prak 50 gram van de boter met een snufje kaneel, 50 gram van de basterdsuiker en de vanillepasta in een grote mengkom. Breek de eieren boven de kom, knijp de mandarijnen erboven uit, voeg de melk toe en klop alles door elkaar. Doe er desgewenst een scheutje whisky, brandy of rum bij....