Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Proef het beste van Italië

De lekkerste souvenirs uit de Italiaanse supermarkt

Het is een van de dingen die een vakantie in Italië zo heerlijk maakt: lekker eten. Of je nu aanschuift bij een lokale trattoria, een bakje kersen koopt bij een kraampje langs de weg of neerstrijkt bij de lokale bar voor een aperitivo, de Italianen weten je te verrassen met verse producten en de allerlekkerste hapjes. Gelukkig kun je een deel van de Italiaanse lekkernijen ook mee naar huis nemen, om je vakantiegevoel lekker lang vast te houden en in eigen tuin of keuken te genieten van het lekkers dat Italië te bieden heeft. We doen graag inkopen bij de kleinere alimentari (kruidenierswinkels) en delicatessenzaken, maar eens in de zoveel tijd rijden we naar een van de grote supermarkten (Carrefour, Conad, Coop of Pam bijvoorbeeld). Hier kunnen we uitgebreid langs alle schappen struinen om producten uit te zoeken die we thuis niet zo makkelijk in kunnen slaan (al hebben de Italiaanse delicatessenwinkels in Nederland en Vlaanderen ook een steeds groter aanbod). Hieronder delen we...
Abruzzen

Abruzzo – een van de minder bekende regio’s van Italië

Hoewel de regio Abruzzo (in het Nederlands ook wel Abruzzen genoemd) nog geen honderd kilometer van Rome vandaan ligt, is deze regio een van de minst bezochte gebieden van Italië, samen met buurregio Molise. Tot 1963 vormden beide regio’s samen één regio, maar na de splitsing gaan ze als afzonderlijke regio’s door het leven. Hier ontdek je het echte, ongerepte Italië. Tijd voor een aantal tips! Abruzzo – het dak van de Apennijnen De naam Abruzzo zou zijn afgeleid van het Latijnse woord aprutium, ‘land van de zwijnen’. Hoewel er nog steeds zwijnen door de bossen struinen, wordt de regio nu veel meer geassocieerd met de bruine beren die er leven. Tegenwoordig heeft de regio Abruzzo als bijnaam ‘het dak van de Apennijnen’, hetgeen te danken is aan de hoge bergtoppen die naar de blauwe lucht lijken te reiken. Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga In het Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga vind je de hoogste berg van de Apennijnen, de Corno...
Proef het beste van Italië

De bijbel van de Italiaanse keuken – meer dan tweehonderd recepten uit alle regio’s van Italië

In De bijbel van de Italiaanse keuken laten Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti (van restaurant Toscanini in Amsterdam) de oneindige mogelijkheden van de Italiaanse keuken zien. Al bladerend door deze bijna vijfhonderd pagina’s tellende culinaire bijbel maak je een reis door Italië, met meer dan tweehonderd recepten uit alle regio’s die je stuk voor stuk wil proeven. Italië op de kaart Hoewel we uren kunnen wegdromen bij de prachtige kaart van Italië die als inhoudsopgave dient, zorgen onze steeds harder rommelende magen dat we snel verder bladeren. Voor je echter aan je culinaire reis kunt beginnen, wacht er een schat aan basisinformatie. De uitgebreide introductie omvat stap-voor-stapfotografie (hoe maak je bijvoorbeeld pasta of gnocchi, hoe maak je artisjokken of inktvis schoon?), basisrecepten (voor onder meer bouillon, tomatensaus, bechamelsaus en pizzadeeg), een uitleg van basisingrediënten en een overzicht van culinaire begrippen en technieken. Vervolgens...
Proef het beste van Italië

De (ruim) 50 beste pizzeria’s van heel Italië

Bijna elk dorpje in Italië heeft er wel één: een pizzeria, waar Italiaanse families aanschuiven voor verse pizzabodems uit de houtoven, al dan niet rijkelijk belegd naar fantasie van de pizzaiolo. Meer dan vijfhonderd van deze pizzeria’s werden bezocht voor 50 Top Pizza, een lijst van de vijftig beste pizzeria’s in heel Italië. Er werd door een honderdtal pizzaproevers in heel het land pizza gekeurd, maar voor veel toppers in deze lijst (negentien pizzeria’s om precies te zijn) moet je naar de regio Campanië, de bakermat van de pizza verace, de originele pizza. Na honderden pizza’s achter de kiezen stelden de pizzaproevers deze top 50 samen, met bij elke pizzeria ook een suggestie voor de pizza die je er zou moeten bestellen: 1 Pepe in Grani – calzone met krulandijve, olijven en ansjovis uit Cetara Vicolo San Giovanni Battista 3, Caiazzo (Campanië) foto: Pepe in Grani  2 Sorbillo – pizza margherita met buffelmozzarella Via dei Tribunali 32, Napels (Campanië) 3...
Italië dichtbij

Het enige echte Eau de Cologne – Italiaanse geuren in Keulen

Keulen is een stad die je niet meteen aan Italië doet denken, maar die stiekem toch heel wat Italianità in haar DNA heeft verweven. De geschiedenis van Keulen gaat terug tot de Romeinen, die op de plek van het huidige Keulen de stad Colonia Agrippina stichtten. Maar er zijn ook Italiaanse invloeden van recenter datum. In de achttiende eeuw was het namelijk de Italiaanse familie Farina die de stad in één klap wereldberoemd maakte, met het parfum Farina 1709. Alhoewel de meeste mensen bij Keulen meteen aan een ander parfum denken, namelijk 4711 – oftewel Eau de Cologne, is het dit Italiaanse parfum dat de stad geurtechnisch op de kaart zette. Volgens de fabrikant is 4711 het échte Eau de Cologne, ‘water van Keulen’. Maar daar zit een luchtje aan. Ruim tachtig jaar eerder werd het enige echte Eau de Cologne namelijk uitgevonden door de drieëntwintigjarige Italiaanse Giovanni Maria Farina… Het verhaal gaat terug tot 1699, als de veertienjarige Giovanni Maria Farina zijn oma...
Boeken uit & over Italië

Zomerlezen – 20 boekentips voor een Italiaanse zomer

De zomer staat voor de deur – tijd voor een heerlijke stapel boeken uit of over Italië. Om heerlijk weg te dromen in je hangmat, aan het strand, voor de caravan, bij het zwembad of gewoon lekker in eigen tuin… We tippen vandaag twintig boeken die recent zijn verschenen én tippen een aantal boeken die komende maand verschijnen. Er is voor ieder wat wils, zowel qua genre als qua bestemming. Veel leesplezier!  De lange dagen van Castellamare Deze prachtige familieroman speelt zich af op een klein eilandje voor de Siciliaanse kust. Het meeslepende verhaal maakt je deelgenoot van de geschiedenis van de familie Esposito en hun café van het eiland. Dat wordt het middelpunt van de familie – en van het eiland, waar de eilandbewoners komen om te roddelen, limoncello te drinken onder de bougainville, ruzie te maken en het weer bij te leggen, gedurende meerdere generaties door alle oorlogen en crises heen, alle veranderingen ten spijt. Dik vierhonderd pagina’s lang genieten van vier...
Nieuws uit Italië

Ciao tutti – een blog met de leukste tips voor Italië

Benvenuti, welkom, op mijn Italiëblog! Ik neem jullie elke dag even mee naar Italië, om te genieten van de Italiaanse cultuur, de Italiaanse keuken en de Italiaanse taal. Uiteraard zal ik ook regelmatig restaurants, boeken, films en evenementen bespreken, zodat je het Italiëgevoel ook gewoon op een doordeweekse avond kunt opzoeken of zelfs in huis kunt halen! Zelf ben ik sinds mijn eerste kennismaking met Italië helemaal verslingerd geraakt aan het land, de geuren, het heerlijke eten, de druk gebarende mensen op straat, de taal… Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik voor de eerste keer de bus uitstapte in het centrum van Rome. Ik was net achttien, het was vlak voor de eindexamens en samen met een heleboel andere vierde-, vijfde- en zesdeklassers had ik me al weken verheugd op de Rome-reis. Na een lange busreis met weinig slaap kwamen we dan eindelijk in het centrum van Rome aan. De overweldigende hoeveelheid monumenten, de schitterend versierde kerken, de drukte op de...
Proef het beste van Italië

Koffie drinken in Italië – van de eerste espresso tot lokale koffiesoorten

Voor Italianen is het drinken van koffie geen sinecure – het is een manier van leven. In Italië wordt het zetten van een kopje koffie als een kunst beschouwd. Een kunst die al meer dan driehonderd jaar beoefend wordt en die nog elke dag wordt geperfectioneerd. Deze kunst strekt zich overigens uit tot alle mogelijke facetten van het koffiedrinken: van het malen van de perfecte koffie tot de presentatie en het opdrinken ervan. Een échte espresso… Wist je bijvoorbeeld dat een espresso aan heel wat eisen moet voldoen om espresso te mogen heten? Volgens het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat toeziet op de kwaliteit van de espresso in Italië, hoort een espresso gemaakt te zijn van zes à zeven gram fijngemalen arabica-koffie. Gedurende precies dertig seconden moet de barista hier dertig milliliter water met de exacte temperatuur van 88°C doorheen persen. Een espresso mag uiteindelijk niet meer dan twintig tot dertig milliliter vocht bevatten en moet een schuimlaagje hebben...
Boeken uit & over Italië

Italiaanse leestips voor de Boekenweek 2016

Van 12 tot en met 20 maart is het Boekenweek – de perfecte timing om een van deze vijf boeken uit of over Italië te lezen. De wreedheid – Nicola Lagioia In 2015 won Nicola Lagioia (die we kennen van Breng alles terug naar huis) met zijn nieuwe roman La ferocia de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs van Italië. Eindelijk is dit boek nu ook in het Nederlands vertaald, als De wreedheid. In een warme voorjaarsnacht loopt een jonge vrouw midden op de provinciale weg. Ze is naakt en zit onder het bloed. Als ze een paar uur later levenloos bij een parkeergarage wordt gevonden, komt aan het licht wie ze is: Clara Salvemini, de oudste dochter van de invloedrijkste aannemer ter plaatse, die zichzelf wijsmaakt dat hij alles voor zijn kinderen doet maar uiteindelijk alles en iedereen kapotmaakt. Alle betrokkenen zeggen dat het zelfmoord is, maar klopt dat wel? Wat had Clara te maken met de zaken van haar vader? En kan haar band met haar broers en zusje – met name met Michele,...
Boeken uit & over Italië

I fantasmi – een verhaal uit het boek Meer Italiaanse toestanden van Stef Smulders

Twee jaar geleden genoten we van het boek Italiaanse toestanden van Stef Smulders, waarin hij heerlijk gedetailleerd verslag doet van zijn emigratie naar Italië. Stef vertrok in 2008 met man Nico en hond Saar naar de Oltrepò Pavese, in het noorden van Italië, om daar B&B Villa I Due Padroni te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. Hij nam alle Italiaanse toestanden onder de loep en op de korrel – en uiteindelijk voor lief. Het leverde gedenkwaardige momenten op, die met recht gebundeld werden in een boek dat regelmatig een lach op ons gezicht toverde. Nu is er het vervolg: Meer Italiaanse toestanden. Stef tekende wederom een veertigtal humoristische belevenissen op over la dolce vita in Italië, dat soms even wat bitterder is dan het van een afstand lijkt. Stef vertelt over het eten van pizza en het verlengen van paspoorten, van het proeven van wijn tot een misdadige dierenarts en uitstapjes naar Le Marche en...
Italië dichtbij

Jan van Scorel – de godfather van de noordelijke renaissance

Een bezoek aan Italië, dat was iedere kunstschilder in de zeventiende en achttiende eeuw aan zijn status verplicht. De schilders bestudeerden er voornamelijk de klassieke overblijfselen en bijzondere landschappen, wat niet onopgemerkt bleef. Italiaanse collega’s roemden de kunstenaars uit de Lage Landen al snel om hun gevoel voor detail. Rome was eeuwenlang een geliefde bestemming van de Nederlandse kunstschilders. Op Ciao tutti maken we nader kennis met vijf Nederlandse kunstenaars die de noordelijke (schilder)kunst een nieuw, Italiaans gezicht gaven. We ontmoetten eerder al Maarten van Heemskerck, in deze blog maken we kennis met de godfather van de noordelijke renaissance, Jan van Scorel. Jan van Scorel, portret door Anthonis Mor van Dashorst Van Scorel werd geboren in Schoorl, op 1 augustus 1495. Zijn levensloop is goed vastgelegd door kunstenaarsbiograaf Carel van Mander, in zijn beroemde Schilderboeck. Baanbreker van de Nederlandse kunst Dat Carel van Mander de schilder uit...
Boeken uit & over Italië

Het perfecte recept – anekdotes, brieven en culinaire verhalen uit het leven van Pellegrino Artusi

Ciao tutti! Vandaag, op de geboortedag van Pellegrino Artusi, de bekendste gastronoom van heel Italië, presenteert Saskia haar nieuwe roman aan jullie. Het perfecte recept neemt je aan de hand van anekdotes, brieven, recepten en verhalen mee in het leven van Artusi, van zijn allereerste culinaire expeditie tot zijn inspanningen om zijn kookboek – waar geen enkele uitgever brood in zag – uit te kunnen geven. Nu de eerste druk in no time is uitverkocht, kun je een gesigneerd exemplaar van de tweede druk bestellen van dit eerste Nederlandstalige boek over het leven en werk van Pellegrino Artusi, wiens kookboek in bijna elke Italiaanse keuken op de plank staat. Bestel Het perfecte recept! Het bekendste kookboek van Italië Saskia: ‘Vier jaar geleden begon ik aan mijn speurtocht naar de man achter het bekendste kookboek van Italië. Bij bijna al mijn vrienden in Italië staat zijn boek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (in het Nederlands vertaald als De wetenschap...