Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Calabrië

Ontdek Calabrië met Enotria Travel

Het allereerste huis dat Tina Altieri verhuurde was het huis van haar eigen familie in Calabrië. Tina: ‘Ik had ons heerlijke huis aangeboden aan een paar van mijn collega’s. Ze kwamen terug en waren helemaal verliefd geworden op dit onbekende stukje in het zuiden van Italië! Bijna niemand wist toen nog – inmiddels vijftien jaar geleden – waar Calabrië precies lag – en in de toerismewereld was er niemand die Calabrië aanbood. Samen met een Calabrese collega dachten mijn man Lex en ik: waarom starten we geen bedrijf dat reizen naar Calabria aanbiedt? Lex & Tina Uit een van de oude namen van Calabrië kozen we de naam van ons nieuwe bedrijf: Enotria. Het aanbod was nog lang niet zo groot als nu: we hadden drie of vier huizen en een paar agriturismo’s. Mijn moeder deed de schoonmaak, mijn vader (die geen Engels spreekt) ontmoette de klanten bij een lokale bar en bracht ze naar hun vakantiehuis. En: iedere gast werd bij mijn ouders thuis uitgenodigd om te komen eten! Zonder...
Proef het beste van Italië

Ciao tutti tipt 8 nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam

Ook buiten Italië kun je volop van de Italiaanse keuken genieten. In de Ciao tutti app delen we ook heel veel Italiaanse adresjes in eigen land, van restaurants tot gelateria’s en delicatessenzaken. In dit artikel geven we alvast een voorproefje, met acht nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam, die je even meevoeren naar onder meer Rome, Napels en Puglia! Salvo Bakehouse – de lekkerste Italiaanse dolci buiten Italië Heb je wel eens maritozzi gegeten? Deze zachte, goudgeel gebakken zoete broodjes worden open gesneden om ze rijkelijk te vullen met room. Vroeger werden ze vooral in Rome gegeten, tijdens de vastentijd, tegenwoordig zijn ze gelukkig het hele jaar door te proeven. De Romeinen eten maritozzi het liefst als ontbijt, maar bij Salvo Bakehouse (Tweede Hugo de Grootstraat 9-11) kun je ze de hele dag halen. In meerdere smaken! Als geboren Napolitaan heeft Salvatore (‘Salvo’) zijn pijlen gericht op de maritozzo, een typisch Romeinse specialiteit. Het begon tijdens de...
Sardinië

Kun je met de auto naar Sardinië?

Jaarlijks bezoeken veel Nederlanders Italië. Het is dan ook een erg veelzijdig land, dankzij de prachtige natuur, de boeiende historische steden en natuurlijk de Italiaanse keuken. De meeste mensen bezoeken Italië met de auto. Maar wat als je het Italiaanse eiland Sardinië wilt bezoeken? Kun je dan alsnog met de auto? Sardinië, het andere Italië Sardinië is, na Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee. Daarmee is het ook het op een na grootste eiland van Italië. Het eiland bestaat uit vijf provincies en heeft ruim 1,6 miljoen inwoners. Sardinië is een ideaal eiland voor diegene die niet zo van de drukbezochte toeristische gebieden in Italië houdt. Sardinië is ook in de zomermaanden op veel plekken nog relatief rustig. Rondom Sardinië liggen kleine rotsachtige eilandjes, waarvan sommige bewoond zijn maar waarvan andere nog helemaal ongerept zijn. Sardinië zelf wordt gekenmerkt door een een kustlijn van ruim 1.850 kilometer. Hier vind je lange uitgestrekte...
Calabrië

Teleurstelling in Tropea: zonder echte uien geen jam voor Ilja Gort

Pascal: ‘In het diepe zuiden van Italië ligt de door buitenlanders vaak vergeten regio Calabrië, een gebied met tradities die sinds eeuwen het leven van de lokale bevolking regeren. Het zijn gewoontes geworden die ondanks de moderne tijd niet veel zijn veranderd en die met name de keuken in hun greep hebben. Hoe komt het, dat het in Calabrië allemaal om eten draait? Ondanks de industriële revolutie die het aanzicht en de gewoontes over de hele aardbol heeft doen veranderen, is er in Calabrië in de afgelopen tweehonderd jaar weinig veranderd. Waarschijnlijk omdat daar, in de teen van de laars, geen waardevolle grondstoffen te vinden zijn. De bewoners zijn arm en waar armoede heerst zoekt de mens zijn geluk en heil in voedsel. Eten neemt dus een meer dan belangrijke plaats in op de dagelijkse to-do-lijst van een Calabrees. De Grieken, die tweeënhalfduizend jaar geleden het gebied hebberig inlijfden als deel van hun Magna Greca (het grote Griekse rijk), hadden al snel door dat de...
Proef het beste van Italië

De lekkerste souvenirs uit de Italiaanse supermarkt

Het is een van de dingen die een vakantie in Italië zo heerlijk maakt: lekker eten. Of je nu aanschuift bij een lokale trattoria, een bakje kersen koopt bij een kraampje langs de weg of neerstrijkt bij de lokale bar voor een aperitivo, de Italianen weten je te verrassen met verse producten en de allerlekkerste hapjes. Gelukkig kun je een deel van de Italiaanse lekkernijen ook mee naar huis nemen, om je vakantiegevoel lekker lang vast te houden en in eigen tuin of keuken te genieten van het lekkers dat Italië te bieden heeft. We doen graag inkopen bij de kleinere alimentari (kruidenierswinkels) en delicatessenzaken, maar eens in de zoveel tijd rijden we naar een van de grote supermarkten (Carrefour, Conad, Coop of Pam bijvoorbeeld). Hier kunnen we uitgebreid langs alle schappen struinen om producten uit te zoeken die we thuis niet zo makkelijk in kunnen slaan (al hebben de Italiaanse delicatessenwinkels in Nederland en Vlaanderen ook een steeds groter aanbod). Hieronder delen we...
Abruzzen

Abruzzo – een van de minder bekende regio’s van Italië

Hoewel de regio Abruzzo (in het Nederlands ook wel Abruzzen genoemd) nog geen honderd kilometer van Rome vandaan ligt, is deze regio een van de minst bezochte gebieden van Italië, samen met buurregio Molise. Tot 1963 vormden beide regio’s samen één regio, maar na de splitsing gaan ze als afzonderlijke regio’s door het leven. Hier ontdek je het echte, ongerepte Italië. Tijd voor een aantal tips! Abruzzo – het dak van de Apennijnen De naam Abruzzo zou zijn afgeleid van het Latijnse woord aprutium, ‘land van de zwijnen’. Hoewel er nog steeds zwijnen door de bossen struinen, wordt de regio nu veel meer geassocieerd met de bruine beren die er leven. Tegenwoordig heeft de regio Abruzzo als bijnaam ‘het dak van de Apennijnen’, hetgeen te danken is aan de hoge bergtoppen die naar de blauwe lucht lijken te reiken. Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga In het Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga vind je de hoogste berg van de Apennijnen, de Corno...
Proef het beste van Italië

De bijbel van de Italiaanse keuken – meer dan tweehonderd recepten uit alle regio’s van Italië

In De bijbel van de Italiaanse keuken laten Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti (van restaurant Toscanini in Amsterdam) de oneindige mogelijkheden van de Italiaanse keuken zien. Al bladerend door deze bijna vijfhonderd pagina’s tellende culinaire bijbel maak je een reis door Italië, met meer dan tweehonderd recepten uit alle regio’s die je stuk voor stuk wil proeven. Italië op de kaart Hoewel we uren kunnen wegdromen bij de prachtige kaart van Italië die als inhoudsopgave dient, zorgen onze steeds harder rommelende magen dat we snel verder bladeren. Voor je echter aan je culinaire reis kunt beginnen, wacht er een schat aan basisinformatie. De uitgebreide introductie omvat stap-voor-stapfotografie (hoe maak je bijvoorbeeld pasta of gnocchi, hoe maak je artisjokken of inktvis schoon?), basisrecepten (voor onder meer bouillon, tomatensaus, bechamelsaus en pizzadeeg), een uitleg van basisingrediënten en een overzicht van culinaire begrippen en technieken. Vervolgens...
Proef het beste van Italië

De (ruim) 50 beste pizzeria’s van heel Italië

Bijna elk dorpje in Italië heeft er wel één: een pizzeria, waar Italiaanse families aanschuiven voor verse pizzabodems uit de houtoven, al dan niet rijkelijk belegd naar fantasie van de pizzaiolo. Meer dan vijfhonderd van deze pizzeria’s werden bezocht voor 50 Top Pizza, een lijst van de vijftig beste pizzeria’s in heel Italië. Er werd door een honderdtal pizzaproevers in heel het land pizza gekeurd, maar voor veel toppers in deze lijst (negentien pizzeria’s om precies te zijn) moet je naar de regio Campanië, de bakermat van de pizza verace, de originele pizza. Na honderden pizza’s achter de kiezen stelden de pizzaproevers deze top 50 samen, met bij elke pizzeria ook een suggestie voor de pizza die je er zou moeten bestellen: 1 Pepe in Grani – calzone met krulandijve, olijven en ansjovis uit Cetara Vicolo San Giovanni Battista 3, Caiazzo (Campanië) foto: Pepe in Grani  2 Sorbillo – pizza margherita met buffelmozzarella Via dei Tribunali 32, Napels (Campanië) 3...
Italië dichtbij

Het enige echte Eau de Cologne – Italiaanse geuren in Keulen

Keulen is een stad die je niet meteen aan Italië doet denken, maar die stiekem toch heel wat Italianità in haar DNA heeft verweven. De geschiedenis van Keulen gaat terug tot de Romeinen, die op de plek van het huidige Keulen de stad Colonia Agrippina stichtten. Maar er zijn ook Italiaanse invloeden van recenter datum. In de achttiende eeuw was het namelijk de Italiaanse familie Farina die de stad in één klap wereldberoemd maakte, met het parfum Farina 1709. Alhoewel de meeste mensen bij Keulen meteen aan een ander parfum denken, namelijk 4711 – oftewel Eau de Cologne, is het dit Italiaanse parfum dat de stad geurtechnisch op de kaart zette. Volgens de fabrikant is 4711 het échte Eau de Cologne, ‘water van Keulen’. Maar daar zit een luchtje aan. Ruim tachtig jaar eerder werd het enige echte Eau de Cologne namelijk uitgevonden door de drieëntwintigjarige Italiaanse Giovanni Maria Farina… Het verhaal gaat terug tot 1699, als de veertienjarige Giovanni Maria Farina zijn oma...
Boeken uit & over Italië

Zomerlezen – 20 boekentips voor een Italiaanse zomer

De zomer staat voor de deur – tijd voor een heerlijke stapel boeken uit of over Italië. Om heerlijk weg te dromen in je hangmat, aan het strand, voor de caravan, bij het zwembad of gewoon lekker in eigen tuin… We tippen vandaag twintig boeken die recent zijn verschenen én tippen een aantal boeken die komende maand verschijnen. Er is voor ieder wat wils, zowel qua genre als qua bestemming. Veel leesplezier!  De lange dagen van Castellamare Deze prachtige familieroman speelt zich af op een klein eilandje voor de Siciliaanse kust. Het meeslepende verhaal maakt je deelgenoot van de geschiedenis van de familie Esposito en hun café van het eiland. Dat wordt het middelpunt van de familie – en van het eiland, waar de eilandbewoners komen om te roddelen, limoncello te drinken onder de bougainville, ruzie te maken en het weer bij te leggen, gedurende meerdere generaties door alle oorlogen en crises heen, alle veranderingen ten spijt. Dik vierhonderd pagina’s lang genieten van vier...
Nieuws uit Italië

Ciao tutti – een blog met de leukste tips voor Italië

Benvenuti, welkom, op mijn Italiëblog! Ik neem jullie elke dag even mee naar Italië, om te genieten van de Italiaanse cultuur, de Italiaanse keuken en de Italiaanse taal. Uiteraard zal ik ook regelmatig restaurants, boeken, films en evenementen bespreken, zodat je het Italiëgevoel ook gewoon op een doordeweekse avond kunt opzoeken of zelfs in huis kunt halen! Zelf ben ik sinds mijn eerste kennismaking met Italië helemaal verslingerd geraakt aan het land, de geuren, het heerlijke eten, de druk gebarende mensen op straat, de taal… Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik voor de eerste keer de bus uitstapte in het centrum van Rome. Ik was net achttien, het was vlak voor de eindexamens en samen met een heleboel andere vierde-, vijfde- en zesdeklassers had ik me al weken verheugd op de Rome-reis. Na een lange busreis met weinig slaap kwamen we dan eindelijk in het centrum van Rome aan. De overweldigende hoeveelheid monumenten, de schitterend versierde kerken, de drukte op de...
Proef het beste van Italië

Koffie drinken in Italië – van de eerste espresso tot lokale koffiesoorten

Voor Italianen is het drinken van koffie geen sinecure – het is een manier van leven. In Italië wordt het zetten van een kopje koffie als een kunst beschouwd. Een kunst die al meer dan driehonderd jaar beoefend wordt en die nog elke dag wordt geperfectioneerd. Deze kunst strekt zich overigens uit tot alle mogelijke facetten van het koffiedrinken: van het malen van de perfecte koffie tot de presentatie en het opdrinken ervan. Een échte espresso… Wist je bijvoorbeeld dat een espresso aan heel wat eisen moet voldoen om espresso te mogen heten? Volgens het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat toeziet op de kwaliteit van de espresso in Italië, hoort een espresso gemaakt te zijn van zes à zeven gram fijngemalen arabica-koffie. Gedurende precies dertig seconden moet de barista hier dertig milliliter water met de exacte temperatuur van 88°C doorheen persen. Een espresso mag uiteindelijk niet meer dan twintig tot dertig milliliter vocht bevatten en moet een schuimlaagje hebben...