Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Proef het beste van Italië

Aperol Spritz: het recept van een ‘drankje voor watjes’

Venetiëkenner Joost trakteert ons vandaag op een verhaal over het lekkerste drankje van Venetië, dat je ook steeds vaker in Nederlandse cafés en restaurants vindt. De kleur van het drankje past dan ook goed bij ons land. Het ziet er een beetje uit als oranjebitter. Maar het smaakt veel beter. Het is Aperol Spritz! Aangelengde wijn Veel plaatsen in Noord-Italië claimen dat Aperol Spritz bij hen is ontstaan. Maar voor mij is het puur Venetiaans. Voor de kookboeken met Venetiaanse recepten trouwens ook. Al geven deze receptenboeken wel aan dat de Venetianen niet de uitvinders van deze drank zijn. Dat zijn de Oostenrijkers. Toen Oostenrijkse soldaten eind achttiende eeuw Noord-Italië bezetten, vonden ze de lokale wijnen veel te sterk. Dus vroegen ze de obers de wijn aan te lengen met sodawater. Al hadden de soldaten het niet over ‘aanlengen’ maar over ‘injecteren’. In het Duits: ‘spritzen’. Dus eigenlijk is Spritz gewoon aangelengde wijn. Niet echt een drankje voor stoere...
Toscane

Een kijkje bij Fattoria La Vialla in Toscane

Welkom op La Vialla! Vanaf vandaag brengen we een kleine week door op dit landbouwbedrijf in Toscane, dat wordt gerund door de warme en enthousiaste Italiaanse familie Lo Franco, drie generaties vol culinair talent. Aangezien we ongeveer elke week een doos vol heerlijkheden van La Vialla bestellen, besloten we ook maar eens een kijkje te gaan nemen op het landgoed waar al deze heerlijkheden worden verbouwd, gebakken of geperst. Uiteraard niet zonder ook jullie een kijkje in de keuken te gunnen! Het gouden huis van La Vialla Maar eerst een beetje geschiedenis. Piero en Giuliana, de oudste generatie op La Vialla, vertellen: ‘In februari 1978 kochten we een klein, verlaten landhuis, Ca’ dell’Oro (huis van goud) genaamd. Een duidelijk plan hadden we eigenlijk niet, maar we waren op slag verliefd op het huis en op de bijzondere naam. En verliefde mensen doen gekke dingen, zo ook wij. We wilden de olijfbomen die rond het huis stonden en de kleine wijngaard opknappen, we wilden een...
Nieuws uit Italië

La Befana (6 januari) – cadeautjes van een heks op een bezemsteel

Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude vrouw die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen. Het feest heeft wel wat weg van onze Sinterklaastraditie: kinderen hangen hun sokken bij de open haard en zorgen dat la Befana een mandarijn of een sinaasappel en een glas wijn krijgt. De volgende ochtend zijn deze lekkernijen verdwenen. Een handafdruk in de as is het enige wat nog over is van haar bliksembezoek, net als de cadeautjes natuurlijk. Net als bij Sinterklaas kan de grootte van de cadeaus nogal verschillen, en vaak bevat elke sok toch ook een beetje kolen of as – geen enkel kind is immers het hele jaar door braaf geweest. Iedereen die La Befana ziet, krijgt een klap met haar bezemsteel omdat ze niet gezien wil worden. Italiaanse kinderen weten dus niet precies hoe ze eruit ziet. Op de meeste afbeeldingen...
Sardinië

Tour door Cagliari met een Ape Calessino

‘Laten we dit jaar naar Sardinië gaan!’ riep Pepijn door de kamer toen we aan het brainstormen waren welk stukje Italië we in de zomer zouden gaan verkennen. Elkes nieuwsgierigheid voor het eiland was meteen gewekt. Ze dook in verschillende reisgidsen en websites om een fijne route uit te kunnen stippelen. In juli vorig jaar vertrokken ze richting Genua, vanwaar ze de boot namen voor een rondreis over Sardinië én een tour met een Ape Calassino door Cagliari, waarvan Elke in dit artikel verslag doet. Op weg naar Cagliari Elke: ‘Nadat we de oostkant van Sardinië hadden ontdekt, reden we via het binnenland richting het zuiden, naar de hoofdstad Cagliari. We stopten in dorpjes waar de tijd stil leek te hebben gestaan en kwamen in gesprek met Sarden die enthousiast en vol trots over hun eiland vertelden. We reden door imposante ruige landschappen met oleanders, rotswanden en kloven. Tegen de avond kwamen we aan in ons tijdelijke thuis bij Cagliari, waar we gelijk konden genieten...
Proef het beste van Italië

Welkom aan Tafel – (web)winkel met de lekkerste Italiaanse delicatessen, olijfolie en wijn

Benvenuti bij delicatessenwinkel Welkom aan Tafel, waar smaakvolle Italiaanse producten op tafel staan, elk met een eigen verhaal. Het zijn stuk voor stuk bijzondere producten, van kleine, gepassioneerde producenten die Nicolai en Nicole, de initiatiefnemers van Welkom aan Tafel, persoonlijk kennen, bij wie ze aan tafel hebben gezeten en met wie ze hebben geproefd en gelachen. Om ook jou mee te laten genieten van al dit lekkers, halen ze deze producten naar Nederland, zodat je ze kunt kopen in hun webshop of in hun eigen winkel in hartje Utrecht. Culinair genieten aan een lange tafel Nicolai en Nicole: ‘We zijn Welkom aan Tafel gestart vanuit een passie voor eerlijke wijnen en goed en lekker eten. Het begon tijdens een foodfestival in het voorjaar van 2018, in het stadje Soave, in de regio Veneto, waar we aan lange tafels genoten van heerlijk eten, vergezeld van de prachtige wijnen van Sandro de Bruno, met op de achtergrond Italiaanse muziek en natuurlijk de zon. Het was la dolce...
Proef het beste van Italië

Een drankje voor wie ‘niets’ wil drinken – de geschiedenis van Liquore Niente en Bonaventura Maschio

Het einde van de jaren vijftig was in Italië het gouden tijdperk voor likeuren en bitters. Dankzij de opkomst van reclame werden drankjes als Amaro Lucano en Strega steeds populairder, ook ver buiten het gebied waar ze werden gemaakt. Minder bekend maar zeer de moeite waard om te vertellen is de geschiedenis van Distilleria Bonaventura Maschio, in de regio Veneto, en in het bijzonder die van hun Liquore Niente. Likeur met een knipoog De familiedistilleerderij Bonaventura Maschio werd opgericht in 1903. In die tijd was koning Vittorio Emanuele III aan de macht in Italië. Het land stond aan het begin van de industriële revolutie, met alle technologische vooruitgang die daarbij hoorde, van de luchtvaart tot de radio. De familie van Bonaventura Maschio hield zich op dat moment al jaren bezig met de ambachtelijke distillatie van grappa. Vanuit Cismon del Grappa verhuisden de Maschio’s naar Gaiarine, in de provincie Treviso, een gebied dat recent ontgonnen was en daardoor veel nieuwe...
Friuli-Venezia Giulia

Maak een kanotocht over de Natisone rivier bij Cividale del Friuli

Een van de mooiste rivieren van Friuli-Venezia Giulia is de Natisone, in het oosten van de regio. Deze afwisselende waterweg van maar liefst drieënzestig kilometer start op de grens van Friuli en Slovenië, op een hoogte van vierhonderdvijftien meter boven de zeespiegel. Het eerste deel van de rivier markeert de grens van Italië en Slovenië, om vervolgens dieper Slovenië in te stromen. Na een korte reis komt de rivier dan Italië binnen, om te eindigen in de rivier de Torre, die weer uitmondt in de Isonzo om uiteindelijk in de Golf van Trieste te stromen. Met Wildvalley kun je een deel van de Natisone per kano verkennen. Erwin neemt je graag mee op deze prachtige tocht. Erwin: ‘Vanuit Cividale del Friuli rijden we richting San Pietro al Natisone, waar we om tien uur hebben afgesproken met de eigenaren van Wildvalley, Andrea en Ilaria. Wildvalley ligt net buiten het dorp, op een klein industrieterrein, bij bar Al Most. Na een sterke caffè start Andrea met de uitleg over de...
Milaan

Bezoek de Biblioteca Braidense in Milaan, een van de belangrijkste bibliotheken van Italië

Er zijn wereldwijd verschillende bibliotheken die bijna alleen al reden zijn voor een reis, zoals Trinity College Library in Dublin, het Clementinum in Praag en de Bibliothèque Sainte Geneviève in Parijs. Ook Italië kent zo’n bibliotheek: de Braidense in Milaan. Inge van Milaan met Local neemt je mee naar deze bijzondere bibliotheek. Een culturele impuls voor de wijk Brera Inge: ‘Reis even mee terug in de tijd, naar de Milanese wijk Brera halverwege de achttiende eeuw. De stad was net tweehonderd jaar in handen geweest van de Spanjaarden; een lastige periode met veel armoede en een aantal pestepidemieën die het leven behoorlijk lastig had gemaakt. Er kwam een einde aan toen de Oostenrijkers het voor het zeggen kregen in dit deel van Italië. Een belangrijke en florerende periode brak aan toen keizerin Maria Theresia in 1740 aan de macht kwam. Deze dame heeft een flink aantal hervormingen ingevoerd, onder andere op het vlak van de inrichting van de verschillende politieke...
Proef het beste van Italië

Drie tips voor het maken van de perfecte pizza van La Pizzata di Luca

Tijdens onze reizen in de laars schuiven we altijd graag aan bij een authentieke pizzeria, waar we genieten van misschien wel het bekendste gerecht van Italië: de pizza. Ook thuis genieten we met regelmaat van een zelf gebakken pizza. Luc van La Pizzata di Luca geeft Erwin daarom drie fijne tips, waardoor je thuis de perfecte pizza op je bord kunt toveren. Kies bloem met de juiste W-waarde Erwin: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk – en dat is zeker het geval bij de voorbereiding van het pizzadeeg. Het deeg moet voor het in de oven kan, eerst rijzen. De rijstijd is afhankelijk van de W-waarde van het meel. Het is zeg maar de kracht van de bloem die je gebruikt. Deze waarde kan voor pizzadeeg variëren tussen honderdtachtig en vierhonderd, maar het liefst gebruik je bloem met een waarde tussen tweehonderdtachtig en vierhonderd. Hoe hoger het getal, hoe langer de rijstijd van het deeg. Bedenk dus vooraf goed wanneer je je pizza wil bakken en wanneer je het pizzadeeg gaat...
Proef het beste van Italië

Geniet van authentieke Italiaanse pasta’s van Pastaficio

Een goed pak pasta mag niet ontbreken in je voorraadkast. De grootste collectie authentieke Italiaanse pasta’s – van klassieke spaghetti en tagliatelle tot verrassende vormen – vind je bij Pastaficio. Eigenaren Alessio en Mauro zijn grote pastaliefhebbers en halen sinds 2016 meer dan honderdvijftig (!) soorten Italiaanse pasta naar Nederland. Ze zijn klein begonnen met een eigen webshop waar je pasta kunt bestellen, maar inmiddels worden de pasta’s ook geserveerd bij de betere restaurants in Nederland en België. Pasta’s met een verhaal Alessio: ‘Elke pasta die we vanuit Italië naar Nederland halen, moet een verhaal hebben, een eigen karakter en iets dat de pasta uniek maakt. Daarnaast moet de pasta op ambachtelijke manier gemaakt zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van de beste tarwe. We verkopen dus niet zomaar pasta, maar pasta met een verhaal, een eigen karakter én een perfecte smaak.’ Voor iedereen een passende pasta Met een assortiment van meer dan...
Sardinië

Arzachena – een wereld vol archeologische schatten

In de streek Gallura, in het noordoosten van Sardinië, ligt Arzachena, met veel schitterende archeologische monumenten en de kleurrijke trappartij die naar de Santa Lucia leidt. Scalinata di Santa Lucia – tijdelijk kunstwerk op de trappen Het charmante geheel van trap en kerk doet een beetje denken aan de Santa Maria in Aracoeli in Rome, maar dan in het klein. De trap is zo’n bezienswaardigheid omdat de treden sinds enkele jaren tot een waar kunstwerk zijn omgetoverd. Met tijdelijke kunstinstallaties mogen steeds nieuwe kunstenaars hun creativiteit loslaten op de trappartij – vaak met een explosie van kleuren als gevolg, die prachtig afsteekt tegen de kale gevel bovenaan. In 2019 was de trap een regenboog, in 2021 vormden de treden samen een albero della vita, een levensboom. La Scatola del Tempo – het kleinste museum van Italië Een eerste tijdreis in Arzachena maak je bij La Scatola del Tempo, het kleinste museum van Italië – volgens sommige Arzachenesi zelfs van de...
Puglia

Es van Gianfranco Fino uit Puglia – de beste rode wijn van heel Italië

Welke rode wijn uit Italië is nu de beste? Op die vraag kunnen wij misschien niet direct een eenduidig antwoord formuleren – immers: de gustibus non disputandum est – maar volgens het Italiaanse maandblad Gentleman kan er toch echt maar één de beste zijn. Gentleman vergelijkt elk jaar de wijntoplijstjes van Gambero Rosso, Veronelli, Bibenda, Vitae, Doctor Wine en Luca Maroni. Als – verrassende – winnaar komt dit jaar de wijn Es uit de bus, van wijnmaker Gianfranco Fino uit Puglia, die in 2004 serieus startte met het maken van wijn. Ondanks deze relatief korte carrière – zeker in de wijnwereld is nog geen twintig jaar niets – weerklinkt Fino’s naam nu tot ver over de Italiaanse grenzen. Ook wij laten je graag kennismaken met deze wijnmaker én met zijn prijswinnende wijn. Magie in de buurt van Manduria Jesper nam voor ons een kijkje bij de cantina van Gianfranco Fino in Puglia, waar in 2005 de eerste 2600 flessen Es werden gebotteld. Sinds die tijd groeit het aantal...