Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Campanië

De beste tips voor Procida – het kleurrijke eiland voor de kust van Napels

Procida, het kleinste eiland voor de kust van Napels, was in 2022 de Italiaanse Culturele Hoofdstad. Terecht, want dit kleurrijke pareltje zal je hart meteen weten te veroveren. Niet vanwege de grootse monumenten, maar simpelweg vanwege de betovering van het doodgewone eilandleven. Van Napels naar Procida Vanuit Napels of Pozzuoli vaar je (met CareMar, Medmar of SNAV) in een uur naar Procida, waar je aankomt in Marina Grande. Van deze haven wandel je naar Marina Corricella met de bekende kleurrijke huisjes, waar je naar het hoogste punt van het eiland kunt klimmen voor een adembenemend uitzicht over al die kleurenpracht. Dwaal door de nog vrij ongerepte natuur en eet een bord spaghetti ai frutti di mare of vers gevangen vis bij een van de restaurantjes aan het water en laat je betoveren door de unieke sfeer van dit kleine zusje van Capri en Ischia. In deze blog deelt Saskia haar beste tips voor een bezoek aan Procida, van de mooiste bezienswaardigheden tot fijne bars en restaurants,...
Florence

Proef het lekkerste ijs van Florence

Er doen nogal wat verhalen over de herkomst van het Italiaanse ijs de ronde. Vaak duidelijk gebaseerd op mythes en legenden, maar soms ook met verrassend duidelijke details over bepaalde historische feiten. Volgens een van die verhalen zou de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo het recept van bevroren ijs mee hebben genomen vanuit China. Er wordt beweerd dat hij heeft gezien hoe de Chinezen bevroren water bewerkten. In Italië was die kennis echter niet nieuw. Al lang voor Marco Polo op reis ging, kenden de Romeinen al methodes om sneeuw en ijs voor later gebruik op te slaan. Slaven brachten grote blokken sneeuw naar de stad, die vooral werden gebruikt om tijdens de warme zomers de wijn een beetje koel te kunnen houden. Maar ook sneeuw zelf was een verkoeling, zeker als het was aangelengd met vruchtensap of honing. IJsmeester Bernardo Buontalenti Bernardo Buontalenti, een Florentijn die op velerlei gebieden uitblonk, dook dieper in de kunst van het koelen. Hij was namelijk een...
Proef het beste van Italië

Local Aromas – thuis Italiaans koken met de Romeinse familie Bianchini

Desiree werd in 2015 verliefd op Italië en verhuisde naar Rome, waar ze in 2017 de zussen Benedetta en Valeria leerde kennen. Samen met hun vader, moeder en neef Eric runnen Benedetta en Valeria Local Aromas, een écht familiebedrijf dus. De naam zegt al meteen waar het om gaat: lokale aroma’s, uit de Romeinse keuken in dit geval (Aroma is daarmee ook een mooie woordspeling naar Roma, de Italiaanse benaming voor Rome). Italië heeft een fantastisch en vooral gevarieerd aanbod van verse, lokale producten, waarmee je de heerlijkste gerechten op tafel kunt zetten. Daarbij is eten voor de Italianen nooit ‘zomaar’ eten; het is een beleving, een enorm sociaal gebeuren. Dit wordt, samen met de authentieke recepten, doorgegeven van generatie tot generatie – ook bij de familie Bianchini. Desiree: ‘Benedetta is naast wijnsommelier ook olijfoliesommelier en professioneel kaasproever. Haar zus Valeria is een professionele banketbakker. Ook voor de typische Italiaanse desserts (van...
Italiaanse taal

Thuis Italiaans leren – online & offline tips

Wil je Italiaans leren, dan kan dat ook vanuit je eigen huis. In dit artikel delen we een aantal handige tips voor online cursussen Italiaans én online & offline oefenmateriaal. Italiaans leren van een native speaker? Vanilla van ItaliaansLeren.nl heeft dé ideale cursus Italiaans bedacht voor iedereen die de taal wil leren zonder de deur uit te moeten gaan. De cursus is interactief. Zo zijn de lessen voorzien van audiofragmenten, kun je jezelf testen aan het einde van elke les én zit de cursus bomvol leuke weetjes over Italië. Online cursus Italiaans van TuttaLingua Fiona Stramigioli van Tutta Lingua bedacht een fijne online cursus, waarmee je in eigen tempo, waar en wanneer je maar wil, Italiaans leert. In dit artikel lees je meer over deze online cursus Italiaans, waarvan inmiddels ook een vervolgcursus verkrijgbaar is. Individuele Skype lessen Italiaans In het netwerk van Italstudio vind je een aantal docenten Italiaans die vanuit huis graag Italiaanse les geven via Skype. Zo...
Italiaanse taal

Tutta Lingua lanceert tweede deel online cursus Italiaans voor beginners

Na de succesvolle lancering van de cursus Italiaans voor beginners kreeg Fiona Stramigioli van Tutta Lingua al vrij snel de vraag of er een vervolg zou komen. Wanneer je eenmaal begonnen bent met het leren van de eerste basisbeginselen van het Italiaans en je de smaak te pakken hebt, wil je natuurlijk graag verder kunnen. Fiona kwam natuurlijk graag tegemoet aan deze wens. Inmiddels staat de online cursus Italiaans voor beginners deel 2 klaar (A1). In deze blog vertelt Fiona er meer over. Fiona: ‘Ik hoop met deze praktische online cursus een methode te hebben ontwikkeld die de cursisten aanspoort om de opgedane kennis zelf in de praktijk te gaan brengen in Italië, waar je dankzij alles wat je hebt geleerd een stuk zekerder in je schoenen zult staan. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je in Italië in de supermarkt staat en eigenlijk in een mooie volzin wilt vragen waar de eieren liggen, maar dat je nog net het woord weet voor ‘waar’ (dove) en dan twijfelt of ‘een ei’ un...
Campanië

Zeven goede redenen voor een vakantie in de Cilento

Met steden als Napels en Salerno en een kustlijn met pareltjes als Positano en Sorrento is het meer dan logisch dat de regio Campanië enorm in trek is en steeds vaker wordt gekozen als vakantiebestemming. Misschien dat de enorme toeristenstroom langs de Amalfikust je wat huiverig maakt en je liever een rustigere bestemming kiest. Als je wil genieten van de schoonheid van de regio Campanië, maar dan buiten de gebaande paden, reis je nog iets zuidelijker, naar de prachtige Cilento, een streek die zich uitstrekt van de havenstad Salerno tot aan het stadje Sapri. Felicia van SalernoTravel geeft je een aantal goede redenen om de Cilento te bezoeken. #1 De Cilento is minder toeristisch Felicia: ‘Ik trap direct af met misschien wel de belangrijkste steekwoorden bij het bepalen van de ideale vakantiebestemming: minder toeristisch. Afgezien van een enorme piek in de maand augustus – wanneer de Italianen zelf vakantie vieren – kun je namelijk stellen dat de Cilento een stuk minder...
Proef het beste van Italië

Il caffè sospeso – een sympathiek kopje koffie uit Napels

In Napels bestaat al sinds jaar en dag de traditie van de caffè sospeso: koffie in de wacht. Als je één caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het tweede kopje, de sospeso, kan dan later op de dag door een Napolitaan die zich geen kopje koffie kan veroorloven, worden gedronken. De traditie is ontstaan in de crisisjaren na de Tweede Wereldoorlog. Kun je je voorstellen hoe gelukkig iemand toen kon worden van de woorden: wil jij een kopje koffie? Dat de caffè sospeso levens heeft veranderd, blijkt ook uit de naar de traditie vernoemde documentaire, te zien op Netflix. Hoewel de traditie van de caffè sospeso vandaag de dag lang niet meer door iedere Napolitaan in ere wordt gehouden, is het voor toeristen erg leuk om te zien hoe op de bestelling van een gewone koffie en een caffè sospeso wordt gereageerd. Wedden dat een caffè sospeso bij iedereen in de smaak valt? In 2015 leek de traditie ook Nederland en België te veroveren. Wim Labie en Luc Balcer richtten de...
Proef het beste van Italië

Een kerststal van pasta in Varese

Onlosmakelijk verbonden met Kerstmis: een kerststal met Maria en Jozef rond de kribbe, de os, de ezel, de herders en hun schaapjes, de engelen en, wat later, de drie wijzen uit het oosten met hun kamelen en geschenken. Wisten jullie dat we deze traditie te danken hebben aan Franciscus van Assisi? Hij was het die in 1223 voor het eerst een kerststal neerzette. Een levende welteverstaan, met echte dieren en mensen, en een pasgeboren kindje in de kribbe – in het Italiaanse dorp Greccio. Inmiddels heerst in elke kerk in Italië in december de kerststalkoorts. Vrijwilligers zijn uren, zo niet dagen bezig om de mooiste stalletjes te bouwen en te bevolken met de heilige familie, de herders en de wijzen, vaak volgens Napolitaanse traditie aangevuld met een heel dorp en beroemde personen. Stuk voor stuk de moeite van het bekijken waard. Creatieve kerststallen Daarnaast worden er elk jaar heel wat bijzondere kerststallen gemaakt, met enorm enthousiasme, veel tijd en geduld en een flinke dosis...
Italiaanse taal

Leer Italiaans met een online cursus van Tutta Lingua

Wil je graag Italiaans leren maar kun je – om welke reden dan ook – niet elke week aanschuiven bij een klassikale cursus Italiaans? Fiona Stramigioli van Tutta Lingua bedacht niet alleen haar eigen online cursus, waarmee je in eigen tempo, waar en wanneer je maar wil, Italiaans leert, maar maakt ook een podcast over de Italiaanse taal. Fiona vertelt je in dit artikel alles over haar online cursus Italiaans én over haar podcast. Een praktische manier om Italiaans te leren Fiona: ‘Al langer speelde de wens om mijn eigen lesmethode te ontwikkelen, op basis van mijn jarenlange ervaring in het lesgeven. Ik ben dankzij mijn lange ervaring met Italiaanse les geven bekend met veel lesmethodes, maar elke methode riep bij mij wel vragen op. Waarom worden de vraagwoorden bijvoorbeeld niet meteen in het eerste hoofdstuk behandeld, zodat je in combinatie met werkwoorden meteen vragen leert stellen, zoals Dov’è la stazione? Als je dingen kunt vragen, kom je op reis in Italië toch ook...
Campanië

Salute! Wijn proeven bij Botteghelle65 in Salerno

Annerike volgt via Italstudio een taalcursus in Salerno. De ochtenden zijn gevuld met taallessen, maar na een paar uur hard studeren is er ’s middags tijd voor een culturele, culinaire of actieve activiteit. Annerike: ‘Na schooltijd organiseert Accademia Italiana wekelijks meerdere activiteiten waarvoor je je kunt inschrijven, van een bezoek aan het kasteel van Salerno en kooklessen tot een wandeltocht langs een stukje Amalfikust en een wijnproeverij. Wijnseminar op school Annerike: ‘Docente Angela weet niet alleen alles over de Italiaanse taal, maar ook over wijn. Ze is dan ook de aangewezen persoon om een seminario di vino te geven. Er zijn tien studenten uit alle hoeken van de wereld die zich willen verdiepen in de wijnen uit de regio Campanië. Voor we starten, wil Angela graag weten of we al kennis hebben gemaakt met de lokale wijnen, zo ja welke wijnen en wat we ervan vonden. Na een kort rondje is het tijd voor een les over de vini della Campania. Campania Felix, het...
Proef het beste van Italië

100 jaar Aperol – het recept voor Aperol Spritz én alles wat je moet weten over dit Italiaanse aperitief

Aperol viert feest! Het bekende feloranje Italiaanse aperitief viert deze zomer zijn honderdste verjaardag. En Aperol zou geen Aperol zijn als dit niet gepaard gaat met veel feestelijke cocktails, zowel in thuisbasis Padova als in de rest van Italië en Europa. Het recept voor Aperol Spritz Er zullen deze zomer heel wat Aperol Spritzes worden klaargemaakt. Gelukkig is dat in een handomdraai gebeurd. Het recept is namelijk heel simpel: je vult een glas met ijsblokjes, voegt gelijke delen Aperol en prosecco toe en schenkt er tot slot een scheut bruiswater bij. Serveer met een schijfje sinaasappel en pronto is je Spritz! Variëren met de hoeveelheden kan natuurlijk, als je je Spritz juist wat sterker of minder sterk drinkt. ‘Het is een beetje als met koffie,’ schrijft Tessa Kiros in haar Venetiaanse kookboek Ciao Bella. ‘Het ligt nogal persoonlijk en gevoelig.’ Haar favoriete recept: eerst vier ijsblokjes, dan zestig milliliter Aperol, vervolgens zestig milliliter witte wijn en...
Sardinië

Sella e Mosca (Alghero) – de grootste wijnproducent van Sardinië

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Sardinië, met veel verschillende wijnproducenten. Een van de bekendste én de grootste van het eiland is Sella e Mosca, gevestigd in Alghero. Naast heerlijke wijnen heeft deze wijngaard een rijke geschiedenis. Liza ging langs voor een tour en een wijnproeverij. Liza: ‘Het terrein van Sella e Mosca bevindt zich op slechts vijf minuten rijden van het vliegveld van Alghero, dicht bij de stad. Als ik de poorten door rijd en het terrein oprol, zie ik uitgestrekte wijngaarden om me heen. Een paar honderd meter verderop staan verschillende gebouwen in negentiende-eeuwse stijl en er is zelfs een kerk. Als ik de receptie en winkel binnen wandel, word ik vrolijk begroet door Anna Cadeddu, die mijn gids zal zijn. Zeven miljoen flessen eilandwijn Als de naam Sella e Mosca je bekend voorkomt, maar je nog nooit een wijn van dit wijnhuis hebt geproefd, ken je misschien de oprichters: Erminio Sella, ingenieur (en familie van de oprichters van Banca...