Proef het beste van Italië Massimo Gelato – Italiaans ijs in de Amsterdamse Pijp
De Amsterdamse Pijp is sinds dit voorjaar een Italiaans adresje rijker, met de komst van Massimo Gelato op de hoek van de Van Ostadestraat en de Tweede Van der Helststraat (om de hoek van ons kantoor, hoera!).
Massimo Gelato is de ijssalon van Massimo Bertonasco, die het maken van gelato met de ijslepel kreeg ingegoten. Zijn oma had namelijk een latteria, zuivelwinkel, in een klein dorpje aan de Ligurische Bloemenrivièra, waar ze onder meer ijs verkocht. In een beperkt aantal smaken, maar Massimo was verkocht. Ook hij wilde graag ijs maken zoals zijn familie dat jarenlang deed, niet meer in Ligurië, maar in hartje Amsterdam.
Hij ging te rade bij zijn nonna, die hem haar ijsrecepten toevertrouwde. Massimo bestudeerde ze en perfectioneerde ze en ging in de leer bij een Italiaanse ijsmeester. Toen het ijs helemaal naar zijn zin was, ging hij op zoek naar een geschikte plek, die hij vond op een straathoek in de Amsterdamse Pijp.
Hier schuilen verschillende smaken ijs in grote bakken...
Proef het beste van Italië Piatto – buonissimi bordjes in Utrecht
Zeven jaar Ciao tutti is reden voor een feestje, zowel hier op de blog, voor jullie als lezers – met mooie winacties, nieuwe boeken met Rome in de hoofdrol en nieuwe City Walks (met om te beginnen een prachtige route langs de pareltjes in Pistoia) – als voor het hele Ciao tutti-team van bloggers, journalisten, taalexperts en fotografen.
Helaas lukte het niet om dit jubileum gezamenlijk in Italië te vieren (met ruim veertien onderling af te stemmen agenda’s en twee boekdeadlines), maar we vonden een prima alternatief in hartje Utrecht: Restaurant Piatto (inmiddels verhuisd naar Rhenen)!
Saskia ging begin januari al even voorproeven van de verschillende piatti die bij Piatto op het menu staan. De polpo brasato (gestoofde octopus met een salade van gerookte aardappel, kappertjes, platte peterselie en citroen) smaakte al veelbelovend; we waanden ons even aan de Venetiaanse lagune of op een kleurrijk Italiaans eiland.
Bijna nog lekkerder waren de gnocchi con cinghiale...
Sardinië Snorkelen in het kristalheldere water van Sardinië
Het kristalheldere water lonkt op Sardinië. Het is een van de betere plekken in Europa om te duiken en te snorkelen. Felice was door Eva-Sardinia en Archimete, een duik- en snorkelschool aan de noordkust van het eiland, uitgenodigd om kennis te maken met de onderwaterwereld van Sardinië.
Felice had haar duikpasje al klaar liggen, maar helaas zorgde de stevige mistral die geregeld voorkomt op Sardinië voor teveel beweging in het water. Daardoor zou het zicht tijdens het duiken minder goed zijn. Niet getreurd, want op Sardinië kun je zelfs met een snorkeluitrusting al genoeg zien van de planten en dieren die de zee bij Sardinië bevolken.
Bij Archimete, dat een prachtige locatie heeft weten te bemachtigen in een baai vlak bij Alghero, worden we opgewacht door Giovanni, Sandro (de eigenaar), Antonio en Daniela. Een warm welkom van deze vrolijke Italianen zorgt dat we nog meer zin hebben in ons snorkelavontuur. We worden rondgeleid in hun mooie ‘kantoor’ aan het water. Trots laten...
Calabrië De mooiste stranden van Calabrië – van Tropea tot Capo Rizzuto
Calabrië wordt bijna geheel omringd door zee. De regio grenst aan de Tyrreense Zee in het westen en aan de Ionische Zee in het oosten, hetgeen voor zo’n achthonderd kilometer aan stranden zorgt.
Je vindt er zowel populaire badplaatsen, met kleurrijke lidi (strandtenten met een eigen strand) en restaurants, als vrije stranden, onaangetaste baaitjes en steile rotsen. Genoeg afwisseling om tijdens een vakantie elke dag op een ander strand neer te strijken!
We maakten een lijstje met de volgens ons tien mooiste stranden van Calabrië:
Roccella Ionica (Reggio Calabria)
Op dit strand wappert een welverdiende Bandiera Blu, de Blauwe Vlag, die toegekend wordt aan schone stranden waar het zwemwater van uitstekende kwaliteit is. Dit strand met fijn zand is een ideaal toevluchtsoord voor wie op zoek is naar rust.
Tropea (Vibo Valentia)
Tropea is in heel Italië beroemd om haar unieke ligging: hoog op een rots, uitkijkend over zee. Op het strand zijn tal van voorzieningen en goed uitgeruste...
Campanië Reggia di Caserta – imposant en elegant paleis met uitgestrekte tuinen vol waterpartijen
Niemand had zich, voorafgaand aan de bouw van het Palazzo Reale in Caserta, ook maar enige voorstelling kunnen maken van de grootsheid van het uiteindelijke paleis en de tuin. Maar het werd precies zoals Karel III van Bourbon en zijn architect Luigi Vanvitelli voor ogen hadden: imposant, dramatisch, elegant en groots.
Het gigantische paleis en de uitgestrekte tuinen in barokstijl vormen samen een van de indrukwekkendste van Italië. Het is dan ook niet vreemd dat het Palazzo Reale, samen met het Aquaduct van Vanvitelli en het San Leucio Complex, sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Naar ontwerp van Luigi Vanvitelli
Het koninklijke paleis werd gebouwd voor Karel III van Bourbon, zoon van Philips V, Koning van Napels. Het moest niet alleen het symbool worden voor zijn nieuwe, zelfstandige koninkrijk, maar ook de grandeur van het Paleis van Versailles overtreffen.
In 1752 stelde Karel III de alom geprezen architect Luigi Vanvitelli aan om zijn ambitieuze plannen te...
Proef het beste van Italië Italiaanse kookcursus van La Cucina del Sole in Amsterdam
Nicoletta Tavella staat het liefst in La Cucina del Sole, haar goed uitgeruste keuken in hartje Amsterdam – waar je je als je niet beter weet in Italië waant in plaats van in onze hoofdstad. Na een avond koken verwacht je bij het naar buiten gaan uitgestrekte graanvelden en olijfboomgaarden in plaats van grachtenpanden en oneindige rijen fietsen.
Nicoletta geeft onder meer de cursus ‘De basis van de Italiaanse keuken’ waarin je de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken leert zodat je voortaan als een echte Italiaanse chef in de pannen kunt roeren.
De basis van de Italiaanse keuken
Tijdens deze vierdelige cursus leer je het volgende:
Les 1 – Klassieke Italiaanse gerechten, antipasti en hapjes
Je begint met een verzameling Italiaanse klassiekers die in het repertoire van iedere Italië-minnende kok horen: frittata met verse kruiden en zoete uien, vleesballetjes in tomatensaus, crespelle met pesto rosso en mozzarella (kleine gevulde crêpes uit de oven), focaccia met tomaat...
Proef het beste van Italië Het dolcissimo Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Ciambelline, amaretti, baci di dama, cantucci, ricciarelli, brutti ma buoni, tortelli dolci, cannoli, pesche dolci, millefoglie, salame di cioccolato, crostate, focaccine… Zodra je Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari openslaat, loopt het water je in de mond.
De paginagrote foto’s van de Italiaanse lekkernijen geven je meteen zin om een schort voor te binden en bloem, eieren en melk tevoorschijn te halen. Al komt die zin in bakken misschien nog wel meer door de foto’s die het boek sieren. Als Sarena samen met haar oma en haar tante aan het bakken is, spatten de passie en het plezier van hen allemaal af. Je hoort bijna Sarena’s vrolijke lach en de Italiaanse plagerijtjes die net als de bloem tijdens het bakken over de tafel vliegen.
Het is prachtig om te zien hoe Sarena dat typisch Italiaanse gevoel van huiselijkheid, van authenticiteit en van traditie heeft weten te verpakken in een kook- of beter gezegd bakboek. Het is misschien nóg prachtiger om te zien hoezeer haar...
Nieuws uit Italië Ape van Piaggio – geliefde Italiaanse bezige bijtjes op drie wielen
In Rome kom je ze op elke straathoek tegen, de kleine vrachtwagentjes met drie wielen die – als broertje van de Vespa (‘wesp’ in het Italiaans) – de naam Ape (Italiaans voor ‘bij’) kregen.
De wagentjes die door de smalle straatjes van Rome hobbelen zien er meestal niet al te glamourous meer uit. Het zijn grotendeels aftandse wagentjes, met roestplekken, butsen en graffiti – en volgeladen met veel meer dan het wagentje eigenlijk kan bevatten.
Geen toonbeeld van Italiaans design
Wat dat betreft is de Ape nu niet het toonbeeld van het Italiaans design, in tegenstelling tot zijn broer de Vespa, die sinds enkele jaren weer enorm in populariteit is gestegen, ook buiten de Italiaanse landsgrenzen.
De Ape kan zijn populaire grote broer echter niet bijhouden – zowel niet qua snelheid als qua imago. Maar jullie hebben, net als wij, vast wel eens vertederd staan kijken naar zo’n aftands karretje.
Vooral in de stad maken ze echt deel uit van het beeld dat we van Italië hebben,...
Calabrië I Bronzi di Riace – gebronsde mannen uit zee
In het zuiden van Italië bevindt zich het grootste museum ter wereld, althans volgens de Franse archeoloog Salomon Reinach.
Toen een paar vissers in 1928 in de zee bij Marathon in plaats van vissen originele Griekse beelden opvisten, schreef hij: ‘Het rijkste museum van oudheden in de hele wereld ligt op een voor ons ontoegankelijke plek; op de bodem van de Middellandse Zee.’
Twee bronzen mannen opgedoken
Ook voor de kust van Calabrië zijn belangrijke ontdekkingen gedaan. Zo zijn er vlak bij het plaatsje Riace twee bronzen mannen uit zee opgehaald. In zijn boek De Middellandse Zee – een persoonlijke geschiedenis vertelt Fik Meijer het verhaal van deze gebronsde mannen die eeuwenlang op de bodem van de zee leefden:
‘Het waren in dit geval geen vissers die er bij toeval op stuitten. Een Italiaanse sportduiker, Stefano Mariottini, zag ze als eerste. Op 16 augustus 1972 dook hij in zee voor wat een routineduik leek te worden. Maar toen hij op een diepte van acht meter een...
Amalfikust Amalfi & Cilento – ontdek de spectaculaire kustlijn van Campanië
Toen de uitnodiging voor de blogtour #SalernoC2C in onze virtuele brievenbus belandde, stonden we allemaal te stuiteren. Een paar dagen langs de Amalfikust en door de Cilento reizen, dat wilden we allemaal wel.
Helaas voor ons bleken onze agenda’s bezet. Gelukkig wilde Nadine Landman, een trouwe lezer die Ciao tutti al vanaf dag één volgt, graag onze plek innemen. De komende dagen doet ze verslag en neemt ze ons mee naar de spectaculaire kustlijn van de regio Campanië.
Nadine: ‘Ik was al verliefd op Italië, maar na deze vijfdaagse blogtour langs de absoluut romantische Amalfikust is mijn liefde voor Italië nóg groter geworden!
De lokale gidsen lieten mij en andere reisbloggers het allermooiste van de Amalfikust en de Cilento zien, om ook de onbekendere plaatsjes in dit gebied op de kaart te zetten. Wees dus gewaarschuwd: na mijn verhalen en vooral bij het zien van de foto’s zul je dit kleine doch veelzijdige paradijs op aarde niet langer kunnen weerstaan.
Het dolce...
Proef het beste van Italië Proef de magische pasta van Benedetto Cavalieri uit Puglia
Voor het proeven van Puglia hoef je niet helemaal naar de hak van de Italiaanse laars te reizen. In eigen land proef je van een van de beste pasta’s ter wereld: de magische pasta van Benedetto Cavalieri, die wordt gemaakt in Puglia.
Benedetto Cavalieri was een gepassioneerde man uit Zuid-Italië. Een man met een droom: hij wilde iedereen laten genieten van de allerbeste pasta, pasta die gemaakt wordt van het gouden graan dat groeit onder de warme Pugliese zon. Hij richtte een klein bedrijfje op dat nu al door de derde generatie wordt gerund en gevestigd is in Maglie, in de buurt van Otranto. Daar groeit namelijk het beste graan van heel Italië, daar maakt men de beste selectie van harde tarwesoorten.
Zoals Benedetto Cavalieri voor ogen had, beheert het bedrijf het hele proces: vanaf de kweek van de verschillende soorten harde tarwe tot de rijping, van het drogen van het graan (dat minimaal een jaar duurt) tot het maken van het meel en uiteraard de productie van de pasta zelf.
Voor...
Proef het beste van Italië Wereld Nutella Dag – 5 februari
Vandaag is het World Nutella Day, oftewel Wereld Nutella Dag! Deze bijzonder lekkere dag werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en is een initiatief van de Nutella-fans Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijfsters die in Italië wonen en helemaal verslingerd zijn aan de bekende hazelnootpasta.
Bij ons wordt Nutella vooral geconsumeerd als boterhambeleg – maar dankzij Het grote Nutella-kookboek is daar wel een beetje verandering in gekomen. Van de uit Italië bekende crêpes met Nutella tot bijzondere koekjes, taarten en toetjes: als Nutella-fan moet je dit boek gewoon op de plank hebben staan!
Speciaal voor deze Wereld Nutella Dag hebben we een makkelijk maar heerlijk recept voor een mokkataart met Nutella gekozen. Niet al te veel werk, maar een overheerlijk resultaat. Duik dus snel de keuken in zodat je straks kunt roepen: Festeggiamo il Giorno della Nutella! Laten we Nutella Dag vieren!
Mokkataart met Nutella
Ingrediënten: 6 eieren | 250 gram suiker | een halve...