Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Friuli-Venezia Giulia

Maak een kanotocht over de Natisone rivier bij Cividale del Friuli

Een van de mooiste rivieren van Friuli-Venezia Giulia is de Natisone, in het oosten van de regio. Deze afwisselende waterweg van maar liefst drieënzestig kilometer start op de grens van Friuli en Slovenië, op een hoogte van vierhonderdvijftien meter boven de zeespiegel. Het eerste deel van de rivier markeert de grens van Italië en Slovenië, om vervolgens dieper Slovenië in te stromen. Na een korte reis komt de rivier dan Italië binnen, om te eindigen in de rivier de Torre, die weer uitmondt in de Isonzo om uiteindelijk in de Golf van Trieste te stromen. Met Wildvalley kun je een deel van de Natisone per kano verkennen. Erwin neemt je graag mee op deze prachtige tocht. Erwin: ‘Vanuit Cividale del Friuli rijden we richting San Pietro al Natisone, waar we om tien uur hebben afgesproken met de eigenaren van Wildvalley, Andrea en Ilaria. Wildvalley ligt net buiten het dorp, op een klein industrieterrein, bij bar Al Most. Na een sterke caffè start Andrea met de uitleg over de...
Milaan

Bezoek de Biblioteca Braidense in Milaan, een van de belangrijkste bibliotheken van Italië

Er zijn wereldwijd verschillende bibliotheken die bijna alleen al reden zijn voor een reis, zoals Trinity College Library in Dublin, het Clementinum in Praag en de Bibliothèque Sainte Geneviève in Parijs. Ook Italië kent zo’n bibliotheek: de Braidense in Milaan. Inge van Milaan met Local neemt je mee naar deze bijzondere bibliotheek. Een culturele impuls voor de wijk Brera Inge: ‘Reis even mee terug in de tijd, naar de Milanese wijk Brera halverwege de achttiende eeuw. De stad was net tweehonderd jaar in handen geweest van de Spanjaarden; een lastige periode met veel armoede en een aantal pestepidemieën die het leven behoorlijk lastig had gemaakt. Er kwam een einde aan toen de Oostenrijkers het voor het zeggen kregen in dit deel van Italië. Een belangrijke en florerende periode brak aan toen keizerin Maria Theresia in 1740 aan de macht kwam. Deze dame heeft een flink aantal hervormingen ingevoerd, onder andere op het vlak van de inrichting van de verschillende politieke...
Proef het beste van Italië

Drie tips voor het maken van de perfecte pizza van La Pizzata di Luca

Tijdens onze reizen in de laars schuiven we altijd graag aan bij een authentieke pizzeria, waar we genieten van misschien wel het bekendste gerecht van Italië: de pizza. Ook thuis genieten we met regelmaat van een zelf gebakken pizza. Luc van La Pizzata di Luca geeft Erwin daarom drie fijne tips, waardoor je thuis de perfecte pizza op je bord kunt toveren. Kies bloem met de juiste W-waarde Erwin: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk – en dat is zeker het geval bij de voorbereiding van het pizzadeeg. Het deeg moet voor het in de oven kan, eerst rijzen. De rijstijd is afhankelijk van de W-waarde van het meel. Het is zeg maar de kracht van de bloem die je gebruikt. Deze waarde kan voor pizzadeeg variëren tussen honderdtachtig en vierhonderd, maar het liefst gebruik je bloem met een waarde tussen tweehonderdtachtig en vierhonderd. Hoe hoger het getal, hoe langer de rijstijd van het deeg. Bedenk dus vooraf goed wanneer je je pizza wil bakken en wanneer je het pizzadeeg gaat...
Proef het beste van Italië

Geniet van authentieke Italiaanse pasta’s van Pastaficio

Een goed pak pasta mag niet ontbreken in je voorraadkast. De grootste collectie authentieke Italiaanse pasta’s – van klassieke spaghetti en tagliatelle tot verrassende vormen – vind je bij Pastaficio. Eigenaren Alessio en Mauro zijn grote pastaliefhebbers en halen sinds 2016 meer dan honderdvijftig (!) soorten Italiaanse pasta naar Nederland. Ze zijn klein begonnen met een eigen webshop waar je pasta kunt bestellen, maar inmiddels worden de pasta’s ook geserveerd bij de betere restaurants in Nederland en België. Pasta’s met een verhaal Alessio: ‘Elke pasta die we vanuit Italië naar Nederland halen, moet een verhaal hebben, een eigen karakter en iets dat de pasta uniek maakt. Daarnaast moet de pasta op ambachtelijke manier gemaakt zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van de beste tarwe. We verkopen dus niet zomaar pasta, maar pasta met een verhaal, een eigen karakter én een perfecte smaak.’ Voor iedereen een passende pasta Met een assortiment van meer dan...
Sardinië

Arzachena – een wereld vol archeologische schatten

In de streek Gallura, in het noordoosten van Sardinië, ligt Arzachena, met veel schitterende archeologische monumenten en de kleurrijke trappartij die naar de Santa Lucia leidt. Scalinata di Santa Lucia – tijdelijk kunstwerk op de trappen Het charmante geheel van trap en kerk doet een beetje denken aan de Santa Maria in Aracoeli in Rome, maar dan in het klein. De trap is zo’n bezienswaardigheid omdat de treden sinds enkele jaren tot een waar kunstwerk zijn omgetoverd. Met tijdelijke kunstinstallaties mogen steeds nieuwe kunstenaars hun creativiteit loslaten op de trappartij – vaak met een explosie van kleuren als gevolg, die prachtig afsteekt tegen de kale gevel bovenaan. In 2019 was de trap een regenboog, in 2021 vormden de treden samen een albero della vita, een levensboom. La Scatola del Tempo – het kleinste museum van Italië Een eerste tijdreis in Arzachena maak je bij La Scatola del Tempo, het kleinste museum van Italië – volgens sommige Arzachenesi zelfs van de...
Puglia

Es van Gianfranco Fino uit Puglia – de beste rode wijn van heel Italië

Welke rode wijn uit Italië is nu de beste? Op die vraag kunnen wij misschien niet direct een eenduidig antwoord formuleren – immers: de gustibus non disputandum est – maar volgens het Italiaanse maandblad Gentleman kan er toch echt maar één de beste zijn. Gentleman vergelijkt elk jaar de wijntoplijstjes van Gambero Rosso, Veronelli, Bibenda, Vitae, Doctor Wine en Luca Maroni. Als – verrassende – winnaar komt dit jaar de wijn Es uit de bus, van wijnmaker Gianfranco Fino uit Puglia, die in 2004 serieus startte met het maken van wijn. Ondanks deze relatief korte carrière – zeker in de wijnwereld is nog geen twintig jaar niets – weerklinkt Fino’s naam nu tot ver over de Italiaanse grenzen. Ook wij laten je graag kennismaken met deze wijnmaker én met zijn prijswinnende wijn. Magie in de buurt van Manduria Jesper nam voor ons een kijkje bij de cantina van Gianfranco Fino in Puglia, waar in 2005 de eerste 2600 flessen Es werden gebotteld. Sinds die tijd groeit het aantal...
Sardinië

Sardijnse hoedjes

Nina reist over Sardinië, op zoek naar het echte Italië. Dat vond ze dit keer in een wel heel bijzondere winkel! ‘In de winkelstraat van Oristano stikt het van de kleine zaakjes. Een winkel vol objecten voor de bruidsschat, een pastafabriekje. We stiefelen van etalage naar etalage. Opeens beginnen Andrea’s ogen te stralen: een hoedenwinkel! Hij is al maanden opzoek naar een ouderwetse pet. Zo een die alle oude mannetjes in Italië hebben maar die tegenwoordig ook steeds meer door hippe jonge mannen wordt gedragen. We stappen het winkeltje binnen. De oppervlakte is niet meer dan vijf vierkante meter maar op iedere centimeter ligt een hoed. Baretten, hoge hoeden, petten, in alle soorten en maten. De meneer achter de toonbank kijkt verbaasd op. ‘Buongiorno ragazzi! Posso aiutarvi?’ Waarschijnlijk heeft hij niet veel klanten en al helemaal geen blondines vergezeld door een baby. Andrea legt uit wat hij zoekt en de man begint meteen in allerlei kasten te graaien. Met gesloten...
Proef het beste van Italië

Da bere: de wijnen van Podere29 uit Puglia

Terwijl wij in Friuli-Venezia Giulia en Toscane verblijven, attendeerden Ciao tutti-lezers Anne Coen en Paul Grimmon van bere.bene in het Belgische Lier ons op het wijnhuis Podere29. We vroegen Anne om ons iets meer te vertellen over dit wijnhuis, waarmee een bijzondere geschiedenis verbonden bleek te zijn. Anne: ‘Podere29 was de naam die het Opera Nazionale Combattenti gaf aan het perceel waar het huidige wijnhuis van Giuseppe Marrano staat. In 2004 kocht Marrano in località Borgo Tressanti nabij Cerignola, op tien kilometer van de Adriatische kust, het terrein waar tot dan graan geteeld werd. Hij begon met de aanplant van een autochtoon en nobel druivenras uit het noorden van Puglia, de Nero di Troia.’ Terra ai Reduci – de geschiedenis van het Opera Nazionale Combattenti Het Opera Nazionale Combattenti? Daar hadden we nog nooit van gehoord. Gelukkig legt Anne haarfijn uit wat deze organisatie deed: ‘In het begin van de twintigste eeuw onderging Italië een zware crisis op...
Friuli-Venezia Giulia

Ontdek de mooiste dorpjes van de regio Friuli-Venezia Giulia

Ken je dat? Na uren slingeren door een verlaten Italiaanse heuvellandschap zie je ineens in de verte een dorpje opdoemen. Prachtig! Je besluit erheen te rijden en te stoppen om er even rond te kijken, in alle rust te genieten van je ‘ontdekking’. Zodra je de parkeerplaats op draait, sta je weer met beide benen op de grond: alleen maar Nederlandse nummerborden. Natuurlijk doet het aantal toeristen niets af aan de schoonheid van een plek, maar zou het niet geweldig zijn om nog echt onontdekte Italiaanse dorpjes te verkennen? Het kan, in Friuli-Venezia Giulia. Vandaag geven we vijf juweeltjes van dorpen prijs, die klaar zijn om door jou ontdekt te worden… #1 Cividale del Friuli In 53 voor Christus gesticht als ‘Forum Iulii’ door Julius Caesar himself. Forum Iulii verbasterde in de loop der eeuwen tot Friuli – en zo werd dit kleine dorpje de naamgever voor de hele regio Friuli-Venezia Giulia). Het hele historische centrum van Cividale staat op de erfgoedlijst van Unesco en is...
Proef het beste van Italië

Giusti – de oudste producent van aceto balsamico in Modena

De regio Emilia-Romagna kent niet alleen prachtig cultureel Unesco Werelderfgoed, maar ook ontzettend veel culinair erfgoed, waaronder Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, tagliatelle al ragù bolognese en tortellini. Ook balsamico is een van de streekproducten waar Emilia-Romagna trots op is. De productie vindt vooral plaats in en om Modena. Dit ‘zwarte goud’ wordt gemaakt van de lokale druivensoorten Trebbiano of Lambrusco. Het strenge Italiaanse consortium dat de kwaliteit en herkomst van bekende producten waarborgt, kent aan de aceto balsamico een DOP-status toe. Ook de aceto balsamico van Giusti mag dit keurmerk dragen. In Modena kun je het interessante museum van Acetaia Giusti bezoeken, waar je in een authentieke entourage de geschiedenis van de aceto balsamico ervaart. Eeuwenoude balsamico Wij geven alvast een voorproefje van deze heerlijke historie. Giuseppe Giusti startte al in 1605 met het produceren van aceto balsamico, in Modena. Hij was destijds niet de...
Proef het beste van Italië

Velenosi – verleidelijke wijnen op de grens van Le Marche en Abruzzo

Voor Rik Timmer van Vinidirisa is Le Marche, met een kustlijn van honderdtachtig kilometer, meerdere beschermde natuurparken, bergen en tientallen prachtige steden en dorpen, een van de mooiste regio’s van Italië. Rik: ‘Persoonlijk heb ik een voorliefde voor deze regio. San Benedetto del Tronto heeft echt mijn hart veroverd. De stad staat vooral bekend vanwege de haven en visserij. Tegenwoordig vind je hier alles: een heerlijk strand, vriendelijke mensen, goede restaurants, fijne barretjes, een historisch centrum, een prachtige boulevard, nachtclubs en – in het hoogseizoen – een bruisend stadscentrum. San Benedetto del Tronto heeft alles wat je in het ‘echte’ Italië zoekt. Daarnaast is een bezoek aan Grottammare of de middeleeuwse stad Ascoli Piceno een absolute aanrader. Ascoli Piceno is de thuisbasis van wijnhuis Velenosi, waar Vinidirisa de trotse importeur van is. Velenosi is met maar liefst tweeënvijftig exportmarkten een van de belangrijkste (wijn)bedrijven uit de...
Friuli-Venezia Giulia

Scarbolo – bijzondere Pinot Grigio uit Friuli-Venezia Giulia

Pinot Grigio is voor de meeste mensen bekend terrein als het aankomt op Italiaanse wijnen. Maar hoe goed kennen we dit druivenras eigenlijk echt? Rik Timmer van Vinidirisa vertelt je meer over deze geurige druif. Rik: ‘Met zijn lange en goed geregistreerde geschiedenis, die teruggaat tot de Bourgogne in de veertiende eeuw, heeft Pinot Grigio de Europese paden van monniken, keizers, legers en handelaren gevolgd voordat hij in de negentiende eeuw Italië bereikte. Emilio di Sambuy, een generaal uit Piemonte, bracht enkele wijnstokken naar de laars. Deze druivenranken arriveerden uiteindelijk ook in de noordoostelijke regio’s Friuli-Venezia Giulia, Veneto en Trentino-Alto Adige, waar de druif tot op de dag van vandaag zijn beste karakter uitstraalt. Pinot Grigio is, net als Pinot Blanc, een mutatie van Pinot Noir. Het is een van de weinige witte druivenrassen met een donkere schil. Het is een druif die het beste resultaat laat zien in koelere gebieden. Friuli-Venezia Giulia is mede...