Naar hoofdinhoud Naar navigatie
3 november 2025

Spaghetti all’assassina uit Zin in pasta

Voor deze ‘moordenaarspasta’ hoef je niet letterlijk iemand in de pan te hakken. Degene die de naam heeft bedacht, was simpelweg zo verrast door de scherpte van de pasta, dat hij de chef die het had bedacht een moordenaar noemde. Het is dan ook een moorddadig lekker recept als je van pasta met een beetje pit houdt!

Wat heb je nodig?

Voor twee personen heb je nodig: 250 gram gezeefde gepureerde tomaten (passata) | 2 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra om te besprenkelen | een teentje knoflook, iets geplet | 2 rode pepers, fijngehakt | 180 gram spaghetti | zout en peper | geraspte Parmezaanse kaas, om te bestrooien

Hoe maak je spaghetti all’assassina?

Breng 400 milliliter water en 200 gram van de gezeefde gepureerde tomaten aan de kook in een grote pan. Breng dit op smaak met zout en peper en laat even opstaan voor een mooie tomatenbouillon.

Verhit de olie in een grote gietijzeren pan, fruit hierin de knoflook en de chilipepers tot ze geuren. Verwijder de knoflook en voeg dan de rest van de gezeefde gepureerde tomaten toe. Verdeel dit gelijkmatig over de pan, voeg vervolgens de spaghetti in een gelijkmatige laag toe en laat dit twee minuten bakken, waarbij de pasta aan de bodem van de pan kan plakken.

Keer de spaghetti met een spatel en bak de andere kant ook twee minuten. Voeg dan een soeplepel tomatenbouillon toe. Roer voorzichtig, schep de spaghetti weer om en voeg, wanneer alle vloeistof is opgenomen, nog een soeplepel bouillon toe.

Ga door tot de pasta al dente is. Uiteraard mag de pasta niet aanbranden, maar het geheim is om de spaghetti gelijkmatig aan de pan te laten plakken, zodat deze een knapperige consistentie en een bruine kleur krijgt. Verdeel de pasta over twee borden en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Zin in pasta

Nog meer zin in pasta? Duik dan in het kookboek Zin in pasta van Giovanna Torrico, met meer dan negentig recepten voor een lekker bord pasta.

Of je nu zin hebt in orecchiette met broccoli, een Siciliaanse timballo, rigatoni alla Norma, spaghetti alla Nerano, amatriciana, cacio e pepe, bucatini met boerenkoolpesto, romige rigatoni met tomaten en burrata, pasta alla grica, pompoenlasagne, cannelloni alla sorrentina of trofie met pesto, je zet het allemaal in een handomdraai op tafel.

Voor het zeldzame geval je iets overhoudt, zijn er bovendien heerlijke recepten voor restjes pasta, zoals Napolitaanse frittatine. Al bladerend door dit boek krijg je van elke pagina vanzelf zin in pasta!

Ook lees je wat er in je Italiaanse voorraadkast zou moeten staan, hoe je pasta kookt en welke saus het beste past bij welke pastavorm.

Zin in pasta | Giovanna Torrico | fotografie: Lisa Linder | ISBN 9789048323135 | € 17,99 | Veltman Uitgevers | koop Zin in pasta bij je lokale boekhandel of bestel via deze link bij bol.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

Bol AlgemeenBol Algemeen