BolognaDeze link opent in een nieuw tabblad is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes). Volgens een mooi Italiaans verhaal zouden deze tortellini zijn gemodelleerd naar de navel van Venus, de godin van de schoonheid. Se non è vero, è ben trovato, zou een Italiaan zeggen. Als het niet waar is, is het in elk geval leuk bedacht – en in dit geval ook erg lekker!
Naast de tortellini kun je in Italië tientallen soorten pasta vinden. Dan moet je natuurlijk wel weten waar je naar moet vragen. Daarom in deze blog een lijst met een groot aantal pastasoorten, van de grappige cavatappi tot en met de enige echte maccheroni:
agnolotti | gevulde deegkussentjes |
anelli | pasta in de vorm van ringetjes |
anolini | gevulde deegrondjes |
barbine | lett: baard; dunne, lange pasta |
bavette | lange, platte pasta met ribbeltjes |
bigoli | dikke, lange pasta, gemaakt van zeer zacht deeg |
bombolotti | pasta in de vorm van flinke buisjes |
bozzoli | pasta in de vorm van coconnetjes |
bricchetti | lett: baksteentjes; kleine platte pasta voor in de soep |
bucatini | lange, dunne, holle pasta |
cannelloni | korte, buisvormige pasta met vrij grote diameter |
cappelletti | gevulde pasta in de vorm van hoedjes |
cappelli d’angelo | lett: engelenhaar; heel dunne en lange pasta |
caramelle | pasta in de vorm van toffees |
casarecci | korte, gekrulde pasta |
cavatappi | pasta in de vorm van kurkentrekkers |
cavatelli | half opgerolde pasta |
conchiglie | schelpvormige pasta |
creste di galli | pasta in de vorm van hanenkammen |
denti d’elefante | olifantstanden |
ditali | kleine, korte pasta in de vorm van buisjes |
eliche | pastavorm die beter bekend is als fusilli |
fagottini | gevulde pasta, iets groter dan ravioli |
farfalle | pasta in de vorm van vlinders |
fettuccine | lange, lintvormige pasta |
fiocchetti | pasta in de vorm van vlokjes |
fiori | pasta in de vorm van bloemen |
fusilli | pasta in spiraalvorm |
garganelli | opgerolde, geribbelde pastavelletjes |
gemelli | lett: tweelingen; in elkaar gedraaide pasta |
gigli | pasta in de vorm van lelies |
gnocchetti | pasta in de vorm van gnocchi |
gomiti | pasta in de vorm van elleboogjes |
lasagne | brede, lange pastavellen voor ovenschotels |
lingue di passeri | lett: mussentongetjes; korte pasta in de vorm van tongetjes |
linguine | zeer dunne, lange pasta |
lumache | holle pasta in de vorm van slakkenhuizen |
maccheroni | vrij lange, buisvormige pasta |
maccheroni alla chitarra | langere, platte pasta (als gitaarsnaren) |
malfatti / maltagliati | lett: slecht gemaakt / gesneden; pasta zonder vaste vorm |
mezze maniche | pasta in de vorm van halve mouwen |
mezzanelli | korte, holle pasta |
millerighe | pasta met duizend ‘rimpeltjes’ |
nastri | pasta in de vorm van lintjes |
nidi | nestjes van pasta |
occhi di lupo | pasta in de vorm van wolfsogen |
orecchiette | kleine, oorvormige pasta |
paglia e fieno | lett: stro en hooi; groene en gele tagliatelle door elkaar heen |
pansotti | gevulde driehoekjes van pasta |
pappardelle | zeer brede lintpasta, dikker dan tagliatelle |
penne | korte, holle pasta |
perciatelli | de naam voor bucatini in Midden- en Zuid-Italië |
pipe | pasta in de vorm van pijpjes |
racchette | pasta in de vorm van tennisrackets |
radiatori | pasta in de vorm van radiatoren |
ravioli | gevulde deegkussentjes, met een kartelrandje |
reginette | lange, brede pasta met gegolfde randjes |
rigatoni | korte, buisvormige pasta, meestal met geribbelde buitenzijde |
ruote | pasta in de vorm van wieltjes |
sagnarelli | ongeveer vijf centimeter lange, vrij brede pasta met golvende randen |
sedanini | lett: stengeltjes bleekselderij; penne maar dan iets dunner |
sigarette | lett: sigaretten; iets dunnere cannelloni |
spaghetti | lange, dunne, gladde pasta |
spaghettini | zeer dunne spaghetti |
stelline | pasta in de vorm van sterretjes, voor in de soep |
stivaletti | pasta in de vorm van laarzen |
stracci | lett: vodden; pasta in de vorm van lapjes stof |
strozzapreti | lett: priesterwurgers; in de vorm van een uitgewrongen doek |
(of een priesterboordje) | |
tagliatelle | lintpasta, volgens de officiële regels precies acht millimeter breed |
tagliolini | de smallere variant van tagliatelle |
tonnarelli | synoniem voor de maccheroni alla chitarra |
torchietti | pasta in de vorm van toortsen |
tortellini | gevulde deegkussentjes |
tortiglioni | pasta in de vorm van spiraaltjes |
trenette | lange pasta die vooral in Ligurië wordt gegeten |
trenne | driehoekige penne |
trofie | opgerolde pastavelletjes |
tubetti | pasta in de vorm van korte buisjes |
vermicelli | lett: wormpjes; korte pasta voor in de soep |
zite | kleine buisjes, meestal met ribbeltjes |
geweldig dat overzicht met alle pastasoorten, ideaal om te weten over welke pasta men spreekt in mijn italiaanse kookboeken. kijk met spanning uit naar de resterende namen.
kan nergens AVENA18 vinden, is toch ook een pasta , lijkt op rijst maar is pasta
Klopt, maar het wordt in Italië niet vaak als pasta gegeten, meer als een soort vermicelli in de soep…