Naar hoofdinhoud Naar navigatie
14 mei 2025

Il Cammino del Lago Maggiore – een wandelroute van elf etappes langs het meer

Ga je op vakantie naar het Lago Maggiore? Wandel dan een of meer etappes van Il Cammino del Lago Maggiore, een circa tweehonderddertig kilometer lange lus rond het meer, in elf etappes.

De Cammino del Lago Maggiore is het resultaat van een project van Tracciaminima, waarbij de route samen met de locals is uitgestippeld. Twee jaar lang werd er gewandeld, in kaart gebracht, verbeterd en opnieuw gewandeld, totdat de route helemaal perfect was.

Na de officiële presentatie bij het klooster van Santa Caterina del Sasso, aan de westzijde van het Lago Maggiore, dat uiteraard ook deel uitmaakt van de route, kan iedereen nu op pad om de mooiste plekjes rondom het meer te ontdekken.

Wandelen in Italië en Zwitserland

Het Lago Maggiore is het op een na grootste meer van Italië, met schitterende villa’s en tuinen langs de waterkant. Tijdens de Cammino del Lago Maggiore wandel je door de Italiaanse regio’s Lombardije en Piemonte maar ook een stukje door Zwitserland, in het kanton Ticino.

De afstanden variëren van vijftien tot vijfentwintig kilometer, met een wisselende moeilijkheidsgraad. Je kunt uiteraard alle etappes lopen, maar ook slechts één of twee, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Ook kun je kiezen of je met de klok mee of tegen de klok in wil lopen.

De route loopt – natuurlijk – niet alleen langs de oever van het meer. Als je de hele tijd in de buurt van het water zou blijven, zou je te veel last hebben van de hitte. Daarom wijk je vaak van het asfalt af en kun je volop van het landschap rondom het meer genieten. Zeker in de lente en de herfst, als de natuur op haar mooist is.

Il Cammino del Lago Maggiore sluit zo perfect aan bij het concept van langzaam en duurzaam toerisme, waarbij je verborgen plaatsen, lokale ambachten en gevarieerde landschappen ontdekt en contact maakt met de lokale bevolking.

Van Sesto Calende naar Meina

De eerste etappe – als je met de klok meeloopt – voert van Sesto Calende naar Meina. Het is een gemakkelijke etappe van vierentwintig kilometer met net geen vierhonderd hoogtemeters.

Sesto Calende is – mede dankzij de ligging aan de rivier de Ticino – een van de grotere plaatsen aan de Lombardische oever van het Lago Maggiore. Je kunt het plaatsje vanaf veel andere plaatsen aan het meer dan ook goed per veerboot bereiken.

Na vertrek in Sesto Calende steek je al snel de grens met Piemonte over. Via het Parco Naturale dei Lagoni di Mercurago en Arona. Bewonder na aankomst in Meina zeker de Santa Margherita, met prachtige fresco’s.

Van Meina naar Stresa

De tweede etappe is met vijftien kilometer en dik driehonderd hoogtemeters wat korter en ook voor de niet zo geoefende wandelaar goed te lopen.

Stresa, de eindbestemming van deze etappe, is een van de bekendste plaatsen aan het Lago Maggiore. Al in de negentiende eeuw was het een populaire toeristische bestemming voor rijke aristocraten. Het centrum van de stad, vol historische gebouwen en sfeervolle pleinen, is heerlijk om lekker rond te struinen.

Wandel je niet meteen verder, breng dan zeker een bezoek aan het Parco Pallavicino, een oase van groen met een uitgebreide collectie planten, bomen en bloemen uit verschillende delen van de wereld, die perfect passen in de schilderachtige setting van het meer.

Het hoogtepunt van het park is de indrukwekkende dierentuin, die een verscheidenheid aan exotische vogels, herten, pauwen en lama’s herbergt.

Van Stresa naar Intra

Hoewel het nog altijd een makkelijk te lopen etappe is, is de route van Stresa naar Intra met vierentwintig kilometer en bijna vijfhonderd hoogtemeters wel wat pittiger dan de voorgaande etappe.

Je wandelt rondom het meest westelijke stukje van het Lago Maggiore, met als finale een mooi stuk over de boulevard van Verbania, tot in Intra.

Even bijkomen van het wandelen? Blijf dan een dagje langer voor een bezoek aan Villa Taranto, waar je je laat betoveren door de fontein met putti, de coniferenlaan, een doolhof vol dahlia’s, enorme waterlelies, de unieke terrastuinen en een zee aan lotusbloemen.

Naast prachtige bloemen en beelden is de tuin ook beroemd om zijn waterpartijen, waarvoor water wordt gebruikt dat direct uit het Lago Maggiore wordt gepompt.

Van Intra naar Cannobio

De vierde etappe is met vierentwintig kilometer en achthonderd hoogtemeters wat pittiger dan de eerste drie etappes. Vooral een aanrader voor geoefende wandelaars dus!

Gelukkig kun je wel goed uitblazen in Cannobio, een charmant dorpje aan de noordelijke oever van het Lago Maggiore, met – voor wie nog wat energie over heeft – een mooie promenade langs het meer waar het goed flaneren is.

Even uitblazen? Op het brede zandstrand kun je heerlijk bijkomen van je wandeling, met een verfrissende duik in het meer.

Van Cannobio naar Ascona

De etappe van Cannobio naar Ascona voert grotendeels over Zwitserse bodem. Het is met twintig kilometer geen lange route, maar door de bijna negenhonderd hoogtemeters wel een pittige wandeling.

Na aankomst in Ascona, niet ver van Locarno, is het goed toeven op het Piazza Motta, waar je met een aperitivo terugblikt op de etappe die je hebt afgelegd.

Als je niet meteen de volgende dag weer op pad gaat, kun je de Collegio Pontificio Papio bezoeken, met prachtige fresco’s, de Pietro e Paolo-kerk met een imposante klokkentoren, het Casa Serodine aan het Piazza San Pietro en het Museo Comunale d’Arte Moderna, met moderne kunst als afwisseling van al die prachtige vergezichten die al wandelend aan je voorbijtrekken.

Van Ascona naar Vira

De zesde etappe voert geheel over Zwitserse bodem, van Ascona via Locarno naar Vira. Met vijfentwintig kilometer en slechts honderdzestig hoogtemeters een lekker makkelijke etappe halverwege de wandeling.

Geniet tijdens deze etappe van de zogenaamde Riviera del Gambarogno, met vooral in het voorjaar een overdaad aan kleurrijke bloemen. Vira is het historische centrum van deze Rivièra. Het hart van het dorp heeft de kenmerken van vervlogen tijden behouden, met oude huizen die tegen elkaar leunen, smalle steegjes, arcades en de San Pietro-kerk, die uitkijkt over het Lago Maggiore.

Van Vira naar Maccagno

Deze vierentwintig kilometer tellende etappe is een van de zwaarste van de Cammino del Lago Maggiore, met name vanwege de twaalfhonderd hoogtemeters – met uiteraard wél prachtige panorama’s als beloning.

Na Caviano steek je de grens met Zwitserland over, terug naar Italië. Als je nog puf hebt na deze etappe (of als je een dagje langer blijft), wandel dan naar het Santuario della Madonna della Punta, vanwaar je wederom mooi uitzicht hebt over het Lago Maggiore.

Ook de moeite waard is het Museo Parisi Valle, dat is gevestigd in een brug die over de rivier Giona is gebouwd. Je bewondert er een permanente collectie hedendaagse kunst, maar er worden ook interessante tentoonstellingen georganiseerd.

Liever even uitrusten? Maccagno heeft twee mooie stranden: het kiezelstrand van Parco Giona, met speeltuin, beachvolleybal- en basketbalveld en een skatepark en het kleinere strand van Ronco delle Monache.

Van Maccagno naar Luino

Deze achtste etappe is met vijftien kilometer niet zo lang, maar door de bijna achthonderd hoogtemeters nog wel een flinke kluif. Gelukkig kun je in Luino lekker uitblazen.

Luino is de grootste stad aan de oostelijke oever van het Lago Maggiore en biedt veel terrassen en restaurants. In het haventje kun je een boot huren om Luino ook vanaf het water te bekijken en je voeten wat rust te gunnen.

Eenmaal terug aan wal wandel je over de autovrije promenade langs het meer, die zich over meer dan anderhalve kilometer uitstrekt, vanaf de nieuwe haven langs de Viale Dante, de aanlegsteiger van de veerboot op het Piazza dell’Imbarcadero en het Serenelle-strand.

Aan de oevers van het meer zijn groene grasvelden met bloemperken aangelegd, met fonteinen en speeltoestellen. Er zijn ook bankjes en trappen waar je even neer kunt strijken om van het uitzicht te genieten.

Vlak bij de kruising van Via Dante met Via XV Agosto, de weg die de oever met het centrum van Luino verbindt, staan het standbeeld van Giuseppe Garibaldi en het Palazzo Verbania.

Ben je op woensdagochtend in Luino? Dan kun je je hart ophalen aan de grootste markt aan het Lago Maggiore, met zowel veel lekkernijen als kleding, tassen, schoenen en huishoudelijke artikelen.

Van Luino naar Laveno

Zorg in elk geval dat je goed uitgerust bent als je uit Luino vertrekt, want de negende etappe is met vierentwintig kilometer en bijna vijftiendhonderd hoogtemeters echt een kuitenbijter.

Neem dus wellicht een extra dagje in Laveno, zodat je kunt genieten van de sfeer van deze kleurrijke havenplaats én van een bezoek aan de ruim duizend meter hoge Monte Sasso del Ferro.

Gelukkig hoef je niet te voet omhoog: de kabelbaan brengt je in ongeveer een kwartier naar een uitkijkpunt voor een onvergetelijke blik op het Lago Maggiore, de Alpen en bij helder weer zelfs de skyline van Milaan!

Bezoek weer terug in Laveno ook het middeleeuwse fort, de Santi Filippo e Giacomo (met een uniek orgel), de Chiesa dell’Invenzione di Santo Stefano en de Villa De Angeli Frua, waarin tegenwoordig het stadhuis van Laveno te vinden is.

Van Laveno naar Ispra

Tijd voor de tiende en dus de voorlaatste etappe, die drieëntwintig kilometer lang is, met circa vierhonderdzestig hoogtemeters. Vanuit Laveno wandel je allereerst naar het klooster van Santa Caterina del Sasso, dat is gebouwd tegen de rotswanden van de heuvel en daardoor letterlijk boven het water hangt.

Het klooster werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is sindsdien een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in het gebied rondom het Lago Maggiore.

Het klooster heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Zo diende het als toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers, maar tijdens de renaissance was het bijvoorbeeld ook een belangrijke plek voor kunstenaars en intellectuelen. In de negentiende eeuw werd het klooster gerestaureerd en werden de kerk, de kapel en de kloosterruimtes opengesteld voor bezoekers.

Daarna zet je koers naar Ispra, een levendig plaatsje met dank aan de aanwezigheid van het JRC (Joint Research Center) en de internationale medewerkers en gasten.

Bezoek de San Martino en het Mausoleo di Castelbarco en volg – als je nog energie over hebt met het einde van de wandeling in zicht – de Passeggiata dell’Amore, een schilderachtig wandelpad langs de oever van het meer, dat begint bij de aanlegsteiger voor boten aan de voet van de Via Verbano, waar je verschillende liefdesgedichten leest.

De route loopt langs het belangrijkste strand van Ispra, passeert Caffè Vespucci en gaat dan verder langs een negentiende-eeuws dok en een metalen loopbrug over het water. Aan het einde van de route kun je langs dezelfde weg terugkeren of verder via de uitdagender Anello delle Fornaci.

Van Ispra naar Sesto Calende

De laatste etappe voert van Ispra terug naar Sesto Calende, over vierentwintig kilometer en driehonderdzeventig hoogtemeters. Het is een lange maar geen lastige route, zodat je volop kunt genieten van de laatste kilometers en het uitzicht op het Lago Maggiore.

Hopelijk kijk je dan ook terug op een mooie reis, waarbij je het Lago Maggiore stap voor stap hebt leren kennen!

Op de website van Il Cammino del Lago Maggiore vind je alle details plus een kaart. Hier vind je ook de data waarop je deze route met een groep en gids kunt lopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen