Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een wintervakantie in Italië: natuurlijk kan dat!

Het prachtige Italië wordt vaak geassocieerd met warme zomerdagen, maar heb je wel eens nagedacht over een winterse reis? Italië leent zich ook perfect voor een vakantie in de winter.

Je reis gaat er natuurlijk wel wat anders uitzien dan in de zomer, maar ook dit brengt zijn charme met zich mee. Van winterse gerechten op de skipistes in het hoge noorden tot vaak nog tot ver in november aangename temperaturen in het zuiden; het is maar net waar je voor kiest.

Van besneeuwde bergtoppen tot sfeervolle kerstmarkten

Dat Italië een divers land is, is bij de meeste mensen wel bekend. Je vindt er (bijna) alles, van historische binnensteden vol bezienswaardigheden tot pittoreske dorpjes aan zee, van ongerepte natuur (denk aan hoge bergen maar ook bijzondere vulkanische eilanden en ontelbaar veel meren) tot schitterende stranden.

Ook in de winter geniet je van deze diversiteit. In het noorden bezoek je de majestueuze Dolomieten die zijn bedekt met een laag sneeuw.

De grote steden als Rome, Florence en Venetië zijn iets rustiger dan in het hoogseizoen. Bovendien worden ze in december voorzien van magische kerstverlichting en kraampjes vol kerstlekkers en -versieringen.

In het zuiden voelt de aanloop naar kerst weer anders, want hier zit je in november vaak nog lekker in de zon. Desondanks worden ook de fotogenieke dorpjes in Puglia met kerst nóg mooier dan anders, dankzij de sprookjesachtige kerstverlichting (zoals we je in deze blog laten zien).

Zorg er zeker in de winter ook voor dat je een reisverzekering afsluit. De weersomstandigheden kunnen namelijk ook in de winter voor problemen zorgen. Zo zorg je ervoor dat je vakantie niet in het water valt als er iets mis mocht gaan en geniet je zonder zorgen van de diversiteit die winters Italië je te bieden heeft.

Hoe is het weer in Italië in de winter?

De diversiteit van Italië vind je zeker terug in het weer. In elk deel van het land vind je verschillende weersomstandigheden. Er is zeker kans op neerslag, maar wel een stuk minder dan in Nederland en België.

In Noord-Italië heerst een echt winters klimaat. Met temperaturen rond het vriespunt en hevige sneeuwval is dit de perfecte vakantieplek voor skiërs en snowboarders.

Een stuk zuidelijker zijn de temperaturen milder. Met een beetje geluk kun je in december nog in T-shirt op een terras in Rome, Lecce of Syracuse lunchen!

Let wel: het weer laat zich steeds moeilijker voorspellen, maar gemiddeld genomen is de winter in Italië – met uitzondering van de noordelijke regio’s en andere bergachtige gebieden – veel zachter dan bij ons.

Wintersport of overwinteren?

Een echte winterliefhebber kan zijn geluk in Italië niet op. Wintersporters bezoeken natuurlijk het noorden, met heerlijke skioorden als Cortina d’Ampezzo, Val Gardena en Livigno. Ze zijn perfect voor een gezellige week skiën, snowboarden en andere winterse activiteiten.

Liever overwinteren? Trek dan wat verder naar het zuiden voor lekker veel zonuren. Op Sicilië vind je meer zonuren en een hogere temperatuur dan op veel andere plekken in Europa. Hier voelt het alsof je de winter een jaartje overslaat!

Praktische overwegingen bij een winterse vakantie in Italië

Een reis in de winter vraagt wel wat meer voorbereiding dan een zomerse vakantie. Aangezien de temperaturen flink schommelen, zul je dit goed in de gaten moeten houden. Houd hier dus rekening mee wanneer je je kleding inpakt.

Reis je met de auto richting het zuiden? Wees dan goed voorbereid op de winterse omstandigheden in het noorden. Winterbanden zijn in bepaalde regio’s tussen half november en half april verplicht.

Sluit in elk geval naast een reisverzekering ook altijd een annuleringsverzekering af. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan, want gezondheid en weersomstandigheden kunnen in de winter flink wat instabieler zijn dan ’s zomers.

Zo ga je goed voorbereid op pad om te genieten van al het moois en lekkers dat Italië ook in de winter te bieden heeft. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *