Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Wereldwonderen in Italië: het Colosseum en de Toren van Pisa

Wat het Colosseum en de Toren van Pisa met elkaar gemeen hebben? Ze staan als enige Italiaanse monumenten op de lijst van Wereldwonderen!

Wereldwonderen-Italie

Wie een reis langs al deze wonderlijke monumenten wil maken, kan dat nu lekker thuis op de bank doen, dankzij Lonely Planet Wereldwonderen. Al bladerend worden de geheimen van vijftig wereldwonderen onthuld, met gedetailleerde tekeningen en stap-voor-stapafbeeldingen. Dankzij de vele feiten, statistieken en praktische reisinformatie droom je even heerlijk weg!

Wij nemen je vast even mee naar de twee Italiaanse Wereldwonderen: het Colosseum en de Toren van Pisa:

Het Colosseum in Rome

‘Oude straten voeren je eerst naar de oude ruïnes van het Forum van Augustus en een van ’s werelds oudste winkelcentra, de markt van Trajanus. Je loopt over Mussolini’s Via dei Fori Imperiali, die dit historische gebied ruw doorsnijdt. Terwijl je de weg vervolgt, probeer je het rumoerige verkeer weg te denken. En dan, na een bocht in de weg, zie je plotseling de imposante muren van het Colosseum.

Colosseum, Rome

Dit is een monument van meedogenloze macht, het toonbeeld van het gewelddadige verleden van Rome. Je vermijdt de als gladiatoren uitgedoste fotografen en loopt door een poort waar bij een loket in de schaduw kaartjes worden verkocht. Met zo’n kaartje mag je een andere poort door en enkele trappen op, waarna het inwendige van het Colosseum zich voor je opent.’

Een paar niet te missen feitjes over het Colosseum

Het Colosseum was het grootste amfitheater uit het Romeinse rijk: het bood plaats aan ruim vijftigduizend bezoekers.

De mooie architectuur met zuilen, bogen en uitgestrekte rijen zitplaatsen staat in schril contrast met de gruwelijke schouwspelen die zich hier afspeelden.

Eeuwenlang kwam zowel de elite als het volk hier bijeen om toe te zien hoe duizenden gladiatoren, wilde beesten en gevangenen zich hier doodvochten.

Arena is het Latijnse woord voor ‘zand’: dit zand diende om het bloed van de slachtoffers te absorberen.

inside of Colosseum in Rome, Italy.

Trajanus, die regeerde van 98 tot 117, hield een honderdzeventiendaags festijn in het Colosseum, waarbij negenduizend gladiatoren en tienduizend dieren het leven lieten.

Meer lees – en zie – je in het boek, maar nóg beter is natuurlijk om het Colosseum zelf te bezoeken en de indrukwekkende arena met eigen ogen te zien.

De Toren van Pisa

‘Dit marmeren wonder, dat vervaarlijk overhelt en waarvan talloze reproducties in de souvenirwinkeltjes worden aangeboden, had gemakkelijk in een hoop puin kunnen eindigen. […]

Leaning tower of Pisa

De tweehonderddrieënnegentig treden vormen een steile klim naar de top. In de loop der eeuwen hebben de miljoenen voetstappen het marmer uitgesleten. Hoe hoger je komt, des te meer je met de toren mee leunt en des te gemakkelijker je voeten in het uitgesleten spoor op de treden glijden.

Weer iets hoger draait de trap naar de andere wand en wordt je door de schuine stand tegen de binnenmuur geworpen. Boven aangekomen is er het uitzicht op de rode daken van de stad. In het bovenste gedeelte hangen zeven koperen klokken. De bouwmeester zal zich er destijds niet van bewust zijn geweest dat zijn toren een amusante bezienswaardigheid zou worden.’

De bouw van de toren begon echter zo mooi: ‘In 1160 had Pisa zo’n tienduizend torens, maar nog geen klokkentoren voor zijn kathedraal. Een inwoonster van de stad, Berta di Bernardo, liet daarom bij haar overlijden geld na voor de bouw van een campanile, ofwel klokkentoren.’

Leaning Tower of Pisa

De toren is op dit moment gewoon weer te bezoeken, maar het scheelde niet veel of dit was niet meer mogelijk geweest: ‘In de loop der tijd kwam de toren jaarlijks één millimeter schever te staan. In 1990 dreigde de toren om te vallen. De kleine groene toegangsdeur werd met zijn enorme sleutel afgesloten en de toren was niet meer voor het publiek toegankelijk.

Dit zou een tijdelijke maatregel zijn, maar in 1993 stond de toren 4,47 meter uit het lood. Ook zonder de tred van een miljoen bezoekers per jaar, duidde het kruimelende en gebarsten gesteente aan de zuidzijde erop dat de toren onder zijn eigen gewicht aan het bezwijken was.’

Gelukkig is er nu genoeg steun voor het witte wonder van marmer, zodat Pisa haar beroemdste wonder nog niet hoeft te sluiten…

Lees meer over deze twee – en over alle andere – wereldwonderen in

Great Wonders-Omslag.indd

Lonely Planet Wereldwonderen | ISBN 9789021557786 | Kosmos Uitgevers | bestel Lonely Planet Wereldwonderen via deze link bij bol.com

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *