Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Casa di Giulietta – Julia’s huis (met het beroemde balkon) in Verona

Het is een van de bekendste plekken van Verona: het huis van Julia, of Giulietta, aan de Via Cappello. Al op de toegangspoort springen vele internationale liefdesverklaringen in het oog; sommige slordig geschreven met een dikke, zwarte stift, andere in een sierlijk handschrift of in kunstige graffitiletters.

Wanneer je eenmaal op de binnenplaats bent aanbeland, kom je nog meer van deze liefdesverklaringen tegen. De muren van Julia’s huis zijn op sommige plekken bijna niet meer te zien: ze worden helemaal bedekt door liefdesverklaringen in het Italiaans, Engels, Chinees, Frans, Japans, Spaans en Nederlands.

Veel briefjes (waarvan een groot aantal roze gekleurd of in de vorm van een hartje) zijn met kauwgom op het pleisterwerk geplakt, maar ook provisorische oplossingen (pleisters, post-itjes en postzegels) dienen als liefdesbetuiging.

Terwijl een paar pubers zich verdringen voor de muur en hardop alle Italiaanse liefdesuitingen lezen, op zoek naar iets originelers dan ‘Ti amo per sempre’ voor hun eigen briefje, dwalen onze ogen naar boven, naar het balkon van Julia – of wat daar nu voor door moet gaan.

Het balkon van Julia

Een van de lezers van Ciao tutti schreef vorige week dat het een sarcofaag zou zijn geweest en we kunnen die gedachte niet uit mijn hoofd zetten. Want als dat klopt, is het toch wel een heel vreemde samenloop van omstandigheden.

Zeker als je weet dat je hier, op het balkon, ook kunt trouwen. Het balkon en het veertiende-eeuwse huis van Julia zijn nog niet zo lang geleden door de gemeente Verona toegevoegd aan de lijst huwelijkslocaties. Dat zal de gemeente flink wat geld opleveren, gezien de populariteit van het balkonnetje. Wil je nog niet direct de stap nemen om je geliefde hier ten huwelijk te vragen, raak dan in elk geval even de rechterborst van de bronzen Julia aan; dat schijnt geluk te brengen in de liefde…

Letters to Juliet

Niet in Verona, maar toch genieten van de romantiek van de met kauwgom vastgeplakte briefjes en liefdesverklaringen in graffitiletters? Haal dan de film Letters to Juliet (net uit op dvd) in huis!

In deze film brengen de romantische straatjes, de Italiaanse levenslust en het befaamde balkon van Julia oude en nieuwe geliefden bijeen. De vakantie die de Amerikaanse Victor en Sophie in Verona doorbrengen, en die heel romantisch had moeten zijn, begint echter met een grote teleurstelling. Victor heeft namelijk nauwelijks oog voor Sophie: hij ziet alleen de exclusieve Italiaanse delicatessen en valt in katzwijm bij weer een heerlijke fles wijn of olijfolie.

Sophie besluit er dan maar in haar eentje op uit te trekken. Ze slentert door de straatjes van Verona en bezoekt het huis van Julia. Sophie komt tot de ontdekking dat een heel team van vrijwilligers de brieven die vrouwen van over de hele wereld nog altijd aan Julia schrijven, lezen en beantwoorden.

Wanneer Sophie zelf op een brief van meer dan vijftig jaar oud stuit en een brief terugschrijft, leert ze Claire Smith kennen. Samen gaan ze op zoek naar Claires Italiaanse jeugdliefde uit 1951, Lorenzo Bartolini. De Italiaanse mannen die ze vervolgens ontmoeten en die beweren de bewuste Lorenzo Bartolini te zijn, leveren hilarische (hoewel wat clichématige) scènes op.

Ligt de liefde voor Claire, en wellicht voor Sophie, toch nog op de loer in de stad van het beroemde liefdespaar aller tijden? Wees gerust, ik zal niet verklappen hoe de film afloopt. Ga zelf maar lekker kijken en zwijmelen!

Ontdek meer romantische plekken in Verona

Verona is het ideale decor voor een romantische wandeling. Met onze stadswandeling ontdek je alle romantische plekken die Verona rijk is. Andiamo!

Download From Verona with Love

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *