Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

6 tips voor je vakantie in Treviso – prosecco proeven, vliegtuigen spotten & kalfjes kijken

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (1)

Treviso is bij veel Italiëgangers vooral bekend om de luchthaven, niet ver van Venetië. Maar wist je dat de omgeving van Treviso ook een aantrekkelijke bestemming is voor een heerlijk groene vakantie? Tussen de wijngaarden – deze streek staat bekend om de bruisende prosecco – is van alles te beleven. Elena ging een paar dagen op pad met Marca Treviso en deelt haar belevenissen in een zestal tips.

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (2)

Daar bij die molen…
De zeventiende-eeuwse Molinetto della Croda in Refrontolo is een inspiratiebron (geweest) voor vele kunstenaars. Een serene en zeer pittoreske locatie in de vallei van de rivier de Lierza, waar je even volledig tot rust kunt komen terwijl je luistert naar het kletterende water van de waterval.

De molen staat symbool voor het lokale agrarische bestaan, dat stilaan verdwijnt door de industriële ontwikkelingen in de regio. Om de molen weer tot leven te brengen, is deze volledig gerestaureerd. De maalkamer is open voor bezoek, maar ook de bovenverdiepingen waar de molenaars vroeger woonden zijn toegankelijk. Regelmatig zijn er kunstexposities te vinden in de bijgebouwen. Vergeet ook niet het pad te volgen naar de top van de waterval, voor een mooi uitzicht op dit idyllische stukje Italië.

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (3)

Historische vliegtuigen spotten
In Nervesa della Battaglia vind je een vliegtuigmuseum in de buitenlucht, waar alle tentoongestelde vliegtuigen nog werken en zelfs regelmatig de lucht in gaan. Fondazione Jonathan Collection is een unieke plek die vliegtuigspotters niet mogen missen.

Onze gids vertelt gepassioneerd over zijn leven, dat zich grotendeels hier afspeelt. ‘Als ik ga vliegen geniet ik intens van de stilte die zich ‘s ochtends vroeg uitstrekt over deze vlakte. Niets wijst er dan op dat ik me in de eenentwintigste eeuw bevind. L’amore è per sempre…’

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (4) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (5)

We zijn getuigen van filmopnames met een replica van het vliegtuig dat gemaakt werd door de gebroeders Wright in 1903. Op het zonovergoten terrein is een set gebouwd, compleet met ouderwetse pilotenkostuums en een bladblazer. De ‘vliegscènes’ vinden echter gewoon plaats op de grond; er zijn namelijk maar twee personen die dit toestel kunnen en mogen besturen.

Peddelen door de natuur
Ben je graag actief bezig tijdens je vakantie? Maak dan een kajaktocht over de Sile, een rivier die door de Veneto kronkelt. Peddel rustig door de natuur, met slechts het ruisen van het riet en de fluitende vogeltjes om je heen, vaar onder met klimop begroeide bruggetjes door en laat je verrassen door de meest kleurrijke vlinders. Door de lichte stroming kun je gerust je peddel op de kajak laten rusten en je mee laten voeren door het landschap.

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (6) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (6a)

Kaas proeven en kalfjes kijken bij een latteria
In de wijngaarden in de Veneto wordt niet alleen veel prosecco geproduceerd, maar ook melk en kaas. In Farra di Soligo vind je Latteria Soligo, de zuivelboerderij van de familie Gallon. De Gallons produceren melk van hoge kwaliteit waar onder andere Casatella Trevigiana van wordt gemaakt, een zachte en milde kaas.

Deze regionale specialiteit is heerlijk met wat honing op toast. De eigenaar geeft je met alle liefde een rondleiding over de boerderij. Wellicht heb je net zoveel geluk als Elena en kun je een pasgeboren kalfje (van slechts één dag oud) bewonderen!

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (7a) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (7b) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (7c) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (8)

Prosecco proeven bij Astoria Wines
In Veneto, het land van de prosecco, mag een bezoek aan een prosecco-producent natuurlijk niet ontbreken. Elena ontdekte de wereld van Astoria Wines, een grote naam die bijvoorbeeld ook de prosecco leverde die de start van de Giro d’Italia in Apeldoorn met bubbels omringde.

Ze hebben een indrukwekkende collectie, met niet alleen prosecco maar ook andere wijnen en grappa. Tijdens een rondleiding ontdek je allerlei leuke weetjes over het productieproces. Zo worden de druiven op de pianura (vlakte) op mechanische wijze geplukt, terwijl de druiven op de colline (heuvels) nog met de hand worden geplukt. Ook leuk om te weten is dat Astoria bloemen met een sterke geur gebruikt als bestrijdingsmiddel, deels in plaats van het chemische alternatief.

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (13) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (14) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (15)

Natuurlijk nemen we een flesje mee naar huis. Helaas geen fles uit de bijzondere Venice Collection, waarbij de flessen zijn gemaakt van glas uit Murano, het glasblazerseiland in de Venetiaanse lagune. Maar de gewone prosecco smaakt al hemels…

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (16)

Prachtige pieve met kleurrijke fresco’s
Als laatste een tip voor een bijzonder kerkje én een prachtig panoramisch uitzicht in San Pietro di Feletto. Het is maar een klein kerkje, als je er nietsvermoedend langs loopt verwacht je er waarschijnlijk niet zoveel van. Maar de binnenkant is één grote verrassing: wanden vol met fresco’s versieren dit ogenschijnlijk sobere kerkje.

De binnenkant van de koepel laat fresco’s zien uit verschillende perioden: verwoest, verwijderd en opnieuw beschilderd. Wanneer de deuren naar buiten geopend zijn, word je bovendien getrakteerd op een panoramisch uitzicht op het glooiende landschap van de Veneto.

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (9) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (10) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (11) Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (12)

Met dank aan het Consorzio di Promozione Turistica Marca Treviso, de Camera di Commercio di Treviso-Belluno, de regio Veneto, de Città d’Arte del Veneto, Pedemontana Veneta e Colli en Aeroporto di Treviso Aer3 Antonio Canova voor het organiseren van de blog tour #MarcaTrevisoInVerde. Grazie mille per mostrarci questo bellissimo angolo dell’Italia!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *