Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Arquà Petrarca – het hart van de Colli Euganei

Als local in de regio Veneto heeft Rósza Rétei het geluk om dit geweldige gebied helemaal uit te kunnen pluizen en alle mooie plekjes te ontdekken. Ze deelt haar ontdekkingen ook graag met de lezers van Ciao tutti, met vandaag een bezoek aan de Colli Euganei.

Rósza: ‘Uiteraard staat de regio Veneto bekend om Venetië, dé magische stad met ontelbaar veel steegjes en kanaaltjes. Nu ik hier woon, denk ik bij Veneto echter niet alleen meer aan Venetië. Het gebied heeft namelijk nog veel meer te bieden, zoals de vulkanische Colli Euganei.

Op de weg naar onze eerste stop, het plaatsje Arquà Petrarca, geniet ik van het prachtige landschap. Tegen een horizon van oude villa’s en andere historische gebouwen rijzen de Colli Euganei op.

Arquà Petrarca is opgenomen op de lijst van i borgi più belli d’Italia (‘de mooiste dorpjes van Italië’). Al wandelend door de mooie straatjes waan ik me even in de middeleeuwen.

Dat Petrarca, een van de grootste Italiaanse dichters, naar wie dit dorp ook is vernoemd, hier zijn laatste jaren door wilde brengen, verbaast me niks. Het middeleeuwse stadje, dat wordt omringd door een karakteristiek glooiend heuvellandschap, zorgt voor een oase van rust.

Het huis van Petrarca, Casa del Petrarca, is tegenwoordig geopend voor publiek en met het bescheiden museum is het zeker een bezoekje waard. In het dorpje vind je ook tal van restaurantjes met op de kaart veel lokale gerechten, uiteraard met bijpassende lokale wijnen.

Een van de producten waar dit gebied om bekend staat is de olijfolie. Onze volgende stop is dan ook bij Evo del Borgo. Bij binnenkomst worden we direct vriendelijk ontvangen en komen er verschillende flessen olijfolie op tafel. Tijdens het proeven vertelt de eigenaar vol trots en passie over het productieproces van de verschillende oliën.

Naast de olijfolie is ook de wijn een belangrijk product van dit gebied. We gaan proeven bij wijnhuis Vignalta. Dankzij een geweldige ligging, hoog in de Colli Euganei, heeft het wijnhuis een prachtig uitzicht.

De eigenaar neemt ons mee de wijnkelder in, waar we tussen de houten vaten meer te weten komen over de geschiedenis en het productieproces van Vignalta’s wijnen.

Na een uitgebreide proeverij en met een goed gevulde achterbak rijden we terug naar huis, waar we nog lekker lang na kunnen genieten van de culinaire souvenirs uit deze heerlijke heuvels.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Hallo Ciao tutti-team, weer zo’n leuk artikel, zoals jullie er al zoveel publiceerden.
    Wij zijn ook in die streek geweest. Vooral het laatste huis van Francesco Petrarca vonden we de moeite van het bezoeken waard!
    Mijn beste wensen voor 2023 impliceren niet alleen een bravo! maar ook een aanbeveling om verder te gaan op jullie ingeslagen mooie pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *