Val Senales – de beste tips voor een vakantie in deze groene vallei

Te midden van een magisch berglandschap in Val di Non staat het prachtige hotel Gasthof Zum Hirschen.
Als je deze vallei voor het eerst bezoekt, kun je direct kennismaken met de ongerepte natuur, van dichte bossen en alpenweides tot bergreuzen en oorverdovende watervallen. Niet voor niets noemt de lokale bevolking dit stukje Zuid-Tirol ook wel ‘klein Canada’. Het is een waar paradijs voor iedereen die op zoek is naar outdoor activiteiten en ontspanning.
Na een prachtige autorit door Val di Non arriveert Erwin in het dorpje Senale, dat bestaat uit een verzameling huizen, het hotel en het Santuario della Madonna di Senale, omringd door sappig groene alpenweides.
Het langzame tempo van het dorpsleven vormt een welkom tegenwicht voor de hectiek van het moderne leven. De rust in Senale wordt alleen onderbroken door de kerkklokken.
Bij aankomst ontmoet ik de eigenaren van het hotel, broer en zus Mirko en Ingrid Mocatti, de derde generatie die het familiehotel runt.
Erwin: ‘Tijdens een welkomstdrankje op het gezellige terras komt direct het unieke verhaal van Zum Hirschen ter sprake. Dit is namelijk een hotel met een unieke geschiedenis, die wel achthonderdvijftig jaar teruggaat.
Deze rijke geschiedenis zorgt ervoor dat het hotel onderdeel is van Historic South Tyrol, een vereniging van gerenommeerde historische hotels en herbergen in Zuid-Tirol.
De eerste vermelding van het gebouw waar het hotel in is gevestigd is in de stadsarchieven van Senale, waar het in 1184 opduikt als gasthuis voor pelgrims en andere reizigers. Senale is tot op de dag van vandaag een pleisterplaats voor pelgrims naar het oudste heiligdom van Zuid-Tirol, het Santuario della Madonna di Senale, dat direct naast het hotel ligt.
Het is deze historische gastvrijheid waar Gasthof Zum Hirschen ook nu nog inspiratie vandaan haalt, maar dan met een nieuwe sfeer binnen de oude muren.
Na eeuwenlang dienst te hebben gedaan als gasthuis voor pelgrims werd het gebouw gekocht door Alois Kofler, die er na een grote verbouwing een traditioneel pension van maakte. Het hotel gaat later over in de handen van de familie Kofler-Mocatti, die het in 2017 zorgvuldig en volledig renoveert, om ervoor te zorgen dat elegantie én eenvoud hand in hand gaan met modern comfort.
Zum Hirschen heeft drie verschillende categorieën kamers: Hospitium, Gasthof en Luc. Het minimalistische ontwerp met natuurlijke materialen in warme tinten creëert een sfeer van rust, kalmte en soberheid.
De kamers zijn uitgevoerd in rustige witte en bruine tinten, die verwijzen naar de akkers en de bruine gewaden van de monniken. Kleuraccenten verwijzen naar de tinten van Val di Non zoals paardenbloemen en water.
Voor alle gasten zijn er ook een fijne sauna, een ontspanningsruimte en een heerlijk zonneterras. Vooral de panoramasauna is een lust voor het oog, met spectaculair uitzicht op de groene omgeving.
Deze heerlijke plek doet ook dienst als klassieke hete Finse sauna of als rustgevende bio-sauna met bergkruiden uit de omliggende weiden, die een bijzonder verfrissend effect hebben op lichaam en geest.
Naast de fijne sauna zijn er diverse spabehandelingen mogelijk. Erwin genoot tijdens zijn verblijf van een biologische hooiwrap. Tijdens deze twintig tot dertig minuten durende sessie fixeer je een kruidenkompres van biologisch hooi met een handdoek en warmwaterkruik tegen je lichaam.
Het geurige mengsel bestaat onder meer uit alpenkruiden als duizendblad, ribkruid en sint-janskruid. Deze behandeling, die bij voorkeur aan het einde van de middag wordt gepland, heeft een verzachtende, ontgiftende en ontzwellende werking. Het stimuleert de stofwisseling en ondersteunt de lever.
Een andere fijne behandeling is het voetbad met zwart zeezout en bosaroma’s die zich door de watertemperatuur van zevenendertig graden verspreiden door de kamer. Heerlijk na een lange dag in de natuur!
Het voetbad ondersteunt de ontzuring, stimuleert de afvoer van afvalstoffen en kan de doorstroming van geblokkeerde energie herstellen. Het ontvouwt zijn diep reinigende en regenererende werking via de voetzolen, een van de belangrijkste ontgiftingsroutes van het lichaam.
Na een fijn bezoek aan de sauna kun je even lekker luieren, lezen of een dutje doen in de knusse ontspanningsruimte of op het zonneterras. Naast het prachtige uitzicht geniet je hier ook van het sappigste seizoensfruit en versgeperste sappen die een bron zijn van waardevolle vitamines, kruidenthee uit de bergen en gezonde snacks.
Liever een heerlijke cocktail of een ander drankje? Dan bel je met de antieke telefoon naar de bar en geef je je bestelling door. Als de zon eenmaal schuilgaat achter de bergen, verandert het zonneterras in een uitkijkpunt onder een fonkelende sterrenhemel. Met een beetje geluk zie je ook de Melkweg!
Elke ochtend staat er bij Zum Hirschen een vers en gezond ontbijt voor je klaar, met allerlei seizoensgebonden ingrediënten uit de streek. Zo is je start van de dag een fijne mix van Slow Food en de lokale Zuid-Tiroolse keuken.
Ik geniet van een smoothie, gevolgd door een romige vla, verrijkt met bessen en andere vruchten uit Val di Non, een gepocheerd ei afkomstig van de Strickerhof-boerderij iets verderop en smaakvol speck van Widumhof, een slagerij op een steenworp afstand van het hotel. De biologische kaas en de diverse soorten brood zijn afkomstig van boerderij Roatnockerhof.
Uiteraard is er ook voldoende keuze voor liefhebbers van zoetigheid, zoals iedere dag een versgebakken cake, huisgemaakte jam en honing. Heerlijk bij een kopje biologische koffie!
Na het ontbijt is er voldoende ruimte om al het lekkers even te laten zakken. Neem plaats in de sfeervolle zitkamer en droom onder het genot van een romige cappuccino weg bij een van de vele tijdschriften of boeken.
De gastronomie van Zum Hirschen laat zich het beste omschrijven als een smeltkroes van twee culturen, de keukens uit Zuid-Tirol en Trentino. Een mix van stevige en authentieke Alpengerechten en een rijk palet aan Noord-Italiaanse smaken.
In het hotel is restaurant Cervo gevestigd waar chef-kok Erwin aan het roer staat. Cervo is Italiaans voor hert, terwijl het hotel juist de Duitse naam van het dier draagt.
De gerechten zijn eenvoudig en verfijnd. Ze zijn hier en daar beïnvloed door de geschriften van de twaalfde-eeuwse kruidendokter Hildegard von Bingen en kruidenexpert H.J. Weidiger. De producten zijn biologisch en bijna uitsluitend lokaal.
Ik proef onder meer een elixer van goudsbloemen, wortelgroenten en spar, erwtencrème met munt en ei en een vleesrolletje met kruidensalade, mierikswortelroom en geschaafde Trentingrana.
Ook krijg ik een verrukkelijke courgetteschuimsoep en een wildeknoflooksoep voorgeschoteld, gevolgd door pappardelle met sparrenscheuten en verse paddenstoelen en een luchtige soufflé van courgettes uit de tuin.
Elk gerecht is een feestje. Ik geniet van farinata met lentegroenten en geroosterde eendenborst op een bedje van risottino met kruiden en balsamico-paardenbloemhoning.
Als dolce smul ik van abrikozen-kwarkknödel met witte chocoladeschilfers. Mijn persoonlijke favoriet is een klassieker in een modern jasje, de aardbeientiramisù. De perfecte afsluiting van een heerlijk diner met verrassende gerechten!
De gerechten gaan vergezeld van lokale wijnen uit de kelder van Zum Hirschen. Ingrid is sommelier en adviseert graag welke wijnen het beste bij de verschillende gerechten passen.’
Wil jij zelf de magie van deze prachtige ongerepte vallei ervaren? Boek dan een verblijf bij Gasthof Zum Hirschen en dompel je onder in de rijke historie van deze unieke locatie.
Het hotel is geopend van eind maart tot eind december. In de maanden januari en februari is het hotel gesloten, maar kun je op zaterdag en zondag wel terecht bij restaurant Cervo.
Je kunt bij Zum Hirschen tal van ervaringen boeken. Stap bijvoorbeeld op een vintage Vespa uit 1962 en cruise door Val di Non, over de slingerende wegen door het groen. Boek een chocoladeproeverij of ga op bezoek in een traditionele speckkelder.
Neem een kijkje in de bakkerij waar het brood van Zum Hirschen vers gebakken wordt of ga op kruidenexcursie met Anita en ontdek de magie van de lokale kruiden in Val di Non. Het aanbod aan ervaringen verschilt per week, dus er zit vast iets passends voor je bij!