Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mei – dik duizend mijlen door Italië

Op de laatste dag van mei blikken we kort terug op onze belevenissen en reizen van deze maand. Natuurlijk komen alle bestemmingen later uitgebreid aan bod, maar op veler verzoek geven we jullie al een klein kijkje achter de schermen.

Mei betekende dit jaar vooral heel veel reizen. Het Ciao tutti-team legde gezamenlijk dik duizend mijlen af. Saskia en Carola maakten een heerlijke roadtrip door Puglia, Paul zoefde op een Vespa door de Toscaanse heuvels en Annerike verkende de omgeving van het Gardameer per scooter.

Willemijn genoot van een stedentrip Napels én van een paar dagen Abruzzo, Nadine werd voor haar verjaardag getrakteerd op een weekend Taormina en Saskia ontdekte een onbekend stukje Toscane – waar de temperatuur opliep tot 95 °C.

Ciao Tongeren
Mei begon echter met een reisje net over de grens. Saskia was aanwezig bij Ciao Tongeren, een bruisend Italië-evenement net over de grens. Veel Ciao tutti-lezers kwamen een gesigneerd boek kopen of Saskia om Italië-advies vragen.

De zon scheen volop, er was genoeg Italiaans lekkers te proeven en er klonk heerlijke Italiaanse muziek uit de speakers. De perfecte ingrediënten voor een meer dan gezellige middag, waarbij we ons echt even in Italië waanden!

Mooie media-aandacht voor Mijn Italië
Saskia combineerde haar reis naar Tongeren met een signeersessie bij Culitalia in Valkenburg en een interview voor de Limburgse radio L1 (dat je hier kunt terugluisteren).

Saskia: ‘Het is altijd weer even spannend als er een nieuw boek in de winkel ligt. Hoe wordt het ontvangen? Zijn de lezers enthousiast? Hebben ze iets aan alle verhalen en tips? Gelukkig werd Mijn Italië meer dan goed ontvangen, zo getuigden jullie vele mails. Dank voor al jullie enthousiaste reacties, complimenten en foto’s vanuit Italië. Heerlijk om te lezen en zien dat jullie met Mijn Italië in de hand de mooiste stukjes van Italië ontdekken!

Ook in de media was er fijn veel aandacht voor het nieuwe boek. Een kleine greep uit alle artikelen, vermeldingen en blogs: afgelopen week publiceerde Libelle een kort interview met mij (in hun jaarlijkse Italiënummer), Franska schreef er online een stukje over en Foodies tipte het in hun tricolore editie.

Terwijl ik nog elke week een flinke stapel boeken signeer, ben ik voorzichtig ook al bezig met een volgend boek. Maar daarover in een volgende maandelijkse update meer!’

De 18 leukste reisblogs van 2018
Grandissimo! MoMondo selecteerde 18 Nederlandse reisblogs die je in 2018 zeker zou moeten volgen. Ciao tutti staat ook op deze lijst, waarvoor Saskia haar favoriete artikel moest tippen. Dat viel nog niet mee; hoe kies je uit al die bijna vijfduizend artikelen die op Ciao tutti te vinden zijn nu slechts één favoriet?

Roadtrip door Puglia
Wát een heerlijke reis was dit! Saskia en fotografe Carola toerden een dikke week door de Valle d’Itria, het trulligebied in Puglia. In juni zullen we er uitgebreid verslag van doen (met de beste plekken om de mooiste trulli te spotten zonder andere toeristen in de wijde omtrek), de fijne B&B’s waar we sliepen (bij Masseria Serralta zelfs in een trullo) en de lekkerste adresjes die we onderweg tegenkwamen. Nu alvast een klein voorproefje in foto’s!

Zo leuk: we brachten na vier jaar weer een bezoek aan de oude mannetjes in Squinzano, die zichzelf stuk voor stuk herkenden in de foto’s van toen (die je in deze blog ziet)…

Dwalen door Matera
Tijdens ons verblijf bij Masseria Cesarina staken we ook even de grens met Basilicata over, voor een bezoek aan Matera. We bezochten onder meer een kunstenaar die op een kleine binnenplaats, gezeten op een houten krukje, de kleurrijke traditionele cucù maakt. Dit fluitje in de vorm van een kip is een van de symbolen van Matera. In juni vertellen we er meer over!

Op een Vespa door de Toscaanse heuvels…
Terwijl Saskia en Carola door Puglia toerden, zoefde Paul door de Toscaanse heuvels. Hij was een week op pad met The Vespa Trip en genoot in een decor van groene heuvels, klaprozen, veldbloemen en middeleeuwse dorpjes van Pisa via onder meer Siena en Lucca terug naar Pisa.

Tijdens de tussenstop in Lucca een extra verrassing bij deze toch al unieke ervaring: de Mille Miglia kwam precies die dag door Lucca. Paul schoot er een aantal prachtige plaatjes – en droomde later op het terras weg bij het idee om de Mille Miglia ooit nog eens helemaal te rijden. Voor wie dat ook wil, we deelden afgelopen maand de gedetailleerde route van deze bijzondere race.

… en langs het Gardameer
Annerike stapte ook op een Vespa. Samen met Motoragazzi maakte ze een tocht langs het Gardameer en door de Valpolicella. Ze logeerde bij Relais des Roches, waar een stel kittens elke dag zorgde voor vrolijke capriolen.

Daarna bracht Annerike een paar dagen door in Verona, onder andere om de nieuwe funicolare uit te proberen, die je naar een prachtig uitkijkpunt brengt.

Napels, Pompeï & Abruzzo
Willemijn is druk bezig met haar nieuwe boek. Om in de voetsporen van een van de hoofdpersonen te treden, bracht ze een bezoek aan Napels, Pompeï en Oplontis. Zo heerlijk dat de inspiratie dan bijna voor het oprapen ligt!

De laatste dagen van mei bracht Willemijn door in Abruzzo, met onder meer een bezoek aan de Santa Maria Assunta in Bominaco en Sulmona.

Een onbekend(er) stukje Toscane
Hoewel Saskia elke uithoek van Toscane wel dacht te kennen, werd ze deze maand tijdens een persreis volledig verrast met een bezoek aan een onbekend(er) stukje van deze regio. Ze dwaalde door het Parco delle Biancane, waar de temperatuur flink opliep, en proefde bijzondere kazen en bier gemaakt met de natuurlijke energie die in dit park wordt opgewekt.

Ze dook ondergronds, een oude mijn in bij Montecatini Val di Cecina, genoot van een speciale mijnwerkerspasta en was samen met een aantal mede-journalisten even the talk of the town. Saskia: ‘In de kleine dorpjes die we bezochten, weet iedereen alles van elkaar. Een kleine invasie van journalisten leidde tot behoorlijk wat leven in de brouwerij…’

Een beetje Italië in Nederland
Mei bracht Italië gelukkig soms ook lekker dicht bij huis, bijvoorbeeld met de street art van Blub, die ineens in Nederland opdook.

Nadine genoot bij Pomo D’oro in Den Haag van een Italiaanse avond, Saskia proefde in Kerkrade van de Italiaanse koffiecultuur tijdens een expositie met Italiaanse koffiemachines in de hoofdrol en ontdekte in Leeuwarden Eschers prachtige Italiësouvenirs.

Alle blogs van mei
Alle blogs die we in mei publiceerden nog eens op je gemak teruglezen? Je vindt ze via deze link!

Nieuwe reizen in juni
In juni staan ons weer een paar mooie reizen te wachten. Saskia gaat op pad in Molise en zet haar ontdekkingstocht in Toscane voort in onder andere Pietrasanta, Fivizzano en Volterra. Annerike gaat via Italstudio een taalcursus volgen in Sanremo. Op Instagram kun je op afstand alvast met ons meereizen, maar natuurlijk delen we alle inspiratie die we opdoen later ook hier op Ciao tutti!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *