Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik maart – de laatste boekloodjes & touren in eigen omgeving

Ciao tutti! De eerste helft van maart was zeer onstuimig. Niet alleen qua weer, maar vooral vanwege werk. Honderden e-mails belandden er dagelijks in onze mailbox, met vragen over jullie volgende vakantiebestemming. De mooiste bestemmingen vlogen daardoor voorbij op het scherm.

Gelukkig werd er ook buiten het scherm gereisd. Saskia startte de maand maart in Toscane, waarna ze in Monopoli, het sfeervolle havenplaatsje in Puglia, de laatste hand legde aan Mijn Puglia, dat over twee weken zal verschijnen.

Tijdens de tweede helft van maart liet de zon zich gelukkig ook in eigen omgeving wat meer zien. Tijd voor een tour langs Italiaanse adresjes, met onder meer de eerste lunch op het terras van dit jaar. Gelukkig kunnen we deze terugblik afgelopen weekend ook in het zonnetje schrijven. Kijk je mee terug op al onze belevenissen in maart?

Mijn Puglia – de eerste bestellingen & een sneak preview in Santé
Saskia: ‘Op het moment dat alle tekst en beeld voor mijn nieuwe boek zijn ingeleverd, denken de meeste van mijn vrienden dat het werk erop zit. Niets is minder waar, want woorden en foto’s moeten dan nog één geheel gaan vormen. Een logisch geheel, dat mooi op elkaar aansluit en bij elkaar past, en dat in alle details Puglia ademt.

Geen gemakkelijke klus, zo weet ik inmiddels uit ervaring. Eigenlijk is dit het enige onderdeel van het schrijven van een boek dat echt stress oplevert. Gelukkig gaat het dit keer redelijk soepel (en helpt een wandeling door Monopoli elke keer weer om mijn hoofd leeg te maken) en kan ik na twee weken van heel vaak herlezen en correcties doorgeven akkoord. Het boek mag richting drukker!

Dat kondig ik alvast aan, op zondag 17 maart. Wát een enthousiaste reacties volgen er! In totaal kwamen er die eerste week al meer dan driehonderd bestellingen binnen. Fantástisch!

Voor wie nieuwsgierig is: ik publiceerde al een klein voorproefje, over Vieste. Het magazine Santé publiceerde eveneens een sneak preview, met zes pagina’s vol Puglia-tips:

Italiaanse adresjes dicht(er) bij huis
Na de laatste woorden voor Mijn Puglia te hebben opgetekend in Monopoli, was ik wel toe aan een paar weekjes thuis. Niet alleen om de lancering van het boek goed voor te kunnen bereiden, maar ook om nieuwe reizen te plannen en in alle rust te kunnen schrijven (zonder zo’n grote deadline die boven mijn hoofd hangt).

Hoe heerlijk dat ook is, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en dus ging ik tussendoor op pad om Italiaanse adresjes voor jullie te spotten. Zo was ik onder meer in Maasmechelen en Utrecht. De blogs met alle lekkerste adresjes in beide plaatsen komen later deze maand online. Vandaag alvast een klein voorproefje:

cannoli proeven bij Il Buon Gusto in Maasmechelen
wijn proeven Enoteca Franco Gallo in Maasmechelen
koffie bij Cupp in Utrecht
wijnbar Verde Marrone in Utrecht
voorproeven bij Piero’s in Utrecht

Op een heerlijk zonnige donderdag verruilde ik mijn computer even voor het terras van Il Bacaro aan het Vrijthof in Maastricht, voor een romige bol burrata met pangrattato en zucchini én een flinke dosis zon.

Om de opening van de Boekenweek te vieren, was ik te gast bij Boekhandel Deurenberg in Kerkrade, waar Marc Charlier, Ciao tutti-lezer van het eerste uur, mij interviewde. Het blijft heerlijk om over Italië te praten, dus de tijd vloog voorbij. Gelukkig had Caro, Marcs vrouw, smakelijke Italiaanse hapjes gemaakt, zodat we nog even konden napraten.

De dag erna was ik te gast in de bibliotheek van mijn geboortedorp Meerssen, waar ik de film The Trip to Italy inleidde. Na mijn lezing genoten we van de film én van een heerlijk viergangendiner van Walking diner, met onder meer een arancino met gorgonzola en gestoofde runderwangetjes en een tricolore panna cotta.

Er waren veel (oude) bekenden, die ik soms al jaren niet meer had gezien. Heerlijk om te horen dat iedereen zo geniet van Ciao tutti en op afstand meereist. Grazie!

Ik sloot de maand af in Valkenburg. Allereerst bij de Kindervallei, waar broer Paul werkt. Om nog meer te kunnen betekenen voor het Ronald McDonald Fonds, waar de Kindervallei net als de Ronald McDonald Huizen onder valt, fietst Paul elk jaar de Homeride. Als Ciao tutti sponsor ik hem altijd, hetgeen dit jaar wordt beloond met ons kleurrijke logo op het Homeride-shirt. Dat moest ik natuurlijk even gaan bewonderen.

Vervolgens genoot ik bij Culitalia van een lekkere lunch, om de laatste details door te spreken voor de boekpresentatie van Mijn Puglia, waar Culitalia de hapjes zal verzorgen. Uiteraard in Pugliese stijl, maar meer verklap ik nu nog niet.

Last but not least sloot ik maart dicht bij huis af. Samen met Gabriele – alias Chef Italië – genoot ik van een echte Napolitaanse pizza bij Bancale 61, om de hoek van mijn huis. We maakten mooie culinaire plannen voor later dit jaar.

Al met al een afwisselende maand, drukker dan verwacht, maar dat geeft alvast het goede ritme aan voor de komende weken… April staat namelijk bol van de activiteiten, van twee dagen lang signeren tot de officiële boekpresentatie, van een Italiaans etentje met alle fotografen die een bijdrage hebben geleverd aan Mijn Puglia tot een paar mooie reizen.

Verslag volgt later deze maand uiteraard hier op Ciao tutti, maar live meekijken kan ook altijd via Instagram, waar ik (bijna) elke dag een foto deel. Ik zal op veler verzoek ook de stapels gesigneerde boeken niet vergeten op de foto te zetten!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *