Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Bagna cauda – een warm bad om in te dippen

Natascha: ‘Ik durf te wedden dat velen van jullie nog nooit gehoord hebben van deze Piemontese culinaire specialiteit, de bagna cauda, een typisch herfstgerecht dat elk jaar eind november in alle restaurants gevierd wordt tijdens Bagna Cauda Day.

Dit historische gerecht is ontstaan uit de zoutsmokkel en wordt gezien als typisch voor de cucina povera, de arme keuken. Vroeger werd namelijk accijns berekend op zout. Om deze belasting te omzeilen, werd op zout ingemaakte ansjovis – een goedkope vis – ingevoerd in Piemonte. Het zout werd na de grens gescheiden van de ansjovis, die uiteraard niet weggegooid werd, maar gebruikt werd in tal van Piemontese gerechten, waaronder de bagna cauda.

Letterlijk betekent dit ‘warm bad’ – en dat is het feitelijk ook: een warme dipsaus op basis van ansjovis en knoflook. Het wordt geserveerd met koude en warme groenten die je in dit warme bad kunt dippen.

Een typische groente voor bij de bagna cauda is de cardo gobbo, de wilde artisjok (kardoen). Die wordt vooral in de streek rond Nizza Monferrato gekweekt en is erg geliefd in Piemonte.

Tijdens Bagna Cauda Day (die meestal een lang weekend in beslag neemt, maar goed) serveren vele Piemontese restaurants enkel bagna cauda, om zo dit authentieke, maar weinig bekende gerecht onder de aandacht te brengen. Ondertussen zijn er zelfs internationale restaurants met Piemontese koks die eraan deelnemen, tot in Nieuw-Zeeland en Japan. Daar zullen de eters vast en zeker opkijken van de afwijkende maaltijd die ze voorgeschoteld krijgen…

Nicolas en ik zochten het vorig jaar wat dichter bij huis en trokken naar Ristorante del Pallone in Bistagno. Maar liefst vijftig mensen genoten er van deze lekkernij die verrassend zwaar uitvalt.  Door de vele groenten heb je het gevoel gezond te eten, maar na een paar schaaltjes bagna cauda voel je toch de grote hoeveelheid olijfolie op je maag liggen. In combinatie met een sterke knoflooksmaak en zoute ansjovis kun je je voorstellen dat je achteraf wel even een wandeling in de frisse buitenlucht nodig hebt om alles wat te verwerken.

Het is zeker geen gerecht om elke week te eten, maar gezellig is het wel om samen met je tafelgenoten in zo’n potje te dippen.

Bagna Cauda Day wordt in 2019 gevierd op 22, 23 en 24 november. Via deze link vind je alle deelnemende restaurants. Wil je Bagna Cauda Day thuis vieren, dan vind je hieronder het recept voor bagna cauda uit de officiële brochure van de Bagna Cauda Day:

Spoel 100 gram ansjovissen af onder koud stromend water. Na vijf minuten dep je ze droog. Pel twee bollen knoflook, halveer de teentjes en haal de scheuten in het midden er uit. Doe ze in een pannetje met melk en breng ze aan de kook. Daarna laat je ze gedurende vijftien tot twintig minuten zachtjes verder koken, tot de knoflook helemaal zacht geworden is.

Verwarm 125 ml extra vergine olijfolie en voeg de ansjovis toe. Laat de olie niet koken. Roer met een houten lepel tot de ansjovis helemaal gesmolten is in de olie.

Haal de knoflook uit de melk en voeg de knoflook toe aan de olijfolie met ansjovis. Plet de teentjes met een houten lepel en roer tot je een romige substantie krijgt.

Voeg nog wat olijfolie (of boter) toe en laat het op een heel laag vuurtje staan gedurende twintig à dertig minuten. Giet daarna alles in een (fondue)potje, liefst opgewarmd door een kaarsje, zodat het steeds lekker warm blijft terwijl je de groenten erin dipt. Buon appetito!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *