Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Naar Italië met de auto? Dit moet je meenemen

‘We zijn er bijna, we zijn er bijna…’ Het is ieder jaar weer feest: de autorit naar de camping aan het Gardameer of Comomeer. Vaak kom je er halverwege de rit pas achter wat je dit keer weer vergeten bent. Het is natuurlijk vervelend als je de tentharingen voor de tent thuis hebt laten liggen. Maar het wordt helemaal lastig als je iets vergeet wat verplicht is, zoals je kentekenbewijs of een milieusticker. En is je autoverzekering eigenlijk wel geldig in het buitenland? Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom vakantiestress.

Ik ga op reis en neem mee…
Als je je als gezin voorbereidt op een autovakantie naar Italië, kan je rekenen op een grote hoeveelheid bagage. Maar naast alle koffers en kampeerspullen is er nog meer waar je aan moet denken. Zo is er een aantal dingen dat je verplicht moet meenemen, ongeacht je vakantiebestemming. Denk aan je rijbewijs, paspoort en kentekenbewijs (alle info vind je op de website van de overheid).

De regels in Italië
In Europese landen zijn er verschillende regels voor accessoires die je verplicht in je auto moet hebben. In Italië valt het wat dat betreft mee. Volgens de ANWB zijn alleen een gevarendriehoek en veiligheidshesje (voor alle inzittenden!) verplicht. In geval van pech zet je de gevarendriehoek achter het voertuig: op de snelweg op een afstand van zo’n 100 meter en op overige wegen ongeveer vijftig meter.

Naast deze twee verplichte accessoires, zijn er ook nog spullen die handig zijn om mee te nemen. Denk aan het volgende:
*reservesleutel van je auto
*reservelampen
*EHBO-doos
*Europees schadeformulier
*goedgekeurde brandblusser
*voor alle brillendragers: een reservebril

Verplichte items in de doorreislanden
Afhankelijk van waar je precies in Italië op vakantie gaat, reis je onderweg door landen als België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Check dus ook goed wat je in die landen verplicht in je kofferbak moet hebben liggen. Een volledig overzicht vind je hier.

Verkeersregels en tolwegen
Voor de meeste Italiaanse snelwegen betaal je tol. Je kunt overal contant betalen en met de bekende creditcards (zoals Visa), maar bij veel tolstations worden ook Nederlandse bankpassen geaccepteerd. Een actueel overzicht van de toltarieven vind je op autostrade.it.

De verkeersregels in Italië wijken over het algemeen niet heel veel af van de Nederlandse. Toch zijn er wel wat verschillen, waardoor het verstandig is je hier van tevoren even in te verdiepen. Zo is er een streng beleid op het gebied van alcohol: wanneer je wordt aangehouden met een promillage van 0,8 of hoger, loop je het risico de gevangenis in te gaan. En let, met name in de grote steden, op de borden met Zona Traffico Limitato. Dat zijn zones waar je met de auto niet in mag. Doe je dit toch, dan kun je rekenen op een forse bekeuring.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *